WeTransfer zegt sorry voor blafbrief aan RTL Nieuws

WeTransfer gaat diep door het stof om de blafbrief die ze heeft verstuurd aan RTL Nieuws. De internetdienst heeft zijn excuses aangeboden aan sterjournalist Daniël Verlaan. Dat laat hij weten op Twitter. Verlaan schreef vorige week een informatief artikel over de Eindhovense start-up Skotty, een soort WeTransfer maar dan privacyvriendelijk. Woest liet WeTransfer zijn buldogs los: de collega’s van Metro bogen en haalden een artikel offline, maar Verlaan laat zich niet zo makkelijk intimideren.

De RTL-journalist verklapte gisteren hoe WeTransfer met de pers omgaat. Hij twitterde: “WeTransfer stuurt vanuit het niets met dreigende taal een jurist op me af vanwege dit. Hun eis: dat het hele artikel per direct offline wordt gehaald. Wtf?

Zijn artikel klopt gewoon, aldus Verlaan. “Ja, end-to-end-encryptie met perfect-forward-secrecy is voor gevoelige informatie belangrijk en zelfs veiliger dan normale https-versleuteling. Alsof je niet mag zeggen dat Signal veiliger en privacyvriendelijker is dan WhatsApp.

De reactie van WeTransfer ergerde hem dan ook zeer. “Dus mocht je nog denken dat WeTransfer een aardige, Nederlandse club is: denk dan vooral aan hoe ze met journalisten omgaan. P.s. aangezien WeTransfer niet de telefoon opneemt en mij niet eens even zelf heeft opgebeld: jullie horen van onze juristen 👋.

Vanochtend is Verlaan gebeld door WeTransfer. “WeTransfer aan de lijn: 1. Sommatie wordt ingetrokken, 2. Excuses voor het sturen van de dreigbrief, 3. Bevestiging dat het artikel over Skotty feitelijk correct is, 4. ‘Dit had nooit mogen gebeuren en we gaat dit intern flink bespreken’.

Waarom deelt hij dit eigenlijk op Twitter? “Het is belangrijk dat journalisten en het publiek weten dat er bedrijven zijn die journalisten onder druk zetten met dit soort blafbrieven. WeTransfer is zeker niet de enige.

Verlaan is één van de meest actieve journalisten op Twitter. Hij informeert zijn volgers over manieren om je beter te beveiligen op het internet en over de nieuwste laptoprugzakken met handige vakjes.

Foto: BNNVARA

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen