Erland Galjaard vreesde voor Willem Holleeder

Erland Galjaard vreesde voor de lange arm van Willem Holleeder toen hij vorig jaar in gesprek was met zijn zus Astrid over een serie op Videoland. Dat vertelt de voormalig programmabaas van RTL in de podcast 30 Minuten Rauw. Galjaard voerde in het diepste geheim een gesprek met Holleeder. “Ik heb de gesprekken met Astrid Holleeder gevoerd. Of ik bang was? Ik vond het wel spannend. Vooral omdat het op een heel rare manier gaat“, zegt hij, wijzend op het onderduikleven van Astrid.

De oud-televisiebaas vervolgt: “Kijk, John van den Heuvel en Peter R. de Vries draaien hun hand er niet voor om, maar als jij te horen krijgt: je moet je op die parkeerplaats melden en vervolgens loop je ergens een kamer binnen en dan zit je daar met Astrid en Sonja, dan vind ik dat een heel indrukwekkend verhaal. Ik schrok er ook van. Ik dacht ook: is dit allemaal echt gebeurd?

Op een bepaald ogenblik vreesde Galjaard voor een liquidatie van Astrid in opdracht van Willem. “Er was een heel stom moment. Ik zat met John van den Heuvel, want die was mee. We zaten in een kamer van een hotel – ik weet niet eens meer welk hotel – en zij was die verhalen aan het vertellen over die dreiging. Je zag aan haar gezicht hoe echt dat was. Dat was zo indrukwekkend. Ik zat bijna, ik wil zeggen, aan de buis gekluisterd.”

Hij vervolgt: “Op een gegeven moment zat ze midden in het verhaal en toen hoorde je heel hard: klop, klop, klop. Ik denk: daar gaan we. Er werd op de deur geklopt. Een beetje naïef, want als het echt gedonder zou zijn, dan kloppen ze denk ik niet aan. Maar ik weet in elk geval dat als er dan wel gedonder is en er mannen met pistolen binnen zouden komen, dat ik een beetje stom voor me uit zit te kijken naar die deur, van: nou, daar komen ze dan, dat is ook onverwacht, wat raar.”

Ik schrok er wel van. Ik dacht: verrek, ze hebben ons ontdekt. Het was een man die een fles Spa Rood kwam brengen. Maar als je midden in het verhaal zit, er iemand heel hard aan de deur klopt en het stil valt, dan denk je: verrek. Dat was wel even schrikken.”

Foto: KRO-NCRV

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen