Astrid Joosten vindt RTL en SBS te oppervlakkig

Geplaatst op Thu 20 Sep 2018 om 13:17

BNNVARA-ster Astrid Joosten ziet zichzelf niet snel vertrekken naar RTL of het SBS van haar goede vriend John de Mol. Dat vertelt de presentatrice in het programma Volgspot op NPO Radio 5. Joosten ziet een programma zoals haar S.P.E.Lshow niet snel op RTL of SBS verschijnen. “Ik vind het heel erg bij de publieke omroep passen. Ik werk ook niet voor niets bij de publieken. Dit hoort bij ons. Misschien zou SBS het ook wel kunnen, maar het is opmerkelijk dat ze niet op het idee komen.

RTL en SBS komen gewoon niet op dit soort shows, aldus Joosten. “Ze hebben natuurlijk gewoon een andere insteek. Wij zijn toch veelal bezig met wat nuttig is op televisie, met goede nieuwsvoorziening die betrouwbaar is, met quizzen waar je iets van opsteekt. Een soort degelijkheid en educatief tintje ergens aan vinden wij toch wel prettig en belangrijk. Dat is ook waar de kijker ons van kent en op mag rekenen.

Ze vervolgt: “Ik denk dat ze bij RTL, SBS, Veronica en al die andere zenders meer bezig zijn met vermaak. Ze hebben er ook nieuws natuurlijk, RTL Nieuws wat goed is hoor, maar ze zijn meer bezig met: heb ik een leuk format wat ik aan het buitenland kan verkopen? Het is een geldverdienindustrie de commerciële zenders en dat zijn wij niet.”

Je merkt aan de NPO dat de tv-zenders drijven op subsidie, aldus Joosten. “Commerciële omroepen zijn bedrijven die helemaal hun eigen broek op moeten houden. Die hebben geen staatssubsidie, dus die zijn vooral bezig met het genereren van zo veel mogelijk kijkers en adverteerders en: kan ik daarmee mijn bedrijf gezond en winstgevend maken? Bij de publieke omroep is dat niet het uitgangspunt.”

Ze stapt dus niet over naar RTL of SBS? “Ik ben wel een paar keer benaderd en ik heb ook wel eens gepraat, maar uiteindelijk heb ik het toch nooit gedaan. Toch wel vanwege de publieke-omroepgedachte. En ik had zo rijk kunnen worden, ha ha ha.”

Joosten verdient bij BNNVARA de balkenendenorm. “Er zijn gekke misverstanden over wat er vroeger verdiend werd hier. Koos Postema, die generatie, verdiende helemaal niet veel. Eigenlijk is dat pas later gekomen, al hebben we nooit over elkaars salarissen gesproken. Mensen als Koos zaten vroeger gewoon in de omroep-cao.”

Ik denk pas toen de commerciële omroep erbij kwam, en zij mensen wilden wegkopen, de salarissen omhoog zijn gegaan. Het is dus een gek fabeltje dat er vroeger altijd zo veel verdiend werd bij de publieke omroep. Ik heb dat nooit meegemaakt. Ik zit nu aan mijn financiële top en dat zat ik niet twintig jaar geleden.”

Foto: Annemieke van der Togt
23 Reacties op “Astrid Joosten vindt RTL en SBS te oppervlakkig”


 1. HanzWorsd

  Joosten staat bekend als intellectueel en heeft alleen maar intellectuele programma’s gedaan met heel veel diepgang. Zij mag dit zeggen, niemand anders kan zo goed een oordeel vormen als zij.

  Goed gezien Joosten, zo nu weer terug naar je oppervlakkig brabbel vermaeck en laat tv maken over aan professionals.

 2. Thea

  Astrid Joosten leest vragen voor bij 2 voor 12.

 3. Wilco

  @Thea, en toont daarbij de beschaving die hoort bij een aanwezigheid van intelligentie die nodig is voor dat programma.

 4. Jean Paul

  Vorige week nog een rondje meegespeeld. En ik had er 2 van de 12 goed. Dan is per seconde wijzer beter te doen.

  Maar goed dat dit soort programma’s er ook zijn.

 5. A.M.

  Kanniewaarzijn, dat is toch zo’n verschrikkelijk programma,die acteurs doen zó kinderachtig!! Sorry Astrid, ik kan daar gewoon niet naar kijken!

 6. johan

  Oh oh wat zijn wij ver verheven boven de commercielen?

 7. SOLANGE

  Mag ze dat wel zeggen van haar vriendje J de Mol???ze zijn toch geweldige vrienden komen bij elkaar thuis!!

 8. chris?

  Gelukkig werkt Astrid Joosten bij de P.O.

 9. Wyatt

  Ja want al dat amusement van de NPO is natuurlijk van zo’n hoog niveau.

 10. Shaniquilia vd Put

  Balkenendenorm voor voorleesmoeder Joosten. En dan nog met dedain neerkijken op de rest. Waarom verdient dit mens zo ongelooflijk veel!? Ik zwoeg elke dag in het onderwijs met gedragsgestoorde jeugd en zij verdient evenveel als vijf leerkrachten bij elkaar. Dan zijn de verhoudingen toch volledig zoek?

 11. Jeep

  Die Astrid Joosten wordt echt zo overschat. Ze leest bij 2v12 alleen maar teksten op en kan totaal niet improviseren. Daarnaast heeft ze 0 humor in Kanniewaarzijn, dus allemaal
  blablabla.

 12. Elvis

  A.M. inderdaad tenenkrommend programma.

 13. Mike

  Ze heeft helemaal gelijk.

 14. Klaasje

  #Shaniquilia vd Put

  We horen niet anders dan dat het in het onderwijs onderbezet is en dat leerkrachten het werk amper aankunnen.

  Hoe kan het dat jij tijd hebt om de hele dag je mening op deze site te verkondigen?

 15. De kinderen Lolly en Hiewik

  Astridje toch, denk toch eens na voordat je zo’n quote eruit gooit. Die mensen zitten zo ver ingesnoerd in de grachtengordel dat ze geen enkele voeling meer hebben met de samenleving. Neem nou bijvoorbeeld het gedrag van miss Verbaan gisteren bij RTLLN, stuitend…….

 16. Shaniquilia vd Put

  De hele dag? Je praat onzin! Ik ben nog op school en internet vanaf 15:30 af en toe 5 minuten om de focus op mn nakijk- en voorbereidingswerk niet te laten verslappen. Mag het aub ?? Dank u! Ga anders zelf eens een beroep zoeken. En ik ben de afgelopen week helemaal niet hier geweest! Dat er losers zijn die mijn naam op deze site gebruiken moeten zij weten.

 17. Klaasje

  Ik heb al n prachtig beroep! Een waardoor ik niet zo zuur ben geworden.

 18. BRAAK

  Hoezo Astrid, je zou er prima passen, je bent niet alleen over de datum, maar ook zeer oppervlakkig

 19. Lies

  @braak: hoe oud ben jij Braak??

 20. scott_0

  Nee natuurlijk vertrekt Astrid niet, vreet zich iedere dag vol uit de staatsruif.

 21. chris?

  @Jeep, je kijkt kennelijk wel. Bovendien heeft zij een zelf ontworpen S,P,E.L. show.
  Deze dame heeft meer in haar mars dan sommige opmerkingen hier doen vermoeden. Haar programma’s trekken terecht veel kijkers, je kan meedoen thuis.
  Altijd goed voor je ontwikkeling.

 22. André

  Misschien vist Astrid wel naar een leuk reisprogramma. Daar hebben ze er nog niet genoeg van bij de NPO.

 23. Sven L.

  Één van de meest prettige gezichten op de Nederlandse televisie; moet de VARA koesteren.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.