Shula vindt The Crown leuk, maar niet echt Hollands

Shula Rijxman kan best genieten van een Netflix-serie als The Crown, maar de NPO-baas vindt het totaal niet Hollands overkomen. En uiteindelijk heeft óók de VOD-kijker behoefte aan rood-wit-blauw. Dat zegt ze in een column bij Broadcast Magazine. Rijxman heeft in een weekend enkele episodes van The Crown gekeken. Die serie wordt veelgeprezen, dus ook de NPO-baas was nieuwsgierig. “Het is een prachtige serie, een soort sprookje. Maar ook een grote Amerikaanse internationale serie.”

Ze vervolgt: “Netflix produceert niet voor één land specifiek en ik ben ervan overtuigd dat mensen uiteindelijk ook naar eigen Nederlands product willen kijken. Producties die alleen maar het verhaal vertellen van en voor Nederland.”

Nederlandse series kunnen echter niet zo goed vermarkt worden als Netflix-titels, aldus Rijxman. “Ons taalgebied is veel kleiner. We kunnen onze series veel minder makkelijk internationaal verkopen. Laat staan dat wij de mogelijkheid hebben ze ook nog eens achter torenhoge betaalmuren te stoppen.”

Het stoppen van de bezuinigingen op de NPO en onze audiovisuele sector is volgens haar dus van levensbelang. Want dat de kijker niet zonder de NPO en zijn aanbod wil, is volgens Rijxman maar al te duidelijk.

Wat denkt u dat het grootste Nederlandse on demand platform is? Videoland? Netflix? Helemaal fout, guess again. Met dagelijks een miljoen kijkers is dat niks anders dan ons eigen NPO Start. Met afstand.

Foto: NPO, Michel Schnater

Meer in Netflix

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen