NPO slaat serie over Beatrix-jaren af ‘na 2.000 uur werk’

De NPO heeft een dramaserie over het leven van drie families tijdens het tijdperk van koningin Beatrix afgeschoten, ondanks dat filmmaker Eddy Terstall en zijn team er al 2.000 uur werk in hebben gestoken. Bovendien heeft de Avrotros er reeds 100.000 euro in geïnvesteerd. Dat meldt hij op Twitter. Terstall vindt het ongelooflijk, omdat de NPO vorig jaar januari nog enthousiast was. “De netmanager noemde het in januari nog een schot in de roos op basis van een samenvatting“, zegt hij.

Na die ontmoeting met de netmanager in januari is Terstall hard aan de slag gegaan. “Je krijgt één keer audiëntie en dan hoor je maanden niks en wijzen dan af op samenvatting zonder scripts te lezen. Onze met de AVRO ontwikkelde serie Beatrixjaren is nu afgeschoten door de NPO. Zonder de scripts te lezen. Beste wat ik geschreven heb. 2.000 schrijfuren.

Geld was niet het probleem, aldus Terstall. “Serie kost zes miljoen en AVRO was bereid groot deel te garanderen. Hadden ook geld in ontwikkeling gestoken. Kostte belastingbetaler nu al een ton. Is verdeeld onder schrijvers en researchteam. 600 minuten screentijd geschreven voor 15.000 euro bruto.

En nu gooit de NPO dat weg. “‘Past niet in programmering’, zeggen ze na half jaar waarin ik dus niets nieuws kon opstarten. Scripts lezen was wel minste geweest. ‘Te historisch’ dus past niet in programmering. Maar dat t historisch was wisten ze jaar geleden ook. Waarom dan iemand jaar laten schrijven en wachten en dan niet lezen?

Wat gaat de serie eigenlijk over? “Het is geen serie over Beatrix maar over drie families in Nederland vanaf de Tweede Wereldoorlog tot nu. De Oranjes komen er vrijwel niet in voor. Gaat om een Indische, een Marokkaanse en grachtengordelfamilie.

Hij vestigt nu zijn hoop op commerciële partijen. “Nu kaarten op Netflix en Ziggo. Hilversum onneembare vesting. Lezen het niet eens.

Foto: RVD, Jeroen van der Meyde

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen