Erik Mouthaan pleit voor les in ‘nieuwsgeletterdheid’

Erik Mouthaan zou het een goede zaak vinden als er in deze tijd van wantrouwen in de media les komt in ‘nieuwsgeletterdheid’. Dat zegt de RTL Nieuws-journalist op Twitter. Mouthaan wordt als Amerikacorrespondent vaak aangevallen op de manier waarop hij het presidentschap van Donald Trump verslaat. Trump verschilt enorm van de presidenten die de VS hiervoor hebben gehad. Slechts het benoemen van die verschillen leidt al tot enorme kritiek, meent de tv-journalist.

Daarom vindt Mouthaan het tijd dat de mensen op les gaan. “Er moet les komen in nieuws-geletterdheid. Zoals; nieuws is wat anders is, wat afwijkt van de norm. Dus als journalist meldt: dit heeft een president nog niet eerder gedaan (verdienen aan een zakenimperium terwijl hij dealt met dat land) is dat niet een aanval maar constatering.

Hij is helemaal niet bezig om politiek te bedrijven, zegt Mouthaan. “Het is niet de taak van de journalist om even veel ‘positieve’ tweets te sturen als ‘negatieve’ tweets. Het is hier geen zendtijd voor politieke partijen.

Omdat nieuws vaak is: het constateren wat afwijkt van de norm, kan het aanvoelen als kritiek op mensen die de norm verleggen. Dat hoeft niet zo te zijn.

Collega Koen de Regt vindt het een topidee van Mouthaan: “Wat Erik hier zegt is belangrijk. Het zou goed zijn als iedereen hier les in krijgt. Docenten van Nederland: ik kom graag eens langs om het uit te leggen in een gast-les.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Daphne Deckers als presentatrice van RTL Boulevard?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen