‘John kon Endemol aan, ik hield er vijf stents aan over’

Joop van den Ende voelt (76) voelt zich momenteel fysiek beter dan twintig jaar geleden aan het einde van zijn Endemol-tijd. Dat vertelt hij vandaag in De Telegraaf. De spanning van zo’n megabedrijf kon Van den Ende’s lijf al niet meer aan, zegt hij terugblikkend. “John de Mol en ik hadden dat wereldconcern in negen jaar uit de grond gestampt. John is 14 jaar jonger, die kon het lichamelijk beter aan. Ik heb een flinke rekening voor al dat harde werken betaald., zo vertelt de miljardair.

Waar De Mol vrolijk verder kon, liep Van den Ende flink wat schade op. “Ik kreeg een acute hartaanval en ben ook later nog twee keer geopereerd in het AMC. Ik heb er vijf stents aan overgehouden. Ik ben daarnaast twee keer geopereerd aan een vergroeiing aan mijn ruggengraat en ik heb een kunstknie. Ik lijk wel een bionische man.

Van den Ende had bovendien last van psychische problemen. “Het leek wel of ik door de enorme bedragen die we hadden verdiend mijn wortels een beetje vergeten was. Die psychiater stuurde me terug naar de mensen uit mijn jeugd.”

Hij ging naar de Indische buurt waar hij geboren is. “Dan zat ik daar in Amsterdam-Oost op een bankje rond te kijken. Dat heb ik enorm nodig gehad om de werkelijkheid in mijn hoofd terug te krijgen.”

Na Endemol volgde zijn musicalbedrijf Stage Entertainment, dat hij samen met zijn vrouw Janine heeft opgebouwd. “En dat daar geen aandeelhouders waren en geen verplichting om televisie te maken waar ik niet achter stond. Van die programma’s waar je honderd gulden kon verdienen als je een creditcard door je bilnaad haalde.”

Een groot interview met Joop van den Ende kunt u lezen in De Telegraaf of via Blendle.

Foto: BNNVARA

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen