NPO onthult waar Arie Slobs klappen gaan vallen

De NPO hoopt nog altijd dat de forse bezuiniging van 62 miljoen euro in 2019 niet doorgaat. Wel is er in de plannen voor volgend jaar alvast op geanticipeerd. Dat heeft tv-baas Frans Klein vandaag gezegd op de seizoenspresentatie van de NPO. Minister Arie Slob heeft gezegd dat de NPO er toch echt aan moet geloven, dus Klein lijkt er niet onderuit te komen. Waar vallen de klappen? “Het nieuwe seizoen staat, zoals u weet, ook in het teken van bezuinigingen die de politiek ons dreigt op te leggen.

Klein vindt het vreselijk. “We hopen nog altijd dat deze dreigende korting van maar liefst 62 miljoen kan worden afgewend. Toch hebben we ons samen met de omroepen er wél op voorbereid.

Je kunt niet 62 miljoen euro bezuinigen op overhead, benadrukt Klein. “Welke keuzes we ook maken: zo’n bezuiniging zal pijnlijk zijn en ingrijpend de programmering raken. En daarmee ook toegewijde makers, omroepen en producenten.

De kijker gaat het merken. “We focussen op onze speerpunten: journalistiek, kinderprogrammering, drama en documentaires. Ik herhaal het nog maar een keer, want hier is veel rumoer over geweest: we zullen niet bezuinigen op journalistiek. We blijven wel vernieuwen.

Dan de hamvraag: waar wordt het geld bespaard? “Dan komt de zojuist besproken zomerprogrammering weer ter discussie te staan, kan dag-tv voor met name ouderen niet zomaar worden gehandhaafd, wordt de vooravond van NPO 2 versoberd en zal NPO 3 minder dagen volwaardig kunnen programmeren. De kwaliteit van de hele programmering komt verder onder druk te staan.

NPO 1 wordt gespaard. “NPO 1 zal zich nog meer presenteren als nationale zender. Het is dé plek waar Nederland samenkomt als het ertoe doet.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen