Peter R. steunt Rick Nieman in tutoyeer-rel

Peter R. de Vries trekt partij voor Rick Nieman in de rel rond het tutoyeren van minister-president Mark Rutte op televisie. Dat heeft hij maandagavond laten weten in RTL Boulevard. Nieman tutoyeerde Rutte tijdens zijn tv-interview op NPO 1 om wat minder afstand te creëren. “Ik vind dat Rick wel gelijk heeft. Ik maak zelf ook vaak mee dat ik wordt geïnterviewd. Dat gaat dan heel amicaal. Soms ken je de verslaggever al jaren, maar dan staat er ineens in de krant ‘u’“, aldus de journalist.

Als je tijdens het gesprek ‘je’ zegt, dan moet je ook in de krant ‘je’ schrijven, vindt De Vries. “ Dat verandert ook de toon van het gesprek wel. Ik vind het eigenlijk verlakkerij van de kijker en de lezer als je ineens gaat doen alsof je u tegen iemand zegt, terwijl je normaal gesproken de voornaam zegt en je en jij doet.”

Volgens Nieman  en Rutte zeggen ze in privé gewoon je en jij tegen elkaar. De Vries: “Als het altijd zo gaat, dan vind ik het een fake toneelstukje als je in de uitzending ineens dan wél u en meneer gaat zeggen.”

Voorstanders van vousvoyeren vinden het beter om een bepaalde afstand te creëeren tijdens een vraaggesprek met een gast, zeker als die het hoge ambt van minister-president bekleedt.

Lees ook: Bert Huisjes verdedigt tutoyeren Mark Rutte (maandag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen