Sinterklaasjournaal stopt definitief met Zwarte Piet

Geplaatst op Wed 03 Oct 2018 om 17:00

Het Sinterklaasjournaal stopt definitief met Zwarte Piet. De publieke omroep kiest voor de meest gesteunde oplossing voor het pietenprobleem: de roetveegpiet. Dat heeft ze vandaag bekendgemaakt op zijn website. Het is al jaren het standpunt van de NTR dat zij geen voortouw neemt in de pietendiscussie, maar dat het maatschappelijk debat bepaalt hoe piet er uit komt te zien. “De NTR maakt Het Sinterklaasjournaal met respect voor de traditie en met oog voor ontwikkelingen in de samenleving.”

Veranderingen in de traditie vinden hun weerslag in Het Sinterklaasjournaal, aldus de omroep. “Wie Het Sinterklaasjournaal jaar in, jaar uit volgt, ziet dat wij een geleidelijke verandering voorstaan. Traditie en verandering gaan hand in hand.”

Kennelijk is Zwarte Piet volgens omroep NTR anno 2018 niet meer te bekennen in de samenleving. De omroep gaat verder met roetveegpiet. “De Pieten hebben roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan. Al naar gelang een Piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht.”

De handschoenen en maillots van de Pieten zijn niet zwart, maar afgestemd op de kleurstelling van het Pietenpak. “Het haarwerk is niet uniform maar divers, het varieert van lang, krullend, steil tot kort. De Pieten dragen ook geen gouden oorringen.”

De landelijke intocht van de sint is op 17 november in Zaandijk en de Zaanse Schans. Vorig jaar, bij de intocht in Dokkum, waren er naast roetveegpieten ook nog gewone zwarte pieten te zien. Dit jaar zijn er alleen roetveegpieten.

Denkt de NTR hiermee voor- en tegenstanders te overtuigen? “De felste voor- en tegenstanders mogelijk niet, maar de grote groep in het midden wel. Wij maken het Sinterklaasjournaal voor heel Nederland en willen daarom dat zoveel mogelijk mensen zich aangesloten voelen bij de veranderingen. Wij denken dat de kans op succes hierop het grootst is via de weg van de geleidelijkheid.”

Het Sinterklaasjournaal is vanaf maandag 12 november weer dagelijks te zien.

Foto: NTR
176 Reacties op “Sinterklaasjournaal stopt definitief met Zwarte Piet”


 1. Raus

  De meest gesteunde oplossing? Dat is nog altijd dat klagers hun bek houden en Zwarte Piet blijft bestaan.

 2. donia

  capituleren heet dat,de minderheid regeert

 3. Raus

  “De felste voor- en tegenstanders mogelijk niet, maar de grote groep in het midden wel.”

  Waarom ben ik dan niet overtuigd? Ik ben geen felle tegenstander van verandering, maar wel van verandering n.a.v. leugens. Dat laatste is hier aan de hand.

 4. zeurpiet

  vieze vuile smerige klootzakken!

 5. Alex

  Het oude beeld van zwarte piet was inderdaad een afgeleiden van hoe een donker persoon vroeger weergegeven werd. Dat wij daar tegenwoordig geen associatie mee maken, kan de geschiedenis confronterend zijn.

  Deze kenmerken zijn langzaam minder prominent geworden in het beeld van zwarte piet (denk aan de oorbellen, de lippen en het kroeshaar).

  Eerlijk is eerlijk, dit waren de elementen die het konden laten lijken op een slaaf en hier is op toegezegd. Alles wat hierbuiten veranderd is simpelweg niet te linken aan kwetsend, gezien zwarte piet geen negatief verzonnen personage is.

  Alles wat vanaf nu ook veranderd is daarom ook pure onzin, verzonnen in hoofden van mensen die zich nooit hebben ingelezen in de gehele discussie.

 6. Hooftstraat

  Zo eindelijk zijn we af van deze discussie. RIP Zwart Piet… En Dooooooooooooooorrrrrrrrrrrrrrrrrr

 7. Strontveegpiet mag niet!

  Geen voortouw? Wat is dit dan? Als vrijwel overal in den lande nog gebruik wordt gemaakt van de Zwarte Piet en de NTR gaat over op de Piet met strontvegen op zijn smoel, dan is dat het voortouw nemen. Of hebben ze bij de NTR een andere versie van de Van Dale liggen?

 8. Shaniquilia vd Put

  Laten we het met z’n allen bOYCOTTEN en naar een intocht gaan met echte zwarte pieten! Gouden kans voor Talpa tv om een alternatieve intocht uit te zenden. Kom op JdM, laat zien dat je ballen hebt!

 9. Shaniquilia vd Put

  Laffe NPO, wij mogen het betalen, maar ze SPUGEN op ons.

 10. Tirchio

  @Alex:
  En dan ook zuiver en alleen die kenmerken. Op Piet gelijkende figuren spelen al eeuwen een rol in de Sinterklaas-folklore en haar voorgangers. Deze figuren waren al zwart voordat Europeanen wisten dat er zwarte mensen bestonden. Daar zit het zogenaamde racisme dus niet in. Dat daar later elementen aan zijn toegevoegd, soit. Die zijn nu weer verdwenen, dus waarom de kleur wijzigen die de voorlopers van Piet al in het jaar nul hadden? Omdat er wat figuren zijn die liegen dat deze kleur verwijst naar slaven? Rot op met leugenaars!

 11. piknigger

  hou er dan maar helemaal mee op een grote leugen

 12. HanzWorsd

  Echt bizar, geen woorden voor. Een kinderfeest om zeep geholpen door een stel hersenlozen.

 13. Mark

  Wat een smerige embryo’s werken er bij de NTR. Dieuwertje Blok (voor de kop) voorop!

 14. tjep

  Eindelijk!

  Goed bezig NTR!

 15. Hooftstraat

  Mensen laten we kijken van het positief kant, NOOIT meer ruzie tijdens sinterklaas!!!

 16. Ron

  Goed zo. Eindelijk een keuze voor iets. En nu is het klaar met die pietendiscussie, er is ergens voor gekozen. Klaar mee!

 17. Mark

  @Hooftstraat

  Sorry vriend, maar dat was er ook nooit voor leugenaars als Gario hun mond opentrokken.

 18. Jan

  Wat een verschrikkelijke afgang!!!!

 19. Mark

  @Ron

  Ha! Er is jaaaaren geleden al ergens voor gekozen, namelijk een Zwarte Piet. En nu er een andere keuze is gemaakt is het ineens klaar? WIe beslist hoe vaak er gekozen wordt? Jij?

