NTR stelt afscheid Zwarte Piet toch nog even uit

Geplaatst op Fri 05 Oct 2018 om 9:30

De NTR neemt dit jaar toch nog geen afscheid van Zwarte Piet. De publieke omroep repte in een verklaring weliswaar over roetveegpieten, maar die kunnen ook geheel zwart zijn. Dat verduidelijkt de omroep tegen het ANP. Voorstanders van Zwarte Piet, met de PVV voorop, riepen er schande van dat de NTR en zijn Sinterklaasjournaal de kindervriend definitief de nek om zou draaien, maar het afscheid wordt nog even uitgesteld. De pikzwarte Piet is in elk geval dit jaar nog te zien.

De ene roetveegpiet heeft nou eenmaal langer in de schoorsteen gezeten dan de ander, verduidelijk de NTR. “Naargelang ze vaker door de schoorsteen zijn gegaan, worden ze zwarter. Er zijn er ook bij die helemaal zwart zijn.

Wanneer is de egaal Zwarte Piet dan wel weg? “Ik begrijp de verwarring wel. We proberen elk jaar een stapje te maken om geleidelijk een verandering te volgen die er in de maatschappij is. Elk jaar een beetje minder zwart. Dat is feitelijk al jaren zo.

PVV-Kamerlid Martin Bosma blijft boos: “Wie heeft de ⁦⁦NTR⁩ gekozen? Wie heeft ze een vrijbrief gegeven onze tradities aan te tasten? Waarom kiezen ze blind de kant van de drammers?

Foto: NTR, Yvonne Palsgraaf
45 Reacties op “NTR stelt afscheid Zwarte Piet toch nog even uit”


 1. Albert Verlinken

  Deugen en Draaien, de NTR is van alle markten thuis.
  Eigenlijk raar hoe alles werkt. Sinterklaas is van ons allemaal (dus ook van de deugmensen!). De NTR zou er goed aan doen om de sensatie uit de weg te gaan door het ‘spannend’ te maken hoe de Pieten eruit gaan zien en niet duidelijk overlegt/communiceert vooraf wat te doen. Nu moet iedereen zich maar aanpassen en is het een voldongen feit.
  Mijn voorstel om met sinterclasscommitees uit heel Nederland in januari te gaan overleggen met de NTR en dan afspraken maken. Weet iedereen waar men aan toe is zonder NTR dictatuur.

 2. Televisiefreaks

  De NTR draagt zelf door dit gedraaikont ook steeds bij aan een oplaaiend debat over Zwarte Piet. Uit enquêtes en peilingen is gebleken dat een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking wil dat Piet zwart blijft van de schoorsteen. Laat dat dan zo en maak het niet ongeloofwaardig voor kinderen door ze Stroopwafelgeel of andere regenboogkleuren te geven.

 3. Ernie

  NTR moet op de schop. Het is niet aan de NTR om te bepalen wat de meerderheid van het volk wil en dat is , zwarte Piet!

  Elk jaar een beetje minder zwart ben ik het zeer mee eens dat scheelt een slok op een borrel in uitkeringsland.

  Mag ik onze Nationale zeik negerin Sylvana Simons er op wijzen dat er geen meldpunten zijn voor zwartwerkers, zwart geld , zwart zaad en zwarte handel. Kom eens Bij1 om te erkennen dat er de laatste jaren ook problemen zijn met “zwart zaad” .in welke vorm dan ook. Zwarte Piet is er de dupe van.

 4. Benny Slim

  “Pieten die heel vaak door de schoorsteen gaan kunnen ook helemaal zwart zijn” aldus het nieuwe officiele statement van de slappe NPR. Een nogal infantiele en doorzichtige, creatieve inplementatie van hun ziekelijke politiek-correctheid, er valt ze niks meer te verwijten hahaha.

  De pietenkleren zullen wel verschrikkelijk onder het roet zitten, of gaan ze dat gemakshalve toch over het hoofd zien.

  Roetveeg-Piet….. bestaat niet volgens ONZE culturele geschiedschrijving. Wat onverlet laat dat ik sommige Pieten wel eens een veeg zou willen geven….

 5. Hijgje Huigstra

  Ik wacht op de verontwaardigde commentaartjes van alle racistische PVV tokkies. Kom d’r maar in, campingkereltjes- en vrouwtjes. Smullen weer.

 6. Hijgje Huigstra

  Benny is de eerste. En hoe komt die nou aan z’n achternaam?

 7. Annoniemus

  Het zijn schoften bij NTR de meerderheid negeren kan niet ! #nepdemocratie

 8. Raaf

  Zonder de NPO die de perfide Identity Politics tot speerpunt maakten zouden we nu nog allemaal dit onschuldig kinderfeest kunnen vieren, incluis de kindervrind Zwarte Piet en was deze hysterie beperkt gebleven tot een klein gedeelte van de Grachtengordel.
  De NPO zaait haat en tweespalt !
  De dictatuur van een piepkleine totalitaire en hyper agressieve minderheid.

  Tijd om de Gifbalg genaamd de NPO af te schaffen !!

 9. Pieter

  PVV wil minder allochtonen, maar wil wel zwarte Piet? Ehh…

 10. Tjeerd

  ZWARTE PIET MOET BLIJVEN.

 11. Bassie

  Hoop dat ze hier in het noorden nog heel lang doorgaan met Zwarte Piet, de rest zoekt het maar lekker uit en laat die gestoorde anti pieten daar lekker blijven.

 12. b

  Blijkt maar weer dat lezen voor de meesten een te grote opgave is zodat de NTR alsnog moet verduidelijken aan links en rechts tokkie volk hoe de vork in de steel zit. Hallo het is begin Oktober en enkelen , laat dat duidelijk zijn , echt enkelen zijn alweer bezig met sint en piet. Een randstad probleem dat niet speelt in de regio maar wel op de agenda staat van extreem links en rechts . Persoonlijk boeit het mij geen biet maar ik begrijp dat niemand dat ook maar iets interesseert en mij dus ook niet.

 13. Wilhelmus

  Zo stevig was het statement van NTR dus niet. Beetje slap om er na 1 dag al op terug te komen en buigen voor de tegenstanders.
  Gaat er mij niet om wie gelijk heeft maar als je iets besluit sta er dan ook achter. Doet me denken aan Stef Blok: ja dat heb ik gezegd maar ik bedoelde het anders……

 14. tim

  riest van de NTRom hun mening nu ineens te wijzigen, volwassen mensen die een mening hebben over een kinderfeest. Het maakt de kinderen niet uit hoe Piet eruit ziet.
  Denk aan je kinderen en laat ze plezier hebben met roetpieten

 15. Alexander

  Ernie, mevrouw Simons is de ex van zwarte piet, daarom heeft ze een hekel aan alle zwarte pieten.

 16. Wauter

  Komt ook de tietenpiet weer?

 17. Hans Kraaij Jr

  Zogenaamd bweweren we toch dat zwarte piet door de schoorsteen zwart is?

  Nou, dan is dit toch de perfecte oplossing?

  Nu stoppen met jammeren en doorgaan. Tijden veranderen nou eenmaal.

 18. nt

  Nou ja zeg, kunnen ze nooit definitief de knoop doorhakken?
  Wat een slappe knieën zeg, bah!
  Was er net aan het idee gewend dat Piet nu een roetveeg kleur heeft…

 19. Pieter gooit zijn eigen glazen in

  @Pieter

  Betrapt! Nu is Piet ineens toch een zwarte mens, zelfs een alloсhtoon? Ik dacht dat pro-Pieten dit juist ontkenden.

 20. nt

  Ik vond het idee van een roetveeg Piet juist een goed idee. Iedereen kan een roetveeg Piet zijn en de roetveeg Piet kan iedereen zijn. Stereotype probleem opgelost, punt uit.

 21. KIngAlert

  Waar maken we ons in vredesnaam druk om.

 22. Pieter

  @Pieter gooit zijn eigen glazen in

  Wat is er mis met een allochtoon of een zwart persoon?
  Ben bang dat je zelf wat vooringenomen bent
  relax

 23. Ron

  Wat een draaikonterij ineens. Eindelijk een keuze, nee nu wordt soep nog niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Jammer weer dit.

 24. Ben Slim

  Ook Mediacourant is schijnbaar niet vrij van karakterloze meelopers van die schreeuwende losers die altijd op zoek zijn naar redenen om zich gediscrimineerd te voelen.

 25. Hans

  Ook Media courant is schijnbaar niet vrij van karakterloze meelopers van die schreeuwende losers die altijd op zoek zijn naar redenen om zich gediscrimineerd te voelen.

 26. Dj

  Zwartepiet hoort bij Sinterklaas en nederland

 27. JasperV

  Eigenlijk is het heel eenvoudig: Zwarte Piet is zwart en dat moet zo blijven.

 28. StefanV

  Zwarte Piet is zwart, punt. Zwarte Piet is zwart geworden van het roet in de schoorsteen. Daarin bestaat er niet zoiets als een gradatie. Het is volstrekt absurd dat volwassen mensen de mythes rondom het Sinterklaasfeest letterlijk gaan nemen. Nog even en ze gaan ook nog werkelijk denken dat Sinterklaas op z’n paard over de daken huppelt. Of ze gaan geloven dat er echt blauwe vogels van 2 meter bestaan die rechtop lopen en kunnen praten.

  In tegenstelling tot wat de beroepsdrammers en extreem-linkse activisten verkondigen, heeft Zwarte Piet niets te maken met racisme of slavernij. Het zwart schminken van gezichten gebeurt al vele eeuwen lang. Op tal van plaatsen in Europa (en daarbuiten) bestaan feesten/rituelen die gelijkenis vertonen met ons Sinterklaasfeest. Daarin treedt steevast een zwart geschinkt figuur op, die de duivel of het kwaad uitbeeldt. Deze figuur jaagt kinderen angst aan. Het zwart schminken is ook praktisch: degene is hierdoor stukken minder herkenbaar.

  Maar ja… feiten hè? Die doen er allang niet meer toe in deze hetze. Zwarte Piet – en daarmee de Sinterklaastraditie – moet en zal kapot. De aanpassingen die de NTR deze week aankondigde, waren weer eens niet voldoende voor de extreem-linkse klagers. Het bleef immers “Blackface” – een fenomeen dat op geen enkele wijze iets met Zwarte Piet heeft te maken.

  Wat écht schrijnend is, is dat het Nederlandse culturele erfgoed bij de NPO (NTR) niet in goede handen is. Niemand moet verplicht het Sinterklaasfeest vieren, de intocht bijwonen of deze op tv bekijken. Wie zich niet kan vinden in onze cultuur, kan zich buiten Nederland vestigen. Niemand moet verplicht in dit nare land wonen.

 29. Momo

  @tim

  Als het kinderen niets uitmaakt, dan kunnen we Zwarte Piet net zo goed behouden in plaats van toegeven aan een handjevol zeurpieten die dingen zien die er niet zijn. Roetpieten tasten het plezier van kinderen aan omdat het niet-uniforme uiterlijk verwarrend is en ze herkenbaar zijn als de buurvrouw.

 30. Deadly Viper

  Achja die laagopgeleide PVVtokkie’s kunnen niet tegen verandering.

 31. ox

  Ze kunnen sturen wat ze willen,in het overgrote deel van ons land,gebeurt hier niets mee,gezond verstand versus randstedelijke deugfratsen

 32. LLRV

  “Elk jaar een beetje minder zwart.“

  Heel goed! Maar kun je daar niet voor worden aangeklaagd???

 33. ano@niem.nl

  Het ziekelijk aan alles is dat er bij de NTR een directeurtje zit die denkt dat net als in een onderneming je even een statement maakt en dat iedereen er dan wel achteraan zal lopen. Nederland heeft de grens al vier jaar geleden aangegeven; GEEN roetveegpieten. Alleen de linkse grachtengordel heeft een andere mening.

  Heel Nederland valt nu over de NTR en het eerste committee in de Zaanstreek heeft al een statement gemaakt: wij lopen niet achter de NTR aan, dikke middelvinger, op deze voorwaarden doen wij niet meer mee. Ik verwacht dat als de rest van de committees ballen heeft ze meegaan met dit statement. Zwarte piet was zwart in de Zaanstreek en dat zal hij blijven ook!

  Ik ben bang dat het sinterklaasjournaal echter vol zit met rare vreemde poep-roetkleuren en vreemde kleding. Dit is de grootste vergissing die NTR kon maken. Vorig jaar was de hoofdpiet als een farce. Het wordt tijd dat men de NTR terug gaat wijzen en de landelijk intocht laat organiseren door SBS of een omroep die wel goed omgaat met onze Nederlandse tradities en niet hun eigen mening probeert door te drammen of op te leggen!

 34. Q

  NTR is een organisatie die echt weg moet. Die paar Zwarte Piet haters, die werloze oproerkraaiers, met als boegbeeld Sylvana die denkt een Godin te zijn en zich laat leiden door Mercurius moet je doodzwijgen, deze mensen doen er niet toe.

  Het enge is wel dat die oproerkraaiers zelfs geweld niet schuwen en daar hoor je die wat warrige Godin Sylvana griezel niet over, ook haar partijgenoten die bestaan uit ombouwpakketten en andere curieuze aandachtstrekkers met een naar het schijnt een nogal discutabele achtergrond, houden de kaken stijf op elkaar.

 35. aammehoela

  Ze proberen het elk jaar weer, maar de NTR moet elk jaar weer concluderen dat er geen meerderheid voor is. En bovendien je kunt zo zien dat die ene roetveegpiet die gast is die we nog kennen van de Albert Heijn reclames. Als deze gast nu helemaal zwart zou zijn………..

 36. anoniem

  Haha, dit jaar doe ik niet aan de discussie mee. Nederland word van alle kanten beticht van het (stiekum) doorvoeren van nazisympathieën en dat vind ik ernstiger.

 37. anoniem

  Haha, dit jaar doe ik niet aan de discussie mee…. Nederland word van alle kanten beticht van het (stiekum) doorvoeren van oude oorlogssympathieën en dat vind ik ernstiger.

 38. Kim Jong un-dos-tres

  Tijden veranderen, dus zwarte piet ook. Ik groeide op in een tijd dat zwarte piet je met de roe gaf en in de zak stopte, dat homo’s niet mochten bestaan en een vreemde vrouw in haar tieten knijpen stoer was. Dat is gelukkig veranderd. Als je denkt dat het veranderen van zwarte piet een links islamitisch complot is ben je te lui om je te informeren. Als je vindt dat daarmee de hele Nederlandse cultuur om zeep wordt geholpen, is dat blijkbaar het enige wat je aan cultuur doet. Als je beweert dat je kinderen zo hun feest afneemt; ik heb er nog geen kind over horen klagen, dus laf dat je hen naar voren schuift als argument. Het is je eigen angst voor verandering.

 39. Marianne

  Hoogopgeleiden moeten laten zien dat ze niet bang zijn voor verandering, het bindend referendum invoeren, zelf het voortouw nemen bij de energietransitie en niet experimenteren in buurten waar zij niet wonen en ook niet protesteren als er een supermarkt in de buurt komt.

 40. Momo

  @Kim

  Nee, als je moet janken omdat een sprookjesfiguur zwart is heb je een probleem. Als dat nou het ergste in je leven is. Ga je om belangrijkere dingen druk maken. Bijvoorbeeld het aantasten van de democratie. Verandering moet niet van boven opgelegd worden. De mening van de meerderheid telt.

 41. Kim Yung Un-Dos-Tres

  @Momo
  Ga lekker terug naar de middeleeuwen, toen alles nog goed was! Heerlijk. Geen buitenlanders ook.
  Ik heb geen probleem, want alles verandert toch wel. Niks wordt opgelegd, het gaat over de jaren vanzelf. De mindset van het publiek verandert. Als wij dood zijn is er alweer zoveel veranderd, zonder oplegging vanuit de politiek. De tijd staat niet stil.

 42. Momo

  @Kim

  Dank je voor je belachelijke antwoord. Het zegt meer over jou dan mij. Zoals ik al eerder zei, veranderingen gaan vanzelf. De overgrote meerderheid heeft geen probleem met Zwarte Piet, dus de NTR volgt helemaal geen trend in de samenleving. Ze proberen een verandering af te dwingen.

 43. Kim Jong un-dos-tres

  @Momo
  Jij laat je toch niks afdwingen? Dan zou ik me er niet zo druk over maken.

 44. Momo

  @Kim

  Uhm, jawel. Ik wil programma’s en produkten en intochten met Zwarte Piet, die verdwijnen nu onder druk van een handjevol zeurpieten. Maar niemand dwingt jullie anti’s toch om mee te doen met Zwarte Piet? Dus waren maken jullie je druk om?

 45. ano@niem.nl

  Het allervreemdste is dat de Gemeente Alkmaar zwicht voor de NTR. Uit de reactie van het afgehaakte committee blijkt dat Alkmaar vorig jaar ALLEMAAL zwarte pieten had. Nu moet men de landelijke intocht doen en er wordt gedraaid als een windvaan.

  Hou voet bij stuk! In Alkmaar alleen zwarte pieten of anders geen landelijke intocht. Laat de NTR er in stikken!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.