NPO 3FM glijdt verder weg; ingehaald door 100% NL

Geplaatst op di 24 apr 2018 om 9:00

Steeds als je denkt dat het niet erger kan, glijdt NPO 3FM tóch nog verder weg. Sinds vandaag is de radiozender officieel het slechtst beluisterde toptienstation van het land: de zender van ochtend-dj Domien Verschuuren is ingehaald door 100% NL. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal LuisterOnderzoek. 3FM zakt verder weg van 3,4 naar 3,2 procent marktaandeel en daarmee wordt wéér een historisch laagterecord gevestigd. Nog nooit eerder luisterden er zó weinig mensen naar de zender.

De cijfers van 3FM zijn in een paar jaar tijd enorm gekelderd. Ter vergelijking: nog maar vijf jaar geleden piekte de zender op ruim 12 procent marktaandeel.

De vrije val van 3FM werd begin 2015 pas echt goed ingezet. In dat jaar verloor het station het middagduo Coen & Sander. Twee jaar geleden vertrok Giel Beelen als de ochtendspits-dj van 3FM, dat nu een volledig nieuwe bezetting kent.

De huidige ochtend-dj Verschuuren gaf in september nog aan dat hij dit jaar op 6 procent marktaandeel wil zitten met 3FM. “Richting de 6 procent vind ik een haalbaar doel voor september 2018.

Voorlopig zit 3FM nog steeds in de lift naar beneden. Dat viel Verschuuren zó zwaar dat hij zich onlangs twee dagen ziek meldde.

De top drie radiozenders bestaat nu uit Radio 538 (12,6 procent), NPO Radio 2 (12,4 procent) en Sky Radio (8,7 procent). Het volledige overzicht vindt u op RadioFreak.nl.

Foto: Sophie Hemels
51 Reacties op “NPO 3FM glijdt verder weg; ingehaald door 100% NL”


 1. Sam

  die Domien kan zich beter ziekmelden voor de rest van het jaar, om daarna ontslagen te worden, en kan Evers mooi die plek gaan opvullen

 2. Rukker

  Hopen dat Domien niet zo knapt en de hand aan zichzelf slaat of ergens een wit busje gaat huren…….

 3. Curryworst

  @Rukker,
  Juist wel.

 4. west

  Radio 5 hoger dan 3 fm komt het ook niet dat we ouder worden, en niet meer mee gaan met de hedendaagse muziek !! radio 538 heeft het voordeel dat het bij bedrijven aan staat maar als overal de FM opgeheven wordt
  zakken heel wat zenders naar beneden ook 538

 5. Peter

  Stekker uit die zender. Scheelt weer belastinggeld. Zoveel publieke radiozenders heeft dit land niet nodig.

 6. piet

  Dat was te verwachten dat 538 weer nummer 1 zou worden.

 7. Joop55

  grinnik grinnik…

 8. Annoniemus

  Nederland barst van de overbodige radio zenders , meer dan de helft kan zo weg !!

 9. Johan

  Inruilen voo NPO5

 10. Job

  Stekker eruit, dit is belastinggeld…

 11. tammer

  Waarom moet er uberhaupt Nederlands belastinggeld naar Engelstalige bejaardenmuziek? Volstrekt achterhaaald.

 12. Ad

  Als ze nu eens stoppen met doe hautaine houding dat zij het station zijn met de beste popmuziek die boven al de anderen uitstijgt en dat inruilen voor ordinair shoppen naar aansprekende dj’s en muziek, dan wordt het misschien nog wat.
  Ooit zei Joop van den Ende: “Als het volk bloemkool wil, dan krijgen ze bloemkool.” Een waarheid als een bloemkool…., en de meesten vinden die smakelijk.

 13. rob

  Grote opruiming houden bij 3fm, degene die alleen onzin verkopen, met name de losers die voor AVRO/TROS werken, en dat zijn er nogal wat, eruit flikkeren en een nieuwe start maken waar de zender voor bedoeld is., kwalitatieve muziek draaien, zinnige informatie daarbij geven, maar ja ik vrees dat het al veel te laat is

 14. Lex

  Arrogante houding daar, weigeren naar de overgebleven luisteraars te luisteren.

  De verschrikkelijke playlist blijft, de incapabele DJ’s blijven op prominente plekken (lees Eva, of Domien op het ochtendslot).

  Er zouden is wat mensen ontslagen moeten worden vanwege de wanprestatie. Want hun publieke taak, nieuwe muziek brengen, valt ook niet te doen als je niemand hebt om het aan te presenteren.

 15. sami de maeyer

  dat was idd te verwachten he ik zie eerlijk gezegd ook niet hoe je het kan oplossen de nieuwe zenderbaas wacht een moeilijk taak stekker uitrekken en heropstarten vrees ik

 16. Ron

  Ik denk dat het roer na de zomer omgaat

 17. Gebruikert

  Misschien tot onder de 3% zakken en dan hopen dat ze het studio Brussel format overnemen, met net zulke bescheiden DJ’s, dat popijopie gedoe hoor ik al genoeg op lach38 en al die andere commerciele pauper stations

 18. Ron

  Dit gaat niet goed zo bij 3 FM. Probeer eens wat anders, nu! Baat het niet dan schaad het niet.
  Veronica zakt ook weer aardig. Het aantrekken van Giel in de ochtend heeft niet dat effect wat het zou moeten krijgen, maar was te verwachten. Met alleen Giel kom je er niet, dat wordt nu toch wel weer genadeloos duidelijk…

 19. Bart

  @Ron Ik vrees dat het roer niet op de goede manier om gaat met de nieuwe zenderbazin. Ik denk dat zender meer de kant van FunX op gaat.

 20. Ron

  Dat is niet de kant op die ze op zouden moeten gaan. Als ze nu al FunX achtige muziek draaien rennen de luisteraars al weg. Vraag me af waarom dat meisje is aangetrokken. Volstrekt ridicule keuze.

 21. Kaaskijker

  Die hele FunX urban-zooi de deur uit.

 22. StefanV

  Het kan dus nog slechter. Nog even en zelfs Radio 4 gaat nog serieuze concurrentie voor 3FM vormen. Nog even en 3FM is de slechtst beluisterde landelijke publieke radiozender…

  Het roer moet radicaal om bij 3FM. Dat gaan ze ook doen, maar aangezien de nieuwe zendermanager van FunX afkomstig is, moeten we het ergste vrezen. Nog meer urban, hiphop en klik-bagger. De meeste luisteraars zijn al gillend weggerend; ik heb (bijna) bewondering voor de die-hards die 3FM nog kunnen aanhoren.

  En dat het niks heeft te maken met leeftijd en een verouderend publiek blijkt uit de uitstekende score van Radio 538, dat lijstaanvoerder is. Dat zegt echt alles over het falen van 3FM.

 23. Zonder Naam

  Dat vrijgekomen plekje op Radio 2 zou wel wat voor Sander Hoogendoorn zijn, een van de resterende draaglijke dj’s die 3FM nog heeft. Qua leeftijd kan dat nét. Ik gun hem meer dan dat zinkende schip. En wat er voor de rest nog te pruimen is op 3FM, zit weggestopt in late avond, in de nacht of in het weekend. Op prime time kan je echter luisteren naar een aaneenschakeling van ‘net niet’-types. Zeer verkeerd.

 24. Mama Nouskouri

  Weer lekker valse info:

  C&S: Juni 2015 (geen begin 2015)
  Giel: November 2016 (geen 2017)

 25. Misha

  Opheffen en volledig inzetten op NPO Radio 2

 26. David

  Niet alleen zorgden Coen & Sander en Giel Beelen voor het begin van het einde bij 3FM. Ook het vertrek van Gerard Ekdom, Rob Stenders en Paul Rabbering heeft de zender geen goed gedaan.

 27. wauter

  Ha! Radio 5 groter dan radio 3. En radio 5 moet het zonder een FM pakket doen. Hoe duidelijker wil de leiding van de NPO het nog hebben? Geef radio 5 het fm pakket van radio 3, dat is wat Nederland wil.

 28. Ron

  Radio 5 op FM zie ik niet gebeuren. Teveel ego’s, teveel belangen. En niemand uit de radiowereld ziet dit plan ook zitten als die vraag gesteld wordt. De luisteraars en radio/mediafreaks hier alleen. Alleen de politiek kan hier wat aan doen, en dan is het nog maar de vraag of dit zal gebeuren.

 29. Ano Nymous

  Dat is toch wel heel erg.
  Ingehaald worden door een zendertje met alleen maar gejammer van
  Woonwagenkamp zangertjes waar alleen nog ouderen geinteresseerd in zijn…

 30. Ano Nymous

  @tammer.
  De huidige playlist van 3FM is de boosdoener.
  Veel muziek van die Neder crappertjes als Boef die aandacht krijgen.
  Dat wil de 3FM luisteraar niet die autotune troep. Draai die bagger lekker op daarvoor bestemde zenders.

 31. Me

  Echte Radio wordt niet meer gemaakt.
  Radio 2 is het enige station dat nog weet wat radio maken is.
  De rest is bagger. Talpa draait voor de adverteerders. Radio 3 is helemaal
  de weg kwijt. Wat een zooi draait men daar. En dan die vrouwen als DJ..waardeloos.

 32. Ano Nymous

  Me.
  Inderdaad. Ik ben ook volledig over op Radio 2.
  Muzikale variatie, nauwelijks meedoen aan die vreselijke Nederrap hype, live registaties van festivals e.d., kundige DJ’s met muziekkennis…
  Zo als 3FM vroeger was eigenlijk.

 33. Ano Nymous

  *Nederraphype
  *dj’s

 34. west

  Als men eerst nu eens uitzocht wat de 3 FMluisteraar wil horen , en daar zijn muziek op afstemde ben je al veel verder !!

 35. Ano Nymous

  Precies, west.
  En dat zijn dus niet prutsers als Ronnie Flex, Lil Kleine en h o e r enjong Boef die de 3FM luisteraar wil horen…

 36. Ron

  Draaien ze die troep van Flex en Kleine nog steeds dan? Zie wel dat Kraantje Pappie helemaal hot is op 3 FM, onbegrijpelijk! Vind je het gek dat je er nu zo voor staat in de luistercijfers!

 37. Ano Nymous

  Kraantje pappie. Van hetzelfde laken een pak als die Flex en Lil Kleine.
  Troep dus. Niks voor 3FM…

 38. Mug

  Beste 3FM-chefjes: Luister een weekje naar Studio Brussel voor inspiratie

 39. TopShow

  Geweldig.
  Ik zeg opdoeken die zender!
  Dat had trouwens 40-45 jaar geleden al moeten gebeuren!

  Ook NSO Radio 2 is weer op de weg terug (-0,6%)! Wel grootste stijger (+2,1%) ten opzichte van vorig jaar.
  Andere grote stijger is Radio 10 (+1,6%)

  Grootste dalers Q-Music en uiteraard NSO 3FM (-1,6%)

 40. Ano Nymous

  Ach ja. Q Music mis je ook niks aan.
  Ook overbodig geworden.

 41. PH

  Maak een 5 van 3 en heel veel luisteraars zijn blij, meer adverteerders blij, zet daar een format op van veel goede muziek, 60,70,80 en 90’s met weinig gesproken woord en je hebt een topstation zoals het oude Tros, Veronica, etc. Het is niet zo moeilijk!

 42. aammehoela

  Het ligt aan de muziek. Die rap, urban en hiphop zijn gewoonweg niet om aan te horen. Ligt dus echt niet alleen aan het verdwijnen van de dj-s.

 43. Dirk

  Ph helemaal met je eens,alsjeblieft niet met die schijtlollige djays maar alleen relevante informatie.

 44. Ano Nymous

  Precies, ammehoela.
  Dat weet jij, dat weet ik. Nu moet het alleen nog bij 3FM duidelijk worden. Minder urban/raptroep en misschien kan het tij dan nog keren

 45. Verstand van zaken

  @20.03
  @20.21

  Voor de leek ligt het inderdaad aan de muziek, maar dat laatste is niet het geval. 538 scoort wel met een grotendeels gelijksoortig format.
  3FM dient ervoor te zorgen dat er djs van naam en zeker met karakter, persoonlijkheid worden aangetrokken.
  Gebeurt dit niet, dan komt het nooit meer goed en is het definitief einde verhaal.

 46. Ron

  Het ligt niet aan de DJ’s het ligt aan de muziek. Als je de muziek centraal stelt en de DJ’s hieraan ondergeschikt maakt komt het wel weer goed. StuBru-way dus. Al wordt dat ook steeds meer popi jopie en ook veel urban en rap daar.

 47. anoniem

  Niet alleen 3FM hoor, heel Nederland glijdt weg.. :-)

 48. Bart

  @Ron e.a. Het ligt aan de muziek, de doelgroep waarop wordt gefocust en de richting die de zender heeft gekozen. Maar het ligt ook zeker aan de dj’s. Domien als boegbeeld daar gaat het al volledig mis. Verder klopt het duo Mark en Ramon klopt niet. Ik vrees met de nieuwe zendermanager dat het nog verder de verkeerde kant op gaat. Het enige wat 3FM nog kan redden is de zender volledig op de schop te doen en de Studio Brussel kant op te gaan. Radio 5 en 3FM zouden echt moeten ruilen van plek. Ook als de voor Studio Brussel richting kiezen.

  Q-Music wordt hierboven nog genoemd. Die moeten gewoon van Mattie af komen en dat is heel lastig denk ik. Deze zender zou tevens eens naar zijn Belgische collega moeten kijken.

 49. Eddy

  Ik heb heel lang 3 fm geluisterd maar ik trek het echt niet meer!! Gelukkig is die Frank van Ellende weer weg gestuurd ,maar de hele nieuwe lichting die er nu zit gaan de luistercijfers niet omhoog stuwen,en zoals al reeds vaker gemeld is de balans doorgeslagen naar hiphop en rap,moet ook ruimte voor zijn maar niet in deze mate.
  Juffrouw Houtveen mag wel weer terug naar haar oude station en daar gaan zitten soppen op Kendrick Lamaar

 50. Amigo

  @ Eddy
  De DJs maken vrijwel nooit zelf de playlists.
  Maar echte persoonlijkheden, eisen hier wel inspraak in op.
  En dat ontbreekt er, o.a. bij 3FM. Vuistjes die op tafel slaan etc.
  Met het nietszeggend clubje ongeregeld dat er nu zit, wordt het helaas nooit iets.
  Naam en faam is wat men er nodig heeft. Een radioshow, want het zijn tegenwoordig shows, geen muziekprogramma’s, valt of staat bij degene die zo’n show brengt.
  Coen en Sander draait om Coen en Sander, Evers draait om Evers, Ekdom draait om Ekdom, Stenders draait om Stenders en ga zo nog maar even door.
  Een goede radioshowmaker kan zijn of haar luisteraars de meest obscure muziek voorschotelen, een enkeling haakt af, maar de meesten slikken het gewoon.
  Dat is radio, landelijke radio anno 2018. De muziek is van ondergeschikt belang.

 51. Amigo

  Ik bedoel dj’s en platenlijsten.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.