 20. Kannibaal

  Leugenaars inderdaad. Scheren de Amerikaanse blackface en onze Piet over één kam. Die vergelijking raakt kant noch wal. Ik heb wel eens gekeken op zo’n site van die anti-Pieters, nou mijn mond viel open. Het goud van Piet zou staan voor de boeien die slaven om hadden (want die zaten natuurlijk vastgeketend met goud, nou goed!) en de jutezak verwees naar de zakken waar slaven geplukt katoen in moesten stoppen. En dan zwichten voor zo’n stel Pinokkio’s? Maar ja, Trump leerde ons al: wie liegt wordt geloofd.

 21. Wilhelmus

  Goed gedaan NTR!!

 22. Godefroy France

  Conclusie: het links/islamitisch/rascistisch, fascistisch, kwaadaardig, gutmensch geteisem heeft gewonnen,,,,, wij hebben bakzeil gehaald voor terreur, overigens niet de eerste keer, zeker niet de laatste KEER? we gaan ophouden te bestaan, de neofascisten nemen de zaak over, denk en bij1 komen weer bij elkaar, sillysyl for president, black en getint is de norm, wij BLANKEN buigen nederig het hoofd nederland wordt ZIMBABWE aan de amstel !
  hoop dat de dijken doorbreken, ze kunnen nl. niet zwemmen ha ha ha

 23. Simon

  Dus Piet voortaan en niet Zwarte Piet. Kunnen we het volgend jaar hebben over de kleur van Sinterklaas Pieterbaas.

 24. Ron

  Och alle pro-zwartepieten t0kkies roeren zich weer hoor. Sneu.

 25. Tim Klensman

  jesus, begint dat gezijk nu alweer, het wordt steeds vroeger in het jaar

 26. Britt Scholte Lover

  Word tijd dat wij als Nederlander in aktie gaan komen! Zwarte piet is zwart door de schoorsteen, heeft niets met discriminatie te maken

 27. Pim

  Hoera!! Eindelijk. Goed zo NTR!

 28. Tirchio

  Waarom ben ik een tokkie, Ron? En is anderen voor tokkie uitmaken ook niet een beetje tokkiegedrag? Noem me eens een onderbouwde reden waarom we onze oren moeten laten hangen naar een stel leugenaars?

 29. Ron

  Leugenaars?

 30. Diederick

  Gelukkig eindelijk af van zwarte piet. Lang leve de roetveeg piet! Kunnen we eindelijk onze traditie zonder schaamte voorzetten.

 31. Tirchio

  Mooie onderbouwde reden, Ron.

 32. Ron

  @Diederick: juist!

 33. Shaniquilia vd Put

  Ja Ron is van de inhoud.

 34. Diederick

  Al zijn het die niggers die zich moeten schamen dat ze winkels leegroven en nu ook al onze tradities afpakken.

 35. point

  Ja hé en dat witte paard met die blanke man er op? Racisme!!Dat kan toch ook niet meer. Actiegroepen!!! Zwart is het nieuwe blank: Sinterklaas moet zwart.

 36. ano@niem.nl

  We kunnen kort zijn: de landelijke intocht kijkt geen hond meer naar, alleen een heel klein percentage Randstedelingen die geilen op roetveeg en blanke pieten. In de rest van Nederland (de grote groep in het midden) wordt de plaatselijk intocht bezocht met de zwarte pieten zoals het hoort.

 37. M

  De capitulatie. We zijn er getuigen van. Vanaf dit jaar kijkt er niemand meer.

 38. Papegaaitje leef je nog

  Wat een fantastisch besluit van de NPO. Zwarte Piet kan echt niet meer. En voor de gelovige kinderen maakt het echt niks uit. Als je voor Zwarte Piet bent ben je of dom of racist.

 39. Claudia

  Dat zal jullie naz¡’s leren. Neerkijken op de Afrikaanse medemens hebben jullie jaren ongestraft kunnen doen. Ze als minderwaardig neerzetten is nu aan een eind. Hulde aan Quinsy Gario, Tanja Jess, Pieter Derks, Anousha Nzume, Linda de Mol! HELDEN!

 40. eddie emmer

  Lekker belangrijk, vroeger was er geen sinterklaasjournaal en was er wel sinterklaas, gewoon een verzonnen verhaal. Doordat het sinterklaajournaal elke dag op tv is worden kinderen gek gemaakt en is elje fantadie verdwenen. Gewoon mee stoppen. Alleen een intocht in dorpen en steden en 1 daarvan uitzenden op tv.

 41. Momo

  Welke veranderingen in de samenleving? De gemeenten, bedrijven en scholen die toegeven aan een kleine groep zeurpieten? De “grote groep in het midden” heeft nog steeds geen problemen met Zwarte Piet.

 42. Raaf

  Dankzij de Staatsmedia (en RTL) wint de 5% van de 95%.

  De 5% heeft de macht
  De Identity Politics actievoerders
  Waarom moet de 95% dan betalen voor deze onwelriekende klucht ?

  Hef de anti-Nederlandse Staatsmedia op, het hobby clubje van de Gutmenschen uit de Grachtengordel of laat het ze zelf financieren !

  We hebben nu zelfs werkende mensen die in armoede verkeren en de BTW verhogingen op eerste levensbehoeften komen eraan.
  Laten we die mensen helpen in plaats van de moreel voortreffelijke en ondraaglijk rechtschapen iconoclasten.

 43. Peter R de Mies

  Smeerlappen

 44. Bert

  rechtse kijkers doen huilie huilie …

  En je zal zien, dit jaar wordt een van de best bekeken intochten van de laatste jaren!

 45. Tirchio

  Man, ik ben zo links als wat. Heb in mijn leven nooit anders gestemd dan PvdA en GroenLinks.

 46. LD

  Als je je gezicht niet meer zwart smeert zorgt ee nog niet voor dat een kinderfeest om zeeep wordt gebracht, ik ben al jaren Sint en ik bespeur uit eerste hand geen verandering tussen toen ik met zwarte pieten langskwam dan nu met roetpieten.

  Kinderen kijken naar volwassenen voor uitleg, en als je er een draai aan geeft dan is het al gauw goed. Ze zijn bereid je te geloven. Ik denk eerder dat het iets ja dat wij als volwassenen los moeten laten…. kinderen interesseert het geen Piet.

  Hopelijk is de discussie nu klaar en kunnen we nu weer fijn langs de scholen, ik hoop ‘t van harte.

 47. west

  En van de zomer weer bruin tot zwart liggen zonnen op het strand !! JA WANT AL JE LEKKER BRUIN BENT HOOR JE ERBIJ
  STELLETJE KL ZKKEN

 48. Daan

  LD is de afkorting van Lekker Dom.

 49. Bert

  inderdaad LD…

  Het zijn de volwassenen….

 50. LD

  @ Daan : Ik probeer het leuk te houden voor de kinderen, als dat dom is … prima dan maar. Doei!

 51. Ruud

  Het is natuurlijk heel simpel. Het maakt he-le-maal niets uit. Kinderen vinden het prima als er maar feest is. De enige die er problemen mee hebben zijn de fanatiekelingen aan beide kanten van de discussie. Het is voor sommigen natuurlijk jammer dat iets waar ze geen rascistische bedoelingen mee hebben verdwijnt, maar als dat anderen nou echt pijn doet? Beiden water bij de wijn! Dit lijkt me een prima compromis.

 52. MuloMan

  Oh Oh, ik weet alweer waar die Lom-jongen het over gaat hebben vanavond…

 53. E. Zijlstra

  Vroeg me al langer af wat nou eigenlijk de politieke kleur is van de mensen op dit forum. Na lezing van de reacties komt gefrustreerd-rechts het dichtst in de buurt denk ik. En dat terwijl dit forum onder vakmensen razend populair is. Misschien is de publieke omroep dan toch niet zo links als dat men wil doen geloven?

  Waarom meteen schelden en op de man, of in dit geval, vrouw spelen? Waarom toch altijd DIE HOOFDLETTERS? En waarom in godsnaam al die spelfouten? Je bericht een keer doorlezen voordat je het op het net slingert kan geen kwaad. Sterker nog, misschien geeft het je iets van inzicht in je eigen gedrag.

  Iedereen heeft recht op zijn eigen mening maar hou het een beetje netjes. Van de moderatoren hier hoeven we het niet te hebben. Die laten een reactie van ene ‘piknikker’ gewoon staan. Dan heb je óf partij gekozen óf je doet je werk niet.

 54. Erik

  Echt belachelijk zeg allemaal. Naar de Nederlander wordt niet meer geluisterd. Daar is politiek en media al heel erg lang mee bezig. Zij bepalen allemaal wat goed en niet goed is voor ons. Hoorde van de week dat de discussie over de paasvuren ook alweer gaande is.

  Wat een ZIEK Nederland is dit geworden zeg!!

 55. Boris

  Prima besluit. Einde discussie.

 56. Tjep

  Het blijft grappig om te zien dat rechtse roeptoeters denken dat zij de grootste groep in NL zijn…

  Wat dus niet zo is….

 57. Tjep

  En voor een rechtse roeptoeter nu zegt ” ja, maar je leest toch de reacties hier”

  Nou rechtse droeve roeptoeter, wij normale mensen hebben gewoon een baan.

 58. Biel Geelen

  Deze volslagen belachelijke belissing van de NTR getuigd van weinig historisch besef. Je kan je niet (meer) beledigd voelen bij het zien van Zwarte Piet, omdat Nederland in 1863 al gestopt is met de slavernij. 1863, niemand van de huidige wereldbevolking heeft dat jaar mee kunnen maken. Na die tijd hebben we met z’n alleen afstand genomen van de slavernij, dus moeten mensen er ook niet meer over doorzeuren. Zolang ze dit nog blijven doen, maken ze het gedonderjaag alleen nog maar erger en hitsen ze de boel alleen nog maar verder op. Zwarte Piet is onze oer-Hollandse traditie, als je hier als immigrant komt wonen, dien je je daaraan aan te passen. Zwarte Piet is totaal niet rascistisch bedoeld. Hij is in de eerste plaats geen slaaf, maar een knecht, en een knecht is duidelijk iets anders dan een slaaf. In de tweede plaats is Zwarte Piet ook geen crimineel, integendeel zelfs. Zwarte Piet is vriendelijk, vrolijk en houdt ervan om kinderen blij te maken.

  Als je écht niet tegen Zwarte Piet kunt, heb ik twee adviezen voor je. Één: je houdt op met zeuren. Twee: je emigreert naar een ander land, waar geen Zwarte Piet is.

  Daarom is het ook zo vreselijk dom en zwak dat, naast RTL, nu ook de NPO Zwarte Piet in de ban doet. Want de beste oplossing voor de Zwarte Pieten-discussie, is om gewoon doorgaan met Zwarte Piet. Gewoon door blijven gaan alsof er geen discussie is, dan zal het gedoe vanzelf wel een keer ophouden.

 59. Grace123

  Zullen we de kinderen vragen welke voorkeur ze hebben?
  De mijne vond zwarte Piet altijd een beetje eng maar de roetveeg Piet niet.
  En toch…

 60. Ellert van Brammert

  Krijg allemaal de kerstballen..

 61. Momo

  @Tjep

  De meerderheid van de Nederlanders heeft geen probleem met Zwarte Piet. Dus ja, je kan beter je mond houden, droeve roeptoeter.

 62. aammehoela

  Alleen in de randstad en op de tv dus de roetveegpiet. In de rest van het land gewoon zoals het hoort, Zwarte Piet. De schreeuwende minderheid meent dat ze deze slag gewonnen hebben. Denk het niet, het levert enkel op dat extreem-rechts aan klantenbinding kan gaan werken. En dat is het enige echte wat echt zorgelijk is. Doordat een zeer gering aantal schreeuwerds, veelal werklozen, alleen maar met behulp van geweld hun zin moeten menen door te drijven en zich niets aantrekt van de grote zwijgende meerderheid krijg je een tegengeluid. Dat is dus helaas extreem rechts. Zeer gevaarlijk. Bij ons in het dorp uiteraard enkel Zwarte Piet. De organisatie heeft al aangegeven dat als het moet veranderen ze stoppen met het binnenhalen van Sinterklaas. Het is enkel met Zwarte Piet. Overige pieten zijn niet welkom.

 63. Momo

  @LD

  Vorig jaar herkenden de buurtkinderen toch echt dat de mevrouw van de Bruna roetpiet was. Werkt gewoon niet.

 64. Huib

  Verschrikkelijk.

 65. E van klooster

  De NTR doet de zwarte piet weg maar de mensen niet IK in ieder geval zeker weten niet
  voor mij op 5 december zwarte piet en anders niet

 66. E van klooster

  Hoe meer drama hierover hoe meer deze achterlijke gasten genieten.Mensen die een zwarte piet willen nemen een zwarte piet en die een gele willen nemen een gele enz enz enz.En LEKKER NET DOEN ALSOF JE DIE KNETTERGEKKE IDIOTEN niet hoort en niet ziet

 67. Sietse

  Dankzij de helden van de Actiegroep Pro-Zwarte Piet spreken we in dit land nog Nederlands en zijn de zwartjes en bruintjes nog steeds de onderliggende partij.
  Zodra de zwartjes en bruintjes het voor het zeggen krijgen, worden alle kerken platgebrand, moeten we allemaal slecht Nederlands met een apenaccent praten, moeten de vrouwen zich allemaal vetmesten, zodat ze lustobjecten met dikke billen worden en wordt de bijbel verboden!

 68. SBS 9 Logo

  Alles de redactie van deze website nog even heel hard wil gaan lachten.

  SBS 9 heeft nu een super mooie logo :)
  Lelijkste logo van Hilversum? #sbs9

 69. Bramderammer

  Gewoon negeren, televisie uitzetten en een gitzwarte piet uitnodigen!

 70. M

  NTR is super fout.

  Sinterklaas zonder Zwarte Piet klopt niet.

  De afrekening met al die foute lui komt nog wel.

  Misschien juist tijd om de Neger Zoen weer benoemen en iemand die zwart is een Neger te noemen.

  Degene zoals Sylvana Simons creeeren juist rascisme.

 71. K

  Begint dat gezeik weer door volwassenen die een kinderfeestje om zeep helpen…..schandalig.!!!

 72. Mevrouw Blankensteijn

  De meerderheid van de blanken en ook van de n*gers hebben geen enkele moeite met zwarte piet. Het is een handjevol uitkeringstrekkers,subsidiegraaiers, die van hun beroep demonstreren hebben gemaakt omdat ze niets anders kunnen.. Het zijn treurige mensen die totaal uitgekakt zijn en in een ding goed zijn en dat is leven op kosten van de blanken, je hele leven in de uitkering hangen.

 73. Wyatt

  😂😂😂

  Wordt weer genieten van alle huilreacties op social media.

 74. jack

  Allemaal door die drammende kutlui als Simons

  Ik duld uitsluitend ouderwetse roetmoppen

 75. Ronald

  Mevrouw zwartesteijn, je uit een walgelijk commentaar.

 76. Robbie

  Zwarte Piet een slaaf? Heb je ooit wel eens een slaaf gezien die zo ontzettend vrolijk is? Als je dat denkt, dan ken je de geschiedenis niet. Een slaaf zal hoogstwaarschijnlijk nooit op deze vrolijke wijze geleefd hebben. Zwarte Piet is een verzonnen figuur. Laten de mensen die zich druk maken om Zwarte Piet, zich druk maken om de hedendaagse slaven. Ga met protesteren in diverse Afrikaanse staten waar kindsoldaten zijn, of werken in mijnen. Maar dat durven ze niet. Nee wel heldhaftig een kinderfeest verpesten. Dag Sinterklaasje, daaag daaag, Zwarte Piet!

  Nu hebben ze het voor elkaar om een sprookjesfiguur om zeep te helpen, onze cultuur staat op het punt overgenomen te worden. Wees Waakzaam!

 77. johan d

  Heel toevallig is de nationale intocht in de randstad.

  Rest van Nederland hoeft zich er verder niet druk over te maken. Daar blijft gewoon de traditionele optocht zonder gezeik

 78. Gevaar voor democratie

  Inderdaad, want zelfs de meeste linkse kiezers zijn voor het behoud van Zwarte Piet. Enkel een klein aantal uitkeringstrekkers en de wat minder bekende BN’ -ers zijn voor afschaffen Zwarte Piet. De roetveegpiet, wel knap bedacht, lijkt dan het beste alternatief, maar de kans dat in de peilingen PVV en Forum voor Dictatuur weer gaan stijgen zal zeer groot zijn.

 79. Lies

  Was te verwachten. Snap niet waar iedereen zich zo druk om maakt?
  So what, de nieuwe generatie wordt opgevoed met de roetveegpiet.
  Wat is daar mis mee? Een beetje rekening met elkaar houden?

 80. Sukk0l

  Oh nee! Wat nu?! -_-

 81. Piet de zwart

  BRUINE RATTEN HEBBEN HET VOOR HET ZEGGEN HIER IN NEDERLAND! HET WORD ALSMAAR TRIESTER!

  KNIELEN VOOR DE ISLAM.. EN DE BEKENDE NEDERLANDERS

  KOTS!!!!

 82. Koos

  Hiermee heeft geestesziek en debiel Nederland gewonnen.

 83. Ron

  De stinkn3gers hebben gewonnen

 84. Deadly Viper

  Dit was allang de bedoeling geweest… ze doen het beetje bij beetje veranderen voor al die simpele tokkie’s.

 85. Veadly Diper

  Dit was allang de bedoeling geweest… ze doen het beetje bij beetje veranderen zodat de jankende minderheid uiteindelijk ongemerkt hun zin krijgt. Drammen loont.

 86. Cees

  Wen er maar aan. Over een paar jaar wordt het toch compleet afgeschaft en komt het Suikerfeest er voor in de plaats. Ook slachten we in plaats van kerst gezellig een schaap.

 87. lopi

  Een zwarte knecht mag niet en een blanke wel. Logisch. Gewoon Piet helemaal weg. Mag ik nu ook kritiek hebben op de islam. Nee, want dan sta je op de radar van de AIVD.

 88. Candy

  Hahahahahahahaa, tijden veranderen, jammer joh. He, als het je niet bevalt…..verhuizen jullie toch lekker……oh nee, dat is alleen bedoelt voor mensen die niet op jullie lijken. Ik ga zeker kijken dit jaar :D

 89. Ben

  Cees slacht normaal gesproken Kerst? Wat een waus!

 90. Ben

  @Candy

  Jij kunt niet eens spellen, dus je zult ook wel uit Oelоeboеloeland komen.

 91. Yoshi

  Sylvana heeft eindelijk haar zin!

  die komt spontaan klaar na het horen van dit nieuws

 92. SOLANGE

  Eindelijk die Diewertje pleite irritant mens

 93. Yoshi

  sinterklaas gewoon dit jaar in een verhaal dood laten gaan en dan kunnen we net als andere landen over op de Kerstman. Veel gezelliger!

 94. Momo

  @Candy

  Tijden veranderen uit zichzelf, het moet niet worden opgelegd. Of ben je een fan van fascisme?

 95. Lies

  Niet omdat het moet, maar omdat het kan!!!
  Sinterklaas is toch een kinderfeest?
  Of is dit een politieke kwestie?

 96. achtmet

  Heerlijk toch …..hebben die oproerkraaiers annex steuntrekkers /klaplopers het toch voor elkaar gekregen om een kinderfeest naar de kl.ten te helpen .
  Mijn speciale dank gaat uit naar Diewertje / Oemberto en alle landverraders bahhhh wat een stelletje zielepoten !Ik kots op jullie

 97. ox

  De grote middengroep wil dit juist helemaal niet,triest om het dan zo te formuleren,zeg gewoon dat je door de slappe knietjes gaat voor een militante minderheid,gelukkig zijn er alternatieven voor het sintjournaal

 98. bastiaan

  Echt heel FOUT dit, je gaat andere sprookjes toch ook niet in eens veranderen! het is een kinderfeest, een kindersprookje!

 99. Tirchio

  Dit heeft niets te maken met rekening houden met elkaar, Lies. Mensen uitleggen dat en ze zwarte mensen niet moeten uitmaken voor Zwarte Piet en beargumenteren waarom, is veel zinvoller dan Zwarte Piet in de ban doen. Ik word met mijn 2,02 m ook uitgemaakt voor bonenstaak en meer van dat soort grappen. Dikke mensen voor nijlpaard, kleine mensen voor Smurf en lelijke mensen voor vogelverschrikker. Ligt dat aan bonenstaken, nijlpaarden, Smurfen en vogelverschrikkers? Zullen we die dan maar in de ban doen om uitgescholden mensen tegemoet te komen? Dit is een onzinnige redenatie. Mijn oplossing is vele malen effectiever, want als men zwarte mensen niet meer zou uitmaken voor Zwarte Piet omdat deze verdwenen is, vinden ze wel andere dingen om mee te schelden. Probleem verlegd in plaats van opgelost.

 100. Darius

  @Hooftstraat & Ron

  Het zou mooi zijn als alle anti’s k@nkxr krijgen. Dan hebben we eveneens nooit meer ruzie tijdens Sinterklaas en is het klaar met die Pietendiscussie, want dat willen julie toch zo graag. Of zoals loser Ron zeg: Klaar mee!

 101. Klinkhamer

  Het racisme verhaal heeft een enorme loop genomen en het slaat werkelijk helemaal nergens op.
  Die minderheid demonstranten en andere schreeuwers krijgen hun gelijk ook nog, winkeliers, omroepen en noem maar op, iedereen kruipt voor hun, nou ik ga over mijn nek van al die lui, dit is mijn Nederland niet meer.

 102. Telstar

  https://www.youtube.com/watch?v=A2YsFADdX-o

 103. Pietpiet

  Waarom wordt dit als een compromis, als een ‘midden’ gezien? Wat hebben de tegenstanders van de gewone Piet nu toegegeven dan? Zij waren hier toch helemaal op uit? Kan iemand hier gewoon antwoord op geven zonder mij nu uit te schelden voor racist enzo, want dat is een gebrek aan argumenten.
  Gefeliciteerd, een om zeep geholpen kinderfeest en miljoenen verdrietige kinderen. Hopelijk zijn ze trots op zichzelf en kunnen ze nog lekker slapen. Wat een onzin dat het kinderen niet uitmaakt, mensen die dat zeggen hebben ze zelf niet. En daarbij: altijd geleerd nooit toe te geven aan terreur.

 104. Wallage L.

  Antisemitische onderbuik gevoelens richting Dieuwertje Sarah Blok. Het lijkt wel de jaren dertig hier in dit anti-Israëlische k-tland.

 105. Groenig

  @bastiaan Jawel hoor: https://www.alletop10lijstjes.nl/gruwelijke-oorsprong-10-populaire-sprookjes/

  Nu weer dus. Zoals dat gaat. Maken jullie je niet zo druk, joh.

 106. Kannibaal

  @Wallage L.

  Ach, je kon erop wachten. Er is een sneuneus opgestaan die er weer antisemitisme van moet maken. Blijkbaar is Blok joоds. Niemand die dat van haar wist, maar je mag natuurlijk nooit commentaar hebben op iemand die ook maar één druppel joоds bloed heeft, want dan is de kritiek niet gericht op haar ideeën en uitspraken, maar op die ene druppel bloed. Ga toch fietsen man! En pas op dat er niet net zoals bij Zwarte Piet een pepernoot in je band terechtkomt!

 107. Dennis

  SBS 9 heeft een nieuw logo, zelfde als SBS 6, maar dan met de 9 en kleur geel ipv blauw.

 108. Raaf

  Het geweld, morele chantage en de 24/7 agitprop. vanuit de Staatsmedia, RTL en de stervende oude bomen MSM hebben gewonnen.
  Weer gewonnen moet ik zeggen
  En
  Nederland verliest
  Weer een traditie
  Weer een wortel van de stervende boom doorgekapt.
  Straatnamen die verdwijnen, beelden die worden omver getrokken, kinderen die leren dat onze voorouders duivels waren

  De onverzoenlijke Gütmenschen gecentreerd rondom de Grachtengordel/Hilversum en hun fascistische knokploegen boeken de zoveelste overwinning.
  Zij hebben de monopolie in handen
  Zij bestieren de media.
  Conformistisch nihilistisch grijs tot er niets meer over is.

 109. Tatsu

  @Dennis
  Geel in plaats van blauw? Laat Quinsy Gario het maar niet over want dan gaat hij nog protesteren tegen deze racistische kleurwijziging.

 110. Wouter39

  @Kannibaal Wed 03 Oct 2018 om 22:40

  https://jonet.nl/verborgen-verleden-over-dieuwertje-blok-2/

 111. De rechter

  Romer heeft zich drukker gemaakt over Zwarte Piet dan vriend van de familie Gosschalk/Post Castelijn. Jongens met een acteerdroom kapot maken, das een kinderfeest. Je hebt prioriteiten en prioriteiten.

 112. Marcktv

  Voor of tegenstanders….vraag gewoon es aan ouders van kinderen die op de afdeling kinderoncologie liggen hoe erg het is of zwarte Piet zwart of geroetveegd is en of er zaken zijn waar we ons beter druk over kunnen maken, ons opwinden of het gelijk willen halen…Het antwoord zal je vast niet verbazen…

 113. Momo

  @Lies

  Als de staatsomroep deze beslissing neemt zonder het te baseren op wat de meerderheid van de Nederlanders wilt, dan is het inderdaad een politieke kwestie.

 114. Lies

  @Tirchio: maar je vind het dus vervelend om uitgemaakt te worden voor bonenstaak omdat je lang bent? Wegens vooroordelen???
  Ik heb het hier al eens eerder verteld….
  Ik stond jaren geleden ooit met mijn toen driejarige dochter in een lift. Er stapte op de eerste verdieping een man in, een donkere man. Mijn dochter riep toen heel hard: Zwarte Piet, zwarte piet mama!
  Schaamde me kapot. Want dat vooroordeel was door de NTR ingeprent. Mijn dochter had dat mee gekregen door te kijken naar het Sinterklaas Journaal.
  Ben blij dat ze er bij de NTR eindelijk achter gekomen zijn dat het zo niet langer meer kan.

 115. Lies

  @Momo: yep. Geldt ook voor het afschaffen van de dividendbelasting.

 116. Lies

  @Kannibaal: wat heeft dat er nou weer mee te maken?

 117. Lies

  @Marcktv: wat hebben kinderen op de afdeling oncologie met deze hele discussie te maken? HELEMAAL NIETS !!! WTF???

 118. Lies

  @Marcktv: iets om over na te denken idd. Ik snap je.

 119. No way

  @Tjep: kom eens met iets origineels? Ordinair, vulgair en sexistisch, dat kennen we nu wel…. nee iets origineels??? Gaat dat lukken?

 120. Momo

  @Lies

  Dat is sowieso politiek, maar heeft gelukkig niks met dit onderwerp te maken.

  Hele generaties zijn met Zwarte Piet opgegroeid, maar de meeste kinderen roepen zulke dingen niet. Ligt toch niet aan Zwarte Piet zelf, lijkt me.

 121. Kannibaal

  @Lies

  Als je me vraagt wat dat jоods-zijn ermee te maken heeft, dan zou ik de discussie nog eens lezen. Tip: Kijk op wie ik reageer en lees diens post.

 122. Bertal Lervinde

  Zeg… Die sinterklaas? Is die niet kwetsend voor kopdoekkindjes?

 123. Wоllter

  Dus omdat ene egoïst Lies haar kind niet opvoedt, moeten alle andere kinderen lijden.

 124. Skinhead Mohammed

  Achmed jr. (0:47) wordt systematisch op school gepest door blank-fascistische elementen binnen de Marokkaanse (of Turkse?) gemeenschap. Vandaar dat ie niet in staat is het verhaal achter Zwarte Piet te begrijpen.

 125. BijlmerStyle

  Goede zaak! Dat die domme tatta’s dat niet kunnen hebben zegt heel veel over die tatta’s. Wereldvreemd volk zonder enige vorm van zelfreflectie :D

 126. Annoniemus

  Het is onbegrijpelijk dat de Staatsomroep de oren laat hangen naar een heel klein groepje klerelijers , waarmee de democratie met handen en voeten getreden word.#chocoladezwartepietjesinwinkelskapotknijpen

 127. Ernst

  Opgelost. Roetvegen zijn zwart genoeg.

 128. Diederick

  Dit heb ik niet geschreven:

  “Diederick
  Wed 03 Oct 2018 om 17:42
  Al zijn het die niggers die zich moeten schamen dat ze winkels leegroven en nu ook al onze tradities afpakken.”

  Het is heel duidelijk dat bepaalde mensen in deze discussie helemaal geen Nederlanders zijn. Maar gewoon de boel aan het opjutten zijn om Nederland te verdelen. Sinterklaas is een leuke traditie dat er alleen maar beter op is geworden, nu we het pijnlijke gedeelte hebben aangepast.

  Lang leve de roetveeg piet!

 129. Tjep

  Ik heb een grote linkshangende zwarte l u 

 130. Fayed

  @ Thu 04 Oct 2018 om 5:18

  Ben het helemaal met je eens @Skinhead Mohammed! De discussie wordt gekaapt door niet-blanken om politieke redenen die niets te maken hebben met het kinderfeest. Ik als Egyptische-Nederlander kon niet wachten op 5 december om samen met mijn vader, moeder en 3 zusjes pakjesavond te vieren. Vreselijk deze tijd.

 131. Remco

  Dieuwertje Sarah Blok, brrr.

 132. Boris

  Prims besluit. Moet iedereen mee kunnen leven. Dus nu klaar

 133. Rachid

  De socialisten/communisten, anarchisten, provo’s en kraakbeweging zullen dit als een overwinning beschouwen op de fascisten/NSB-ers! (:-)

 134. Goed en heilig

  Ik voel me als man zonder baard zwaar gediscrimineerd. Net of alle goedheilig mannen een baard hebben!
  Zoals Sinterklaas er nu uitziet , kan echt niet meer.

  Tijd voor Actie !!!

 135. J

  Whahaha, wat een grap, die reactie van de pro Piet kneuzen:

  eerst jarenlang beweren dat Zwarte Piet door de schoorsteen komt, en als dat er met de haren erbij verzonnen fabeltje dan wat aannemelijk gemaakt wordt door Piet roetvegen te geven, raken ze totaal van slag en is het weer verkeerd 😂

 136. Erik

  Bij Pauw ging het er gisteravond ook weer over…..

  Hoe toevallig dat al zijn gasten aan tafel tegen zwarte Piet zijn.

  Walgelijk gebeuren momenteel in de media.

 137. Whitedog

  Goede oplossing.

  Wij proberen onzelf toch al jaren te overtuigen dat Piet zwart was doodat hij door de schoorsteen kroop (wat al niet klopte)? Nou, nu hebben we inderdaad zwarte pieten die door de schoorsteen zwarter zijn geworden. Probleem opgelost.

  Vergelijken met NSB-ers is echt te sneu voor woorden.

 138. Michel

  Wie denkt dat het achter de rug is heeft het mis: de spijkers worden op nog veel lager water gezocht. Waarom heeft de Sint geen roetvegen, is het paard wit etc. Door dor de knieën te gaan heeft NL bewezen geen trots te hebben op zijn/haar cultuur en dit niet tot het uiterste wil verdedigen t.o. een schreeuwende minderheid.

  Uiteindelijk blijkt hieruit nu ook wat de macht van de media is. Door voortdurend deze actiegroep een podium te geven, is het ze gelukt om ingesleten tradities te beëindigen. Dit klinkt misschien dramatisch voor de voorstanders van wijziging, maar de toekomst zal uitwijzen dat we onze tradities/cultuur wel heel makkelijk overboord hebben gesmeten.

 139. Vrijheid

  @Michel

  Niet “zijn/haar”, maar “zijn”. “Nederland” is onzijdig en naar onzijdige woorden verwijzen we met “zijn”, net zoals naar mannelijke woorden. Alleen naar vrouwelijke woorden verwijzen we met “haar”.

 140. Tante Toos

  Prima die roetveegpieten. Er is geen kind die daar moeilijk over doet. Kunnen de volwassenen een voorbeeld aan nemen.

 141. Maarten

  Stop gewoon met het Sinterklaasjournaal en geef het feest terug aan de mensen. Het is een familiefeest en geen serieuze aangelegenheid dat zo uitgebreid op tv hoeft te komen zoals de afgelopen jaren het geval was. Er is meer aandacht voor de Sint dan voor Kerst of Pasen. Dan is het evenwicht een beetje zoek.

 142. insider?

  ‘ze volgen het maatschappelijk debat’, maar die loopt in bewezen,zie ook de eigen enquetes e.a.,andere richting.
  Goed dat veel locale omroepen eea overnemen met een juistere invulling van maatschappelijk veld.
  De grot zweem van ‘leugenachtig’ stoort het meest.

 143. Maarten

  Tante Toos, dan wil ik u nog wel eens zien. Heeft u al de mascara en schmink in de hand?

 144. Tante Toos

  Wat lief Maarten. Helaas doe ik niet aan daten..

 145. Nex

  Je kunt jezelf beter Tante Doos noemen.

 146. Maarten

  Het is toch een beetje griezelig dat de NTR wil bepalen hoe een fantasiefiguur eruit moet zien. Dan kinderen niet meer mogen fantaseren. Verschillende medewerkers van het Sinterklaasjournaal stonden vorig jaar al niet meer achter het programma. Stop daarom met het programma en geef het geld uit aan een mooie serie.Het geld kan beter besteed worden.

 147. lvs2015

  En dat is dus Nederland geworden i.v.g.m. de jaren 70. Niet meer vechten voor je bevochten vrijheden waar anderen hun leven voor lieten maar toegeven aan een racistische minderheid die alleen voor eigen gewin de boel wil verstieren, niet een meerderheid maar Grachtengordel racisten en bijbehorende gutmenschen van de linkse media. En dan durft de NTR nog te zeggen: ““De NTR maakt Het Sinterklaasjournaal met respect voor de traditie en met oog voor ontwikkelingen in de samenleving.” Welke samenleving? Die minderheid die elke gelegenheid alles wat in de USA gebeurd op 1 lijn zet met de samenleving in Nederland en dan vindt dat dingen wegmoeten en vervolgens er een leugenachtig verhaal bij verzint onder de noemer “gekwetst” en “racisme”? Dat is gewoon buigen voor leugens. En de gemiddelde Nederlander wiens voorouders dit land hebben opgebouwd laten het maar gebeuren, tenzij je in Friesland waar ze gewoon keihard die racisten (KickzwartePietOut) op de weg tegenhielden zoals zij (KickzwartePietOut racisten) altijd bij openbare gelegenheden mensen intimideerden en hun racisme opdrongen. In elk ander land hadden deze racisten geen kans van slagen en waren ze allang vastgezet te samen met hun leugens en drogredenen. Alleen in Nederland, geven we ze alle ruimte, zoals criminelen vaak ook overkomt. Bah!

 148. Momo

  @Tante Toos

  Als het de kinderen niet uitmaakt, dan kunnen we Zwarte Piet net zo goed behouden. Dan zijn de paar volwassenen die de kleur van een sprookjesfiguur “pijnlijk” vinden gewoon aanstellers die wel iets van de kinderen kunnen leren. Toch?

 149. Barry

  Het enige wat nodig is, betreft een boycot van het Sinterklaasjournaal en de TV intocht. Slechte kijkcijfers vraagt om veranderingen

 150. JasperV

  NTR toch gezwicht voor de tegenstanders (=de minderheid) en dat gaat zo in een democratie?

 151. Wim

  Je kan ook je afkeuring laten blijken door ‘n mail tre sturen naaff de NTR. heb ik ook gedaan.
  Mailen naar: info@ntr.nl

 152. joost

  Laten we het sinterklaasfeest maar afschaffen. Dat geeft rust.

  Churchill liet ooit blijken, dat: “de nieuwe fascisten zijn de anti-fascisten”.

  Welnu in Nederland zijn deze figuren opgedoken en hebben het traditionele kinderfeest naar de knoppen geholpen. Een aantal helden uit Friesland probeerde ze nog tegen te houden. Tevergeefs, want juist die staan nu voor de rechter!

  En het aller ergste is dat de meerderheid in dit land wordt vertegenwoordigd door gekozen mensen die in de 2ekamer zitten.
  Maar waar blijft nou die politicus die onze normen en waarden en tradities eens keihard beschermd ?
  Het zijn allemaal laffe bangerds.

 153. arie

  En dan die ouwe lelijke kop van die dieuwertje blok.
  Haal dat linkse monument ook nou eens van TV.

 154. aldus

  Er wordt stevig gediscrimineerd in Nederland, zie hierboven. Je ziet het pas als je het door hebt. Zoiets dus.

 155. StefanV

  Punt 1: Er is geen Pietenprobleem. Er is evenmin een discussie. Er is sprake van een georchestreerde hetze, aangewakkerd door een klein groepje extreem-linkse activisten. Mensen van wie bekend is dat ze geweld niet schuwen. Ze staan dan ook expliciet genoemd in een AIVD-rapport over terreurdreiging.

  Punt 2: Een probleem dat er niet is, vergt geen oplossing. De keuze voor roetveegpieten is niet de “meest gesteunde oplossing”, het is een knieval voor extreem-linkse activisten. Zoals dat ook gebeurde toen met name linkse media de huidskleur blank ineens “wit” gingen noemen. Keuzes zonder draagvlak uit de samenleving.

  Punt 3: De zogenaamde Zwarte Piet-discussie, die tegenwoordig steeds vaker “pietendiscussie” heet (het woordgebruik en de kleine letter verraden veel), is bij uitstek door links georiënteerde media aangewakkerd en gefaciliteerd. Stap voor stap wordt toegewerkt naar de – in die kringen – gewenste uitkomst, zonder dat de mening van de bevolking ertoe doet.

  Punt 4: De publieke omroep, dus ook de NTR, is van iedereen en voor iedereen. De bewering dat de NTR respect toont voor de traditie is lachwekkend. Men tast willens en wetens de traditie aan. In plaats van te luisteren naar de ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking, laat men de oren hangen naar een klein groepje extreem-linkse activisten.

  Punt 5: Zwarte Piet heeft geen racistische herkomst en heeft ook niets met slavernij te maken. Feiten doen er echter niet toe in deze hetze. De extremisten van De Grauwe Eeuw hebben inmiddels laten weten dat ze de nieuwste aanpassingen niet ver genoeg vinden gaan en dat het nog steeds “Blackface” is.

  Punt 6: Op Curaçao wordt Sinterklaas elk jaar met Zwarte Pieten onthaald.

 156. Michel

  @Vrijheid en ik maar denken dat iemand zou vallen over de schrijffout dor, wat door had moeten ;-) Maar thx voor de zeer uitgebreide uitleg van het Nederlands :) Inhoudelijk ook nog wat op aan te merken misschien?

 157. Bea

  @ StefanV
  om 13:25

  Wat een goede en sterke reactie. Dank u wel.

 158. Brian

  @StefanV: ben het altijd met je eens. Maar hier sla je de plank genadeloos mis…met afstand zelfs.

 159. Bea

  @ Brian

  Nee hoor StefanV slaat de plank helemaal niet mis. Zijn reactie is inhoudelijke zeer sterk en belangrijker nog, het klopt.

  Komt u maar eens ( probeert u het eens) met een net zo sterke inhoudelijke tegenreactie te komen.

  Ik kijk er naar uit.

 160. Gerard

  Hey StefanV helemaal top man.

 161. B klein

  De leugen regeerd! Het beste voorbeeld is tante Es!! Jurgen Rayman. Hij deed mee aan het programma verborgen verleden. Een stamboomboek programma. En wat blijkt zowel de mannelijke als vrouwelijke lijn uit Suriname, Portugal en Brazilië waren slavenhandelaren. En nog een graadje erger zelfs slavenmakelaars.
  Het enige juiste feit is dat je overal mensen tegenkomt die niet deugen! Bij elke bevolkingsgroep en in ieder land. Zelfs in de amstersamse gemeenteraad. Of niet mevrouw Simons!!! Mensen oproepen zwarte pieten aan te geven. Walgelijk. Vraagje : Gaat u ook razzia’s organiseren???? U heeft defenitief uw masker laten vallen. Uw “partij” zou erbij gediend zijn voortaan Uit1 te gaan heten. Dat is naar mijn mening een betere vlag die de lading dekt. U geloofd in democratie. Dat is (of was??) de mening van de meerderheid. Welnu ruim 90% wil gewoon zwarte piet. En u doet daar volop aan mee. Het enige wat u aan het lijkt te zijn is “zwarte pieten” naar alles en iedereen. Als het maar aandacht voor u genereerd! Kijk maar naar de wijze waarop u meende, onder het mom van politieke ambitie’s, inhoud heeft gegeven aan het “inmiddels afgelopen pad”!
  “Much ado about nothing” is wat erbij mij opkomt. Niet vanwege uw uiterlijk maar juist en met name vanwege hetgeen te merken is geweest van uw innerlijk. Als ik daar namelijk gedwongen zou worden om “kleur te bekennen” dan is het enige wat nu naar boven komt : zwart.

 162. zorro

  Tjonge jonge en weer krijgt een kleine groep gelijk het is te gek voor woorden dat zoiets kan gebeuren een kleine groep oproerkraaiers die het vertikken om een slag te werken en anders niets te doen hebben krijgen het helaas weer voor elkaar.

 163. Kim Jong un-dos-tres

  Zwarte Piet bestaat niet!
  Zwarte Piet is een sprookje, een verzinsel!
  Zwarte Piet kun je alle vormen en kleuren geven die je wilt hebben.

  “Ja want zo hebben we het altijd gedaan” is geen reden. Ja, misschien een reden om ‘m eens te veranderen. Doei.

 164. Momo

  @Kim

  Hij heet ZWARTE Piet, dus hij kan niet elke kleur hebben. En als hij toch maar een verzinsel is, is slavernij of raciale stereotypering ook geen reden om er aanstoot aan te nemen. Dan zeggen we toch gewoon dat hij geen slaaf en geen Afrikaan is? Klaar en tot ziens.

 165. Kim Jong un-dos-tres

  @MOMO

  Je kan het wel zeggen, dat hij geen Afrikaan is, maar waarom ziet hij er dan zo uit? Want daar gaat het om. Verleden. Geschiedenis. Perceptie. Invoelen in anderen. Sommige mensen begrijpen niks van de foute hoofdstukken uit de Nederlandse geschiedenis, en wat dat kan betekenen voor anderen. Je hoeft echt niet op elke slak zout te leggen, maar dit moet anders.
  En het gaat ook veranderen. Wacht maar, over 10 jaar zie je geen zwarte piet meer.

 166. Momo

  @Kim

  Welke Afrikaan ziet eruit als Zwarte Piet??? Het zwart van Zwarte Piet heeft ook een geschiedenis, een verleden, een perceptie. Ook redenen om het te behouden. Nogmaals, als Zwarte Piet slechts fictie is kunnen we gewoon zeggen dat hij geen Afrikaan en geen slaaf is.

  Ach ja, nu komt de aap uit de mouw. Je bent dus gewoon een van die zeurpieten die koste wat kost Zwarte Piet weg wil hebben en het koloniaal verleden er met de haren bijsleept. Wie ben jij om te zeggen dat het MOET veranderen? Wat een engnek ben jij met je anti-democratische overtuigingen.

 167. Henk

  Ja, het is toch heerlijk om anderen een schuldgevoel aan te praten. Terwijl de voorouders van de meeste mensen boer, huishoudster of knecht waren. De elite blijft buiten beeld.

 168. Kim Jong un-dos-tres

  @MOMO

  Ja, je hebt eigenlijk wel gelijk. Ik had dat zo niet mogen zeggen.
  Zwarte piet moet blijven!

 169. Kim Jong un-dos-tres

  @MOMO

  Maar wat we er ook van vinden… Ik vermoed echt dat je over 15 jaar geen klassieke piet meer ziet. Niet omdat ik dat zou willen, maar gewoon omdat dingen veranderen. Vrouwen hebben tegenwoordig ook stemrecht, dat was in 1918 ook heel anders. Er komt een generatie die niet meer zo zal hechten aan de klassieke piet.

 170. Triestheid

  Zwarte Piet wordt altijd geschminkt, ook al heeft hij een bruine of zwarte huidskleur. Dus grote onzin om dit af te schaffen. En bovendien die roetveegpiet, een klein veegje op de wang. Ieder klein kind in een dorp weet gelijk wie hij of zij is. Hopelijk weten de Nederlanders Zwarte Piet te behouden en laten die Hollanders het maar lekker uitzoeken daar in het westen. Ik stel voor dat Nederland verder gaat zonder de Randstad. Vanwege economische redenen wel goede afspraken maken, maar geen blanke piet in Nederland. Doei Holland.

 171. Kim Jong un-dos-tres

  Ik snap echt niet dat mensen zich zo druk kunnen maken over die veranderingen. Maak je maar eens druk om evht belangrijke dingen.
  En als je dan over pensioentekort begint, haakt iedereen af. Lekker makkelijk.

 172. west

  # TRIESTHEID Helemaal gelijk !! laten we randstad blankstad noemen
  zoals Jacobse en van Es zoals ze dat eens voorstelde met hun TEGENPARTIJ
  En Joost den draaier heeft het wat jaren hier al eens geschreven,,,
  de nederlander is gek geworden!!

 173. Momo

  @Kim

  Vergelijk je nu Zwarte Piet werkelijk met vrouwenstemrecht???

  Dingen veranderen uit zichzelf, niet van bovenaf opgelegd.

  Zeurpieten die janken om het feit dat Zwarte Piet zwart is, is wel lekker belangrijk dan?

 174. Gevaar voor democratie

  Natuurlijk, Zwarte Piet op zich is niet belangrijk. Maar het gaat om het detail, de symboliek. Een stelletje niet-Nederlanders dringen hun mening op en willen geen debat aan. Zij hebben gelijk en wij Nederlanders deugen niet. Zij willen en gaan de Nederlanders een lesje leren in …. noem maar van alles op. De reden trouwens dat ze hier zijn is ook duidelijk. In hun eigen land is het een zooitje en daarom komen ze hier, omdat het hier zo goed is. Uit “dankbaarheid” krijgen wij dus alleen maar gezeur en noem maar op, net zolang tot het hier ook een zooitje is. En ja, dat wordt het vanzelf. Het is hier al aangehaald. De Nederlander zal zich genoodzaakt voelen om extreem rechts te gaan stemmen. En dan is het einde democratie en wordt het een zooitje in dit land. Met dank aan o.a. het verdwijnen van Zwarte Piet.

 175. Ik zeg ook wat

  Zouden de Russen hier ook achter zitten.

 176. Kim Jong un-dos-tres

  Ik vind het leuk hier, beetje de boel opstoken.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.