Minder BN’er-programma’s bij de publieke omroep

De NPO gaat in 2019 extra letten op de hoeveelheid programma’s waarin bekende Nederlanders, de zogeheten ‘BN’er-shows’, een centrale rol spelen. Dat is te lezen in het Jaarplan Video van de NPO, dat is uitgelekt via De Telegraaf. Naast koken met de sterren (Chef in je oor) en dirigeren met de sterren (Maestro), kreeg je op een gegeven moment zelfs een show waarin sterren uit een escape room moesten ontsnappen: The Big Escape. Het is voor veel mensen iets te veel.

Het expertpanel dat als onderdeel van het toetsingskader publieke waarde en kwaliteit het aanbod van de NPO beoordeelt, heeft de publieke omroep aanbevolen om te stoppen met die vele BN’er-shows.

De NPO luistert er serieus naar. “Vrijwel alle experts hebben moeite met de hoeveelheid programma’s waarin mensen – vaak bekende Nederlanders – worden geplaatst in bedachte, extreme situaties om dan te kijken wat er gebeurt. Ook is er kritiek op de prominente rol die BN-ers in veel programma ’s spelen. Directie Video neemt deze opmerkingen ter harte bij de intekening voor 2019.

Over een aantal titels die naar het oordeel van het expertpanel een onvoldoende scoren zal Directie Video het gesprek aangaan met de betrokken omroepen, voor zover deze titels doorlopen in 2019.

Het meest gewraakte BN’er-programma van de publieke omroep, dat jarenlang ook een mikpunt van kritiek is geweest in Den Haag, is Ranking the Stars. Die show begint binnenkort aan zijn laatste seizoen met Paul de Leeuw als presentator.

Foto: AVROTROS

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen