‘Minister verdedigde roken gewoon op televisie!’

Advocate Bénédicte Ficq, die een strijd voert tegen de tabaksindustrie, vindt het verbijsterend dat na al die jaren de ernst van roken zelfs bij een minister van Volksgezondheid nog niet is doorgedrongen. Dat zegt ze vandaag in de Volkskrant. Ficq vindt dat roken nog steeds wordt genormaliseerd, onder meer op televisie. Daardoor werken de waarschuwingen die op die pakjes staan niet bepaald, zegt ze. “Dat komt niet aan. Een verslaafde wil dat gewoon niet horen“, geeft ze aan.

Zelf heeft Ficq ook jarenlang gerookt. “Ik wilde dat ook nooit horen. Ik dacht: flikker op. Gun mij m’n sigaretje. Nota bene Jet Bussemaker, oud-staatssecretaris van Volksgezondheid, zei vorig jaar nog bij Pauw: gun ze toch hun pleziertje. Ze zei dat gewoon op tv. Een pleziertje waar in Nederland 20 duizend mensen per jaar aan sterven, één mens per half uur.”

Het is krankzinnig, aldus Ficq. Ze wijst erop dat mensen niet alleen kanker krijgen van tabak. “Je wordt er impotent van, het bevordert kinderloosheid bij vrouwen, het tast je dna aan. Als je dat als fabrikant weet en je maakt je product toch zo verslavend mogelijk, dan ben je toch gewoon een crimineel? Of zie ik dat nou verkeerd?

Ik vraag me af hoe je überhaupt jezelf in de spiegel kunt aankijken als je voor die industrie werkt.”

Het grote Volkskrant-interview met Bénédicte Ficq kunt u lezen via Blendle.

Foto: BNNVARA

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen