Fons van Westerloo vindt Wilfred Genee onbetrouwbaar

Geplaatst op Wed 11 Jul 2018 om 10:00

Wilfred Genee heeft voor de tweede keer in zijn tv-carrière bewezen een onbetrouwbare man te zijn. Dat zegt Fons van Westerloo, voormalig baas van zowel RTL als SBS, in de Quote. Genee maakt dit jaar, net als in 2005, de overstap van RTL naar Talpa. “Ik heb ooit een conflict gehad met Genee omdat hij overstapte naar Talpa, terwijl hij mij had verzekerd bij RTL te blijven. Daar heeft De Snor, zoals ik Johan Derksen noem, hem meermaals op televisie om afgefikt. Vond ik wel geestig.

Hij vervolgt: “Maar nu had Genee nog een lopend contract – hij mocht niet onderhandelen – en flikt hij hetzelfde geintje weer. Dan ben je toch onbetrouwbaar?

Genee besloot om met John de Mol te gaan praten, omdat RTL veel te laat was met het aanbieden van een nieuw contract. “Je kunt erg moeilijk tegen het kapitaal van De Mol op. En hij is weer op roofpad, hoor.”

De mannen van Voetbal Inside zijn een goede aanwinst, vindt Van Westerloo. “Ik ben niet zo’n voetbalfan, maar bij dat programma blijf ik altijd hangen. Goede zet dus.”

Het Quote-interview met Fons van Westerloo kunt u lezen via Blendle.

Foto: RTL
22 Reacties op “Fons van Westerloo vindt Wilfred Genee onbetrouwbaar”


 1. Har De Pie Mel

  One minuite of fame for Fons. Hier fonst mijn wenkbrauwen van.

 2. Rubicon

  Jansma noemde Genee ‘vals’ en Van Westerloo noemt hem ‘onbetrouwbaar’. Niet leuk als deze zwaargewichten (die het kunnen weten?) met dit soort kwalificaties zo over je oordelen…..

 3. Rukker

  Die Fons van Westerloo is inmiddels een tweede Hennie Huisman geworden. Héél graag nog in de belangstelling willen staan maar niemand die je eigenlijk nog wil. Je moet dan steeds harder gaan roepen om nog enigszins gehoord te worden. Ga lekker bij een bridge clubje of zo.

 4. Henny Huisman

  @Rukker
  Het is Henny met een y.

 5. Henk

  Nou meneer van Westerloo, laten we het niet over uw zoon Remco hebben. Die is namelijk echt onbetrouwbaar. Die heeft op slinkse wijze belangrijke documenten meegenomen bij SBS toendertijd toen hij daar de baas was. En samen met de mol een slimme truck uitgezet om Expeditie Robinson naar Talpa te halen. RTL heeft gewoon te lang gewacht, dus niet zo slim van ze.

 6. Ralph

  @Rukker: Hij wordt door de media steeds gebeld om reacties te geven op tv-ontwikkelingen.

 7. Bart

  Als een familie in de tv wereld onbetrouwbaar is dan is het wel de familie van Westerloo.

 8. Kaaskijker

  Ja Genee heeft na een aantal jaar RTL een korte overstap naar Talpa gemaakt, daarna voor jaren bij RTL gewerkt. Genee heeft meerdere keren aangegeven aan contractonderhandelingen te willen beginnen met interesse tot het presenteren van meerdere programma’s. Friday Move-achtig. RTL heeft alles een half jaar op zijn beloop gelaten! VI is het trekpaard van RTL7, dan laat je het tochniet zo liggen? Genee nu onbetrouwbaar noemen is zuur geklaag achteraf.

 9. Curryworst

  Volgens Van Westerloo is Genee onbetrouwbaar maar vindt de overstap al met al wel een goede zet.
  Dus gaat nergens over.

 10. mark

  Genee een verwaand mannetje vooral uit op een rel.

 11. Coeus

  Alsof directies wat dat betreft roomser dan de paus zijn. Die gaan ook keihard voor hun eigenbelang.

 12. S

  Fons moet gewoon zijn achterlijke bek houden eikel heeft nog nooit iets gepresteeerd met zijn deniele zenders.

 13. Remi

  Laatste VI boek niet gelezen Fons ?
  Blijkbaar niet.

  Waar bemoei je je trouwens mee.
  Je bent de pensioengerechtigde leeftijd reeds lang gepasseerd.
  Tijd om je luier te laten verschonen door de thuishulp.

 14. b

  Volgens mij is dit overal schering en inslag . Kijk eens bij de voetballerij Fonsje . Als Genee vind dat hij een prima salaris kan krijgen en de vrijheid om nieuwe dingen te proberen moet hij dat vooral doen. Anderzijds doet RTL exact hetzelfde maar daar hoor je Fonsje niet over te mekkeren. Welkom in de commerciele wereld.

 15. StefanV

  Selectieve verontwaardiging van Van Westerloo. Profvoetballers doen niet anders dan dit. Zelden dienen ze hun contract uit, bijna altijd gaan ze vroegtijdig weg omdat ze elders meer geld kunnen verdienen.

  Er is trouwens ook niks onbetrouwbaars aan Genee. De man heeft de afgelopen jaren keurig gedaan wat van hem werd verwacht. Opstappen bij een werkgever en elders een nieuw (arbeids)contract tekenen is ieders goed recht.

 16. TopShow

  Van Westerloo wordt een seniele oude gefrustreerde man!

 17. Peter

  Fons kletst uit zn nek. Genee zn contract liep af en dus niks onbetrouwbaars aan om dan verder te kijken. Zeker wanneer de huidige werkgever laks is met aanbod.

 18. Marc

  Fons van Westerloo heeft het over onbetrouwbaar gedrag van een ander.
  Hilarisch!

 19. Theo

  Fons heeft weinig recht van spreken. Onbetrouwbaar tot en met en een schaamteloze nepotist. Overal waar hij werkte gedonder omdat Fons schaamteloos zijn halve familie binnenhaalde of opdrachten verstrekte. Één van de redenen dat hij eruit werd gezet bij RTL.

  http://www.mediacourant.nl/2008/01/heibel-bij-rtl-over-binnenhalen-remko-van-westerloo/

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/van-westerloo-imperium-beheerst-hilversum~bdee1a74/

  Waar is Remko van Westerloo eigenlijk gebleven na zijn gedwongen vertrek bij SBS begin 2016.

 20. Kwaakbol

  Wat Fons er niet bij zegt: Hij is er zelf bij RTL uitgezet vanwege tegenvallende kijkcijfers, mismanagement en nepotisme. De overname van Talpa was de doodsteek voor Fons van Westerloo bij RTL. Hij heeft de zaken rondom de overname van Tien veel te rooskleurig aan de RTL top in Duitsland verkocht en kon niet lang na de overname vertrekken. Het door RTL Nederland, aan de adverteerders beloofde marktaandeel van 35%, werd niet gehaald. Ze kwamen, inclusief het voetbal van Tien, amper aan 31%.

  Fons dacht door de overname, de teruglopende kijkcijfers van RTL snel te kunnen opkrikken. Hij was zelf degene geweest, die bij de start van Talpa, het hardst had geroepen dat vooral de SBS groep het slachtoffer zou worden van de nieuwe concurrent. De troepen van RTL stonden volgens hem startklaar in de kazerne om het strijdtoneel te bestormen bij de start van Talpa. Het liep echter allemaal heel anders voor Fons.

  Volgens Frank Eijken, de voormalig Commercieel Directeur van RTL Nederland, in een interview met het blad Adformatie, was het RTL Duitsland die Fons van Westerloo, niet lang na de overname van Tien, meldde dat het tijd was om naar een opvolger voor zijn functie te gaan zoeken.

  Fons had medio 2007 nog breeduit in de pers geroepen dat zijn contract met RTL voor drie jaar verlengd zou worden, maar werd een half jaar later aan de kant geschoven. Na het horen van dat nieuws, was hij furieus. Het paste niet in het succesvolle plaatje dat hij zorgvuldig rondom zichzelf had opgebouwd.

  Zijn gedwongen vertrek bij SBS Nederland had hij immers verborgen kunnen houden voor de pers. Ingewijden wisten echter dat de nieuwe CEO van het moederbedrijf van hem af wilde. Iets wat later is bevestigd door SBS topman Patrick Tillieux.

  Vlak na de aankondiging dat RTL de zieltogende zender Tien zou overnemen, had hij nog een foto van zichzelf laten maken op zijn vakantieadres, zittend in een strandstoel met cocktail en een sigaar, die vervolgens werd afgedrukt in De Telegraaf. In het bijbehorende artikel vertelde hij, hoe zijn persoonlijke inzet ervoor had gezorgd, dat RTL de “deal van de eeuw” had kunnen sluiten.

  Hij probeerde aan de buitenwereld te verkopen dat zijn nieuwe functie als Commissaris bij RTL een grote promotie was. In een gênante uitzending van RTL Boulevard wilde hij, opgefokt door het uitgelekte nieuws, zijn gram halen.

  De Algemeen Directeur van mediabureau Mindshare noemde hij één van zijn grootste vijanden, omdat deze kritiek had geleverd op de vele prime-time herhalingen bij RTL. Albert Verlinde probeerde het gesprek nog wat te sturen, door voorzichtig op te merken dat er bij RTL wel heel veel avonden werden gevuld met afleveringen van CSI. Fons van Westerloo spuugde vuur naar Albert, die daarna geen kritische kanttekening meer durfde te plaatsen.

  Fons verklaarde vanachter de RTL Boulevard desk ook dat hij de AD journalist, die het nieuws over zijn vertrek als Algemeen Directeur bij RTL voortijdig naar buiten had gebracht, wel een glas wijn in het gezicht zou willen gooien. Volgens Fons vertrok hij niet bij RTL en was het een enorme eer om plaats te mogen nemen als commissaris, in het hoogte bestuursorgaan van het bedrijf. Hij kondigde aan dat RTL baas Gerhardt Zeiler het de volgende week allemaal hoogstpersoonlijk zou komen bevestigen in Nederland. Dat moet anno 2018 nog steeds gebeuren.

  Onderzoek van een Volkskrant journaliste bij de Kamer van Koophandel, enkele maanden na zijn terugtreden als Algemeen Directeur, bracht boven water dat Fons helemaal geen Commisaris bij RTL was geworden. De woordvoerster van RTL wilde niet bevestigen dat Fons commissaris was, maar deelde wel mee dat hij aanwezig was bij de vergaderingen van de Raad van Bestuur. Hij was dus geen commissaris en had ook geen stemrecht.

  Iets wat Frank Eijken later bevestigde in het interview met Adformatie. Hij betitelde de nieuwe rol van Fons diplomatiek als een “invité to the board”. Van Westerloo mocht nog een tijdje aanschuiven, maar niets meer meebeslissen. Een voor RTL risicoloos laatste erebaantje, om hem nog even zoet te houden. Ze wilden van hem af.

  Fons van Westerloo vond zijn Waterloo bij RTL. Zijn handelen rondom de overname van Tien heeft hem de das omgedaan, in combinatie met de schaamteloze manier waarop hij zijn familie- en vriendenkring aan baantjes hielp bij het bedrijf.

  Vier dagen voordat het AD zijn aanstaande vertrek verkondigde, had het opinieblad HP/De Tijd een artikel gepubliceerd over het heersende nepotisme binnen RTL Nederland. De vele door Fons geregisseerde benoemingen bij RTL, van familie en vrienden, zorgde volgens RTL medewerkers, die uit angst voor represailles anoniem hun verhaal deden in het blad, voor een angstcultuur. Voorbeelden genoeg.

  Programma Directeur Leo van der Goot werd eruit gewerkt, zodat Fons zijn compaan in ‘t Hout kon aanstellen. Leo van der Goot gaf teveel tegengas en daar hield Fons niet van. Iets waarnaar Reinout Oerlemans nog subtiel verwees in zijn toespraak bij de uitreiking van de Televizier Ring 2004. Hij bedankte Leo van der Goot voor zijn vertrouwen in Eyeworks en sprak de hoop uit dat Leo nog jarenlang zijn werk kon blijven doen bij RTL. Om er cryptisch aan toe te voegen: “en jij weet wat ik daarmee bedoel”.

  Van Westerloo was woedend op Oerlemans en boycotte daarna nieuwe Eyeworks formats. Het gevolg was dat nieuwe en succesvolle Eyeworks programma’s zoals Sterren Dansen op het Ijs, naar concurrent SBS6 gingen. RTL probeerde het nog met een variant, maar moest het onderspit delven in de strijd om de kijker.

  Wim ter Laak, die de leiding had over de zender RTL4, kon ook vertrekken. De onderhandelingen met Talpa waren in volle gang en er moest plaats worden gemaakt voor zoon Remko, zodat deze na het mislukken van Tien direct aan de slag kon bij RTL.

  Fons had al eerder banen voor hem geregeld bij AT5, SBS6, Net5 en via een intensieve lobby ook de functie als Programma Directeur bij Talpa/Tien. Hij zou hetzelfde doen bij RTL. Remko zag zichzelf als de nieuwe programma directeur van RTL4. Uiteindelijk werd Erland Galjaard op deze zender gezet. Remko moest genoegen nemen met RTL5 en RTL8. In een interview, waarin Fons een vraag kreeg over het feit dat bijna al zijn kinderen bij RTL te werk waren gesteld, merkte hij op dat alleen zijn jongste dochter er nog niet werkte. Maar mocht zij dat willen, dan kon hij nog wel een paardenprogramma voor haar regelen.

  Frits Bom, die jarenlang via een eigen website televisierecensies publiceerde, schreef kort na het gedwongen vertrek van Fons een artikel over hem. De titel dekte de lading volledig: “Exit De Kwaakbol”.

 21. Walter

  Genee denkt nu vooral aan zijn eigen carrière/vermogen, nu Gijp en Derksen nog een paar jaar doorgaan. Genee moet nog langer mee (nu een financiële bonus)…

 22. Rubicon

  @Kwaakbol. Puik stukkie. Delen eerder gelezen en gehoord van programma directeur die het veld moest ruimen daar (wellicht oud collega van je?). Man heeft ook wel wat goeds gedaan voor de Commercielen maar kan idd zoals je schrijft, niet verkroppen dat hij dingen fout heeft gedaan. Wringt zich dan in onmogelijke bochten en je analyse van invite to the board is treffend. Lame Duck.
  Blijf overigens wel staan achter mijn opmerking dat Genee niet zuiver op de graat is qua onderhandelingen destijds.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.