Nieuwsuur-ster Jeroen Wollaars ernstig gepest in jeugd

Jeroen Wollaars, de nieuwe host van Nieuwsuur, is ernstig gepest in zijn jeugd. De pesterijen hebben op een dag bijna tot zijn overlijden geleid. Dat vertelt hij in een openhartig en heftig vraaggesprek met de Volkskrant. Wollaars is zowel op de basisschool als op de middelbare school erg gepest. “Ik werd niet gezien, niet geaccepteerd. En wel geslagen. Dat soort dingen“, zegt hij. “Ik was een studiepik, van die dingen. Dingen waardoor kinderen, cruel as they can be, elkaar niet accepteren.

Zijn leeftijdsgenootjes accepteerden zijn nerdy kant niet. “Met een mes bedreigd worden door iemand die zegt dat hij je gaat steken. Je tas die van je fiets getrapt wordt, elke keer dat je naar school fietst. Al je schoolspullen die, alweer, op de grond liggen als je na een tussenuur in de klas komt.

Het ontwijken van zijn pestkoppen leidde één keer bijna tot zijn overlijden. “Om aan die mensen te ontkomen schoot ik een keer over de spoorbaan naast de weg, vlak voor een aanstormende trein langs. Vijf of tien seconden later, en dan had ik hier misschien niet gezeten.

Uiteindelijk werd Wollaars verbaal sterker en werden de pesterijen minder. “Misschien heeft dat heel heftig uit mijn slof kunnen schieten in werksituaties hier ook wel iets mee te maken.

Dat uit zijn slof schieten gebeurt wel eens op tv-sets. “Ik heb wel eens sorry moeten zeggen tegen een geluidsvrouw. Tijdens de uitzending hoorde ik mezelf terug in mijn oortje, met vertraging. Toen ik van de zender af was, ben ik gaan schreeuwen: ‘Godverdomme! Welke gek heeft dit verpest!’ Terwijl er nog vijftien mensen in de regie mee zaten te kijken.

Laatst nam zijn school van toen contact met hem op, of ze een foto met zijn handtekening mochten ophangen in de gang. “Toen heb ik gezegd: ‘Nee, dat doe ik niet, want ik wil niet in jullie kutschool hangen.

Het lange en onthullende Volkskrant-interview met Jeroen Wollaars kunt u lezen via Blendle of op de Volkskrant-site.

Foto: Stefan Heijdendael, NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen