NPO vindt dat ze genoeg aandacht steekt in NLZIET

Geplaatst op Wed 10 Oct 2018 om 13:15

De NPO herkent zich niet in de kritiek dat ze niet genoeg aandacht zou besteden aan NLZIET, de gezamenlijke videodienst met RTL en SBS. Dat zegt bestuurder Martijn van Dam in NRC Handelsblad. NLZIET is in het leven geroepen, zodat de drie grote zendergroepen van ons land een vuist kunnen bieden tegen de invasie van Amerikaanse videogiganten. De Tweede Kamer en de Raad voor Cultuur vinden dat de NPO net als RTL en SBS meer aandacht moet steken in dit platform.

Van Dam: “Mijn beeld is dat we dat juist heel sterk doen, het grootste deel van de abonnees komt van de NPO af. NLziet is een mooi alternatief voor een tv-abonnement, want daarin zitten alle grote zenders en hun on-demand-diensten.

Nu het oud-PvdA-kopstuk een jaar in dienst is van de NPO treedt hij opeens naar buiten met een pittig radio-interview op NPO Radio 1, dit interview in NRC en een blogpost op de NPO-site, waarin hij praat over de ontwikkelingen van de NPO op het gebied van zijn portefeuille: technologie en innovatie. Daarin wordt NPO Start zes keer genoemd en NLZIET geen enkele keer.

Al met al houdt de NPO de focus dus op zijn eigen platform NPO Start en de betaalde versie NPO Plus. Opvallend aan de betaalde versie is dat de beeldkwaliteit ervan nog niet aan die van Netflix kan tippen.

Dat blijft voorlopig zo, aldus Van Dam. “De beeldkwaliteit is wel goed, zeker op je mobiel of tablet, maar het is inderdaad geen HD. Dat brengt veel extra kosten met zich mee; het loopt in de miljoenen. We hebben maar beperkte middelen dus we kunnen die stap nu nog niet zetten.

Foto: NLZIET
13 Reacties op “NPO vindt dat ze genoeg aandacht steekt in NLZIET”


 1. B klein

  Waar besteed de staatsomroep wel voldoende aandacht aan???

 2. Maurice Terpstra

  Een leugenaar is hij. HD zit niet op online diensten, omdat NPO dan geen miljoenen aan distributiefees van kabelaars meer ontvangt. NLZIET wordt niet gepromoot anders zou je het wel op de NPO televisiezenders zien.

 3. robb

  NPO mag de dienst niet promoten omdat de commerciëlen ook mee doen.

 4. Maus

  En daar betaal je dan ook nog eens 8 euro p.maand voor. Voor meer van hetzelfde.

 5. nlzag

  @robb Dit is onjuist: https://www.cvdm.nl/besluit/bestuurlijk-rechtsoordeel-zelfpromotie-nlziet/#

 6. M

  NLZiet is erg fijn en handig.

  Alle Nederlandse zenders live te kijken en streamen naar je tv via chromecast, alles 1 jaar terug kijken en alles zonder reclame. Dat is 8 euro per maand wel waard. Juist niet duur.

  NPOStart, RTLXL en ZIET zijn overbodig.

 7. Deadly Viper

  Geen HD?!

  Dan kan je dit toch niet serieus nemen.

 8. Ron

  Het hele Beeld en Geluid archief met oude series moet terug te kijken zijn, een jaar terug is echt te weinig. Net zoals bij NPO Start. Totaal niet relevant, mensen kunnen tegenwoordig ook digitaal opnemen dan heb je die terugkijkfuncties helemaal niet nodig. Relevanter is dan om echt oude content terug te kijken al dan niet gratis of via een schappelijk bedrag per maand.

 9. TopofFlop

  Je kunt allen digitaal opnemen als je een tv abonnement hebt bij een kabelaar. Gebruikers van NLZiet en soortgelijke diensten (NPO Start, RTL Videoland, Eurosport Player) zijn juist cord cutters. HD is wel zeer welkom, zowel bij terug kijken als live kijken. Dan kun je op je HD tv tenminste in goede kwaliteit kijken. 4K is dan de volgende stap voor de OTT diensten.

 10. robb

  Wel HD behalve SBS ,ik kijk veel via nlziet series ook de buitenlandse in een keer en alles zonder reclame.

 11. Goed en heilig

  Ze doen er veel te weinig aan. Ze hadden ook allang alle logo’s moeten verwijderen uit het beeld bij de betaaldienst NL ziet en NPO Start.
  Net zoals bij Netflix en Videoland en Amazon Prime horen er bij een betaaldienst geen storende logo’s in beeld!

 12. Bart

  NL ziet en NPO Start plus zijn beiden helemaal niet zo interessant om een abonnement op te nemen op dit moment. Beide initiatieven zijn weer van die halve projectjes van de NPO en bij NL Ziet ook de commerciëlen.

  Het wordt pas interessant als de omroepen eens ophouden met tegenwerken en die archieven open gooien. Alle content wat bij Beeld en geluid ligt aanbieden op NL Ziet en NPO Start plus. Dan willen de mensen zelfs nog wel meer betalen dan nu.

 13. Dave

  NLZIET is wél HD. Ik heb RTL en SBS nog nooit NLZIET zien promoten? Ik ben al bijna twee jaar gebruiker van NLZIET en kijk enkel nog het ochtend nieuws via live TV. Echt een uitvinding!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.