Astrid Joosten vindt RTL en SBS te oppervlakkig

BNNVARA-ster Astrid Joosten ziet zichzelf niet snel vertrekken naar RTL of het SBS van haar goede vriend John de Mol. Dat vertelt de presentatrice in het programma Volgspot op NPO Radio 5. Joosten ziet een programma zoals haar S.P.E.Lshow niet snel op RTL of SBS verschijnen. “Ik vind het heel erg bij de publieke omroep passen. Ik werk ook niet voor niets bij de publieken. Dit hoort bij ons. Misschien zou SBS het ook wel kunnen, maar het is opmerkelijk dat ze niet op het idee komen.

RTL en SBS komen gewoon niet op dit soort shows, aldus Joosten. “Ze hebben natuurlijk gewoon een andere insteek. Wij zijn toch veelal bezig met wat nuttig is op televisie, met goede nieuwsvoorziening die betrouwbaar is, met quizzen waar je iets van opsteekt. Een soort degelijkheid en educatief tintje ergens aan vinden wij toch wel prettig en belangrijk. Dat is ook waar de kijker ons van kent en op mag rekenen.

Ze vervolgt: “Ik denk dat ze bij RTL, SBS, Veronica en al die andere zenders meer bezig zijn met vermaak. Ze hebben er ook nieuws natuurlijk, RTL Nieuws wat goed is hoor, maar ze zijn meer bezig met: heb ik een leuk format wat ik aan het buitenland kan verkopen? Het is een geldverdienindustrie de commerciële zenders en dat zijn wij niet.”

Je merkt aan de NPO dat de tv-zenders drijven op subsidie, aldus Joosten. “Commerciële omroepen zijn bedrijven die helemaal hun eigen broek op moeten houden. Die hebben geen staatssubsidie, dus die zijn vooral bezig met het genereren van zo veel mogelijk kijkers en adverteerders en: kan ik daarmee mijn bedrijf gezond en winstgevend maken? Bij de publieke omroep is dat niet het uitgangspunt.”

Ze stapt dus niet over naar RTL of SBS? “Ik ben wel een paar keer benaderd en ik heb ook wel eens gepraat, maar uiteindelijk heb ik het toch nooit gedaan. Toch wel vanwege de publieke-omroepgedachte. En ik had zo rijk kunnen worden, ha ha ha.”

Joosten verdient bij BNNVARA de balkenendenorm. “Er zijn gekke misverstanden over wat er vroeger verdiend werd hier. Koos Postema, die generatie, verdiende helemaal niet veel. Eigenlijk is dat pas later gekomen, al hebben we nooit over elkaars salarissen gesproken. Mensen als Koos zaten vroeger gewoon in de omroep-cao.”

Ik denk pas toen de commerciële omroep erbij kwam, en zij mensen wilden wegkopen, de salarissen omhoog zijn gegaan. Het is dus een gek fabeltje dat er vroeger altijd zo veel verdiend werd bij de publieke omroep. Ik heb dat nooit meegemaakt. Ik zit nu aan mijn financiële top en dat zat ik niet twintig jaar geleden.”

Foto: Annemieke van der Togt

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen