Tv-recensenten leven mee met Janine Abbring

De tv-recensenten leven mee met Janine Abbring voor haar ongemakkelijke opening van het nieuwe seizoen van Zomergasten. Dat is te lezen in de kiosk. Abbring interviewde in de seizoensopener actrice Romana Vrede en dat werd een behoorlijk ongemakkelijk gesprek. “Met haar vragen was weinig mis, maar een makkelijke avond had ze bepaald niet“, zegt Paul Onkenhout van de Volkskrant in zijn column. “Soepel verliep het interview niet, integendeel. De ergernis was wederzijds.”

Halverwege de avond vonden de twee vrouwen het zelfs tijd voor een tussentijdse evaluatie, schrijft Onkenhout. “Vrede morrelde aan de opzet van het programma. Ze wilde eigenlijk geen interview, maar een gesprek. Ook Abbring moest ‘iets delen’ en zij zou ook vragen gaan stellen. Het werd er niet beter op.”

Tv-recensent ‘Han Lips‘ van Het Parool vond het ook maar lastig. “O o o, wat had Janine Abbring het moeilijk met de eerste zomergast“, schrijft hij. “Helaas bleef Vrede steeds terugkomen op haar vijftienjarige autistische zoon. Zelfs na twee uur en drie kwartier turen kwam Charlie wéér voorbij.

Het was niet om doorheen te komen, aldus Lips. “Het gebrek aan chemie was een groter probleem. Ondanks verwoede pogingen wilde er geen klik ontstaan“, meent hij. “Ineens stond het interview zélf ter discussie, want Vrede wilde geen interview maar een gesprek, waarin de ander ook iets deelde. Abbring ging niet overstag.

Soms wil een gesprek simpelweg niet vlotten. In de krant is stroefheid weg te moffelen, live op tv gaat dat niet. Ach ja, kan gebeuren. Op naar Van Gaal.

En Renate van der Bas van Trouw: “Ze wilde zich niet alleen laten uithoren door Abbring, maar eiste dat de interviewster zelf ook gedachten en emoties zou tonen. Het zorgde voor ongemakkelijke momenten, waarop Abbring niet op haar best was. Zeker niet toen ze met een vies gezicht opmerkte dat ze zelf nooit gast in Zomergasten zou willen zijn. Dat klonk niet erg sympathiek ten opzichte van al haar gasten.”

En ik merkte dat ik als kijker eiste: ho Janine, wel de baas blijven over het gesprek, anders werkt het niet. Of zoals Abbring het zelf bij Jinek stelde: de gast moet shinen, niet de presentator.”

NRC-recensent Nynke van Verschuer is iets milder: “Met haar expressieve manier van vertellen kon Vrede makkelijk de hele avond boeien, en enig ongemak van Abbring met haar uitgesproken gast bovendien zorgde de hele uitzending voor een goede spanningsboog.

Zomergasten in vijf minuten:

Foto: VPRO

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen