Klein verdedigt kielhalen Andere Tijden en Brandpunt

Geplaatst op za 30 jun 2018 om 10:40

Het kielhalen van de programma’s Andere Tijden, Brandpunt en Tegenlicht – uit de middelste wordt de stekker getrokken, de andere twee worden gekort – heeft niets te maken met de bezuinigingen. Dat zegt tv-directeur Frans Klein van de NPO vandaag in NRC. Klein zegt dat het puur en alleen gaat om journalistieke vernieuwing. “We gaan niet bezuinigen op journalistieke programma’s. We geven volgend jaar net zoveel uit aan journalistiek als dit jaar“, benadrukt de programmabaas.

De forse bezuiniging op de NPO staat los van programmatische vernieuwing, aldus Klein. “Je ziet nu dat beide zaken in de publiciteit door elkaar lopen.”

Hij vervolgt: “Het geld dat we onttrekken aan programma’s die stoppen of een kortere reeks krijgen, stoppen we in nieuwe onderzoeksjournalistieke programma’s en in online journalistiek. Overigens is er is er nog geen formeel besluit genomen.

Klein wil het geld dat vrij komt stoppen in journalistiek die een jonge doelgroep bereikt. “De groep die van Tegenlicht houdt, wordt al zeer goed bediend door de publieke omroep en komt voldoende aan zijn trekken.

De bezuiniging van 7,5 miljoen euro op NPO 2 komt dus niet terecht bij de journalistiek, benadrukt Klein. “Dat doen we juist op andere genres: serviceprogramma’s, levensbeschouwing, human interest. We willen dat NPO 2 juist een sterker journalistiek platform wordt.”

Het NRC-interview met Frans Klein kunt u lezen op de NRC-site.

Foto: NPO, Michel Schnater
26 Reacties op “Klein verdedigt kielhalen Andere Tijden en Brandpunt”


 1. caesar

  Dat zal vast wel, Frans Klein. De vraag is alleen wat men onder ‘informatie’ verstaat.
  Voorbeeld: in mijn tijd bij dePO werd een concert van Queen niet als cultuur beschouwd (terwijl Queen bestond uit afgestudeerden van het conservatorium) en werd de opname van een meisje dat voor de eerste keer blokfluitles kreeg, wel als cultuur beschouwd.
  Ik bedoel maar: het hangt volledig af van de invulling van het woord informatie.

 2. Eindbaas

  Kan mij dat SCHELE PINDA

 3. Claasje Kater

  Welke npo-journalistiek??

 4. Sjaak

  Online journalistiek? Linkse staatspropaganda zal hij bedoelen.
  Online is niet eens een taak van de staatsomroep, daar zijn kranten voor en echt wel of niet onafhankelijke media.
  De staatsomroep is in het leven geroepen voor radio en televisie.

 5. Rubicon

  AD komt met Romer en zijn knuppel in hoenderhok. Publieke Omroep zonder reclame. Puik plan. MC even artikeltje overschrijven

 6. Sven L.

  Tja.. volledig eens met Ceasar.

  Journalistiek is een ruim begrip. Typhoon in Amerika zullen ze hier ook wel onder scharen. Allemaal BN´er showtjes waar de NPO van weg hoort te blijven.

 7. Suzanne van den Brink

  De staatsomroep zal dankzij onze Minister Arie Slob van de Christen Unie toch een flinke aderlating moeten laten. Hulde aan de Christen Unie.

 8. Bart

  Weer legt Frans Klein de focus op jongeren voor lineare televisie i.p.v. online. Ten koste van andere goede programma’s. Zonder verder uit te zoeken wat de kijker nu eigenlijk wil en waar er vraag naar is. Die man moet daar gewoon weg.

 9. Raaf

  Het management en de directeurtjes en de talentlozen BN’rs moeten tenslotte ook betaald worden.
  En maar schaamteloos uit de ruif vreten.

 10. Raaf

  Overigens de combinatie NPO en journalistiek zie ik niet.
  De NPO is onversneden linkse propaganda, zowel op de Staatsradio als de Staatstv.
  Staatsradio1 is elke dag een orgy van Virtue signalling en Identity Politics.

  De NPO hanteert het adagium van Orwell’s 1984

  “Ignorance is Strength
  Freedom is Slavery !”

  De NPO Staatsjournalist houdt in zijn ene hand de doofpot en wijst met de andere met de beschuldigende vinger naar elke jongen en meisje die wel de naakte keizer ziet.
  En overal rondom de NPO Staatsjournalisten dansen de Kamer-olifanten de polka.
  Geen wonder dat NPO Staatsjournalisten om de haverklap geschokt zijn door maatschappelijke ontwikkelingen.

 11. JasperV

  Er valt niets te verdedigen mijnheer Klein. Door al die reisprogramma’s met z.g. BNérs te schrappen kan je al heel veel bezuinigen en dan ook nog die veel te veel omroepenbazen ontslaan dan hoef je op journalistiek gebied niets te veranderen.

 12. Dominique

  Zolang ze er nog 8 miljoen extra kunnen uitgegeven om de samenvattingen van de Eredivisie op zondagavond te behouden bij de NOS zijn er kennelijk nog genoeg potjes open te breken. Tijd voor herstructurering en reorganisatie. Bovendien bereik je ‘de jongere kijker’ al lang niet meer met lineaire tv. En omroepen (die verzuiling ligt al decennia achter ons) zijn niet meer van deze tijd. Het gaat om content, de programma’s. Het maakt de tegenwoordige kijker/bezoeker echt niet uit wie daarvan de producent is.

 13. BBcee

  Hetzelfde verhaal als bij TROS Vermist. We gaan iets anders doen. Maar het is er nooit van gekomen.
  Andere Tijden weg. Wat komt er weer terug? Niets of van die opgewonden programma’s met OBN’ers (onbekende Nederlanders) in spelletjes quasi programma’s.
  Laat maar Nederland. Hef het land op. Sluit je in delen aan bij Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen, Vlaanderen en Engeland (dus geen VK mee bedoeld).

 14. daan

  Alles je nu gaat kijken, op de website van de NOS staat laatste aflevering online van 12 uur vannacht! :( het is nu half 1 middag geweest. Bij de NPO /overheids werknemers mogen wel eens harder gaan werken!

 15. Otto Groeneveld

  12.26 dat is eigenlijk een prima idee.

 16. Lies

  Kan er geen chocola van maken. Meneer Klein zelf ook niet?
  Het geld gaat naar online journalistiek?
  De jongeren hebben al lang hun eigen kanalen gevonden.
  Hij steekt het geld in een verloren doelgroep.

 17. Lies

  @ceasar: precies! Een briljant Queen concert uitzenden en niet weten in welk hokje je het moet plaatsen.

 18. Gerard

  Wat een ongelofelijke ambtenarengelul. Snapt hij het zelf wel. Bezuinigen bij journalistieke programma’s om meer journalistiek programma’s te maken………

 19. Joep uit Tilburg

  Zal hij vast al met RTL besproken hebben. Get it!

 20. Inside_Hillywood

  Het is gewoon slap gelul. Geld vrijmaken voor meer vluchtelingenhuiliehuilie TV en linkse aalmoes TV, niets meer.

 21. Henk

  De omroepen moeten zelf kunnen beslissen of ze doorgaan met een programma of niet. Klein en Römer hebben nu te veel macht.

 22. Paulo

  De macht ligt voor een groot deel al in handen van Shula Rijxman. Zij kan vriendinnen naar voren schuiven en opdrachten verdelen. Margriet van der Linden heeft haar positie geheel te danken aan Shula. Een sterk leider is overigens vaak goed voor een organisatie in crisis. Probleem is dat Shula weinig verstand van TV heeft en ook nog eens op een zeer twijfelachtige wijze met haar macht om gaat. Raar overigens dat de media nog niet heeft geschreven over de scheve machtsverhoudingen binnen de omroepwereld. Dat doet de NPO in ieder geval beter dan menig dictatoriaal Afrikaans land ;D

 23. Floddero Flunk

  En voor we het weten krijgt de NPO hetzelfde niveau als de commerciëlen: niveau lompschool. En ze doen het toch echt zelf.

  Waarom doen publieke omroepen om ons heen het prima en wordt de NPO steeds verder in het nauw gedreven?

 24. Ad

  Heel, heel snel in contact treden met de VRT die met twee netten het brede scala van interesse kan bedienen. Ook bij dit verwarrende verhaal van Klein voel je de loop van de achterhaalde zuilen in zijn rug.
  Met het VRT-verhaal komen de echte programmatalenten wel bovendrijven die via productiehuizen een prima aanbod kunnen brengen. En de tweede zender kan met een ontzuilde redactie ook prima worden ingevuld.
  Productiehuizen van de bestaande omroepen zoals Römer gisteren voorstelde? Belachelijk, het is gewoon werkverschaffing op kosten van de belastingbetaler. Ook Römer voelde die loop in zijn rug….

 25. Bart

  @Ad De VRT bestaat niet uit 2 kanalen hoor. Ze hebben 3 lineare tv zenders. 2 extra zenders (die hier niet te zien zijn) en 5 radiozenders. Daarnaast nog 6 digitale en online radiozenders en een groot gedeelte aan online activiteiten. Overigens ben ik helemaal voor het VRT model.

 26. anoniem

  Uiteindelijk wordt er gewoon een verrechtsing van het publieke bestel ingezet.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.