AD, Volkskrant en NRC vinden M niet urgent genoeg

Geplaatst op Tue 15 May 2018 om 10:00

Het AD, de Volkskrant en NRC vellen hun eerste oordeel over de nieuwe talkshow M van Margriet van der Linden. Ze zijn alle drie behoorlijk enthousiast over de presentatrice van de DWDD-vervanger, maar vonden de inhoud van de première-aflevering erg teleurstellen. Dat is vandaag te lezen in de kiosk. Tv-recensent Angela de Jong van het AD bracht haar mening vanochtend zowel in de krant als in de tv-show Goedemorgen Nederland. Ze is vooral kritisch over het redactiewerk.

De Jong schoof Van der Linden ooit zelf naar voren als potentiële invaller van Matthijs van Nieuwkerk en is nog steeds enthousiast over de presentatrice. “Ik vond haar heel leuk, maar ik vond de inhoud wel iets beter kunnen.”

De redactie is gemakzuchtig geweest, vindt ze. “Het waren allemaal oude onderwerpen over wat er in het weekend was gebeurd: Boer Zoekt Vrouw, het Songfestival, Arie Boomsma wat nog ouder was. Ik kreeg het idee dat dit al een week heel veilig op het bord stond van de redactie, maar ik had er nog een actuele gast in gegooid als ik hen was.”

Verder denkt ze dat Van der Linden nog moet groeien in haar rol. “Ik vind haar heel leuk en ik vind dat zij de stijl die ze in MolTalk heeft wel een beetje doorzet. Dat maakt haar ook zo uniek op de Nederlandse televisie. Ze heeft humor, zelfspot en ik mag de manier wel waarop ze onderwerpen behandelt. Ze trok gisterenavond nog wel iets te vaak haar wenkbrauw op in de camera, maar dat gaat ze de komende tijd vanzelf afleren als ze het terugkijkt. Dat zijn de zenuwen. Dat zag je ook bij het lezen van de autocue, dat ze grote ogen opzette. Zij kan dit zonder twijfel.”

Wat vindt ze eigenlijk van de kijkcijfers? “Ik had het iets hoger ingeschat, als ik heel eerlijk ben. Ik dacht dat ze rond de miljoen zou zitten. Gewoon, omdat mensen belangstellend zijn en ze benieuwd zijn wat ze gaat doen. Het mooie weer speelt haar natuurlijk parten.

Volkskrant

Ook de Volkskrant is erg enthousiast over Margriet van der Linden als presentatrice. “Wat vooral beklijfde was het enthousiasme en de gretigheid van Margriet van der Linden, die zich uitstekend op haar gemak leek te voelen en op haar best was op de momenten dat ze moest improviseren“, zegt tv-recensent Julien Althuisius.

Maar ook Althuisius vond het programma inhoudelijk tegenvallen. “Het eerste onderwerp een nabespreking van Boer Zoekt Vrouw door drie cabaretiers. Misschien niet het gedroomde openingsitem om te laten zien dat je het anders gaat doen dan DWDD.

Alles bij elkaar miste de allereerste aflevering net die actuele urgentie die je van een talkshow om 19:00 uur op NPO 1 eigenlijk wel verwacht. Dat gezegd: het was natuurlijk de allereerste aflevering.

NRC

Tv-recensent Arjen Fortuin van NRC Handelsblad is niet kapot van M. “Een revolutie in de Nederlandse televisiegeschiedenis lijkt M niet te worden. De eerste onderwerpen waren die van een DWDD-redactie in een voorzichtige bui: drie cabaretiers bespraken Boer zoekt Vrouw, schrijver Johan Fretz besprak de Bhagwan en Arie Boomsma besprak Arie Boomsma.

Veel tv over tv dus en dat is zelden tv die de wereld verandert. Daar staat tegenover dat Van der Linden een uitstekende interviewer is, die haar gasten benadert met verstand van zaken, spot en zelfspot. Dat zal zich uitbetalen als er zwaardere gasten aanschuiven.

Parool

Het Parool sluit zich bij deze kritieken aan. “Lips zou ook nerveus zijn als hij in de zomer De Wereld Draait Door moest vervangen, maar vooral níet op DWDD wilde lijken. Dan zou hij vooral niet beginnen met een nabeschouwing van Boer Zoekt Vrouw, want veel meer DWDD dan dat kan een programma niet worden.

Lips geeft Margriet van der Linden nog het voordeel van de twijfel, maar als de redactie niet met originelere items komt, moet die op zomerreces worden gestuurd.

De tv-recensie van Angela de Jong kunt u hier lezen, die van Julien Althuisius hierdie van Arjen Fortuin hier en die van Het Parool hier.

Foto: WNL
33 Reacties op “AD, Volkskrant en NRC vinden M niet urgent genoeg”


 1. JdB

  Deze recensies klinken al een stuk waarheidsgetrouwer dan het idiote bericht van MC vanochtend.

 2. E. Hartsma

  Ik was al snel afgehaakt. Natuurlijk moet haar de tijd worden gegund, maar ik kon deze onderwerpen niet aan.
  Een paar flauwe, grappig bedoelde opmerkingen en het vooruitzicht op Boer Zoekt en Arie werden mij al snel teveel. Toch heb ik er wel goeie hoop op.

 3. Johan

  Idioot? Die recensies zijn precies hetzelfde als wat MC vanochtend schreef, dus iedereen denkt er kennelijk hetzelfde over. Het was ook gewoon te saai voor woorden, was totaal niet actueel.

 4. JdB

  @Johan, hele recensies gelezen?

 5. Ron

  Ik vind het erg op de Amerikaanse leest geschoeid, een late show in de vroege avond dus. Compleet met standupje en op een ietwat komische wijze beginnen met het nieuws van de dag. Het mag zeker urgenter en Margriet moet niet lollig proberen te doen want het kwam in de eerste show erg gekunsteld over. Verder zaten er hier en daar wat slordigheidjes in zoals door praten in een bumper en nog een verspreking van een naam, maar ach, dat kan met de zenuwen te maken hebben. Al met al aardige start maar met voorbehoud dat het wel beter moet, en die kans krijgt ze gelukkig tot half juni wat kort dag is, maar na een korte evaluatie in de tweede helft van de zomer beter.

 6. Olga

  Mensen, het is maar een tv-programma hoor. Verschrikkelijk hoe iedereen er meteen ook weer een mening over moet hebben. Calm down de zon schijnt. En maak je druk over belangrijker dingen.

 7. Gerard

  Het begin was matig en ingestudeerd. Ga vooral niet op die Amerikaanse talkshow lijken want dit is Nederland en geen Amerika.
  Ze moet even wennen? Nee hoor dat kan niet. Als de uitzending begint moet je er staan.

 8. Jacky O

  Het lijkt kwa onderwerpen op RTL Late Night

 9. Jeroen

  MC maakt er een potje van. Nu weer met deze kop. Erg rellerig.

 10. Den Draaiert Joost

  In welke context moet ik ‘ urgent’. toch lezen als ze het daarover heeft?

 11. Joop.nl

  Het was drie keer niks.

 12. Pjotter

  Ik vond het redelijk. Dat heb je als je vooraf al de hemel wordt ingeprezen. Dat M. lesbisch is kan ze ook niks aan doen, maar waarom in godsnaam moeten al dit soort vrouwen er uitzien als kerels in pak!

 13. Den Draaiert Joost

  @Pjotter Omdat Ellen Degeners dat ook heeft. Kopiëren is makkelijker dan zelf iets verzinnen

 14. pieter

  goh iedereen heeft naar het programma gekeken die op deze site reageert

  zijn dat dan 65 plussers die op deze site schrijven??

 15. StefanV

  Mensen die op basis van één aflevering allerlei verregaande conclusies over M trekken, zijn niet serieus te nemen. Iedereen moet z’n draai vinden: presentatrice en redactie. Ook de kijker moet wennen.

  Wellicht een idee om na pakweg 3-4 weken de gemaakte reeks van 15-20 afleveringen eens te analyseren?

 16. Me

  Ik vond Max 1000 x beter

 17. Me

  Pjotter
  Tue 15 May 2018 om 11:44
  O, is zij een lesfiets , ik dacht dat ze gewoon geen smaak had.
  Broekpakken zijn zo 1970

 18. BRAAK

  Het verschrikkelijk schel verlichte decor, die boomaap met zijn goedkope boekje en twee push-ups, M die Ellen Degeners nijgingen heeft, nee, ik ben bang dat dit programma ten dode is opgeschreven, Helaas.

 19. De Blije Belg

  Ik ben fan!

 20. Theo

  WE WILLEN MAX TERUG!!!!!

 21. Ad

  DWDD 2.0 Gewoon ander decortje, andere presentator, dus niet zeuren dat DWDD er niet is.

 22. ano@niem.nl

  Het is gewoon Moltalk. Overdreven, geacteerd niet urgent en weinig boeiend.

 23. Floddero Flunk

  Gelukkig is de tv niet afhankelijk van bureaustoelhelden als Mediacourant-reaguurders, anders was lineare tv nog slechter dan het toch al is :D

  De eerste (!) uitzending mensen, wacht toch rustig af of zo….

 24. Henk Jan

  Waarom valt niemand over het verschrikkelijke interview met Arie B.? Die gast vertelde een persoonlijk verhaal (ik had er niet eerder over gehoord omdat ik fakenewskrant Volkskrant niet lees, ik lees geen dode bomen) en wordt afgekapt om het over zijn hete lijf te hebben. Wtf?! Zou je dat doen bij een vrouw, dan is de #metoo-hysterie compleet!

 25. Frits

  Wie komt er als gast na Boomsma? Paul, Wendy, Chantal, Tan, Halina, Markmarie en al die anderen die we tot treurens toe al gezien en gehoord hebben?

 26. Frits

  Ja hoor, daar is ie weer. Paul de Leeuw bij M.

 27. energy-x

  Verschrikkelijk saai programma…

 28. Gordon

  Dit saaie programma haalt het einde van de maand echt niet. Overbodig, quasi fake nep goedkoop humorloos niks

 29. Annoniemus

  M staat voor troosteloos en triest programma met waardeloze presentatrice
  !!

 30. Johan

  @theo….WE??????? Praat ajb voor jezelf. Zelden zo’n slaapverwekkend programma om 1900 gezien als dat van v Os en Niessen. Het publiek is1 op 1 overgenomen uit ‘we zijn er bijna’ en is gemiddeld 85, ik vind M leuk, vlot en met een leuke presentatrice

 31. Johan

  @annoniemus…troosteloos? Als je het over je eigen reactie hebt kan ik het niet meer dan eens zijn

 32. Johan

  @me…..geef jij eens een paar argumenten waarom jij MAX 1000 x beter vond. Oersaai decor EN publiek, saaie gasten en nog saaiere onderwerpen. Zo, nu jij.

 33. Wie ben ik

  Ik vond het een leuke uitzending en M gaat zeker in haar nieuwe rol groeien. Wel wegblijven van de overbekende gezichten en veilige onderwerpen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.