AD, Volkskrant en NRC vinden M niet urgent genoeg

Het AD, de Volkskrant en NRC vellen hun eerste oordeel over de nieuwe talkshow M van Margriet van der Linden. Ze zijn alle drie behoorlijk enthousiast over de presentatrice van de DWDD-vervanger, maar vonden de inhoud van de première-aflevering erg teleurstellen. Dat is vandaag te lezen in de kiosk. Tv-recensent Angela de Jong van het AD bracht haar mening vanochtend zowel in de krant als in de tv-show Goedemorgen Nederland. Ze is vooral kritisch over het redactiewerk.

De Jong schoof Van der Linden ooit zelf naar voren als potentiële invaller van Matthijs van Nieuwkerk en is nog steeds enthousiast over de presentatrice. “Ik vond haar heel leuk, maar ik vond de inhoud wel iets beter kunnen.”

De redactie is gemakzuchtig geweest, vindt ze. “Het waren allemaal oude onderwerpen over wat er in het weekend was gebeurd: Boer Zoekt Vrouw, het Songfestival, Arie Boomsma wat nog ouder was. Ik kreeg het idee dat dit al een week heel veilig op het bord stond van de redactie, maar ik had er nog een actuele gast in gegooid als ik hen was.”

Verder denkt ze dat Van der Linden nog moet groeien in haar rol. “Ik vind haar heel leuk en ik vind dat zij de stijl die ze in MolTalk heeft wel een beetje doorzet. Dat maakt haar ook zo uniek op de Nederlandse televisie. Ze heeft humor, zelfspot en ik mag de manier wel waarop ze onderwerpen behandelt. Ze trok gisterenavond nog wel iets te vaak haar wenkbrauw op in de camera, maar dat gaat ze de komende tijd vanzelf afleren als ze het terugkijkt. Dat zijn de zenuwen. Dat zag je ook bij het lezen van de autocue, dat ze grote ogen opzette. Zij kan dit zonder twijfel.”

Wat vindt ze eigenlijk van de kijkcijfers? “Ik had het iets hoger ingeschat, als ik heel eerlijk ben. Ik dacht dat ze rond de miljoen zou zitten. Gewoon, omdat mensen belangstellend zijn en ze benieuwd zijn wat ze gaat doen. Het mooie weer speelt haar natuurlijk parten.

Volkskrant

Ook de Volkskrant is erg enthousiast over Margriet van der Linden als presentatrice. “Wat vooral beklijfde was het enthousiasme en de gretigheid van Margriet van der Linden, die zich uitstekend op haar gemak leek te voelen en op haar best was op de momenten dat ze moest improviseren“, zegt tv-recensent Julien Althuisius.

Maar ook Althuisius vond het programma inhoudelijk tegenvallen. “Het eerste onderwerp een nabespreking van Boer Zoekt Vrouw door drie cabaretiers. Misschien niet het gedroomde openingsitem om te laten zien dat je het anders gaat doen dan DWDD.

Alles bij elkaar miste de allereerste aflevering net die actuele urgentie die je van een talkshow om 19:00 uur op NPO 1 eigenlijk wel verwacht. Dat gezegd: het was natuurlijk de allereerste aflevering.

NRC

Tv-recensent Arjen Fortuin van NRC Handelsblad is niet kapot van M. “Een revolutie in de Nederlandse televisiegeschiedenis lijkt M niet te worden. De eerste onderwerpen waren die van een DWDD-redactie in een voorzichtige bui: drie cabaretiers bespraken Boer zoekt Vrouw, schrijver Johan Fretz besprak de Bhagwan en Arie Boomsma besprak Arie Boomsma.

Veel tv over tv dus en dat is zelden tv die de wereld verandert. Daar staat tegenover dat Van der Linden een uitstekende interviewer is, die haar gasten benadert met verstand van zaken, spot en zelfspot. Dat zal zich uitbetalen als er zwaardere gasten aanschuiven.

Parool

Het Parool sluit zich bij deze kritieken aan. “Lips zou ook nerveus zijn als hij in de zomer De Wereld Draait Door moest vervangen, maar vooral níet op DWDD wilde lijken. Dan zou hij vooral niet beginnen met een nabeschouwing van Boer Zoekt Vrouw, want veel meer DWDD dan dat kan een programma niet worden.

Lips geeft Margriet van der Linden nog het voordeel van de twijfel, maar als de redactie niet met originelere items komt, moet die op zomerreces worden gestuurd.

De tv-recensie van Angela de Jong kunt u hier lezen, die van Julien Althuisius hierdie van Arjen Fortuin hier en die van Het Parool hier.

Foto: WNL

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen