Minder BN’er-programma’s bij de publieke omroep

Geplaatst op Wed 06 Jun 2018 om 9:03

De NPO gaat in 2019 extra letten op de hoeveelheid programma’s waarin bekende Nederlanders, de zogeheten ‘BN’er-shows’, een centrale rol spelen. Dat is te lezen in het Jaarplan Video van de NPO, dat is uitgelekt via De Telegraaf. Naast koken met de sterren (Chef in je oor) en dirigeren met de sterren (Maestro), kreeg je op een gegeven moment zelfs een show waarin sterren uit een escape room moesten ontsnappen: The Big Escape. Het is voor veel mensen iets te veel.

Het expertpanel dat als onderdeel van het toetsingskader publieke waarde en kwaliteit het aanbod van de NPO beoordeelt, heeft de publieke omroep aanbevolen om te stoppen met die vele BN’er-shows.

De NPO luistert er serieus naar. “Vrijwel alle experts hebben moeite met de hoeveelheid programma’s waarin mensen – vaak bekende Nederlanders – worden geplaatst in bedachte, extreme situaties om dan te kijken wat er gebeurt. Ook is er kritiek op de prominente rol die BN-ers in veel programma ‘s spelen. Directie Video neemt deze opmerkingen ter harte bij de intekening voor 2019.

Over een aantal titels die naar het oordeel van het expertpanel een onvoldoende scoren zal Directie Video het gesprek aangaan met de betrokken omroepen, voor zover deze titels doorlopen in 2019.

Het meest gewraakte BN’er-programma van de publieke omroep, dat jarenlang ook een mikpunt van kritiek is geweest in Den Haag, is Ranking the Stars. Die show begint binnenkort aan zijn laatste seizoen met Paul de Leeuw als presentator.

Foto: AVROTROS
16 Reacties op “Minder BN’er-programma’s bij de publieke omroep”


 1. rooie rinus

  wat jammer zeg, had nog zo gehoopt op een show met paul de leeuw, over paul de leeuw, door paul de leeuw.

 2. Flip de Beer

  Ook minder BN’ers bij M. Zeg het M is prima rubriek.

 3. pieter 52

  Ze hebben goed geluisterd naar de kijkers , en hebben zerker MC courant gelezen
  want de kijkers zijn de BNERS wel een beetje zat !!
  Alleen jammer jammer dat RTL blind en doof is , en op de oude voet verder gaat
  !hun denk beelden zijn toytaal verouderd en achterhaald, en de kijker is ook niet gek, alleen dan het handje vol RTL kijkers die alles mooii vinden op die zender, maar die zijn ook geen maatstaaf, die vallen onder de noemer … domme volk!

 4. Whitedog

  Nu RTL nog, die is er echt een ster in geworden. Nu gaan BN-ers mensen hun huis verbouwen (met John Williams), serieus? Kan RTL echt niet íets creatiever worden?

 5. scott_0

  Fred roert er graag op los

 6. Lopi

  Tuurlijk. Hoe creëren we een extra commissie c.q. baantje voor de bobo’s. Geen netmanager die weerstand kan bieden aan die BN’er rotzooi. Bureaucratie optima forma.

 7. Trui

  Malle Fred heeft dolle pret

 8. Alex

  The curling quiz was de stap te ver. Maar die blijft even buiten beschouwing.

 9. albert

  en dan hebben we nog Wie is de Mol?

 10. SOLANGE

  Geen BNERS …aub wordt er allergisch van…..

 11. ed

  Als ik dat maar ga trekken………..Mijn hele levens inhoud naar de mallemoer.

 12. Bart

  En zo geraakt de rol van AVROTROS steeds meer uitgespeeld bij de NPO en is het al paar jaar tijd om uit het bestel te stappen.

 13. tonio

  nu alleen de reisprogrammas nog………………

 14. robb

  Wie is de mol is meer dan de helft voor mijn onbekend ,maar ook daar graag onbekende nederlanders.

 15. alweer een prima besluit van npo

  Mooi die snappen het gewoon bij de NPO.

  Laat de CO/SBS/RTL maar aanmodderen met die zogeheten bekende artiesten.

 16. E. Hartsma

  Programma’s als “Kotsen met de sterren” of zoiets, kijk ik allang niet meer. Het woord BN’er kan ik niet meer horen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.