Sinterklaasjournaal stopt definitief met Zwarte Piet

Het Sinterklaasjournaal stopt definitief met Zwarte Piet. De publieke omroep kiest voor de meest gesteunde oplossing voor het pietenprobleem: de roetveegpiet. Dat heeft ze vandaag bekendgemaakt op zijn website. Het is al jaren het standpunt van de NTR dat zij geen voortouw neemt in de pietendiscussie, maar dat het maatschappelijk debat bepaalt hoe piet er uit komt te zien. “De NTR maakt Het Sinterklaasjournaal met respect voor de traditie en met oog voor ontwikkelingen in de samenleving.”

Veranderingen in de traditie vinden hun weerslag in Het Sinterklaasjournaal, aldus de omroep. “Wie Het Sinterklaasjournaal jaar in, jaar uit volgt, ziet dat wij een geleidelijke verandering voorstaan. Traditie en verandering gaan hand in hand.”

Kennelijk is Zwarte Piet volgens omroep NTR anno 2018 niet meer te bekennen in de samenleving. De omroep gaat verder met roetveegpiet. “De Pieten hebben roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan. Al naar gelang een Piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht.”

De handschoenen en maillots van de Pieten zijn niet zwart, maar afgestemd op de kleurstelling van het Pietenpak. “Het haarwerk is niet uniform maar divers, het varieert van lang, krullend, steil tot kort. De Pieten dragen ook geen gouden oorringen.”

De landelijke intocht van de sint is op 17 november in Zaandijk en de Zaanse Schans. Vorig jaar, bij de intocht in Dokkum, waren er naast roetveegpieten ook nog gewone zwarte pieten te zien. Dit jaar zijn er alleen roetveegpieten.

Denkt de NTR hiermee voor- en tegenstanders te overtuigen? “De felste voor- en tegenstanders mogelijk niet, maar de grote groep in het midden wel. Wij maken het Sinterklaasjournaal voor heel Nederland en willen daarom dat zoveel mogelijk mensen zich aangesloten voelen bij de veranderingen. Wij denken dat de kans op succes hierop het grootst is via de weg van de geleidelijkheid.”

Het Sinterklaasjournaal is vanaf maandag 12 november weer dagelijks te zien.

Foto: NTR

176 Commentaren
Nieuwste
Oudste Meest gewaardeerde
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Gast
Kim Jong un-dos-tres
oktober 4, 2018 23:57

Ik vind het leuk hier, beetje de boel opstoken.

Gast
Ik zeg ook wat
oktober 4, 2018 21:59

Zouden de Russen hier ook achter zitten.

Gast
Gevaar voor democratie
oktober 4, 2018 21:59

Natuurlijk, Zwarte Piet op zich is niet belangrijk. Maar het gaat om het detail, de symboliek. Een stelletje niet-Nederlanders dringen hun mening op en willen geen debat aan. Zij hebben gelijk en wij Nederlanders deugen niet. Zij willen en gaan de Nederlanders een lesje leren in …. noem maar van alles op. De reden trouwens dat ze hier zijn is ook duidelijk. In hun eigen land is het een zooitje en daarom komen ze hier, omdat het hier zo goed is. Uit “dankbaarheid” krijgen wij dus alleen maar gezeur en noem maar op, net zolang tot het hier ook een zooitje is. En ja, dat wordt het vanzelf. Het is hier al aangehaald. De Nederlander zal zich genoodzaakt voelen om extreem rechts te gaan stemmen. En dan is het einde democratie en wordt het een zooitje in dit land. Met dank aan o.a. het verdwijnen van Zwarte Piet.

Gast
Momo
oktober 4, 2018 21:37

@Kim

Vergelijk je nu Zwarte Piet werkelijk met vrouwenstemrecht???

Dingen veranderen uit zichzelf, niet van bovenaf opgelegd.

Zeurpieten die janken om het feit dat Zwarte Piet zwart is, is wel lekker belangrijk dan?

Gast
west
oktober 4, 2018 21:31

# TRIESTHEID Helemaal gelijk !! laten we randstad blankstad noemen
zoals Jacobse en van Es zoals ze dat eens voorstelde met hun TEGENPARTIJ
En Joost den draaier heeft het wat jaren hier al eens geschreven,,,
de nederlander is gek geworden!!

Gast
Kim Jong un-dos-tres
oktober 4, 2018 21:21

Ik snap echt niet dat mensen zich zo druk kunnen maken over die veranderingen. Maak je maar eens druk om evht belangrijke dingen.
En als je dan over pensioentekort begint, haakt iedereen af. Lekker makkelijk.

Gast
Triestheid
oktober 4, 2018 21:09

Zwarte Piet wordt altijd geschminkt, ook al heeft hij een bruine of zwarte huidskleur. Dus grote onzin om dit af te schaffen. En bovendien die roetveegpiet, een klein veegje op de wang. Ieder klein kind in een dorp weet gelijk wie hij of zij is. Hopelijk weten de Nederlanders Zwarte Piet te behouden en laten die Hollanders het maar lekker uitzoeken daar in het westen. Ik stel voor dat Nederland verder gaat zonder de Randstad. Vanwege economische redenen wel goede afspraken maken, maar geen blanke piet in Nederland. Doei Holland.

Gast
Kim Jong un-dos-tres
oktober 4, 2018 20:49

@MOMO

Maar wat we er ook van vinden… Ik vermoed echt dat je over 15 jaar geen klassieke piet meer ziet. Niet omdat ik dat zou willen, maar gewoon omdat dingen veranderen. Vrouwen hebben tegenwoordig ook stemrecht, dat was in 1918 ook heel anders. Er komt een generatie die niet meer zo zal hechten aan de klassieke piet.

Gast
Kim Jong un-dos-tres
oktober 4, 2018 20:45

@MOMO

Ja, je hebt eigenlijk wel gelijk. Ik had dat zo niet mogen zeggen.
Zwarte piet moet blijven!

Gast
Henk
oktober 4, 2018 19:24

Ja, het is toch heerlijk om anderen een schuldgevoel aan te praten. Terwijl de voorouders van de meeste mensen boer, huishoudster of knecht waren. De elite blijft buiten beeld.

Gast
Momo
oktober 4, 2018 19:21

@Kim

Welke Afrikaan ziet eruit als Zwarte Piet??? Het zwart van Zwarte Piet heeft ook een geschiedenis, een verleden, een perceptie. Ook redenen om het te behouden. Nogmaals, als Zwarte Piet slechts fictie is kunnen we gewoon zeggen dat hij geen Afrikaan en geen slaaf is.

Ach ja, nu komt de aap uit de mouw. Je bent dus gewoon een van die zeurpieten die koste wat kost Zwarte Piet weg wil hebben en het koloniaal verleden er met de haren bijsleept. Wie ben jij om te zeggen dat het MOET veranderen? Wat een engnek ben jij met je anti-democratische overtuigingen.

Gast
Kim Jong un-dos-tres
oktober 4, 2018 18:37

@MOMO

Je kan het wel zeggen, dat hij geen Afrikaan is, maar waarom ziet hij er dan zo uit? Want daar gaat het om. Verleden. Geschiedenis. Perceptie. Invoelen in anderen. Sommige mensen begrijpen niks van de foute hoofdstukken uit de Nederlandse geschiedenis, en wat dat kan betekenen voor anderen. Je hoeft echt niet op elke slak zout te leggen, maar dit moet anders.
En het gaat ook veranderen. Wacht maar, over 10 jaar zie je geen zwarte piet meer.

Gast
Momo
oktober 4, 2018 18:08

@Kim

Hij heet ZWARTE Piet, dus hij kan niet elke kleur hebben. En als hij toch maar een verzinsel is, is slavernij of raciale stereotypering ook geen reden om er aanstoot aan te nemen. Dan zeggen we toch gewoon dat hij geen slaaf en geen Afrikaan is? Klaar en tot ziens.

Gast
Kim Jong un-dos-tres
oktober 4, 2018 16:56

Zwarte Piet bestaat niet!
Zwarte Piet is een sprookje, een verzinsel!
Zwarte Piet kun je alle vormen en kleuren geven die je wilt hebben.

“Ja want zo hebben we het altijd gedaan” is geen reden. Ja, misschien een reden om ‘m eens te veranderen. Doei.

Gast
zorro
oktober 4, 2018 16:19

Tjonge jonge en weer krijgt een kleine groep gelijk het is te gek voor woorden dat zoiets kan gebeuren een kleine groep oproerkraaiers die het vertikken om een slag te werken en anders niets te doen hebben krijgen het helaas weer voor elkaar.

Gast
B klein
oktober 4, 2018 14:58

De leugen regeerd! Het beste voorbeeld is tante Es!! Jurgen Rayman. Hij deed mee aan het programma verborgen verleden. Een stamboomboek programma. En wat blijkt zowel de mannelijke als vrouwelijke lijn uit Suriname, Portugal en Brazilië waren slavenhandelaren. En nog een graadje erger zelfs slavenmakelaars.
Het enige juiste feit is dat je overal mensen tegenkomt die niet deugen! Bij elke bevolkingsgroep en in ieder land. Zelfs in de amstersamse gemeenteraad. Of niet mevrouw Simons!!! Mensen oproepen zwarte pieten aan te geven. Walgelijk. Vraagje : Gaat u ook razzia’s organiseren???? U heeft defenitief uw masker laten vallen. Uw “partij” zou erbij gediend zijn voortaan Uit1 te gaan heten. Dat is naar mijn mening een betere vlag die de lading dekt. U geloofd in democratie. Dat is (of was??) de mening van de meerderheid. Welnu ruim 90% wil gewoon zwarte piet. En u doet daar volop aan mee. Het enige wat u aan het lijkt te zijn is “zwarte pieten” naar alles en iedereen. Als het maar aandacht voor u genereerd! Kijk maar naar de wijze waarop u meende, onder het mom van politieke ambitie’s, inhoud heeft gegeven aan het “inmiddels afgelopen pad”!
“Much ado about nothing” is wat erbij mij opkomt. Niet vanwege uw uiterlijk maar juist en met name vanwege hetgeen te merken is geweest van uw innerlijk. Als ik daar namelijk gedwongen zou worden om “kleur te bekennen” dan is het enige wat nu naar boven komt : zwart.

Gast
Gerard
oktober 4, 2018 14:49

Hey StefanV helemaal top man.

Gast
Bea
oktober 4, 2018 14:42

@ Brian

Nee hoor StefanV slaat de plank helemaal niet mis. Zijn reactie is inhoudelijke zeer sterk en belangrijker nog, het klopt.

Komt u maar eens ( probeert u het eens) met een net zo sterke inhoudelijke tegenreactie te komen.

Ik kijk er naar uit.

Gast
Brian
oktober 4, 2018 14:36

@StefanV: ben het altijd met je eens. Maar hier sla je de plank genadeloos mis…met afstand zelfs.

Gast
Bea
oktober 4, 2018 14:28

@ StefanV
om 13:25

Wat een goede en sterke reactie. Dank u wel.

Gast
Michel
oktober 4, 2018 14:20

@Vrijheid en ik maar denken dat iemand zou vallen over de schrijffout dor, wat door had moeten ;-) Maar thx voor de zeer uitgebreide uitleg van het Nederlands :) Inhoudelijk ook nog wat op aan te merken misschien?

Gast
StefanV
oktober 4, 2018 13:25

Punt 1: Er is geen Pietenprobleem. Er is evenmin een discussie. Er is sprake van een georchestreerde hetze, aangewakkerd door een klein groepje extreem-linkse activisten. Mensen van wie bekend is dat ze geweld niet schuwen. Ze staan dan ook expliciet genoemd in een AIVD-rapport over terreurdreiging.

Punt 2: Een probleem dat er niet is, vergt geen oplossing. De keuze voor roetveegpieten is niet de “meest gesteunde oplossing”, het is een knieval voor extreem-linkse activisten. Zoals dat ook gebeurde toen met name linkse media de huidskleur blank ineens “wit” gingen noemen. Keuzes zonder draagvlak uit de samenleving.

Punt 3: De zogenaamde Zwarte Piet-discussie, die tegenwoordig steeds vaker “pietendiscussie” heet (het woordgebruik en de kleine letter verraden veel), is bij uitstek door links georiënteerde media aangewakkerd en gefaciliteerd. Stap voor stap wordt toegewerkt naar de – in die kringen – gewenste uitkomst, zonder dat de mening van de bevolking ertoe doet.

Punt 4: De publieke omroep, dus ook de NTR, is van iedereen en voor iedereen. De bewering dat de NTR respect toont voor de traditie is lachwekkend. Men tast willens en wetens de traditie aan. In plaats van te luisteren naar de ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking, laat men de oren hangen naar een klein groepje extreem-linkse activisten.

Punt 5: Zwarte Piet heeft geen racistische herkomst en heeft ook niets met slavernij te maken. Feiten doen er echter niet toe in deze hetze. De extremisten van De Grauwe Eeuw hebben inmiddels laten weten dat ze de nieuwste aanpassingen niet ver genoeg vinden gaan en dat het nog steeds “Blackface” is.

Punt 6: Op Curaçao wordt Sinterklaas elk jaar met Zwarte Pieten onthaald.

Gast
aldus
oktober 4, 2018 13:20

Er wordt stevig gediscrimineerd in Nederland, zie hierboven. Je ziet het pas als je het door hebt. Zoiets dus.

Gast
arie
oktober 4, 2018 12:44

En dan die ouwe lelijke kop van die dieuwertje blok.
Haal dat linkse monument ook nou eens van TV.

Gast
joost
oktober 4, 2018 12:09

Laten we het sinterklaasfeest maar afschaffen. Dat geeft rust.

Churchill liet ooit blijken, dat: “de nieuwe fascisten zijn de anti-fascisten”.

Welnu in Nederland zijn deze figuren opgedoken en hebben het traditionele kinderfeest naar de knoppen geholpen. Een aantal helden uit Friesland probeerde ze nog tegen te houden. Tevergeefs, want juist die staan nu voor de rechter!

En het aller ergste is dat de meerderheid in dit land wordt vertegenwoordigd door gekozen mensen die in de 2ekamer zitten.
Maar waar blijft nou die politicus die onze normen en waarden en tradities eens keihard beschermd ?
Het zijn allemaal laffe bangerds.

Gast
Wim
oktober 4, 2018 11:29

Je kan ook je afkeuring laten blijken door ’n mail tre sturen naaff de NTR. heb ik ook gedaan.
Mailen naar: info@ntr.nl

Gast
JasperV
oktober 4, 2018 11:26

NTR toch gezwicht voor de tegenstanders (=de minderheid) en dat gaat zo in een democratie?

Gast
Barry
oktober 4, 2018 11:25

Het enige wat nodig is, betreft een boycot van het Sinterklaasjournaal en de TV intocht. Slechte kijkcijfers vraagt om veranderingen

Gast
Momo
oktober 4, 2018 11:19

@Tante Toos

Als het de kinderen niet uitmaakt, dan kunnen we Zwarte Piet net zo goed behouden. Dan zijn de paar volwassenen die de kleur van een sprookjesfiguur “pijnlijk” vinden gewoon aanstellers die wel iets van de kinderen kunnen leren. Toch?

Gast
lvs2015
oktober 4, 2018 10:59

En dat is dus Nederland geworden i.v.g.m. de jaren 70. Niet meer vechten voor je bevochten vrijheden waar anderen hun leven voor lieten maar toegeven aan een racistische minderheid die alleen voor eigen gewin de boel wil verstieren, niet een meerderheid maar Grachtengordel racisten en bijbehorende gutmenschen van de linkse media. En dan durft de NTR nog te zeggen: ““De NTR maakt Het Sinterklaasjournaal met respect voor de traditie en met oog voor ontwikkelingen in de samenleving.” Welke samenleving? Die minderheid die elke gelegenheid alles wat in de USA gebeurd op 1 lijn zet met de samenleving in Nederland en dan vindt dat dingen wegmoeten en vervolgens er een leugenachtig verhaal bij verzint onder de noemer “gekwetst” en “racisme”? Dat is gewoon buigen voor leugens. En de gemiddelde Nederlander wiens voorouders dit land hebben opgebouwd laten het maar gebeuren, tenzij je in Friesland waar ze gewoon keihard die racisten (KickzwartePietOut) op de weg tegenhielden zoals zij (KickzwartePietOut racisten) altijd bij openbare gelegenheden mensen intimideerden en hun racisme opdrongen. In elk ander land hadden deze racisten geen kans van slagen en waren ze allang vastgezet te samen met hun leugens en drogredenen. Alleen in Nederland, geven we ze alle ruimte, zoals criminelen vaak ook overkomt. Bah!

Gast
Maarten
oktober 4, 2018 10:33

Het is toch een beetje griezelig dat de NTR wil bepalen hoe een fantasiefiguur eruit moet zien. Dan kinderen niet meer mogen fantaseren. Verschillende medewerkers van het Sinterklaasjournaal stonden vorig jaar al niet meer achter het programma. Stop daarom met het programma en geef het geld uit aan een mooie serie.Het geld kan beter besteed worden.

Gast
Nex
oktober 4, 2018 10:06

Je kunt jezelf beter Tante Doos noemen.

Gast
Tante Toos
oktober 4, 2018 09:56

Wat lief Maarten. Helaas doe ik niet aan daten..

Gast
Maarten
oktober 4, 2018 09:21

Tante Toos, dan wil ik u nog wel eens zien. Heeft u al de mascara en schmink in de hand?

Gast
insider?
oktober 4, 2018 09:19

‘ze volgen het maatschappelijk debat’, maar die loopt in bewezen,zie ook de eigen enquetes e.a.,andere richting.
Goed dat veel locale omroepen eea overnemen met een juistere invulling van maatschappelijk veld.
De grot zweem van ‘leugenachtig’ stoort het meest.

Gast
Maarten
oktober 4, 2018 09:15

Stop gewoon met het Sinterklaasjournaal en geef het feest terug aan de mensen. Het is een familiefeest en geen serieuze aangelegenheid dat zo uitgebreid op tv hoeft te komen zoals de afgelopen jaren het geval was. Er is meer aandacht voor de Sint dan voor Kerst of Pasen. Dan is het evenwicht een beetje zoek.

Gast
Tante Toos
oktober 4, 2018 09:04

Prima die roetveegpieten. Er is geen kind die daar moeilijk over doet. Kunnen de volwassenen een voorbeeld aan nemen.

Gast
Vrijheid
oktober 4, 2018 08:57

@Michel

Niet “zijn/haar”, maar “zijn”. “Nederland” is onzijdig en naar onzijdige woorden verwijzen we met “zijn”, net zoals naar mannelijke woorden. Alleen naar vrouwelijke woorden verwijzen we met “haar”.

Gast
Michel
oktober 4, 2018 08:43

Wie denkt dat het achter de rug is heeft het mis: de spijkers worden op nog veel lager water gezocht. Waarom heeft de Sint geen roetvegen, is het paard wit etc. Door dor de knieën te gaan heeft NL bewezen geen trots te hebben op zijn/haar cultuur en dit niet tot het uiterste wil verdedigen t.o. een schreeuwende minderheid.

Uiteindelijk blijkt hieruit nu ook wat de macht van de media is. Door voortdurend deze actiegroep een podium te geven, is het ze gelukt om ingesleten tradities te beëindigen. Dit klinkt misschien dramatisch voor de voorstanders van wijziging, maar de toekomst zal uitwijzen dat we onze tradities/cultuur wel heel makkelijk overboord hebben gesmeten.

Gast
Whitedog
oktober 4, 2018 08:35

Goede oplossing.

Wij proberen onzelf toch al jaren te overtuigen dat Piet zwart was doodat hij door de schoorsteen kroop (wat al niet klopte)? Nou, nu hebben we inderdaad zwarte pieten die door de schoorsteen zwarter zijn geworden. Probleem opgelost.

Vergelijken met NSB-ers is echt te sneu voor woorden.

Gast
Erik
oktober 4, 2018 08:22

Bij Pauw ging het er gisteravond ook weer over…..

Hoe toevallig dat al zijn gasten aan tafel tegen zwarte Piet zijn.

Walgelijk gebeuren momenteel in de media.

Gast
J
oktober 4, 2018 08:11

Whahaha, wat een grap, die reactie van de pro Piet kneuzen:

eerst jarenlang beweren dat Zwarte Piet door de schoorsteen komt, en als dat er met de haren erbij verzonnen fabeltje dan wat aannemelijk gemaakt wordt door Piet roetvegen te geven, raken ze totaal van slag en is het weer verkeerd 😂

Gast
Goed en heilig
oktober 4, 2018 08:08

Ik voel me als man zonder baard zwaar gediscrimineerd. Net of alle goedheilig mannen een baard hebben!
Zoals Sinterklaas er nu uitziet , kan echt niet meer.

Tijd voor Actie !!!

Gast
Rachid
oktober 4, 2018 07:57

De socialisten/communisten, anarchisten, provo’s en kraakbeweging zullen dit als een overwinning beschouwen op de fascisten/NSB-ers! (:-)

Gast
Boris
oktober 4, 2018 07:50

Prims besluit. Moet iedereen mee kunnen leven. Dus nu klaar

Gast
Remco
oktober 4, 2018 07:49

Dieuwertje Sarah Blok, brrr.

Gast
Fayed
oktober 4, 2018 07:28

@ Thu 04 Oct 2018 om 5:18

Ben het helemaal met je eens @Skinhead Mohammed! De discussie wordt gekaapt door niet-blanken om politieke redenen die niets te maken hebben met het kinderfeest. Ik als Egyptische-Nederlander kon niet wachten op 5 december om samen met mijn vader, moeder en 3 zusjes pakjesavond te vieren. Vreselijk deze tijd.

Gast
Tjep
oktober 4, 2018 07:26

Ik heb een grote linkshangende zwarte l u 

Gast
Diederick
oktober 4, 2018 07:18

Dit heb ik niet geschreven:

“Diederick
Wed 03 Oct 2018 om 17:42
Al zijn het die niggers die zich moeten schamen dat ze winkels leegroven en nu ook al onze tradities afpakken.”

Het is heel duidelijk dat bepaalde mensen in deze discussie helemaal geen Nederlanders zijn. Maar gewoon de boel aan het opjutten zijn om Nederland te verdelen. Sinterklaas is een leuke traditie dat er alleen maar beter op is geworden, nu we het pijnlijke gedeelte hebben aangepast.

Lang leve de roetveeg piet!

Gast
Ernst
oktober 4, 2018 06:48

Opgelost. Roetvegen zijn zwart genoeg.

Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen