Homofobe capuchonjochies discrimineren Rutger Vink

YouTube-videomaker Rutger Vink, beter bekend als Furtjuh, is op straat in Den Haag gediscrimineerd door twee capuchonjochies tijdens opnames van het programma Bekend & Vermomd. Dat is te zien op YouTube. Presentator Jeroen Holtrop vraagt in de show mensen op straat naar hun mening over een BN’er, die daar vermomd bij aanwezig is. Voorafgaand aan de opnames was Vink best nerveus. “Het komt vooral omdat ik op de middelbare school best wel gepest ben.”

Toch wilde hij de uitdaging aangaan. “Ik zei hier ja tegen, maar vervolgens ging ik erover nadenken en toen kreeg ik die gevoelens weer een beetje. Ik ben vroeger op straat nageroepen, achterna gezeten. Sindsdien heb ik dat niet meer meegemaakt. Ik ben nu wel bang om die gevoelens weer te krijgen als mensen echt rotdingen zeggen. Het gebeurt op internet ook, maar dan voelt het wat afstandelijker. Straks zie ik die mensen en dan moet ik wat gaan zeggen.”

Waarom zouden mensen hem dan niet mogen? “Als mensen me haten dan zal het wel zijn vanwege mijn geaardheid. Dat is makkelijk, denk ik. Als mensen iets negatiefs zeggen, dan zal het wel daar over gaan, denk ik.”

Die voorspelling kwam al snel uit op straat in Den Haag, toen presentator Holtrop twee capuchonjochies aanhield, één donkere jongen en één jongen met een Marokkaans accent.

Wat vinden jullie van Rutger Vink?“, vroeg Holtrop.

Capuchon één: “Hij is een homo.”

Capuchon twee: “Ik praat niet met zulke mannen. Ha ha. Ik kijk niet naar zulke mannen, bedoel ik.”

Holtrop: “Is dat dan omdat hij homoseksueel is of omdat je gewoon z’n video’s niet leuk vindt?

Capuchon twee: “Nee, omdat hij homo is man.”

Holtrop: “Oké, dus als hij homo is, kijk je per definitie niet z’n video’s?

Capuchon twee: “Ja.

Holtrop: “Dat kan, maar hij kan er natuurlijk niets aan doen dat hij op mannen valt.”

Capuchon twee: “Jawel, veranderen.”

Holtrop: “Hij kan niet veranderen. Hij is zo geboren en zo viert hij de liefde.”

Capuchon twee: “Dat is zijn probleem.”

Confrontatie

Als Rutger Vink vervolgens bij de heren komt staan, rent capuchon één hard weg en neigt ook capuchon twee weg te lopen. Capuchon twee blijft echter toch staan. “Ja, ik blijf er nog steeds bij hoor.”

Holtrop: “Durf je nu wel naar hem te kijken?

Capuchon twee: “Ja, nee. Nee, ik durf niet naar hem te kijken.”

Holtrop: “Kijk even.”

Capuchon twee: “Nee, ik hoef niet te kijken.”

Rutger Vink: “Hij durft me gewoon niet aan te kijken.”

Holtrop: “Dat is ook een mens. Je zei ook als tip voor Rutger: ‘Hij moet maar veranderen, hij moet maar geen homo zijn.’”

Capuchon twee: “Veranderen is het beste gewoon, dan niemand haat hem.”

Holtrop: “Hij is gewoon geboren zo, het is een geaardheid.”

Capuchon twee: “Dat is zijn probleem.”

Rutger Vink: “Je hebt recht op vrijheid van meningsuiting, maar ik denk dat jij misschien ook wel eens met discriminatie te maken hebt en dan moet je toch weten dat je op die manier geboren wordt. Dat jij dit zegt, vind ik zo jammer. Je kan gaan lachen, maar je bent gewoon fucking dom. Je bent zó dom.

Capuchon twee: “Wie is dom? Ik ben slim man.”

Rutger Vink: “Je bent zo dom, je weet zelf wat discriminatie is waarschijnlijk. Ik vecht voor gelijke rechten: voor jou, voor mij, voor iedereen.”

Capuchon twee: “Verder vechten…

Na afloop

Rutger Vink kon het na afloop nog steeds niet geloven. “Ik kon het niet geloven toen hij zei dat hij niet naar me wil kijken, omdat ik homoseksueel ben. Niet eens alleen op YouTube, maar me nu aankijken was eigenlijk al te veel gevraagd. Hij wilde gewoon niet naar me kijken. Dan denk ik: gast, waar slaat dit op, waarom discrimineer je zo?”

Ik snap het echt niet, ik word er ook best wel boos van. Ik hoop dat hij misschien vanavond als hij naar bed gaat, toch er beter over nadenkt.”

Media

Het discriminatiefragment heeft al diverse media gehaald, waaronder De Telegraaf en Shownieuws. “Gewoon op straat in Nederland. Rutger staat erbij, probeert nog een gesprek te beginnen, maar het mag niet baten. Zelfs aankijken is teveel gevraagd… 😱😱 #homoinnederland #homophobic #rutgervink“, meldt Shownieuws.

De video:

Foto: YouTube

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen