Tv-recensenten leven mee met Janine Abbring

Geplaatst op di 31 jul 2018 om 11:45

De tv-recensenten leven mee met Janine Abbring voor haar ongemakkelijke opening van het nieuwe seizoen van Zomergasten. Dat is te lezen in de kiosk. Abbring interviewde in de seizoensopener actrice Romana Vrede en dat werd een behoorlijk ongemakkelijk gesprek. “Met haar vragen was weinig mis, maar een makkelijke avond had ze bepaald niet“, zegt Paul Onkenhout van de Volkskrant in zijn column. “Soepel verliep het interview niet, integendeel. De ergernis was wederzijds.”

Halverwege de avond vonden de twee vrouwen het zelfs tijd voor een tussentijdse evaluatie, schrijft Onkenhout. “Vrede morrelde aan de opzet van het programma. Ze wilde eigenlijk geen interview, maar een gesprek. Ook Abbring moest ‘iets delen’ en zij zou ook vragen gaan stellen. Het werd er niet beter op.”

Tv-recensent ‘Han Lips‘ van Het Parool vond het ook maar lastig. “O o o, wat had Janine Abbring het moeilijk met de eerste zomergast“, schrijft hij. “Helaas bleef Vrede steeds terugkomen op haar vijftienjarige autistische zoon. Zelfs na twee uur en drie kwartier turen kwam Charlie wéér voorbij.

Het was niet om doorheen te komen, aldus Lips. “Het gebrek aan chemie was een groter probleem. Ondanks verwoede pogingen wilde er geen klik ontstaan“, meent hij. “Ineens stond het interview zélf ter discussie, want Vrede wilde geen interview maar een gesprek, waarin de ander ook iets deelde. Abbring ging niet overstag.

Soms wil een gesprek simpelweg niet vlotten. In de krant is stroefheid weg te moffelen, live op tv gaat dat niet. Ach ja, kan gebeuren. Op naar Van Gaal.

En Renate van der Bas van Trouw: “Ze wilde zich niet alleen laten uithoren door Abbring, maar eiste dat de interviewster zelf ook gedachten en emoties zou tonen. Het zorgde voor ongemakkelijke momenten, waarop Abbring niet op haar best was. Zeker niet toen ze met een vies gezicht opmerkte dat ze zelf nooit gast in Zomergasten zou willen zijn. Dat klonk niet erg sympathiek ten opzichte van al haar gasten.”

En ik merkte dat ik als kijker eiste: ho Janine, wel de baas blijven over het gesprek, anders werkt het niet. Of zoals Abbring het zelf bij Jinek stelde: de gast moet shinen, niet de presentator.”

NRC-recensent Nynke van Verschuer is iets milder: “Met haar expressieve manier van vertellen kon Vrede makkelijk de hele avond boeien, en enig ongemak van Abbring met haar uitgesproken gast bovendien zorgde de hele uitzending voor een goede spanningsboog.

Zomergasten in vijf minuten:

Foto: VPRO
46 Reacties op “Tv-recensenten leven mee met Janine Abbring”


 1. Remi

  “Op het toneel ben ik meer mezelf dan in het dagelijks leven

 2. Meneer Kaktus

  Heb Virgien zondagavond door de caravan gejaagd, dus de eerste drie minuten van Zomergasten gemist.

 3. Pisang

  Shinen? Onlangs nog uitgeroepen tot een van de irritantste woorden in de Nederlandse taal. Als je een Engels woord al Nederlands mag noemen.

 4. SOLANGE

  Romana zat zo te acteren een gemankeerde vrouw die fake stiltes erin gooit en als maar iedereen wil doordringen dat ze met Charlie rekening moeten houden…..Vreempie die al ze dr mond open doet iedereen wegzapt….. zelfde als ze bij DWDD zit…

 5. Kijker

  Het was heel erg!! Geen goede TV, in alle opzichten.

 6. Bart

  De VPRO en de makers moeten eens niet zo elitair willen doen door op een uitzondering per seizoen na steeds maar met gasten te komen die niemand kent. Daarom boeit het niet. Er zijn toch wel andere actrices die eerder een plek verdienen in zo’n programma dan deze juffrouw.

 7. Shaniquilia vd Put

  Drie uur lang luisteren naar twee kletsende vrouwen. Ik begrijp heel goed dat mannen die in een langdurige relatie zitten met een vrouw zich na een paar jaar terugtrekken, want het is gewoonweg niet vol te houden om interesse te blijven veinzen.

 8. Bart

  @Pisang Dat vind ik van chill en Bingewatchen. Met name de mensen die dan zo’n woord in gebruik nemen. Dat zijn de zelfde die het grappig vinden dat mensen vanaf de bestuurderstoel uit een rijdende auto stappen om een dansje te doen. Kuddevolk bah!

 9. Curryworst

  Blijft verbazingwekkend dat kranten dit niche programma jaar in jaar uit recenseren.
  En vaak gaan de recensies over de kwaliteiten (of het gebrek daaraan) van de interviewer.

 10. koertj

  Het was alsof je naar de oudere zus van Sylvana Simmons zat te kijken en het thema zwarte piet vervangen was door Charlie.

 11. weethetbeter

  Te veel Charlie.

 12. ArnieAlberts

  Bart heeft hier gewoon gelijk. Zelfs de schrijvers en schrijfsters uit de eerste seizoenen Zomergasten waren bekender dan dit elitair geneuzel. Nodig gewoon André van Duin, Niels van der Laan, Youp van ’t Hek, Alex Klaassen, Tony Neef, Kim van Kooten, Twan Huys, Ilse Warringa en consorten uit.

  En dit is geen grap. Zomergasten is ‘praten over de ultieme televisieavond’, en die fragmenten lijken de afgelopen seizoenen steeds meer op de achtergrond te raken.

 13. Steinmann

  Wanneer gaat de VPRO dit programma nu eens naar zolder brengen!

  Er is een gebrek aan goede en aansprekende presentatoren die dit programma nog willen presenteren.

  Er is een gebrek aan goede en aansprekende gasten, die daar nog uren en uren willen zitten.

  en dan die deprimerende muziek, allemaal zo gedateerd!

  @Solange, Inderdaad bij DWDD is deze tante veel te vaak in beeld, ik schrik dan zo dat de televisie per direct wordt afgezet, aanfluiting deze vrouw!

 14. darius

  Waarom durft niemand van de recensenten te zeggen dat Romana Vrede wellicht een goede actrice is maar verder een totaal nietszeggende vrouw. Ze zat het op de toneelschool geleerde methodacting in praktijk te brengen. Laat stiltes vallen dan denken mensen dat je wijs bent. Omdat zij zo opgehemeld wordt is Romana ook zelf gaan denken dat z een boodschap heeft voor de wereld. Buiten de subsidiebubbel in een klein deel van Amsterdam en wat Parool/NRC lezers heeft echt niemand eerder gehoord van deze vrouw. Jammer, er zijn zoveel mensen die een echt verhaal boeiend weten te vertellen. Welke nitwits zitten er op de redactie van dit programma?

 15. Barend-Jan Zwartkijker

  Thnx Darius. Helemaal mee eens.

 16. Job

  Bij NRC zijn ze mild omdat het een donkere vrouw betreft…. Het was gewoon slecht, punt uit…

 17. Fester

  Geloof je het zelf, Job? Het is toch in de eerste plaats aan de interviewer om er wat van te maken, en die is nog steeds blank. Niet dat het NRC nóg milder zou zijn als Abbring zwart was, die onzin komt echt uit je eigen bovenkamer.

 18. frisko

  Ik heb een heerlijk tukje gedaan

 19. Ad

  Het feit dat die recensenten zoveel aandacht besteden aan dit programma, toont aan dat ze net als de vpro, vervreemdt zijn van de doorsnee serieuze kijker.

 20. Peter van de Plas

  Toen ze eerst vol passie vertelde over de rol van de donkere Judas en toen meedeelde dat ze de film altijd met Kerstmis ! bekeken ben ik compleet afgehaakt.
  Wat een deceptie !

 21. Raaf

  Volgens mij hebben alleen tv recensenten naar dit links grachtengordel onderonsje gekeken.

 22. Kraai

  Klopt, Raaf. Nederland telt 352.000 tv-recensenten.

 23. Jawel

  @Darius, jou woorden zijn onder andere denk ik een voorbeeld van wat haar zo frustreren kan. Deze vrouw heeft zoveel talent, maar haar halve tijd wordt opgeslokt door een autistisch kind die haar toekomst volledig heeft omgegooid. Het is pijnlijk dit zo te constateren want Charlie kan er helemaal niets aan doen, maar was hij gezond geweest dan waren de afgelopen 15 jaar vast en zeker productiever geweest.
  Ik hoop dat Charlie nu een mooi plekje vind waar hij een lief vriendinnetje krijgt en Romana de plannen kan verwezenlijken die zo lang hebben moeten wachten.

 24. Poep

  Peter van de Plas, jij laat je wel makkelijk van de wijs brengen.

 25. peter

  Was het ook niet gewoon een combinatie van weinig interessante fragmenten (bekend materiaal allemaal) en nogal langdurige babbeltjes over privégevoelens en gedachten. Zat niet echt wat interessants tussen, was meer een langdurig vrouwenblad.

 26. Margrietje

  Wie wil er naar die lelijke vrouw gluren?

 27. HalloJumbo

  Welke vrouw, Margrietje? Romana of Janine?

 28. Achmed

  Met Janine sterft dit programma langzaam af. Het zal wel een bewuste keuze zijn geweest van de VPRO dit lichtgewicht te vragen.

 29. Zalmneusje

  Haar keuzefilm zei ook al genoeg. Hardop zitten schateten had ze daarbij. Ik dacht: nou, dat wordt hilarisch! Wat volgde was een sadistische, cynische en vooral ongrappige film, waarin allerlei nutteloos geweld voorkwam zoals voor de fun allerlei onschuldige dieten doodschieten. Geestig zeg. Als je daarbij in je broek piest vh lachen spoor je niet.

 30. Jan Pel

  Je suis Charlie.

 31. Bart M.

  Door het vele lachen van Romana om niets, werd het een vervelende aflevering.

 32. darius

  Jawel
  Tue 31 Jul 2018 om 13:07
  Dat is best mogelijk maar dan zit zij toch echt in het verkeerde programma!
  Even lezen wat de opzet van dit programma is. Het heet niet: “de worsteling van een moeder met een autistisch kind”. En geloof mij ik weet opgegroeid met een zusje met een bipolaire stoornis, heus hoe ontzettend moeilijk zoiets is.Maar daaar was zij niet voor uitgenodigd.

 33. Henny Huisman

  Romana’s moeder zei vroeger steeds een zin uit een reclame, daarom gaan ze een reclame kijken. Hihaho hilarisch!!! not.

  Verder was het een klassiek voorbeeld van veel praten, weinig zeggen. Typisch iets voor vrouwen

 34. Doe

  Vond eigenlijk wel lekker luchtig. Alleen vond ik dan weer vervelend dat ze weer een boot had. En vragen, waarom Janine zo lachte. Janine reageerde daar goed op. Maar dat zal acteer ding zijn.

  Verbaasde me enigziens en vond dat positief, dat ze niet begon dat over judas de duivel weer zwart was.

 35. Anouk Smullers

  Wie was deze rare vrouw? Negatief wijfie

 36. tim

  Ben heel benieuwd naar Louis van Gaal

 37. Snoepsoes

  Probeer eens interessante mensen te vragen. Mensen die werkelijk iets te vertellen hebben. Mensen die kunnen boeien. Maar behoed me van dit soort rammelgasten.

 38. Woodstock

  Die mevrouw vrede. Wat ligt ze zwaar op de maag zeg. Proberen interessant te zijn en diepgang te hebben. Maar eigenlijk één groot toneelstuk aan het opvoeren is. Pffft.

 39. Raaf

  Zwart én links, een zeldzaam beklagenswaardige combi van chronische aandoeningen.

 40. Raaf

  De racist van Raaf 19:45 is logischerwijs niet mijn nick.

  Wederom gejat
  Zoals zo vaak.
  Pathetisch.

 41. Hansie Hansie

  Want Raaf is geen racist hoor, mensen.

 42. F'iscadel

  Die Raaf heeft wel gelijk.

 43. Annette Schwarz

  Als ze blank zou zijn, was ze nooit uitgenodigd.
  Ze heeft nooit iets te melden.

 44. Flip de Beer

  Laat M dit doen!

 45. aammehoela

  Niet gekeken, te mooi weer. Bovendien ken ik die Vrede van DWDD. Vermoedde al dat ze weer over haar autistische zoon ging beginnen. Dat weet ik nu wel. Dus niets gemist…

 46. ox

  vroeger was dit nog wel leuk,ging het om de fragmenten,nu is het een therapiesessie geworden,niet meer doorheen te komen,vooral als de gast maar kan blijven zeveren zonder enige sturing

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.