‘RTL Late Night moet eerste een-op-een-show worden’

Vooralsnog lijkt het volgende tv-seizoen, 2018/2019, vooral te draaien om de nieuwe talkshow die Twan Huys gaat presenteren op de late avond van RTL 4. Hij gaat RTL Late Night overnemen van Humberto Tan en neemt zijn Nieuwsuur-eindredacteur mee. Dat het héél anders gaat worden moge duidelijk zijn, maar her en der klinkt nu het geluid dat het programma zich maar op één manier écht kan gaan onderscheiden, namelijk door het Amerikaanse een-op-een-model te introduceren.

Waar we in Nederland aan talkshows gewend zijn waarbij er een stuk of vier, vijf gasten aan één ronde tafel zitten met de presentator aan het hoofd, worden de Amerikaanse talkshows gedomineerd door een komische start, gevolgd door een-op-eengesprekken. Dat zou ook hier best eens kunnen werken, denken DWDD-bekendheid Sywert van Lienden en RTL-oprichter Ruud Hendriks.

Van Lienden heeft een uitgebreide blogpost geschreven met adviezen voor het nieuwe RTL Late Night en zijn belangrijkste advies is de introductie van een-op-eengesprekken. “Een gesprek wordt niet per se boeiender door een tafel vol gasten. Juist 1-op-1 kan een interview een stuk boeiender zijn, omdat iemands verhaal helemaal tot z’n recht komt.

Alle Amerikaanse talkshows laten dit zien, benadrukt Van Lienden. “Of het nou Jimmy Fallon of Ellen is – de interactie tussen één sterke anchor en één interessante gast per dag is genoeg. De redactie kan daarbij ook veel meer tijd steken in één gast waardoor het kwalitatiever wordt.

Kwaliteit is beter dan kwantiteit, stelt hij. “Als je 40/50 minuten talkshow wilt maken, kun je met gemak een gesprek hebben van 2x 10-15 minuten met één persoon die echt wat te vertellen heeft.”

Naast een hoofditem met een 1-op-1 kun je alsnog wat kleinere items hebben met losse gasten met wie je wat gaat doen (nieuws of humor). Dit geeft lucht tussen het langere gesprek.”

Huys is hier de aangewezen persoon voor, aldus Van Lienden. “Wie heeft in Nederland veel ervaring met 1-op-1 interviews, zowel bij Nieuwsuur (serieuze scherpe gesprekken) als bij College Tour (profielen van mensen, interessante levensverhalen)? Twan Huys.”

Ruud Hendriks

Ook RTL-grondlegger Ruud Hendriks denkt dat hier kansen liggen, heeft hij gezegd in de BNR-show van Wilfred Genee. “Als je kijkt naar Nederlandse talkshows, dan zijn het altijd een aantal mensen die om een meestal ronde tafel zitten met één host. Als je ziet wat er in de Verenigde Staten echt scoort op late night, dan zijn dat een-op-eengesprekken. Je hebt altijd een stukje comedy aan het begin en daarna zijn er een-op-eengesprekken met gasten. Dat heeft in Nederland nog helemaal niemand geprobeerd.

RTL-gezicht Wilfred Genee, die zelf een-op-een-talkshows heeft gemaakt bij RTL, zei daarop vervolgens mysterieus: “Ik kan er niets over zeggen, maar het is wel een heel goed idee inderdaad. Laat ik het zo zeggen, ha ha.

Foto: NOS, Stefan Heijendael

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen