‘Nederland wil uiteindelijk liever Videoland dan Netflix’

Geplaatst op do 13 sep 2018 om 10:30

De Nederlandse kijker wil uiteindelijk liever Nederlandse content zien dan Amerikaanse content. En juist dat is waar Videoland, de RTL-tegenhanger van Netflix, sterk in is. Dat heeft RTL-baas Sven Sauvé gezegd op BNR Nieuwsradio. Sauvé erkent dat Netflix een megagrote partij is. “Netflix is een partij die zijn weerga niet kent met tussen de vijf en zes miljard aan contentbudget per jaar. Ik zou ervan dromen. Ik zou denk ik niet eens weten wat ik er allemaal mee kan doen.

Dat zijn zulke gigantische cijfers, aldus Sauvé. “Dat het niet voor te stellen is welke content je daar allemaal mee kan realiseren. Wij proberen ons contentbudget, wat ook royaal is, slim in te zetten. Wij proberen ons echt te onderscheiden met Nederlands product.

En de Nederlander wil Nederlandse video, zegt hij. “Ik ben ervan overtuigd dat een Nederlander uiteindelijk Nederlands product altijd mooier, spannender en interessanter vindt dan buitenlands product.”

Maar ook voor buitenlandse content kan men bij Videoland terecht. “Wij hebben ook heel mooi buitenlands product. Eén van de mooiste series die ik zelf ooit heb gezien is The Handmaid’s Tale. Dat is nu twee seizoenen bij ons op Videoland te zien. Daar ben ik echt verslaafd aan. Die serie grijpt je naar je keel. Die is zo spannend gemaakt. Wij hebben dus de mix van hele sterke Nederlandse content én buitenlandse content.

Toch werkt Netflix nu ook aan Nederlandstalig drama. “Ja, maar dat is niet hun basismodel en dat kunnen ze ook helemaal niet verantwoorden in de financiering van hun businessmodel. Ze zullen een paar Nederlandse dingen doen, maar voornamelijk buitenlandse content brengen. Wij zullen voornamelijk Nederlandse content doen, aangevuld met hele sterke internationale content.”

Wat zit er bij Videoland in de pijplijn? “Judas. De serie over het boek van Astrid Holleeder. En we gaan Soof brengen, De Nieuwe Garde komt eraan. We zijn dus zwaar aan het investeren. Elke maand is er wel een uniek stuk content wat op Videoland zal verschijnen. Daarnaast kun je er alles terugvinden wat we op tv hebben uitgezonden.

Foto: RTL
57 Reacties op “‘Nederland wil uiteindelijk liever Videoland dan Netflix’”


 1. Albert Verlinken

  “……met tussen de vijf en zes miljard aan contentbudget per jaar. Ik zou ervan dromen. Ik zou denk ik niet eens weten wat ik er allemaal mee kan doen.“
  Slappe commerciële jongen. Iemand van de Publieke Omroep zou er wel raad mee weten: 55 miljoen naar de programma’s en de rest lekker opbranden in alle vergaderingen en overleggen!

 2. Cees

  Nederlandse series zijn doorgaans niet om aan te houden, dus ik kan me moeilijk voorstellen dat de we daar massaal op zitten te wachten.

  Er komen steeds meer content aanbieders bij en ik geloof niet dat de mensen erop zitten te wachten om meerdere abonnementen af te sluiten. De aanbieder met de beste content zal dus marktleider worden!

 3. King Alert

  Beste Sven

  Mag ik als Nederlander zelf bepalen wat ik wil?

  Dankje

 4. Vrede

  Pure onzin. Buitenlandse content bied veel meer kwaliteit. Niemand ziet liever Moordvrouw dan Breaking Bad.

 5. Jan

  De Nederlandse kijker wil uiteindelijk liever Nederlandse content zien dan Amerikaanse content. En juist dat is waar Videoland, de RTL-tegenhanger van Netflix, sterk in is. Dat heeft RTL-baas Sven Sauvé gezegd op BNR Nieuwsradio.

  En wij van WC-eend adviseren ook nog altijd WC-eend.

 6. Raaf

  Hahahaha, pure quatsch !

 7. robb

  Amerikaanse series vind ik ook altijd niet mooi ,Scandinavische en Britse series zijn van hoge kwaliteit ,Nederlandse series zijn vaak goedkoop gemaakt en dat zie je .

 8. Rudolfo

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!! Sauvé gelooft het ook echt!!!

 9. Freek

  Ik heb Videoland en ben er zeer tevreden over. Mooie BBC series en Scandinavische series. En natuurlijk vooruit en achteraf kijken is fijn. Nee hoor… Videoland is goed te doen ipv die Amerikaanse meuk op Netflix

 10. Ron

  Dat is echt klinkklare onzin wat hij hier verkondigd want Netflix is niet voor niets leading. Videoland mag nog niet eens de veters van Netflix strikken. Daar moeten ze zich echt op Nederlandse content gaan zodat er wat te kiezen valt. Nu zie ik nog teveel buitenlandse content op Videoland verschijnen dat mag echt wel stoppen. Gewoon Nederlandse drama series en films blijven produceren, bam. En zet eens hele seizoenen van series online gelijk, doe dat niet alleen met De 12 van Oldenheim, Meisje van Plezier en Nieuwe Buren, maar ook met Familie Kruys en Adam zkt. Eva. Van die laatste 2 kun je alleen een aflevering vooruitkijken elke week. Als je op deze manier werkt kom je er nooit natuurlijk. Kijkers willen hele seizoen gelijk kijken en niet wachten. Dat is juist waarom Netflix zo populair is. Zolang je dat niet doet blijf je achter de feiten aanlopen met je Videoland….

 11. Ron

  En onbegrijpelijk ook dat ze met Nieuwe Buren zijn gestopt. Dacht dat dit wel behoorlijk scoorde in de doelgroep.

 12. Ron

  Excuus: Nieuwe Tijden.

 13. Eva

  Hahahahahahahahahahaha *haalt adem* hahahahahahahahaha
  Nee!

 14. wapp

  Toch raar want iedereen die ik ken en dat zijn er heel wat zitten helemaal niet tewachten op een videoland en al helemaal niet om nl content wat voor 99% uit z kwaliteit bestaat.

 15. Dennis

  @King Alert: Je mag toch ook zelf bepalen wat je wilt?

 16. Dennis

  @Vrede: Ik kijk liever Moordvrouw dan Breaking Bad.

 17. Deadly Viper

  HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHA

  HELLLLLLLLLLLLLLLL NO!

  Echt niet alsof ik die NL troep wil zien.

 18. Deadly Viper

  Niemand gaat Videoland nemen voor Amerikaanse series er is vast wel een markt voor Nederlands product maar dat zijn echt geen Netflix abonnees.

 19. danny

  Wij proberen ons contentbudget, wat ook royaal is, slim in te zetten. Wij proberen ons echt te onderscheiden met Nederlands product.”
  Hij bedoelt dus al die sexscenes in de Nederlandse produkties.

 20. NW8

  Ja ik hoor de directeur van RTL het nog zeggen op BNR , Videoland is de grootste
  en marktleider in Nederland ! en hebben een verdubbeling aan abonnees er bij sinds 2018 Zo gelooft iedereen dat Videoland goed gaat , Maar ik weet wel beter!!
  Het is een prestige project om bij de grote jongens te horen, en om ieder geval niet de boot te missen, maar er wordt niets aan verdiend. RTL wil overal online aan meedoen met allelei projecten die jongeren moeten trekken , maar vergeten het belangrijkste, namelijk leuke en inovatieve programma`s maken gewoon voor de mensen thuis die niet online kijken !

 21. J

  RTL/Videoland komt met een remake van een Nederlandse(!) sitecom:
  https://www.mediastages.nl/Items/nl/stages/Productie-Evenementen-Facility-Casting/productie-stagiair-voor-remake-van-beroemde-nederlandse-sitcom-per-direct

 22. caesar

  ‘Nederlands product altijd mooier, spannender en interessanter’. Onder welke steen leeft hij?

 23. Grapjas

  En de ingehuurde trollen zijn werkelijk de enigen die dit bevestigen. Nederlandse tv biedt al 20 jaar geen kwaliteit. Slechts werkverschaffing voor het eeuwig hetzelfde clupje ‘acteurs’. Goedkoop en inhoudloos vermaak voor de beperkt denkende lager geschoolden. Denk ‘idols’, ‘goede tijden’, en de rest. Afgewisseld met staatspropaganda via de Nationale Propaganda Omroep. De Nederlandse ‘Breaking Bad’ zal nooit gemaakt worden.

 24. Pff

  Die man is een gek. Doe hem naar een inrichting.

 25. Huib

  Ook ik moest hierom lachen.

 26. Peter

  Sven gaat RTL om zeep helpen door een godsvermogen in een mislukt platform te stoppen

 27. Tim

  Als ik directeur van RTL was dat net flink geld in Videoland heeft gestoken zou ik dat ook roepen, tenslotte adviseren we allemaal WC-eend. Of het ook realistisch is natuurlijk weer heel wat anders. Voorlopig zijn Netflix (series en speelfilms) en YouTube (hobbyfilms) nog niet weg geconcurreerd door Videoland.

 28. Deadly Viper

  Ze zijn in elk geval wel slim om ook in die markt te springen van VOD want ouderwets voor de buis zitten is op z’n retour.

 29. Offens1

  Weet niet welke steen ze leven maar daar zit gros niet op te wachten.
  De vraag is of ze totale abonnees meenemen of ook de gratis abonnees.

  Toch een vertekend beeld met artikel begin dit jaar
  http://www.spreekbuis.nl/het-gat-tussen-netflix-en-videoland-had-echt-niet-zo-groot-hoeven-te-zijn

  Ben benieuwd wat ze gaan doen als Disney uitkomt en Amazone Prime beter word.

  Netflix +Disney zie ik eerder voor me ogen. Dan Netflix +Videoland.

 30. Tim

  @Deadly Viper
  Daar heb je dan weer gelijk in. Denken dat VOD wel overwaait zoals de NPO doet is inderdaad het allerslechtste wat je kan doen, dan wordt vanzelf de posterijen van het volgende decennium.

 31. OMG

  Het ontbreekt bij RTL Group totaal aan visie, VOD is niet langer de toekomst, het is er al en wordt al massaal gebruikt. Een ieniemienie platform als Videoland kan gewoon niet opboksen tegen de internationale giganten en is gedoemd te bestaan als mini niche platform.

  RTL zou juist Videoland Europees moeten opschalen. Series produceren op Europees niveau om zo sterker te concurreren met Netflix. Een nieuwe serie of film kan zelfs, als ze willen, in meerdere talen gelijktijdig worden geproduceerd (zelfde verhaal, zelfde decors, zelfde crew maar met lokale cast) om kosten te drukken.

 32. anonymous

  Nee hoor, helemaal niet.
  Ik wil geen Videoland met slechte RTL programma’s en andere Nederlandse shitzooi.
  Ik hou het bij Netflix.

 33. King Alert

  @Dennis kijkt liever Moordvrouw als Breaking Bad. Leuke schuilnaam Erland en Erland lees eens wat je opvolger zei.

 34. Witte Corneliszoon de With

  Jongens jongens, doe eens niet zo lelijk tegen die meneer van Videoland! Hij heeft gelijk hoor. Honderdduizenden verstandelijk beperkte Nederlanders zijn gek op Nederlands drama.

 35. @Tim

  Het is ook niet de bedoeling van Videoland om Netflix weg te concurreren, dat zal geen een VOD dienst lukken. Maar Videoland vervult wel een grote behoefte van NL klanten die niet naar die Amerikaanse shit willen kijken, dat doen ze aardig goed voor zo’n klein land als Nederland.

 36. Gilla

  Er is zeker plaats in de nederlandse media voor een dienst als Videoland. Net als met lineair kijken willen mensen kunnen kiezen..denk dat Videoland zeker bestaansrecht heeft, natuurlijk niet zo groot als Netflix wereldwijd maar in NL sprekende landen (Belgie zou best kunnen) zal t redelijk scoren ja.

 37. Jeroen

  Ik heb zowel videoband als Netflix. Maar ik kan je vertellen ik kijk bijna nooit naar Netflix alleen videoband. Hou namelijk van nederland product. En dat heb je niet bij Netflix. Daar heb je heel veel buitenlandse zooi.

 38. tja....

  https://www.mediastages.nl/Items/nl/stages/Productie-Evenementen-Facility-Casting/productie-stagiair-voor-remake-van-beroemde-nederlandse-sitcom-per-direct

  Dit gaat om SamSam…oud acteurs hebben dat al aangegeven, die twee jongedames doen sowieso mee…

 39. paul

  Denk dat Videoland het juist erg goed doet voor een nederlands VOD dienst. Voor zo’n klein landje is het toch een goed alternatief voor Netflix. Natuurlijk worden ze nooit zo groot als Netflix, eigenlijk moet je ze ook niet vergelijken. Het is in ieder geval beter dan KIJK en NPOstart

 40. Floddero Flunk

  Hahahaha wij van WC-eend… :D

  Ik denk dat de cijfers voor zich spreken. Breaking Bad vs. Het Zonnetje in Huis.

  Dacht het niet RTL mannetje :D

 41. Job

  Hoe kan zo’n hoge pief er zo naast zitten? Ik wil pertinent géén Nederlandse content, omdat het belachelijk slecht is…..

 42. @Floddero

  Dat kan je ook helemaal niet vergelijken. Netflix is een grote aanbieder wereldwijd, totaal anders. Dat jij t Zonnetje in Huis niet leuk vindt betekend niet dat Videoland een ander er wel plezier mee doet.

 43. Ron

  @Job: dan is er Netflix. Voor ieder wat wils, dat is waar je naar toe moet en niet in elkaars vaarwater gaan zitten wat nu nog teveel gebeurd.

 44. Colinda

  Ik niet!! Ben zwaar netflix verslaafd.. Videoland alleen voor gtst

 45. Dennis

  @King Alert: Volgens mij ben je een beetje van het padje afgegleden met je insinuaties over Erland. Hahahaha! 😂😂

 46. Freeq

  De wens is de vader van de gedachte. Wel een beetje dom dat zo hardop te ventileren. Hij wordt een stuk minder geloofwaardig en duidelijk niet geschikt voor zijn taak.

 47. Joke

  HAHAHAHAHAHAHA

 48. Paul Lamote

  Binnenkort GTST alleen nog bij Videoland?

 49. Floddero Flunk

  @Floddero onze Kim-Jong-RTL maakt die vergelijking toch zelf? Ze vormen een prima aanvulling op elkaar, maar als hij durft te beweren dat Nederlanders liever Videoland willen hebben dan Netflix, dan kletst hij gewoon uit zijn sterretje. De cijfers spreken voor zich. Nope, dit blijft een WC-eend verhaal :D

 50. HanzWorsd

  Onzin, ik heb liever een goede seks dan Videoland.

 51. Jannette

  Videoland heeft momenteel de, in mijn ogen, beste t.v. Series ooit gemaakt: het laatste seisoen van Twin Peaks en The Wire. Videoland heeft vaak interessante dingen, zoals een poos terug veel oosterse horror. Zelf wissel ik Videoland en Netflix met elkaar af.

 52. Robert

  Goede smaak Janette, voor mij al jaren terug dat ik The Wire heb gezien.
  Was nog op DVD, maar dat is een waanzinnig goede serie.

 53. jroen

  Daarnaast kun je er alles terugvinden wat we op tv hebben uitgezonden… Serieus. Effe een paar namen.. Samsam, mijn dochter en ik. En zo zijn er nog genoeg op te noemen

 54. ano@niem.nl

  Ik verwacht Zeg ‘ns Aaa, maar dan echt een remake ipv spin off zoals eerder.
  Of Het zonnetje….

 55. Quinten

  Is dit nou een resultaat van de nieuwe fancentric koers van RTL? Wat een ontzettende onzin Sven. De markt voor Nederlandse vod content is en blijft kleiner dan die voor buitenlandse content. Dit soort aannames van RTL zijn niet fancentric, maar simpelweg doel-redeneren. Zodra Disney haar platform lanceert, loopt de ballon die Videoland heet, gigantisch leeg. Maar ja, dan zal Sven wel roepen dat ze de sterkste nummer 3 zijn.

 56. maarten

  Je concentreren op Nederlands product is inderdaad de enige manier om te overleven. Nederlands drama is al jaren het meest populair op lineaire tv en zelf internationale series maken is voor RTL/Videoland niet te betalen.

 57. Henk

  Videoland heeft juist veel te veel Nederlandse flutseries. Het is juist zoeken naar kwalitatief, goede Duitse, Engelse of Scandinavische series daar.
  Ook heeft Videoland nog nooit gehoord van 4K en HDR en Dolby Atmos voor de Apple TV.

  Het is een ouderwets product, wat niet meegaat in de eisen van deze tijd.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.