‘Nog steeds angstcultuur bij Post Castelijn Casting’

Er heerst bij Post Castelijn Casting nog steeds een cultuur waarbij acteurs en actrices angst wordt ingeboezemd. Hen wordt op de borst gedrukt vooral niet naar de media te stappen. Dat zei Nieuwe Revu-journalist Frank Waals dinsdag in Shownieuws. Post Castelijn Casting, de nieuwe naam van Kemna Casting, is al een jaar lang negatief in het nieuws vanwege het Job Gosschalk-schandaal en andere #MeToo-affaires. Buiten de naam om is er eigenlijk niets veranderd, zegt Waals.

Waals heeft er geen vertrouwen in. “Kemna Casting zou nog steeds gevallen van seksueel overschrijdend gedrag binnen het bedrijf in de doofpot proberen te stoppen.”

Acteurs en actrices wordt nog steeds angst ingeboezemd, meent hij. “Bij Kemna schijnt het nog steeds zo te zijn van: ‘Niet naar de pers, anders bellen we je nooit meer op.’ Dat schijnen ze nog steeds te doen, hoor ik. Het probleem is groter dan Gosschalk, hè.

Weekend-baas Bart Ettekoven heeft hetzelfde gehoord. “Er zijn veel acteurs bang voor, ook omdat nog steeds wel blijkt dat Job de hand boven het hoofd wordt gehouden door collega’s. Zijn tentakels zijn ook nog steeds wel voelbaar.”

Hij vervolgt: “Het bedrijf bestaat niet meer onder deze naam, maar het castingbureau is nog wel gewoon werkzaam en ze casten nog steeds heel veel films. Daar casten zijn vrienden en oud-collega’s, dus het ligt een beetje moeilijk.”

Frank Waals, die vorig jaar de hele Job/Kemna-beerput opende, komt op 1 november met een boek over de affaire. “In het boek geef ik de lezer een kijkje in de keuken hoe de artikelen tot stand zijn gekomen en een aantal artiesten en deskundigen presenteren nieuwe feiten over nieuwe zaken die ook met #MeToo te maken hebben.”

Het was nog een gedoetje om een locatie te vinden voor de boekpresentatie. Ettekoven: “DeLaMar wilde niet dat het daar zou plaatsvinden, Café Americain wilde niet en ook de Stadsschouwburg in Amsterdam ook niet. Ze willen er waarschijnlijk niet mee in verband worden gebracht. Nu vindt het plaats bij Van Rijn op het Rembrandtplein.

Eén ding is zeker: de Job/Kemna-affaire heeft minder teweeggebracht dan verwacht. En daar is Willem Drieling, het enige slachtoffer dat aangifte deed (maar zijn zaak was verjaard), teleurgesteld over.

Drieling: “Ik voel me heel erg in de steek gelaten. Er zijn gewoon acteurs en actrices die gewoon niets zeggen, ook al hebben ze de gelegenheid. Dan wordt er gezegd: ‘Er is al genoeg over gezegd.’ Het gaat ook over de toekomst. Er zijn nog zat jonge jongens en meiden die gaan willen acteren. In Amerika wordt het hele #MeToo-proces echt serieus genomen. Hier in Nederland wordt het niet serieus genomen.

Foto: SBS

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen