RTL en Talpa met nieuwsbulletins op Google Assistent

RTL Nederland en Talpa Network brengen nieuws en weer naar de Nederlandstalige Google Assistent, die Google vandaag introduceert op Android en iOS. Dat hebben de mediabedrijven vanochtend vroeg afzonderlijk van elkaar bekendgemaakt. Techbaas Giovanni Piccirilli van RTL vindt het een goede zaak om dit te integreren in de platformen van RTL. “Spraakbesturing is dé gebruikersinterface van de nieuwe generatie. Google is de onbetwiste leider op dat gebied.

De stem van de ‘RTL-fan’ wordt steeds belangrijker, aldus Piccirilli. “Wij zijn zeer enthousiast over het partnerschap met Google en het feit dat onze fans met behulp van de Google Assistent de platformen van Buienradar, RTL Nieuws en straks ook Videoland gewoon met hun eigen stem kunnen aansturen.

Vooralsnog maakt RTL drie updates voor Google Assistent: om 6.00 uur doet Jan de Hoop de algemene headlines en verzorgt RTL Z het zakennieuws en om 8.00 uur komt door het sportnieuws van RTL Nieuws bij.

Activeren is simpel: de gebruiker hoeft bijvoorbeeld alleen te zeggen: ‘Vraag Buienradar of het gaat regenen in Zandvoort’ of ‘Oké Google, luister naar de RTL Nieuws Update’. “Door dit soort ontwikkelingen al in een vroeg stadium te omarmen, blijven we als RTL leidend op het gebied van digitale innovatie in het Nederlandse medialandschap.

De Google Assistent is op dit moment alleen beschikbaar op smartphones en tablets. Google Home, de slimme speaker waarin de Google Assistent geïntegreerd is, verschijnt later dit jaar. Bij de release van Google Home verwacht RTL ook Videoland snel te integreren. “In combinatie met de koppeling met Chromecast zal de gebruiker van Videoland met slechts zijn stem de opdracht kunnen geven om een video direct op zijn TV af te spelen.”

Talpa

Ook Talpa komt dus naar de Google Assistent. Het 538 Nieuws wordt de komende dagen beschikbaar gesteld. Bart Jan Cune, hoofdredacteur Talpa Radio Nieuws, zegt: “Hiermee worden de beste nieuwsupdates van Nederland in één klap beschikbaar gemaakt voor alle (audio)devices.”

Het 538 Nieuws wordt goed gewaardeerd onder jonge luisteraars, die nu onze audio-updates kunnen oproepen wanneer zij maar willen, waar ze ook zijn. Ze worden dan door de nieuwslezers van 538 snel, maar volledig bijgepraat over het laatste wereldnieuws, ontwikkelingen in de showbizz en het weer.”

Gebruikers van de Google Assistent kunnen het laatste nieuws van 538 opvragen door simpelweg ‘Luister naar 538 Nieuws’ te zeggen. Ook kunnen ze 538 Nieuws al voorselecteren voor gebruik in de ochtendroutine; wanneer de gebruiker ‘goedemorgen’ zegt, speelt de Assistent dan automatisch weer, verkeer, de agenda van de gebruiker en het nieuws van Radio 538 af. Dat kan overigens ook met het nieuws van RTL.

Het 538 Nieuws wordt geproduceerd door de nieuwsdienst van Talpa Network, ondersteund door het ANP. De presentatie is in handen van onder meer Henk Blok, Bart Jan Cune, Jo van Egmond en Celine Huijsmans.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen