Erland Galjaard blijft Angela de Jong negeren

Erland Galjaard wil ook na zijn vertrek bij RTL Nederland geen woorden vuilmaken aan tv-criticus Angela de Jong, die vorig jaar een hele rel veroorzaakte rondom hem en zijn zender. Dat zei hij donderdag in Jinek, waar hij zijn eerste tv-interview sinds zijn RTL-exit gaf. Galjaard is op een dieptepunt vertrokken bij RTL. Dat is mede te danken aan De Jong. “De kritiek die zij heeft over arrogantie, daar herken ik mezelf helemaal niet in. Ik heb ook nooit gereageerd op haar en dat ga ik nu weer niet doen.

Eva Jinek: “Zij is een exponent van meer critici, hè. Zij is niet de enige die het erover had.”

Erland Galjaard: “Dat mag ook, maar kijk: haar belangrijkste wapenfeit was natuurlijk Humberto, Humberto, Humberto, Late Night, Late Night, Late Night. Dat ging maar door. Dat vond ik veel te persoonlijk worden en veel te veel gaan over wel of niet Dionne Stax en veel te weinig gaan over de inhoud.

RTL Late Night gleed volgens De Jong af vanwege de vele RTL-propaganda aan tafel. “Bij Late Night zaten minder mensen van RTL dan NPO-mensen bij Jinek, Pauw of De Wereld Draait Door. Dat hele verhaal, ook van Angela, dat het daaraan kapot zou zijn gegaan is dus onzin. Alleen de gesprekken die hij voerde met die RTL-mensen waren kennelijk niet interessant en spannend genoeg. Dat vond ik soms ook wel.

Kijkcijfers

Eigenlijk was bijna alle kritiek onterecht, is de boodschap van Galjaard. “Het ging helemaal niet slecht. Het is wel aardig dat ik dat nog een keer kan zeggen. De verwijten waren dat we te weinig zouden vernieuwen, maar dat was aantoonbaar onjuist. De cijfers werden minder, maar dat was niet alleen zo voor RTL 4.”

De cijfers zijn overal minder, zegt hij. “Als je kijkt naar de cijfers van het Journaal en Spoorloos, dan is dat ook veel minder geworden. RTL had natuurlijk wel een extra probleem in de wat jongere doelgroep, omdat wij daar goed in waren. Juist die jongeren kijken veel minder live televisie. Mijn kinderen kijken überhaupt geen televisie meer.”

Is RTL inhoudelijk ook niet een beetje afgegleden? “Daar zit een gedeelte waarheid in. Een aardig voorbeeld is hulptelevisie. We hielpen mensen met pesten en schulden. Daar werd eerst vol lof over gepraat, kregen we de Machiavelliprijs voor, en nog geen twee jaar later was het echt verschrikkelijk als je hulptelevisie maakte.”

Ook dat was volgens Galjaard vooral RTL-bashen. “Ik vond het heel selectief, want zowel de NPO als SBS maakten dat type programma’s ook in grote mate, omdat het gewoon aansloeg, omdat het scoorde. Eerlijk is eerlijk. Daar was dus behoefte aan.”

Die behoefte veranderde, aldus Galjaard. “Dat had misschien ook te maken met dat de crisis minder werd en de kijker minder behoefte had aan gezeur. Misschien hebben we dat te lang doorgetrokken. Dat sluit ik niet uit.”

Talpa

En gaat hij in 2019 aan de slag voor John de Mol? “Het gaat heel goed met hem. Hij heeft net vakantie gehad. Ik ga ook op vakantie. Als ik terugkom van vakantie, dat heb ik met hem afgesproken, dan ga ik met hem zitten. Dat zal in september of oktober zijn. Ik heb geen enkele haast, want ik heb ten eerste een concurrentiebeding van een jaar. Ik heb heel wat tijd om met hem te praten.”

Ik zal nooit de baas van SBS worden zoals ik de baas van RTL was. We zullen het er dus over moeten hebben. Als je echt de baas wil worden van Talpa Network, dan moet je daar 24 uur per dag mee bezig zijn. Dat ga ik niet meer doen, no way.”

Eva Jinek zou het een goed idee vinden: “Je bent te jong om alleen maar een beetje te draaien en een beetje aan je disq te hangen.”

Lees ook: Eva Jinek plaagt ‘fitboy’ Erland Galjaard (20 juli)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen