‘Naïeve Gerard Ekdom slachtoffer van nieuwe manager’

De Quote komt deze maand met een verbijsterend verhaal over Berber Keur, de nieuwe manager van Gerard Ekdom. Het blad schrijft over de discutabele werkwijze van deze 39-jarige dame. Dat is te lezen in de kiosk. De onthullingen zijn dermate pikant dat Berber Keur op agressieve, bijna Kemna-achtige wijze heeft geprobeerd om de publicatie tegen te houden. Zelfs het advocatenkantoor van Peter R. de Vries is daar aan te pas gekomen. Dat bleef uiteindelijk bij veel blaffen en niet bijten.

Aanvankelijk was de Quote vooral benieuwd wie Berber Keur is, aangezien zij door Ekdom werd genoemd in zijn afscheidsspeech op NPO Radio 2. “Mijn partner in crime met wie ik zakelijk de toekomst in ga. Thanks voor alles“, zei hij.

De Quote: “Wat Ekdom niet weet is dat zijn mededeling met enige ontsteltenis wordt opgevangen door menig inwoner van Hillywood. Vele ingewijden vrezen dat de als zeer naïef te boek staande Ekdom ‘het nieuwste slachtoffer’ is van zijn nieuwbakken zakenpartner, die door sommigen wordt gemeden en door velen gevreesd.

Tijdens zijn onderzoek stuitte de Quote op haar duistere kant, die wordt gekenmerkt door rechtszaken, intimidatie, stalkingspraktijken en controledrift, aldus het blad. Ze blijkt een spoor van vernieling te hebben nagelaten, aldus de Quote.

Het liefst zouden we Gerard waarschuwen, want ze gaat hem leegtrekken“, zegt een zeer goede bekende van de dj, die niet met naam genoemd durft te worden. “Deze mevrouw moet je niet op je pad tegenkomen. Ik ben echt als de dood voor haar.”

Dat klinkt overdreven, maar ook Quote heeft ‘aan den lijve ondervonden hoe intimiderend en agressief Keur te werk gaat’.

Geen rol van betekenis

Aanvankelijk vond Berber Keur het nog leuk dat Quote aandacht aan haar wilde besteden. De dame verkoopt zich graag als een mysterie, ze duikt her en der op, maar niemand blijkt te weten wat ze nou eigenlijk doet. Ze lijkt met bluf bepaalde posities te bereiken en stapte bijvoorbeeld ook zelf brutaal op Gerard Ekdom af. “Het feit dat ik hém benaderde is zakelijk gezien natuurlijk het hoogst haalbare. Zo ben ik: als ik iets in mijn hoofd heb, wil ik het hebben“, zegt ze zelf.

Volgens kenners is Keur vooral een lege huls. “Laat ik het zo zeggen: in vergaderingen valt zelden haar naam. Ze speelt geen vooraanstaande rol in de mediawereld“, vat 100% NL-directeur Herbert Visser het samen.

En toch gelooft Ekdom heilig in haar. De dj, die nooit eerder een manager heeft gehad, zegt: “Ik heb veel mensen in het vak fouten zien maken; dat wil ik voor zijn. Daarom word ik nu ondernemer, dat is best spannend. Ik deed alles zelf, maar nu laat ik het zakelijke gedeelte aan haar over.

Fantast

De Quote heeft met circa dertig oud-collega’s en kennissen van Berber Keur gesproken, waarvan ‘opmerkelijk veel’ haar omschrijven als ‘fantast’, ‘niet van deze wereld’, ‘manipulatief’ en ‘intimiderend’.

Ze zou bij haar vorige werkgever VHU Europe, een bedrijf dat radiojingles en visuals maakt, op een ‘vreemde, agressieve manier’ met personeel zijn omgegaan. Eén bron deed zelfs aangifte wegens bedreiging ‘toen Berber Keur het over de veiligheid van mijn kinderen ging hebben als ik niet snel ging betalen’.

En dan is er nog het verhaal van ‘een uitgebreide aangifte’ die advocaat Gerard Spong heeft gedaan tegen Keur van verduistering en belaging. Ze heeft zelfs een contactverbod gekregen van tien jaar opgelegd gekregen, omdat ze een Friese bouwondernemer bleef benaderen op een wijze ’die niet ver af ligt van stalking’.

Berber dreigt

En zo staat het Quote-artikel bol van de verhalen over deze mevrouw. Zij is daar niet gelukkig mee, dus heeft ze het advocatenkantoor van Peter R. de Vries ingeschakeld. Zijn zoon, advocaat Royce de Vries, noemt het artikel ‘eenzijdig, onjuist en tendentieus’.

Keur ontkent bijvoorbeeld een fantast te zijn. “Ter referentie krijgen we een ondertekende verklaring van haar huisarts te zien die stelt dat er geen aanwijzingen zijn voor een persoonlijkheidsstoornis.

Het tegen Quote aangespannen kort geding om publicatie te voorkomen werd drie kwartier voor aanvang van de zitting ingetrokken. “Haar blaffende amice De Vries mailt dat bij een eventueel onwelgevallige publicatie ‘een zeer uitgebreide rectificatie’ zal worden geëist en Quote-uitgever Hearst aansprakelijk zal worden gesteld voor te lijden schade.

Ekdom

Wat vindt Ekdom hier nou allemaal van? “Ik weet niet wat ik hoor“, zegt hij.

Volgens hem klopt er in elk geval niets van dat contactverbod. “Het is andersom! Maar ik ga er niet tussen zitten, het is niet mijn probleem. Ze is heel goed in haar vak, niets dan lof.”

Een paar dagen later geeft Ekdom aan dat hij niet met negatieve publiciteit wil dealen en na publicatie in overleg wil met Keur over de voortzetting van de samenwerking.

Het Quote-artikel ‘Het boefje van Hilversum’ kunt u lezen via Blendle en in verkorte vorm op de Quote-site. Lees ook de follow-up ‘Lachen met online witwassers: hoe Berber Keur het nieuws probeert te manipuleren’ op de Quote-site en de editorial van hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck.

Foto: Avrotros

Meer in Talpa

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen