Sinterklaasjournaal stopt definitief met Zwarte Piet

Het Sinterklaasjournaal stopt definitief met Zwarte Piet. De publieke omroep kiest voor de meest gesteunde oplossing voor het pietenprobleem: de roetveegpiet. Dat heeft ze vandaag bekendgemaakt op zijn website. Het is al jaren het standpunt van de NTR dat zij geen voortouw neemt in de pietendiscussie, maar dat het maatschappelijk debat bepaalt hoe piet er uit komt te zien. “De NTR maakt Het Sinterklaasjournaal met respect voor de traditie en met oog voor ontwikkelingen in de samenleving.”

Veranderingen in de traditie vinden hun weerslag in Het Sinterklaasjournaal, aldus de omroep. “Wie Het Sinterklaasjournaal jaar in, jaar uit volgt, ziet dat wij een geleidelijke verandering voorstaan. Traditie en verandering gaan hand in hand.”

Kennelijk is Zwarte Piet volgens omroep NTR anno 2018 niet meer te bekennen in de samenleving. De omroep gaat verder met roetveegpiet. “De Pieten hebben roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan. Al naar gelang een Piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht.”

De handschoenen en maillots van de Pieten zijn niet zwart, maar afgestemd op de kleurstelling van het Pietenpak. “Het haarwerk is niet uniform maar divers, het varieert van lang, krullend, steil tot kort. De Pieten dragen ook geen gouden oorringen.”

De landelijke intocht van de sint is op 17 november in Zaandijk en de Zaanse Schans. Vorig jaar, bij de intocht in Dokkum, waren er naast roetveegpieten ook nog gewone zwarte pieten te zien. Dit jaar zijn er alleen roetveegpieten.

Denkt de NTR hiermee voor- en tegenstanders te overtuigen? “De felste voor- en tegenstanders mogelijk niet, maar de grote groep in het midden wel. Wij maken het Sinterklaasjournaal voor heel Nederland en willen daarom dat zoveel mogelijk mensen zich aangesloten voelen bij de veranderingen. Wij denken dat de kans op succes hierop het grootst is via de weg van de geleidelijkheid.”

Het Sinterklaasjournaal is vanaf maandag 12 november weer dagelijks te zien.

Foto: NTR

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen