Özcan Akyol wil geen land met alleen RTL en SBS

Özcan Akyol is fel tegenstander van de bezuinigingen op de NPO. We moeten geen land willen waarin we straks alleen nog RTL of SBS hebben. Dat zegt hij in de Nieuwe Revu. De televisie wordt een afvoerputje zonder de NPO, denkt Akyol. “Wat de NPO doet, in tegenstelling tot commerciële zenders, is het kaf van het koren scheiden, zodat er kwaliteitseisen ontstaan die ons belangrijke televisie opleveren“, zegt de opiniemaker, die wijst op het gebrek aan journalistiek bij RTL en SBS.

De nominaties van de Zilveren Nipkowschijf maakten ook dit jaar weer duidelijk waarom de NPO zo belangirjk is, aldus Akyol. “Er zat geen enkel programma bij dat door RTL Nederland of SBS is gemaakt, omdat zij geen goede journalistieke producties in huis hebben.

We moeten de NPO omarmen, vindt hij. “Er zou vanuit de maatschappij en ook de politiek meer getamboereerd moeten worden op wat we allemaal verliezen al de NPO in de toekomst niet meer zijn werk kan doen. Het is geen overdrijving om te zeggen dat we dan getuige zullen zijn van een samenleving die verder debiliseert.

De bezuinigingen werken volgens Akyol averechts, omdat de NPO bij een budgetkorting meer programma’s gaat maken voor de massa, omdat die meer Ster-inkomsten genereren. “Wie de kwaliteit op televisie wil behouden, zal ondubbelzinnig achter de NPO moeten staan.”

De Nieuwe Revu-column van Özcan Akyol kunt u hier lezen.

Foto: NTR

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen