NPO 3FM valt uit zender top tien: nieuw all-time low

Geplaatst op Tue 18 Dec 2018 om 11:30

Trekken aan een dood paard en achter de microfoon zitten bij 3FM zijn inmiddels uitwisselbare begrippen. De NPO-zender noteert vandaag een nieuw laagterecord: in de meetperiode oktober-november is een marktaandeel van 2,5 procent gerealiseerd. Dat blijkt uit cijfers van Nationaal Luister Onderzoek. Nog nooit eerder in de geschiedenis behaalde NPO 3FM zo’n laag marktaandeel. Tot nu toe stond het record op juli-augustus van dit jaar, toen het percentage uitkwam op 2,6 procent.

NPO 3FM steeg in augustus-september licht tot 2,7 procent en bleef gelijk in september-oktober, maar nu, in oktober-november, is ze dus weer terug bij af. De zender met ochtendspits-dj Sander Hoogendoorn is niet meer te redden.

De afgelopen maanden was NPO 3FM de minst beluisterde toptienzender van het land, maar nu staat het station niet eens meer in de top tien. De klassieke-muziekzender NPO Radio 4 heeft 3FM ingehaald. Dat station zit nu op 2,7 procent marktaandeel en is daarmee de nieuwe hekkensluiter van de radio top tien.

3FM-baas Sharid Alles zei in oktober nog behoorlijk te balen van het marktaandeel van 2,6 procent. “Op dít niveau blijven hangen, nee, dat zou ik wel heel erg vinden.

Het budget van NPO 3FM bestaat uit ongeveer 7,5 miljoen euro belastinggeld per jaar.

De radio top drie blijft onveranderd Radio 538, NPO Radio 2 en Radio 10. De eerste twee stations verliezen, maar 538 levert meer in dan Radio 2, waardoor het verschil in marktaandeel tussen de twee nog maar 0,2 procent in. Ondertussen groeit Radio 10 gestaag door.

Een overzicht van de luistercijfers (6+) in oktober-november 2018 (t.o.v. vorige periode):

01. Radio 538 / 11,4 procent (-0,3 procentpunt)
02. NPO Radio 2 / 11,2 procent (-0,1)
03. Radio 10 / 10,1 procent (+0,2)
04. Qmusic / 9,5 procent (+0,5)
05. Sky Radio / 8,5 procent (+0,1)

06. NPO Radio 1 / 7,6 procent (-0,2)
07. NPO Radio 5 / 4,9 procent (+0,8)
08. 100% NL / 3,6 procent (-0,2)
09. Radio Veronica / 3,3 procent (-0,1)
10.NPO Radio 4 / 2,7 procent (+0,2)

11. NPO 3FM / 2,5 procent (-0,2)
12. SLAM! / 1,6 procent (-)
13. Classic FM / 1,4 procent (-0,1)
14. BNR / 0,8 procent (+0,1)
15.Sublime / 0,7 procent (-0,1)

Lees ook het luistercijferartikel van vorige maand.

Foto: BNNVARA, Kasper van Steveninck
25 Reacties op “NPO 3FM valt uit zender top tien: nieuw all-time low”


 1. L.

  NPO Radio 5 wordt veel beter beluisterd dan 3FM. Geef de FM frequentie aan die zender! Snap niet dat de NPO niet ingrijpt. 3FM is vergane glorie en niet meer te redden.

 2. johan

  Nu stoppen en 7.500.000 Euro terug geven aan de belastingbetaler.

 3. Hermann Boring

  Tijd om de stekker eruit te trekken. 3FM valt niet meer te redden. Op zich jammer, maar die 7,5 miljoen kunnen wel beter besteed worden.

 4. Bhuf

  @johan, zo zo, dan krijgen we allemaal een belastingteruggave van 45 cent. Daar kom ik de winter wel mee door.

 5. johan

  Wie het kleine niet eert BHUF is het grote niet weerd. 3FM 7,5 miljoen. Weggegooid geld.

 6. Remi

  Ik zou bijna willen zeggen … Dit móet je zien!”

  https://www.youtube.com/watch?v=llAoeYjiHw4

  Hier worden de linksgedraaide Hilversum 3 “jocks” genadeloos beoordeeld ;)

 7. Zonder Naam

  Die score van Radio 5, daar zitten vast wat Evergreen Top 1000-luisteraars bij, die anders zelden/nooit luisteren. Inclusief ikzelf (alhoewel ik niet aan die metingen mee doe).

 8. Tim

  7,5 miljoen lijkt veel, maar wat velen van jullie wel vergeten is dat er zeer veel mensen bij 3FM werken, die ongetwijfeld heel erg hun best doen en net zoals jij gewoon recht hebben op inkomen. Neemt niet weg dat 3FM het ongetwijfeld beter zal doen als internet/dab station (overigens brengt dat ook kosten met zich mee, maar er is nog een schrale markt voor).

  De charme van de zender is er wel echt van af, ik was zelfs compleet vergeten dat serious request vandaag weer begint, kan veilig zeggen dat er nogal weinig mensen voor geenthousiastmeert zijn en ik vind het ergens erg treurig voor al die mensen die er zoveel tijd en energie in steken.

 9. Mark

  Vanavond begint Serious Request weer en dan worden er weer miljoenen opgehaald, mwoahhhhhh…

 10. Regina

  Over en uit voor ‘s lands grootste zender ooit. Als je luistert dan is het bedroevend slecht, amateurradio. Een lokale omroep zit nog beter in elkaar.

  Je moet je schamen om geld te vangen als je daar werkt. … Je moet je schamen dat je daar werkt. !

 11. Stefan

  Ik ben heel benieuwd naar de cijfers van de ochtend- en middagshows. Zijn die ergens te vinden?

 12. StefanV

  @ Zonder Naam (12:16) De uitzending van de Evergreen Top 1000 was van 26 tot en met 30 november, dus slechts één werkweek. De onderzochte periode betreft twee maanden, oftewel ruim 8 volle weken.

  Radio 5 stijgt al tijden in de lijst en de Evergreen Top 1000 verklaart de nieuwste stijging maar ten dele.

 13. ℙlet van de ℙukkeflet Ⓟ 

  Vanochtend is er ook iemand van de Pukkeflet gedonderd

 14. Britt Scholte Lover

  en het Glazen huis ook al weg, hier in het oosten zijn amper akties gestart voor het goede doel, heel weinig aanmeldingen, het leeft ook totaal niet.

 15. Zonder Naam

  @StefanV – De Top 2000 is ook altijd maar een week, en iedereen weet wat dat met de (ook over 2 maanden gemeten) cijfers doet.

 16. StefanV

  Rampzalige cijfers voor 3FM; het is dieptepunt na dieptepunt. En erger: het eind lijkt nog niet in zicht. Het muziekbeleid van de afgelopen jaren heeft immense schade aangericht. Het roer moet radicaal om.

 17. Ronnie

  “Het budget van NPO 3FM bestaat uit ongeveer 7,5 miljoen euro belastinggeld per jaar.”

  Per direct de frequentie aan Radio 5 geven en NPO 3 alleen nog via DAB+ en online uitzenden. Logisch dat ‘oudere’ zenders het beter doen, jongeren luisteren radio via Spotify, of digitaal, niet via de ether.

  Dit begrijpen wij allemaal, maar blijkbaar de NPO niet, of ze willen het niet zien.

 18. rogier

  De metingen zijn wel zo achterhaald en vals te maken, hecht ik geen waarde aan.

  Bovendien, dat gezeur om een fm-frequentie… gebruik gewoon internet, kun je luisteren wat je wil!

 19. RaymondVL

  Oh, de ironie. Zelfs de klassieke muziek zender NPO Radio4 doet het nog beter dan 3FM. Laat 3FM maar verder gaan als internetradio en geef de frequenties aan Radio 5.

 20. rob

  heerlijk die top 4000 op radio 10 .. !!

 21. David

  3FM heeft de NPO inmiddels 15 miljoen euro gekost. Het zal voorlopig wel op een 11de plaats blijven staan zolang ze meer heeft dan 0,9 procent in vergelijking met de nummer 12, SLAM.

 22. Henk

  Dramatische kijkcijfers ook op het YouTube kanaal.

 23. pip

  De tijd is nu gekomen dat we afscheid moeten nemen Mark Rutte hij is de persoon die elke Nederlander belazerd door allerlei belastingen .
  Hier in Nederland moeten we van het gas terwijl in Spanje een heel nieuw aardgasnet wordt aangelegd en dan zeggen ze een Europa VERGEET het maar

 24. Even reageren

  Zo zonde dit. Ik ben met deze zender opgegroeid. Maar ook al een tijdje afgehaakt. SR sprak hele families aan. Profileer je met je muziek, maar stop met dat jongerenzender ajb, (bijna) alle luisteraars zijn daardoor vertrokken naar radio 2 en elders. Leuke dj’s, maar weinig inhoud. Maar dat komt ook door het profiel van de zender. Het heeft geen gezicht meer. Natuurlijk mag je ook luisteren als je geen tiener of twintiger meer bent, maar het boeit niet meer. Laat de muziek weer leidend zijn, zoek de luisteraar die houdt van (licht) alternatief en zorg dat bij 3FM als eerste nieuwe muziek die er toe doet wordt gedraaid. Kijk gewoon eens naar de successen van het verleden, hier komen zoveel goeie dj’s en muziek vandaan.

 25. Allstar´s Reagae Band

  Ik werd eens gebeld door 3FM. Dus ik lulde maar wat, en toen bleek het te worden uitgezonden! Waarom zenden jullie telefoongesprekken uit?!? Wat is dat voor een onzin?!?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.