DWDD niet op vingers getikt inzake Gijs van Dam

Matthijs van Nieuwkerk en De Wereld Draait Door hebben niet journalistiek onzorgvuldig gehandeld door zonder eigen onderzoek en wederhoor Jelle Brandt Corstius te interviewen over zijn verkrachtingscolumn in Trouw. Dat heeft de Raad voor de Journalistiek vandaag bepaald. Brandt Corstius schreef in de column oraal te zijn verkracht en bevestigde in DWDD dat het in zijn Barend & Van Dorp-tijd was. Daarop werd een heksenjacht geopend die uiteindelijk leidde tot Gijs van Dam.

Toen de naam van Van Dam bekend werd, bleek al snel dat Brandt Corstius helemaal geen #MeToo-slachtoffer is, zoals hij zichzelf neerzette. De heren waren destijds begin twintig en er was geen gezagsverhouding. Toch heeft hij Van Dam met de beschuldiging de afgrond in geholpen.

Gijs van Dam vindt dat De Wereld Draait Door veel te veel deed alsof het verkrachtingsverhaal echt waar is en ergerde zich aan het gebrek aan waarheidsvinding door de redactie, maar de Raad oordeelt anders. “Voor de kijker is voldoende duidelijk dat de uitzending met name het persoonlijke verhaal van Brandt Corstius behelst.”

Verder is ‘onvoldoende aannemelijk’ dat Gijs van Dam, die de klacht bij de Raad indiende, voor het grote publiek in de uitzending identificeerbaar was, aldus de Raad.

Voorts stond het Van Nieuwkerk vrij om Brandt Corstius over de kwestie te bevragen op de wijze waarop hij dat heeft gedaan. Hij heeft in voldoende mate Brandt Corstius kritisch benaderd en nuances aangebracht, en de beschuldigingen niet tot de zijne gemaakt. De uitzending laat de kijker voldoende ruimte om zich een eigen oordeel over de kwestie te vormen.”

Vorige week besliste de Raad al dat Trouw, die de verkrachtingscolumn plaatste, niet onzorgvuldig handelde. Toch was Van Dam wel blij met de uitspraak dat Trouw de bewering van Brandt Corstius’ in de inleiding niet als vaststaand feit had mogen presenteren.

Lees ook:
Gijs van Dam: ‘Jelle Brandt knettergekke fantast’ (vorige week)
Jelle Brandt vindt Gijs van Dam aandachtstrekker (vorige week)
Johan Derksen: ‘Jelle Brandt Corstius in de fout gegaan’ (vorige week)

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen