Sywert hekelt gebruik term ‘moslimpartijen’ door NOS

Sywert van Lienden ergert zich eraan dat het NOS Journaal een politieke partij als het lokale NIDA een ‘moslimpartij’ noemt en niet een ‘islampartij’. Dat laat de opiniemaker weten op Twitter. Het is gewoon verkeerd, aldus Van Lienden. “Voor de taalredactie bij NOS: partijen die zich laten inspireren door de islam heten in het journaal ‘moslimpartijen’ (je hoort ook vaak ‘moslimlanden’ trouwens), maar partijen die zich laten inspireren door het christendom heten ‘christelijke partijen’“, zegt hij.

De NOS moet niet om de waarheid heen draaien, vindt hij. “Noem het zoals het is: Islamitische partijen. Partij NIDA beroept zich ‘islamitische inspiratie’ en ‘we geloven in fundamenten gebaseerd op universele principes en richtlijnen die God, de Bron van ons leven, ons hiervoor biedt via de boodschap van profeten.’

De naam van de Rotterdamse partij, NIDA, is een begrip uit de Koran en betekent ‘oproep’ en ‘stem’, weet Van Lienden. “De islamitische inspiratie komt ook tot uitdrukking in de slogan van de partij: ‘omdat we geloven in Rotterdam’.

Kortom: de partij wordt niet gekenmerkt door haar aanhangers (moslims), maar door de theocratische leer waar zij zich op beroept: de Islam. Cruciaal verschil. Kortom: een Islamitische partij ipv een moslimpartij.

Verslaggever Martijn van der Zande van de NOS reageert: “Interessant! Ik stuur ‘m ook even naar Gerard de Kloet (dan kan ie er eens over nadenken ;) )

De Kloet, die over online gaat bij de NOS, daarop: “Journaal-woordkeuze heb ik niet meteen paraat, maar online hebben we het steeds over ‘de op de islam geïnspireerde partij’.

Foto: BNNVARA

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen