Femke Halsema weigert cameratoezicht bij Telegraaf

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema van GroenLinks weigert niet alleen om Telegraaf-journalist John van den Heuvel nog langer te beveiligen tijdens zijn optredens bij RTL Boulevard, maar weigert ook cameratoezicht bij het Telegraaf-gebouw. Dat vertelt hoofdredacteur Paul Jansen in de krant. Jansen vindt dat Halsema in de kwestie Van den Heuvel voor een praktische aanpak kiest. “Haar voorganger Eberhard van der Laan tapte uit een heel ander vaatje.

Van der Laan trok altijd een principiële lijn, aldus Jansen. Hij wilde bijvoorbeeld van geen wijken weten toen een Deense tekenaar van een Mohammed-spotprent niet naar Amsterdam zou kunnen komen vanwege de dreiging van een aanslag. “Bedreigers moesten niet worden beloond.”

‘Gek genoeg’ is Halsema wel weer uiterst principieel, en dus niet praktisch, als het op de beveiliging van het Telegraaf-gebouw aankomt, aldus Jansen. Hij wist erop dat een verzoek om permanent cameratoezicht op de openbare weg bij de ingang van De Telegraaf is afgewezen.

Volgens de gemeente is er geen openbare orde probleem. “Het gaat bij de dreiging om een strafrechtelijke kwestie en dus gelden andere regels, luidde deze week het antwoord van gemeenteambtenaren tijdens een overleg met dit mediabedrijf.”

Wat een bureaucratische houding, verzucht Jansen. “Alsof er geen aanslag is gepleegd tegen De Telegraaf, die nog steeds niet is opgelost. Alsof mediabedrijven tegenwoordig niet vaker het doelwit zijn van terreurdreiging en als gemakkelijke soft targets worden gezien.”

Halsema is volgens Jansen op de hoogte van de houding van haar medewerkers.

De Telegraaf-column van Paul Jansen kunt u lezen via Blendle.

Foto: GroenLinks, Harold Pereira, CC BY 3.0

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen