Giel de Winter voelt zich gekrenkt door RTL

Geplaatst op Wed 18 Jul 2018 om 12:30

Giel de Winter mag met zijn YouTube-kanaal StukTV dan wel zijn aangesloten bij het RTL MCN, maar zijn band met RTL is niet heel erg warm. Dat bekent hij in de Dummies Podcast. De Winter gaat over zijn eigen YouTube-kanaal, maar RTL MCN kan bijvoorbeeld wel bij hem komen met ideeën voor gesponsorde content. Zijn huidige hitshow Het Jachtseizoen is volledig zijn eigen idee; wel hoopte hij op financiering door RTL. “Ik had Het Jachtseizoen bedacht en ik had geld nodig.”

Het Jachtseizoen is duur en De Winter hoopte dat RTL erin wilde investeren. “Ik had net getekend bij RTL en ik vroeg een gesprek aan van: ‘Willen jullie even luisteren naar mijn programma?’ Dat heb ik verteld en ze zeiden: ‘Nou, we gaan het niet doen.’ Dat was het. Ik dacht: huh, oké. Op een of andere manier krenkt het je, meteen ‘nee’.”

Hij wilde het idee niet loslaten. “Ik wilde het maken en kon er niet van slapen. Ik móest het maken. Ik probeerde het nóg een keer bij RTL en het was weer ‘nee’. Toen dacht ik: stik erin, hoeveel heb ik op mijn rekening staan? Dat was echt een fucking risk. Er staan zeker wel een paar nullen achter. 10.000? Veel meer.”

Waarom kost het zo veel geld? “Dat zit het huren van camera’s, in autohuur, in redacteuren. Het was echt een puzzelstuk.”

De Winter deed de financiering dus zelf; RTL liet hem zitten. “Soms hoor ik nog van andere influencers dat RTL zegt dat zij Het Jachtseizoen hebben gefinancierd. Dan denk ik echt: jongens, hoe durf je? Ik heb het twee keer heel netjes gevraagd. Ze hebben hun excuses aangeboden, maar dat ze dan nog wel ermee pronken dat ze Het Jachtseizoen hebben gefinancierd, dan denk ik: ja…”

Het is nog steeds een ‘struggle’, zegt De Winter. “Ze verkopen Het Jachtseizoen nu voor mij aan Samsung, via dat MCN, maar ik ben nog wel altijd van mening: waar zijn mijn inkomsten voor seizoen één? Ik heb aan Het Jachtseizoen nog steeds niets verdient. Dat geeft niet en ik vind het een eer dat ik nu mijn middelvinger op kan steken, omdat het een goede formule is. Uiteindelijk verdien je het terug, maar het heeft wel tijd nodig. Het doet gewoon wat met je.”

De Winter begrijpt wel dat RTL minder hard loopt voor zijn eigen ideeën; als RTL zélf met een idee komt, dan heeft RTL daar de rechten van. “MCN-afdelingen gaan nu formats verzinnen en pitchen bij YouTubers. RTL heeft dan de rechten van het programma. Ik denk dan: yo, ik ben toch een YouTube-kanaal zelf begonnen? Dan wil ik toch mijn eigen ideeën erop hebben?

Waarom moet een andere partij mij gaan vertellen wat leuk is? Dat is ook mij overkomen. Ik denk dan: nee, dat vind ik niet leuk. Voor je eigen programma’s krijg je minder snelle medewerking. Daar gaan ze niet zo snel voor lopen.”

Erland

Sommige kenners riepen dat Giel de Winter een geschikte opvolger is voor Erland Galjaard bij RTL. “Nee, die vraag is nooit direct gesteld. Ik ben ook maar 28. Hoe je het wendt of keert: iedereen schoot de ballen af op Erland. Als er iets fout ging, was Erland de sjaak, terwijl er een gigantisch bedrijf achter zit. Dan kun je niet één iemand de schuld geven, maar dat deed de media wel.”

Er zijn natuurlijk wel vragen aan mij gesteld van: kunnen we samen zitten en jouw visie loslaten op RTL? Dat vind ik allemaal heel interessant, maar dat betekent wel dat ik dingen ga vertellen waarbij het bedrijf veel baat heeft. Dan wil ik er ook iets voor terug. Dat kan in de vorm van het aansluiten bij Stuk met zo’n MCN, iets meer vrijheid krijgen. Tot op heden is dat nog niet gebeurd.”

Terug naar Het Jachtseizoen: is hij boos op RTL? “Het is geen woede, het is al lang uit de lucht, maar het is een moment dat mij zelf persoonlijk heeft geraakt.

De Dummies Podcast met Giel de Winter kunt u luisteren via Soundcloud.

Met 4 miljoen views is de Jachtseizoen-aflevering met rapper Boef de populairste:

Foto: RTL
21 Reacties op “Giel de Winter voelt zich gekrenkt door RTL”


 1. Loco

  Wel grappig dat uiteindelijk het jachtseizoen meer kijkers heeft dan een gemiddeld RTL progamma

 2. KingAlert

  Giel hangt graag de onafhankelijke Youtuber uit, maar door aansluiting bij RTL is hij die onafhankelijkheid kwijtgeraakt dat wist hij van te voren, dus nu niet zeuren . Stuk TVi is trouwens al over het hoogtepunt heen De views liggen beduidend lager dan vorige jaren. Hoogstwaarschijnlijk omdat vele van de videos nu in opdracht van RTL gescript zijn Wat betreft de opvolging moet men het portret van Linda Hakeboom eens bekijken. Hiervan zullen de beleidsbepalers geschrokken zijn. Hij komt over als een heel onzeker figuur. Niet geschikt voor een functie op niveau.

 3. Peter

  Pff zo’n youtube snotaap. Denkt dat tie al wat kan. Opzouten.

 4. KingAIert

  Rare kwast

 5. KingAIert

  AJAJAAAAAAAHHHHHHH KING AL ERT!!

 6. tja tja

  En wat kan jij allemaal Peter?

 7. mowl

  Dat je dan een jaar of 35 bent en nog steeds overal opdraaft met een petje achterstevoren…

 8. mowl

  28 zelfs.. nog kanslozer

 9. Freek

  Waarom zou je als succesvolle Youtube-ster verbinding met RTL willen?
  Het voordeel van zelf op Youtube produceren is dat je met niemand anders te maken hebt.
  Sluit zelf deals met bedrijven. Zelf de winst.

 10. Simon

  Dan heb je het gewoon slecht uitonderhandeld Giel.

 11. RaymondVL

  Influencers? Oh, je bedoelt kneuzen met een cameraatje.

 12. b

  Niet echt slim van Gieltje . Heeft altijd een behoorlijke grote mond gehad en dat blijkt nu ook allemaal lucht te zijn geweest. Al die YouTube mensjes , er zijn er een paar die er goed van leven maar de rest moet sappelen en daar blijkt Giel nu ook bij te horen mede dankzij zijn RTL contract.

 13. Roog

  Leuk format, kan wel nog beter geproduceerd worden.
  Echter lijkt het wel verdomd veel op een onderdeel uit GTA5.

 14. Peter

  Meer dan hij tja tja.

 15. Peter

  Giel een nitwit die ver heel ver onder de schaduw staat van grootheden als Charlie Chaplin, Frank Sinatra, Elvis Presley, Madonna, Charles Aznavour en zelfs Adrianus Marinus Kyvon.

 16. Mattie Valk

  Volwassen kerels met petjes achterstevoren op moet je niet serieus nemen

 17. Schommelstoelwaanzin

  Wat is er mis met petje achterstevoren? Mag dat alleen tot een bepaalde leeftijd ofzo? Wat maakt dat uit of je 13 of 23 of 33 bent. Je mag eruit zien hoe je zelf wil.

 18. jeroen

  Man man man wat een reacties hier zeg.

  Peter: Zeker, valt in het niet bij legendes. Koning Willy ook, wat is je punt?
  Mattie Valk: Mooi hoe je een hele carriere weg schuift, omdat iemand een pet draagt. Jij komt er wel.

 19. Henk

  Geen goede basis voor toekomstige samenwerking.

 20. Eelco

  @mwol, Dus iedereen die een petje achterstevoren draagt is kansloos? Hij heeft meer bereikt dan dat jij in je leven gaat halen.

 21. Eelco

  @peter, ga nou niet de betweter uithangen… de volwassen mensen weten amper wat voor succes Giel de Winter heeft. Laat staan dat ze weten hoe hard werken Youtube is om succesvol te zijn. Je bent gewoon jaloers, jij zou ook zo succesvol willen zijn.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.