Radio 4-bazin vertrekt na negen jaar; niet naar Talpa

Geplaatst op Mon 16 Apr 2018 om 11:00

De mediawereld blijft volop in beweging: Marwil Straat, de goed geconserveerde zenderbazin van NPO Radio 4, maakt vandaag bekend na negen jaar op te stappen bij de publieke radiozender. Dat heeft de NPO laten weten. Opmerkelijk aan deze exit is dat John de Mol er niets mee te maken heeft. Straat: “Ik kijk uit naar een lange sabbatical, die ik al heel lang voor mezelf bedacht had. Ik wil daarna als zelfstandige verder gaan in het bedrijf dat ik voor mijn carrière bij Radio 4 had.”

Maar liefst negen jaar en vier maanden was Straat de vrouw achter Radio 4. “NPO Radio 4 is klaar voor de toekomst, breekt luisterrecords en is online een relevante plek geworden voor liefhebbers van klassieke muziek. Ik ben trots en laat de zender met een goed gevoel achter bij de collega’s die zich elke dag inzetten voor Radio 4 en de programma’s.

Jurre Bosman, directeur van NPO Radio, bedankt Straat. “Marwil heeft met ongekend veel toewijding en energie gewerkt aan de ontwikkeling van ons klassieke radiomerk, met als resultaat dat NPO Radio 4 er op dit moment beter voor staat dan ooit.”

Wat heeft Straat allemaal bereikt? “Ze heeft de liefde voor klassieke muziek als rode draad gebruikt voor succesvolle programmatische vernieuwing en innovatie, zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van de Hart & Ziel Lijst en het bijbehorende festival. Daarbij was het een belangrijk uitgangspunt om klassieke muziek toegankelijker te maken voor een breed publiek.”

Dat het publiek deze koers waardeert blijkt uit de gestegen luistercijfers van NPO Radio 4. Daarmee heeft Marwil aangetoond dat klassieke muziek springlevend is en dat NPO Radio 4 hierin een centrale rol speelt. Ik ben Marwil zeer erkentelijk voor al haar inspanningen en ik wens haar veel succes bij haar volgende stappen.

Vanaf 1 juni zal Niels Wensing als interim zendermanager tijdelijk de leiding nemen over NPO Radio 4.

Foto: Michel Schnater
5 Reacties op “Radio 4-bazin vertrekt na negen jaar; niet naar Talpa”


 1. Joop55

  Goed bezig de VVD, help de NPO nog maar meer omzeep, en geef die Talpa-fantaten nog meer vrij verkeer.

 2. Pieter

  wat heeft de VVD hier mee te maken als je het over politiek wilt hebben kijk dan even naar de gevaarlijke kleine nieuwe partijen sommige willen maar 1 radio zender en èèn tv zender voor de NPO dus terug naar de jaren 30

 3. Bep

  Goed geconserveerde??????

 4. Stefan

  De staat waarin deze mevrouw Radio 4 achterlaat staat in schril contrast met de deplorabele staat waarin 3FM verkeert.

  Het is in algemene zin een prima zaak dat er een zender voor klassieke muziek is. Ik vraag me alleen wel af of er veel naar wordt geluisterd in de ether. Gezien de opmars van Radio 5 kan ik me voorstellen dat je die zender de frequenties van Radio 4 geeft…

 5. Pieter

  radio 4 heeft plm 750.000 luisteraars

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.