Joost Eerdmans zet Paul Witteman klem in Buitenhof

Joost Eerdmans, de leider van Leefbaar Rotterdam, heeft Paul Witteman zondag klem gezet in de talkshow Buitenhof. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Juist terwijl de nieuwe Buitenhof-presentatoren Diana Matroos en Jort Kelder in het publiek zaten om te kijken hoe Witteman het doet, blunderde Witteman met een slechte voorbereiding. Hij verweet Eerdmans te scherp te zijn geweest tijdens zijn politieke campagne, maar kon daarbij geen enkel voorbeeld noemen.

Leefbaar Rotterdam werd bij de verkiezingen van 21 maart de grootste partij met elf zetels, maar zit nu niet in het college. “De vraag is of u persoonlijk – niet alleen uw partij – zo scherp bent geweest dat ze denken: we willen dat niet“, aldus Witteman.

Eerdmans: “Noem eens een voorbeeld. Waarin ben ik nou zo scherp geweest dat u zegt: ‘Nou, Eerdmans, dat had jij niet moeten zeggen.‘”

Witteman: “Dat bijvoorbeeld naar voren kwam – het is lang geleden, dat geef ik toe – de wijze waarop Aboutaleb door Leefbaar werd ontvangen, namelijk met een grote envelop waarin hij zijn paspoort kon doen.”

Eerdmans: “Dat is volgens mij acht jaar geleden. U heeft het over mij, u begon zelfs over mij in persoon. ‘Meneer Eerdmans is blijkbaar uit de bocht gevlogen.’ Ik vraag u: waar en wanneer?

Witteman: “In de campagne eigenlijk voortdurend. Ja, ik heb er zelf bij gezeten.”

Eerdmans: “Geef me nou eens één voorbeeld, want ik vraag dit namelijk ook aan linkse partijen: ‘Wat is het probleem van Eerdmans of van Leefbaar?’ U kunt het zelf niet eens noemen.”

Witteman: “Ik kan geen scherpe voorbeelden noemen – die heb ik ook nog niet opgezocht.”

Eerdmans: “Maar u zegt het wel hier.”

Witteman: “Alle mensen die wij gesproken hebben bij de voorbereiding van dit programma zeggen: ‘Joost Eerdmans en Leefbaar zijn gewoon te scherp geweest.‘”

Eerdmans: “Het is dus het nakwaken van linkse partijen die niet met Leefbaar willen werken.”

EenVandaag-journalist Jan Salden steunt Eerdmans: “Terechte wedervraag van ⁦Joost Eerdmans. Witteman en zijn redactie hebben hun huiswerk niet gedaan.

Het fragment kunt u zien op de website van De Telegraaf.

Foto: Buitenhof

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen