Martijn van Dam: ‘Dan heb ik liever het BBC-model’

Geplaatst op Mon 22 Oct 2018 om 9:00

Als NPO-bestuurder Martijn van Dam moet kiezen tussen het BBC-model of een bestel met sterk geprofileerde omroepen, dan gaat hij voor het eerste. Dat heeft hij gezegd op NPO Radio 1. De invoering van het BBC-model in Nederland zou de opheffing van alle afzonderlijke omroepen betekenen, zoals AVROTROS en BNNVARA. Als Van Dam het dilemma voorgelegd krijgt, laat hij weten: “Als je zegt stérk geprofileerde omroepen, dan heb ik liever een BBC-model.”

Net als de BBC zou Van Dam ook de NPO graag zonder reclame zien. “Ik denk dat niemand graag reclame wil. Ik zou het heel graag zonder reclame willen, maar dat brengt nu nog heel veel geld binnen bij het Rijk.”

De overheid zal niet in het gat willen springen, denkt Van Dam. “Als de Rijksoverheid zegt: ‘Dat hoeven we niet meer, maar we betalen jullie nog steeds net zo veel’, dan kunnen wij de dingen blijven doen die we doen. Als je zegt: ‘Geen reclame en je raakt het geld ook kwijt’, dan kunnen wij niet meer heel goed heel Nederland bedienen. Daar zit het issue.

Het is uiteindelijk een kwestie van geld. Als je alle publiciteit over de bezuinigingen volgt, lijkt het alsof we hier vrij riant in het budget zit, maar als je het Europees bekijkt, worden wij het slechtst gefinancierd.”

Foto: NPO, Michel Schnater
36 Reacties op “Martijn van Dam: ‘Dan heb ik liever het BBC-model’”


 1. RT

  Zo snel mogelijk het BBC-model. Weg met die achterhaalde omroepen!

 2. Klamme tak

  En dan meteen al die beeldvervuiling bovenin de hoeken weg. Amateurs.

 3. Dirk

  Onmiddellijk invoeren het BBC model. Zijn we gelijk af van al die storende logo’s in beeld. In iedere bovenhoek permanent een logo………. Hoe gestoord kan je zijn !!

 4. Peter Dekker

  Later nuanceerde hij zichzelf wel. ‘Ik dacht dat je bedoelde of we terug moesten naar de verzuiling.’ Dit gaat overigens over een uitzending van 7 oktober van Omroep MAX. Lekker actueel van Mediacourant :-)

 5. Nou

  Al die omroepen met al dat personeel en bestuurders… daar gaat een geld in om.

  BBC model is veel beter alleen er wel voor waken dat alle doelgroepen vertegenwoordigd worden en / of voldoende uitzendtijd krijgen.

 6. Gerard Ek(streem)dom 💩💨

  Veel blanken/witten kiezen graag voor het BBC-model. “Once you go black you never go back”. * BBC staat dan ook voor Big Black Cock. 🍆 💦 🍩 🤤

 7. west

  Hebben jullie wel eens op de site van de BBC gekeken, en wat daar allemaal onder valt , Je kunt het wel makkelijk vertellen, maar met het BBC model is iedereen slechter af in Nederland! De kosten zouden alleen maar stijgen , en het kijk en luister geld zou met minstens 250 p. jaar per huisgezin meteen ingevoerd moeten worden !

 8. Roland

  BBC-model: heel graag. Maar dan ook de BBC-kwalititeit van hun drama en documentaires. Dat zie ik hier nooit gebeuren. Daar is Nederland te klein voor en Nederlandse programma’s zijn moeilijker verkoopbaar in het buitenland. Al werd er maar begonnen met één zender reclamevrij te maken (NPO3) die de kwaliteit van de BBC4 gaat brengen. Dan zou ik weer NPO gaan kijken. Door de reclames nu kijk ik al sinds mensenheugenis niet meer.

 9. Alex

  Het BBC model gaat alleen werken als de cultuur van de NPO gaat veranderen.
  Geen snoepreisjes, geen 20 lagen aan managers en bovenal geen vriendjespolitiek meer. Kan de NPO dat ooit bereiken?

 10. west

  Iedereen heeft de kok horen luiden, maar weet niet aar de klepel hangtl
  @ ALEX en jij weet er helemaal niets van , wel eens naar de BBC gekeken??
  en naar welke programma`s ??

 11. Marianne

  Het functioneerde best goed tot de overheid zich er steeds meer mee begon te bemoeien en de netmanagers kwamen die tevens toestemming gaven voor gegraai door zogenaamde sterren.

 12. west

  by the way ben benieuwd wie er hierboven dagelijks naar de BBC kijkt ? Denk bijna niemand !!En zijn er ook kijkers die elke morgen Breakfast kijken ?? denk het niet!!

 13. Astrid

  Ik heb liever geen Martijn van Dam. Maar daar wordt ook niet naar geluisterd.

 14. robb

  Alex: alles wat jij noemt zijn dood normale dingen in de mensen wereld ,heb jij nooit een vriendje geholpen ,BBC model is niks bijzonders hoor het kan hier heel eenvoudig door alle omroepen en nos/ntr te laten vallen onder de NPO logos weg ,de bbc is ook een overkoepelend orgaan ,net als het ARD die ook bestaat uit regionale omroepen.

 15. Bart

  @west Wat heeft de invoering van het BBC model er mee te maken of iemand in Nederland naar de BBC kijkt? Het gaat om het model van de organisatie (wat er overigens veel meer zijn dan 3 wat iedereen denkt) niet om de zenders en de programma’s zelf. Ik zou eerder gaan voor de VRT (dus ÉÉN, Ketnet, Canvas, Sportza etc) variant.

 16. Roland

  @west: fyi: Ik kijk DAGELIJKS naar de BBC, want reclamevrij. Er is altijd ten minste één kwaliteitsprogramma te bekijken. Met een simpel plat satellietschijfje pik je op Astra2 alle BBC’s uit de lucht. En wat ik mis kijk ik via een VPN terug met BBC iPlayer. Met HD-kwaliteit en Engels ondertiteld.

 17. robb

  De BBC heeft het op een na grootste budget van een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde omroep met een operationele uitgave van £ 4.722 miljard in 2013/14 [78] vergeleken met £ 6.471 miljard voor British Sky Broadcasting in 2013/14 [79] en £ 1.843 miljard voor ITV in het kalenderjaar 2013. [80]

  Dit staat op WIKIPEDIA .

  Dan maken velen zich druk om 700 miljoen.

 18. Bobby Eden

  Nieuws van paar weken oud

 19. west

  @ ROLAAND

 20. Ad

  Van Dam in die functie nog nooit op iets zinnigs kunnen betrappen, maar nu eindelijk een keer wel. Wel ook de consequenties aanvaarden: goed geregeld management- en personeelsvertrek, een net minder en zorgen voor een pluriforme uitstraling. Zal lastig zijn, die strikt neutrale opstelling, maar is wel de basis voor de geloofwaardigheid.

 21. west

  @ROLAND Ik kijk veel naar de BBC zenders en kan dus een vergelijk maken met de NPO. De BBC hebben inderdaad goede programma`s, maar onze NPO hoeft zich niet te schamen, en is even kwaliteitief veelzijdig, en op facilitair gebied net zo goed als de BBC ,of zelfs beter UNUTED is èèn van de beste ter wereld en wordt internationaal hoog aangeschreven, en ook wat hun know how, en vakmanschap betreft worden ze
  ook in het buitenland ingezet

 22. Ron

  BBC model roepen we al jaren maar komt er nooit van, blijft bij ‘luchtballonnetjes’. Dus die van Dam kan wel zo veel roepen eerst zien dan geloven.

 23. Elois

  BBC model zal in ons land niet werken. Te veel kapiteins.

 24. Mike

  BBC model betekend wel meer belasting geld naar de NPO. Dat moet men dan wel accepteren voor reclame vrije televisie.

  Ik heb dat er best voor over persoonlijk.

  Net zoals ik een abo nu heb op NLZiet voor reclame vrij programma’s kijken van alle Nederlandse zenders. Echt heerlijk zonder reclame Talpa of RTL programma kijken. Kijk daarom zelfde naar de commerciële live.

 25. Mike

  zelfde = zelde

 26. StefanV

  Overstappen naar een BBC-model kan alleen wanneer de diversiteit/pluriformiteit blijft gewaarborgd.

  Ik zie verder ook niet zo’n probleem in het uitzenden van reclame. Al het geld dat daarmee wordt opgehaald, hoeft niet door de belastingbetaler te worden opgehoest. Reclame wordt alleen voor en na programma’s uitgezonden. Programma’s worden er niet door onderbroken, zoals bij de commerciële zenders.

 27. Paul Lamote

  Wat vergeten wordt is dat de UK drie tot vier keer zoveel inwoners heeft die belasting betalen als Nederland en dat het invoeren van het BBC model dus financieel een probleem is tenzij je de PO ook drie tot vier keer kleiner maakt dan de BBC.

 28. Roland

  @west: zolang ik mij elke keer minutenlang door reclames moet worstelen om kwalitatief iets fatsoenlijks te zien zal ik nooit naar de NPO kijken. Kost me gewoon teveel zinloze tijd. Martijn van Dam heeft gelijk als hij af wil van al die reclames tussen de programma’s door. Laat hij beginnen met één zender reclamevrij te maken, moet je eens opletten wat daarvan het effect is.

 29. TopofFlop

  Begin dan eens met NPO ZAPP/3 reclamevrij te maken. Die zender kan wel wat meer kijkers gebruiken, hehe.

 30. Alex

  Er zal overal tot zekere maten vriendenpolitiek zijn, maar binnen de NPO viert dit hoogtij.
  Iedereen zit in een positie omdat het een oude bekende is van iemand anders. Juist die oogkleppen moeten af om van al die clubjes naar werkelijk één bedrijf te gaan.

 31. Buurman

  Alex, zeik niet zo met je ‘maten’. In alle bedrijven is 50% van het personeel via via aangenomen. Doe niet of de NPO een uitzondering is.

 32. Henk

  Je moet het ook niet idealiseren, daar gaan ook wel eens dingen mis.

 33. tim

  Heb ik al vaker gezegd, geen omroepen meer maar gewoon goede programma’s net als in de omringende landen.

 34. Astrid

  @Tim, wij hebben goede programma’s. Voor ieder wat wils. Echt niet slechter dan de publieke omroepen in Duitsland, België en Engeland.

 35. Alex

  @Buurman
  Het feit dat het gebeurt, wilt niet zeggen dat het goed is.

  Er gebeuren ook overvallen, betekend niet dat hier goedkeurend over gepraat moet worden.

 36. Henk

  Martijn van Dam was jarenlang de meest kleurloze politicus aller tijden en nu is hij saaiste bestuurder sinds het ontstaan van de aarde.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.