Waylon kiest Outlaw In ‘Em: ‘Hij komt in de top tien!’

Liefst 1,8 miljoen kijkers zagen gisteren hoe zanger Waylon in De Wereld Draait Door bekendmaakte met welk liedje hij in mei naar het Eurovisie Songfestival gaat. Het werd niet de favoriet van de kijker en veel deskundigen – Thanks But No Thanks uit de aflevering van donderdag – maar Outlaw In ‘Em, een vrij ruige rockplaat. De reacties zijn teleurgesteld omdat Waylon niet de favoriet koos, maar hoopvol omdat ze Outlaw In ‘Em eigenlijk toch ook wel zien zitten. “Hij komt in de top tien!

Waylon zong de afgelopen week elke dag een liedje in DWDD en vrijdag maakte hij zijn eigen keuze bekend. “Dit is wie ik het meeste ben. Ik denk ook dat het een hernieuwde kennismaking is voor de mensen, wat betreft wie ik daadwerkelijk ben. Ik heb misschien een valse start gehad bij Holland’s Got Talent, waar ik een James Brown-liedje deed en ineens een soulzanger was. Dit is wie ik ben.

Story-baas Guido den Aantrekker vindt dat Waylon het allemaal wel heel erg op zichzelf betrekt. “Dit is exact wat mij zo ergert aan dit soort artiesten. Ze zijn niet bezig met het feit dat ze Nederland vertegenwoordigen maar puur met hun eigen ego. Het doet er niet toe dat jij je nek uitsteekt, praatjesmaker – het gaat erom wat je voor iederéén in Nederland neerzet #egomania.

Songfestival-deskundige Maurice Wijnen: “Nee, Waylon maakt het Europa niet makkelijk met deze song. Interessant nummer, sterk gezongen maar wel heel erg in een sound waar het Oostelijke deel van Europa heel erg weinig mee heeft. Had hij de song van donderdag maar gekozen.

‘Show’-Koos van Plateringen: “Als ik het had mogen zeggen, dan had ik het nummer van donderdag gekozen. Dat vond ik zó’n mooi nummer, Thanks But No Thanks. Ik was daar een beetje vanuit gegaan. Nu heeft hij gekozen voor dit nummer. Ik sta er wel achter. Je maakt hiermee een enorm statement. Dit gaat opvullen. Mocht je indutten bij het Songfestival, dan schudt dit je meteen wakker.”

Hij kan helemaal losgaan op het podium en vocaal kan hij laten horen wat hij in huis heeft. Ik denk dat het wel wat gaat worden. Als je kijkt naar dit nummer: zoiets heb je nog nooit gehoord op het Songfestival. De afgelopen jaren hebben ook altijd liedjes gewonnen die anders waren dan de jaren ervoor. Ik denk dat dit hoog kan eindigen. Ja, dit komt in de top tien.

Evert Santegoeds: “Hij heeft zo’n presence op dat podium dat het volgens mij niet uitmaakt wat hij zingt. Ik heb er veel vertrouwen in dat het goed gaat komen.”

Maik de Boer: “Ik vind het wel een nummer dat ik in de auto zou draaien.”

Sieneke Peeters vindt het ‘heel goed gekozen’ en Willeke Alberti denkt dat dit de ‘jongere doelgroep’ aan gaat spreken.

Muziekrecensent Stefan Raatgever van het AD is kritisch: “Zelfs met een oranje bril op de neus, moet die kans niet hoog worden ingeschat. Daarvoor is het met ouderwetse rock-’n-roll te lastig scoren op het Eurovisie-circus, met zijn piepjonge sms-stemmers en zijn puriteinse vakjury’s.

Volkskrant-recensent Robert van Gijssel prijst Waylon: “Waylons liedje Outlaw in Em is een venijnige countryrocker met een uitbundige hoeveelheid scheurende gitaren. Een gedurfde keuze voor het Songfestival, en dat siert Waylon.

Songfestival-kenner Daniël Dekker noemt Outlaw in Em een ‘opvallend en onderscheidend’ nummer. “Iets dat totaal niet lijkt op wat we de afgelopen jaren hebben ingezonden. Maar het is wel echt 100 procent Waylon, wat zijn kansen op een goede notering verhoogt.

Het bewuste liedje:

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen