NPO 1 zet Margriet van der Linden op DWDD-vervanger

NPO 1 zet Margriet van der Linden op de nieuwe DWDD-vervanger, de show die het gat gaat vullen dat Matthijs van Nieuwkerk achterlaat nu hij nog maar zes maanden per jaar op tv wil. Dat meldt de NPO in een persbericht. Van der Linden, die eind april of begin mei begint, maakt het programma onder de vlag van KRO-NCRV. “Fantastisch dat we als KRO-NCRV op dit mooie tijdstip op NPO 1 een dagelijks programma kunnen maken“, zegt mediadirecteur Jochem de Jong van die omroep.

De Jong is trots dat het voorstel van zijn KRO-NCRV heeft gewonnen van dat van BNNVARA. De omroepen delen momenteel ook al het late-night-slot met respectievelijk Jinek en Pauw. Hij heeft veel vertrouwen in Van der Linden. “Margriet is een vakvrouw, ze prikkelt, ze verrast en is nieuwsgierig. We zien er naar uit.”

Frans Klein, tv-directeur van de NPO, heeft het format van KRO-NCRV gekozen. “De keuze is op de show van Margriet van der Linden gevallen omdat dit programma verrassend en origineel is. Margriet is een uitgesproken personality: scherp, grappig en uitdagend, zoals we haar kennen uit MolTalk.

De komst van Van der Linden in de vooravond van NPO 1 betekent ook dat er voortaan het hele jaar rond een talkshow te zien is om 19.00 uur. “Met de komst van Margriet bieden we onze kijkers het hele jaar door om 19.00 uur op NPO 1 een actuele rubriek rond thema’s als cultuur, media, sport, wetenschap en politiek.”

Over de keuze voor de uitbreiding van live programmering op de vooravond zegt Klein: “Het afgelopen jaar hebben we al onze late night talkshows Pauw en Jinek het hele jaar door geprogrammeerd. Dat is goed bevallen en nu bouwen we, met veel geduld en toewijding, de vooravond verder uit.

Shula Rijxman, voorzitter van de raad van bestuur van de NPO, zegt: “Matthijs van Nieuwkerk, die de vooravond bij de NPO groot heeft gemaakt en dat al jaren als een topsporter weet vast te houden, krijgt nu gezelschap van een sterke vrouw. Op beiden ben ik ontzettend trots. En ook al wordt vrouwelijke geluid langzaam maar zeker steeds luider op onze radio- en tv-zenders: meer diversiteit, dus ook meer kleur, blijft een speerpunt.

Het programma wordt geproduceerd door Zondag Met Lubach-producent Human Factor, het bedrijf van Irene van den Brekel, de vrouw van minister Kajsa Ollongren. “Wij zijn een productiehuis dat programma’s maakt met opvallende talenten. Margriet is zo’n talent en het is geweldig dat wij samen deze kans krijgen”, zegt Van den Brekel van producent Human Factor.

De titel en de exacte startdatum van het programma van Margriet van der Linden (geproduceerd door Human Factor) worden later bekendgemaakt. De Wereld Draait Door keert in het najaar terug.

Overigens gunde de NPO de primeur vanochtend aan de Volkskrant. Dat is een beetje pijnlijk voor het AD, dat vandaag uitpakt met twee grote pagina’s waarop gespeculeerd wordt over wie nou toch de DWDD-vervanger gaat presenteren.

Het Volkskrant-artikel ‘Margriet is de nieuwe Matthijs’, met daarin meer uitspraken dan Klein en Rijxman doen in het NPO-persbericht, kunt u lezen via Blendle.

Foto: Michel Schnater, Avrotros

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen