Ongemakkelijke uitzending M; kijkcijfers storten in

Margriet van der Linden heeft haar draai nog niet gevonden in M: ze heeft weinig flair, lijkt geen fan van verrassing en de gesprekken verlopen ongemakkelijk. Dat bleek maar weer toen donderdagavond haar laatste gast aanschoof: Sanne Wallis de Vries, die deze week begint met haar eigen zaterdagavondshow. Ze verraste Van der Linden met een fles champagne, bedoeld om met elkaar te proosten op hun nieuwe programma’s. Haar gastvrouw was echter een stuk minder enthousiast.

Het gesprek begon al stroef. Nadat Van der Linden wat beelden had ingestart van het nieuwe programma van Wallis de Vries, merkte ze op: “Spannend.

Sanne: “Ja, nou. Ja, ook. (Stilte). Ik doe niet stoer of zo, maar het is natuurlijk ook spannend, maar ook wel leuk hoop ik.

Margriet: “Een zaterdagavondshow. Sanne Wallis de Show. Het draagt jouw naam.

Sanne: “Ja, maar luister eens. Jij hebt een dagelijkse show. Dat lijkt mij erger. Qua spannend.

Margriet: “Ja, ja, ja. Dat mag je vragen. Ik weet niet of het erger is.

‘M is hartstikke gezellig’

Sanne: “Hoe gaat het tot nu toe?

Margriet: “Ja, volgens mij gaat het wel… Hè, Thijs, hoe gaat het?

Thijs Boontjes: “Het is hartstikke gezellig, hoor, moet ik zeggen.

Margriet: “We zitten een beetje dan in hetzelfde schuitje.

Sanne: “Ja, en daarom heb ik iets meegenomen. Dat weet jij niet, maar ik ga het toch doen. Jij hebt je eerste daily en ik mijn eerste zaterdagshow, allemaal in de eerste week en daarom gaan wij drinken.

Margriet: “Ik vind het wel fijn, want het gaat ook over voorbereiding, hè? Ik bedoel: het is allemaal spannend, maar het gaat er ook om of je je goed voorbereidt. Toen dacht ik: wat je in elk geval niet moet doen is drinken.

Sanne: “Nee, klopt.

Margriet: “Maar toch doe je het, want…

Sanne: “Wij doen samen even een alcoholvrij glaasje natuurlijk. Ik weet dat je echt niet wil drinken, maar we gaan dus alcoholvrij even toosten op M.

‘Ik wil even verder met het gesprek’

Vervolgens proosten de dames. Margriet neemt geen slok, Sanne wel.

Margriet: “Hoe heb je je voorbereid?

Sanne: “Je mag echt rustig een slokje nemen. Er zit echt niets in.

Margriet licht geërgerd: “Ja, ik ga het ook doen, maar ik wil ook verder even met het gesprek. Dat hoort er ook bij, hè, Sanne, dat de show gewoon doorgaat.

Sanne: “O, ja. Ik moet nog beginnen, ik heb geen idee.

Margriet: “Hoe heb je je voorbereid?

Als Sanne dan eindelijk tot de inhoud komt, verstoort Margriet zelf het gesprek door een vies gezicht te trekken na het drinken van een slok champagne.

Ongemakkelijke quiz

Na een aantal oninteressante vragen en antwoorden, bereikt het gesprek zijn ongemakkelijkheidsclimax als Margriet vraagt: “En er zit een nieuwsquiz in, klopt dat?

Sanne: “Nee.

Margriet: “Nee?

Sanne: “Nee.

Margriet: “Maar iets met het nieuws heeft het wel te maken.

Sanne: “Ja zeker wel, ik ga het nieuws doornemen, maar ik ga geen nieuwsquiz spelen, Margriet.

Margriet: “Dan ga ik die met jou doen. Zullen we dat eens doen? Even kijken of jij scherp bent voor het grote zaterdagavondgevoel.

Sanne: “Ik zeg nu maar ja, maar dit is volkomen onverwacht.

Sanne moest raden welke reacties van ‘reaguurders’ op internet bij welk nieuwsartikel hoorden. Daarbij was geen humor toegepast. Eén van de reacties was ‘Het blijft dweilen met de koran open’ en Sanne moest raden bij welk islamgerelateerd artikel dat hoorde.

De eerste vraag antwoordde ze fout. Margriet: “Nou, volgens mij is dat niet goed.

Sanne: “Nou en?

Margriet: “Nee, het maakt ook niet uit.

Sanne: “Nee, boeien.

‘Leuk was het’

De volgende vraag was ook al fout. “Nou, je zit er lekker in.

Vervolgens trekt Sanne haar schouders op. “Ja, maar ik leer nou juist – en dat probeer ik ook mee te geven in mijn zaterdagavondshow – dat je niet te veel op de social media af moet gaan als het over nieuws gaat. Deze quiz werkt voor mij andersom slecht.

Margriet: “Ja, maar misschien pakt dat dan wel zaterdagavond wel weer goed uit.

Sanne: “Ja.

Margriet: “Mag ik je hartelijk danken?

Sanne: “Ja, leuk was het.

Daarna sloot Van der Linden de uitzending af met ‘morgen weer een nieuwe M’. Dat duidt erop dat het programma nog niet van de buis is gehaald.

Kijkcijfers

De kijker lijkt een beetje klaar te zijn met M. De vierde aflevering kwam donderdagavond niet verder dan 541.000 kijkers (14,4 procent). De eerste drie afleveringen scoorden 847.000 (24 procent), 717.000 (20 procent) en 841.000 kijkers (21 procent).

Zie ook:

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen