‘Voice-fragment vind je sneller op YouTube dan RTL XL’

Geplaatst op Mon 12 Feb 2018 om 11:00

Dat je een fragment uit het RTL 4-programma The Voice of Holland sneller vindt op YouTube dan op RTL’s eigen videoplatform RTL XL is een teken aan de wand. Het bewijst dat RTL hopeloos achterloopt in de digitale revolutie. Dat stelt directeur Ruud de Langen van mediabureau Mindshare in het AD. Als je zelfs voor RTL-content neigt naar YouTube in plaats RTL XL is er iets goed mis, benadrukt hij. “RTL XL heeft qua gebruikersvriendelijkheid wel wat stappen te maken.”

Het duurt volgens De Langen erg lang om je weg te vinden in RTL XL. “Als je een fragment van The Voice of Holland wilt terugzien, vind je het sneller op YouTube. Ik heb CEO Sven Sauvé van RTL van harte aanbevolen daar nu eens vol gas op te geven.”

Ook mediakenner Ruud Hendriks, die RTL in 1989 in Nederland lanceerde, denkt dat RTL nog een slag te maken heeft. “Dat stukje van mijn erfgoed wordt nu door mismanagement naar de Filistijnen geholpen. Alle zenders zijn al jaren te laat. Ja, ze hebben allemaal een digitale tak, maar er wordt in de top nog volledig lineair en analoog gedacht.

En tot slot zegt RTL’s oud-kijkcijferanalyticus Stephan Warnik: “RTL heeft die slag gemist, ook al hebben ze Videoland. Het aanbod is daar veel te weinig onderscheidend om een verschil te maken.

NLZIET, het gezamenlijke platform van NPO, RTL en SBS, wordt steeds vaker genoemd als hét antwoord op de Amerikaanse VOD-reuzen. Directeur Niels Baas benadrukt dat de kijker gewoon een goed platform wil en dat het hem of haar niets uitmaakt of iets van NPO, RTL of SBS is.

Baas: “De onderlinge concurrentie zit al ingebakken in NLZIET: wij houden precies bij hoeveel kijktijd naar welke partij gaat en op basis daarvan krijgen ze geld. Bovendien, je profiteert van elkaars bereik.

Het AD-artikel ‘De complete NPO is Omroep MAX aan het worden’ kunt u lezen op de AD-site.

Foto: YouTube
8 Reacties op “‘Voice-fragment vind je sneller op YouTube dan RTL XL’”


 1. Peanut

  Wat een bij elkaar geschraapte nonsens.

 2. Michiel

  RTLXL is een drama/lachertje.

 3. Fred

  Al die omroepbaasjes kunnen niet verder kijken dan de muren van hun eigen omroepgebouw. Door hun kortzichtige gedrag worden ze geheel weggevaagd door Youtube en Netflix.

 4. Sandertje

  Die player van RTL XL is ook echt niks. In vergelijking met YouTube is het echt rotzooi.

 5. Vrede

  Idd klote dat RTL XL. Probeerde van de week op de laptop VI terug te kijken en bleef gewoon laden.
  Op tv is die app ook klote. Als je iets te lang pauze zet valt die uit als je weer verder zet.
  En gemist kijken via tv moet je dokken(bij sbs bijv niet)

 6. Emiel

  RTLXL moet een flinke inhaalslag maken om uberhaupt enigszins op een acceptabel niveau te komen voor de digitale consument. Ingewijden noemen hun eigen organisatie stuur- en besluiteloos. Dat is ook af te zien aan de afwezige ontwikkeling van RTLXL.

 7. Peter

  Beetje vreemd als je onderdeel uit maakt van een internationale groep dan kun je toch iets bedenken wat goed werkt, overigens op de smart tv gaat het meestal goed af en toe een storing.

 8. Bonnie Kreukhoven

  Ik heb een Philips televisie en kan uberhaupt geen RTL XL kijken. Puur omdat die twee partijen (Philips en RTL) samen geen afspraken konden maken.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.