Volkskrant vindt Juf Ank een twijfelachtig voorbeeld

De Volkskrant bekijkt de NPO 3-hitserie De Luizenmoeder met een politiek-correcte bril. Het dagblad legt hoofdrolspeelster Ilse Warringa tijdens een interview voor dat personage Juf Ank een ’twijfelachtig voorbeeld’ is. De krant wijst erop dat de serie vanwege de grappige racistische trekjes van Ank ‘door bepaalde columnisten en twitteraars werd omarmd als ‘lekker politiek incorrect’ en ‘een verademing”. Daarbij wordt onder meer tv-columniste Angela de Jong van het AD geciteerd.

Het was heerlijk om weer eens onbedaarlijk te schateren om grappen over huidskleur en spleetogen“, schreef Angela de Jong tot de grote schrik van de Volkskrant.

De krant wil weten wat Ilse Warringa daarvan vindt en legt haar voor: “De humor in de serie werd door sommigen opgevat als een vrijbrief: we mogen weer racistisch zijn!

Warringa vindt dat nonsens. “Maar jongens, dan kijk je toch niet goed? De Luizenmoeder is vooral een satire op modern ongemak. Via uitvergroot gedrag laten we zien hoe mensen met vooroordelen worstelen. De humor zit hem niet in de racistische grap, maar in de situatie: in het ongemak van onbedoeld racistisch zijn.

Het is toch niet: ‘Whoehaha, die zwarte man, dat is vast de schoonmaker! Proest.’ Nee, die Ank maakt een domme fout, en de mensen om haar heen denken: dat wijf is knettergek. Zo’n pijnlijke situatie is herkenbaar, en dát maakt het grappig.

Angela de Jong noemde de serie ‘een comedy waar Sylvana rode vlekken van krijgt, heerlijk!’. Warringa: “Ik vond dat een vervelende zin, en hij is ook uit zijn verband gehaald, zij heeft dat later nog genuanceerd. Wat ze denk ik bedoelde is: je bereikt meer door gedrag te laten zien, van mensen die heel onhandig en herkenbaar worstelen met bijvoorbeeld Zwarte Piet, dan dat je heel hard schreeuwt: het mag niet!

Overigens weet ik uit betrouwbare bron dat Sylvana Simons de serie geweldig vindt.”

Een groot interview met Ilse Warringa in de Volkskrant kunt u lezen via Blendle.

Foto: Avrotros

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen