Fittie tussen Hiddema en De Vries in Twan Huys-show

De RTL Late Night-kijker is woensdag even goed wakker geschrokken. Eindelijk gebeurde er wat in de talkshow van Twan Huys: tafelgasten Peter R. de Vries en Theo Hiddema raakten met elkaar in de clinch. Dat was te zien in de uitzending op RTL 4. De Vries, Hiddema en Geert-Jan Knoops zaten aan tafel om te praten over hun leermeester Max Moszkowicz. Tijdens het gesprek maakte De Vries duidelijk dat Hiddema zijn relatie met Moszkowicz mooier doet voorkomen dan hij is.

De toon werd aan het begin van de uitzending gezet, toen Hiddema met vuur en vlam sprak over het weghalen van het blote-borst-schilderij uit de rechtbank in Almelo. De Vries: “Het zou mooi geweest zijn als u zich bij de Algemene Beschouwingen ook zo hard gemaakt had.”

Hiddema: “Wat heeft dat ermee te maken? Daar was het schilderij helemaal niet aan de orde. En moet ik ú verantwoording afleggen hoe ik mij gedraag bij de Algemene Beschouwingen? U bent geen kiezer van mij, dus ik heb met u weinig te doen.”

De Vries: “Nee, dat zal wel het laatste zijn wat er gaat gebeuren inderdaad.”

Hiddema: “Maar waarom gaat u zich tegen mij aan bemoeien als ik een prettig gesprek heb met de heer Huys over een kunstwerk en u met een ditje-of-datje over de Tweede Kamer komt aankakken? Wat hebben de Algemene Beschouwingen nou in hemelsnaam van doen met de keuzevrijheid die wij denken te hebben over hoe we onze muren behangen met kunst?

De Vries: “Nou, het raakt u wel, hè?

Twan Huys: “Jongens, we moeten nog beginnen over Max Moszkowicz.”

Moszkowicz

Hiddema is ooit met ruzie vertrokken uit het kantoor van Moszkowicz. Hij opende zijn eigen kantoor en nam cliënten mee. “Bij toeval kwam ik in dezelfde straat terecht met mijn nieuwe kantoor. Ik zat pal tegenover hem.”

De Vries: “Hij ging ervan uit dat dat geen toeval was.”

Hiddema: “Waar hij van uit gaat, dat vraag ik hem liever zelf, meneer De Vries.”

Huys: “Jullie hebben een fittie hierover volgens mij of niet?

De Vries: “Het gaat hier over geschiedschrijving, over een boek, en die vul ik een klein beetje aan.”

Hiddema: “Laat het mijn geschiedenis zijn waar u even niets mee te maken heeft. Dat vergemakkelijkt ons gesprek, vindt u ook niet?

De Vries: “
Dat komt u beter uit natuurlijk.”

Hiddema: “Woont u hier in dit huis ofzo? Overal zie je die man. Je komt niet meer tot een goed gesprek.”

Gedineerd

De Vries gaf aan dat hij Hiddema niet wil muilkorven: “Hij mag natuurlijk zeggen wat hij wil, maar ik vul hier en daar wat aan als ik denk dat er iets ontbreekt.”

Hiddema: “Maar verkeert u in de positie om te veronderstellen dat er in mijn herinnering iets ontbreekt of verkeerd wordt weergegeven?

De Vries: “Nou, ik heb in die tijd natuurlijk vaak met Max…

Hiddema: “Ja, dat hebben we nou wel gehoord, wekelijks gedineerd. Ik vind het zo leuk dat meneer Peter R. de Vries zo’n prettige herinnering aan zijn ontmoetingen met meneer Moszkowicz heeft overgehouden, want ik ken zijn listen en lagen. Ik weet ook dat hij uitzonderlijk getalenteerd was om – wat hij noemde – ‘nuttige idioten’ een idee te geven dat ze met warmte werden omringd. Dat wil niet zeggen dat u zich vergist heeft hoor, maar hou er maar rekening mee. Ja, het gaat nu over de meneer die mij steeds interrumpeert. Heet hij Peter? Ja, je moet het maar weten.”

De Vries: “Nou, heeft u uw gram even gehaald nu?

‘Hou u erbuiten!’

Vervolgens vroeg Huys aan Hiddema of zijn verstandhouding met Hiddema nu weer goed is. “Jaaa. Nou, dat weet je bij hem nooit hoor.”

De Vries: “Nou, dat weet ik wel.”

Hiddema: “Wat die man al niet weet, hè. Die deskundigheid… Hou u erbuiten, ik ben die meneer aan het antwoord geven.”

De Vries: “Nee, dat doe ik helemaal niet.”

Hiddema: “Ja, het is helemaal goedgekomen. Wij zijn een jaar of tien geleden in Knokke gaan eten en u bent helemaal niet genoemd tijdens dat diner. Dat is merkwaardig.”

De Vries: “De waarheid is gewoon – ik vind dat ik dit even moet zeggen – dat Max Moszkowicz gewoon een bloedhekel had aan meneer Hiddema.”

Hiddema: “Nou ja!

De Vries: “Zo was het. Dat heeft hij gezegd, ja. Niet één keer, maar veel vaker.”

Baantjer

Het kwam gedurende de uitzending niet meer goed, ook niet bij latere onderwerpen. Huys: “Zitten er fans aan tafel hier van De Cock? Hebben jullie het gezien op televisie?

De Vries: “Ja, zeker wel. Ik was altijd…”

Hiddema: “Ik vroeg me al af wie het eerst zou reageren. Goh, hij heeft het gezien.”

Huys: “Ik weet niet wat ik moet doen hier aan tafel. Ik ga een muur bouwen.”

Het fragment kunt u hier terugzien.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen