Shula vindt The Crown leuk, maar niet echt Hollands

Geplaatst op wo 07 feb 2018 om 15:30

Shula Rijxman kan best genieten van een Netflix-serie als The Crown, maar de NPO-baas vindt het totaal niet Hollands overkomen. En uiteindelijk heeft óók de VOD-kijker behoefte aan rood-wit-blauw. Dat zegt ze in een column bij Broadcast Magazine. Rijxman heeft in een weekend enkele episodes van The Crown gekeken. Die serie wordt veelgeprezen, dus ook de NPO-baas was nieuwsgierig. “Het is een prachtige serie, een soort sprookje. Maar ook een grote Amerikaanse internationale serie.”

Ze vervolgt: “Netflix produceert niet voor één land specifiek en ik ben ervan overtuigd dat mensen uiteindelijk ook naar eigen Nederlands product willen kijken. Producties die alleen maar het verhaal vertellen van en voor Nederland.”

Nederlandse series kunnen echter niet zo goed vermarkt worden als Netflix-titels, aldus Rijxman. “Ons taalgebied is veel kleiner. We kunnen onze series veel minder makkelijk internationaal verkopen. Laat staan dat wij de mogelijkheid hebben ze ook nog eens achter torenhoge betaalmuren te stoppen.”

Het stoppen van de bezuinigingen op de NPO en onze audiovisuele sector is volgens haar dus van levensbelang. Want dat de kijker niet zonder de NPO en zijn aanbod wil, is volgens Rijxman maar al te duidelijk.

Wat denkt u dat het grootste Nederlandse on demand platform is? Videoland? Netflix? Helemaal fout, guess again. Met dagelijks een miljoen kijkers is dat niks anders dan ons eigen NPO Start. Met afstand.

Foto: NPO, Michel Schnater
20 Reacties op “Shula vindt The Crown leuk, maar niet echt Hollands”


 1. David

  Toch snapt ze er niets van. Ik heb als VOD-kijker totaal geen behoefte aan rood-wit-blauw… Als ik een serie langs zie komen waarin Nederlands wordt gepraat ben ik direct weg.

 2. OMG

  Ik begin écht medelijden te krijgen met deze vrouw. Ze heeft echt totaal geen kennis van de markt. De cijfers spreken haar argumenten zelfs helemaal tegen.

  De NPO probeert krampachtig zich te weren tegen Netflix, terwijl ze het juist ook zou kunnen omarmen. Bovendien kunnen alle publieke omroepen van Europa ook samenwerken en gezamenlijke producties maken. Dan wordt een The Crown, vanuit Europees perspectief wél haalbaar. Dat het kan, bewijst enkel de BBC al.

 3. Daan

  Haha, ze vergelijkt Netflix en Videoland met NPO Start, NPO Start is gewoon een terugkijkdienst waarvoor je niet hoeft te betalen, is onvergelijkbaar met een abonnement op Netlfix, waar 2.4 miljoen mensen maandelijks een 10tje aan overmaken.

 4. Anton

  Bijna 5 miljoen Nederlanders (2,4 miljoen huishoudens) hebben Netflix. Laat nu eens een kwart (heel laag ingeschat) dagelijks kijken, dan praat Shula poep. Met afstand.

 5. Sambal Bij?

  Het stoppen van de bezuinigingen op de NPO en onze audiovisuele sector is eigen belang.

 6. OMG

  @Daan & Anton

  Zoiets is dus voorzitter van de NPO.

  Vermoeiend ook dat ze door blijft zeuren over de ‘bezuinigingen’. Toont weinig ambitie en leiding bij een organisatie die aan alle kanten wordt aangevallen.

 7. Vrede

  Ligt puur aan het niveau van de series uit Nederland en niet aan de taal. Natuurlijk bereik je nooit een publiek zoals je dat doet met een Amerikaanse serie maar de Duitse serie Dark doet het prima omdat het gewoon een goede serie is. En denk maar niet dat er zoveel Amerikanen Duits spreken.

 8. Hans vd tochtig

  Ze heeft wel een punt.
  Als kijker wil ik ook dingen zien met een Nederlandse achtergrond, de Nederlandse cultuur, en onze normen en waarden.
  Niet alleen vanuit het buitenland, met die setting en hun kijk op de wereld.

 9. Gekke Henkie

  Ik heb op Netflix de nodige Scandinavische series bekeken. Elk Scandinavisch land heeft (veel) minder inwoners dan NL, toch is dat geen handicap om goede series te produceren. In NL blijft de kwaliteit gewoon achter. De verschillende politieseries zijn echt slecht. Vooral ook omdat er allerlei semi-bekende Nederlanders (talent geen vereiste blijkbaar) een rol schijnen te moeten krijgen. Zodra ik Linda de Mol of Wendy van Dijk zie staan als ‘actrice’ haak ik af.
  Verder praat ze gewoon onzin, zoals altijd….

 10. eindregie

  Als Baantjer door Endemol of RTL wordt verkocht aan Netflix en in het Engels, Frans en Spaans wordt ondertiteld dan denk ik dat er best mensen naar willen kijken, Hollandse kneuterigheid en mooie plaatjes van de hoofdstad.

 11. Gerard

  Dat Nederlanders eigen producties willen zien is een stelling die nergens op slaat. Kijk naar het aantal kijkers van The Crown en het spreekt voor zich. NPO Start is een veredelde Uitzending Gemist. Ik denk echter dat NPO Start wel de toekomst gaat worden. Omroepen (voor zover ze dan nog bestaan) Omroepen (zeg productiemaatschappijen) leveren hun product aan aan NPO Start en de kijker zoekt uit wat hij of zei wil zien en op welke dag en tijdstip.

 12. Sean

  Wat een vergelijking ook. Een van Netflix’s duurste series vergelijken met Nederlands product. En wat Nederlands drama betreft? Ik zit echt niet te wachten op de zoveelste misdaadserie als Penoza, de zoveelste politieserie als Flikken of Moordvrouw, of de zoveelste leuk bedoelde drama als De Luizenmoeder of Zomer in Zeeland. Probeer eens zoiets mysterieus als Dark van Netflix. Dat hoeft echt niet meer te kosten dan die andere series.

 13. Vrede

  @ eindregie, Baantjer?HAHAHAHA Kijk jij weleens series in deze eeuw? Jij denkt dat ze op het puntje van hun stoel zitten in het buitenland bij zo’n serie? Welke Nederlander wil dat uberhaubt nog zien.

 14. A.Dolf

  Zelf is ze ook niet echt Nederlands. Lijkt wel een turk.

 15. Tammer

  Taalgebied is te klein? Toch hadden de afgelopen 10 jaar Denemarken en Zweden tv series die wereldwijd bij de besten behoorden. En die taalgebieden zijn nog eens fiks kleiner. Het kan dus wél!

 16. Joep uit Tilburg

  Den Haag moet ingrijpen. Zij moet weg. Snapt niet. Failliet van NPO.

 17. Ikke

  Sense8 had toch een Nederlands tintje met Den Haag en Amsterdam als film locatie

 18. jojo

  Brits drama is nog steeds nr 1 en ook voor kostuums drama~s zijn er geen betere te vinden dan in GB daar kan the USA niet tegeop met hun stereotype films en series !

 19. jojo

  @ vrede Typisch RTL gedachte als het plaatje maar mooi is
  Het gaat wel om het verhaal!
  Trouwens ook gedateerd , lopen nog met gsm van voor de oorlog terwijl iedereen een i phone heeft ouwe series zijn leuk maar dan op een herhaal zender

 20. Den Draaiert Joost

  maar de NPO-baas vindt het totaal niet Hollands overkomen

  Holland is geen Nederland

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.