Sylvana Simons heeft compassie met witte mensen

Medelijden vindt ze een groot woord, maar Sylvana Simons heeft wel compassie met witte mensen. Dat zegt de opiniediva in de rubriek Taxi Terug op de DWDD-site. Witte mensen zijn ietwat kleingeestig, meent Simons. “Ik heb veel geleerd over witte mensen. Ik heb veel geleerd over wat ik soms ook wel… Medelijden is een groot woord, maar soms denk ik: jeetje, mijn positie in deze maatschappij, het sociale construct, heeft mij in elk geval altijd uitgedaagd om een brede blik te hebben.

Witte mensen hebben dat niet, aldus Simons. “Wat vervelend is als je die uitdaging nooit zo hebt gevoeld, dan is het zo eng dat je niet durft op het moment dat die uitdaging je wordt geboden. Ik heb ook wel geleerd om compassie te hebben.”

Dan tegen haar interviewster, moslima Samya Hafsaoui: “Jij leeft in een wereld waar jij alles van af weet, maar die wereld is zo ongeïnteresseerd in jou.”

Hafsaoui: “Ja, de positie dat jij vaker vragen krijgt dan vragen stelt.”

Simons: “
Ja, omdat het ook niet nodig is. Jij kunt je niet niet verdiepen in de wereld waar je onderdeel van bent. Dat kun je je niet veroorloven. Maar de ander kan het prima veroorloven om zich niet in jouw cultuur te verdiepen.”

Haat Simons witte mensen? “Een goede vraag, maar het antwoord is nee.”

Taxi Terug met Sylvana Simons kunt u bekijken op de DWDD-site.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen