Joop van den Ende wordt misselijk van de VPRO

Geplaatst op di 06 feb 2018 om 11:02

Joop van den Ende vindt het walgelijk dat hij door het VPRO-programma Argos is neergezet als een sjoemelfilantroop. Dat heeft hij maandagavond gezegd in de talkshow van Eva Jinek. Zijn goede doel VandenEnde Foundation schonk tussen 2009 en 2016 een bedrag van maar liefst 65 miljoen euro. Daarvan is echter 65 procent terechtgekomen bij bedrijven en instellingen waar hijzelf, familie of relaties bij betrokken waren, beweren Argos en researchpartner De Groene Amsterdammer.

Van den Ende is misselijk van de suggestie dat hij belastingvrije giften in eigen zak stopt en gebruikt voor commercieel gewin. “Ik heb anderhalf uur een interview met hen gehad, schriftelijk en radio tegelijkertijd. Dat was heftig, omdat alle stellingen onjuist waren en alles heb ik weerlegd. Als je dan de radio-uitzending terughoort, dan hoor je bewust een manipulatie van de waarheid.

Hij wist afgelopen weekend niet wat hij hóórde op de publieke radio. “Daar ben ik geschokt over, omdat je besmeurd wordt. Je wordt een beetje vies gemaakt, besmet gemaakt. Daar ben ik heel erg teleurgesteld over. Ontzettend kwaad, verdrietig en misselijk. Ik heb best een rotweekend achter de rug samen met mijn vrouw.”

En dan moet het artikel in De Groene Amsterdammer morgen nog komen. “We hebben ook heel erg hard gewerkt om tegenargumenten te brengen in de vijftig foute punten in het artikel dat komende week moet komen van De Groene Amsterdammer. Dan maar hopen dat ze bereid zijn daar naar te kijken.”

‘Totale onzin’

Het is totale onzin dat Van den Ende bedragen aan zichzelf schonk, zegt hij zelf. “We hebben het nooit aan onszelf gegeven. Dat wordt geschreven, maar het is niet waar. Het is totale onzin. Die 65 miljoen zijn van een aantal jaren. Er is door onze familie in totaal 155 miljoen euro geschonken. Die 65 miljoen euro die ze noemen en daar 65 procent van: het is totale waanzin.

Argos rept onder meer over een bedrag van 35 miljoen euro aan hypotheekaflossing dat naar het DeLaMar Theater is gegaan. Het gebouw waar het theater in huist was een bouwval en is op verzoek van de gemeente Amsterdam door de VandenEnde Foundation omgetoverd tot een mooi theater. Het was zijn geschenk aan de gemeente.

Die hypotheekaflossing verdedigt Van den Ende: “Dat is om zo snel mogelijk dat gebouw schuldenvrij te krijgen, zodat de huuropbrengst die betaald wordt weer terug kan naar de exploitatie. Het geld gaat naar de VandenEnde Foundation, die de eigenaar is van dat gebouw. Voor altijd. De enige die dat gebouw zou kunnen overnemen is de gemeente Amsterdam, dat staat in het convenant. We zijn levenslang verplicht dat dat gebouw geëxploiteerd kan worden en dat de overheid daar geen geld aan uitgeeft.

‘Stage profiteert van DeLaMar’

Het DeLaMar-theater draait vooral veel voorstellingen van zijn musicalbedrijf Stage Entertainment. “Als je dat zo hoort, denk je: dat klinkt vreemd, dat is niet juist. Dat is niet zo. Over al die jaren – het theater is nu acht of negen jaar open – heeft Stage Entertainment niet meer dan 35 procent van die grote zaal bespeeld. 35 procent! In de toekomst zal dat wel meer nodig zijn, omdat er te weinig product is voor de grote zaal.

Er zijn te weinig grote voorstellingen voor die grote zaal. De theaterdirectie moet bijna bedelen bij producenten om met voorstellen voor die grote zaal te komen.”

Het is niet juist dat ik persoonlijk profijt heb, want onze producties spelen tegen dezelfde condities als andere producenten. Stage is een van de producenten in Nederland.”

Sjoemelfilantroop

Dat hij nu in de media wordt omschreven als sjoemelfilantroop, vindt hij verschrikkelijk. “Dat is het ergste wat er kan gebeuren. Ik heb mijn hele zakelijke leven en privéleven geprobeerd het zo goed mogelijk te doen.”

Nu word je het onthoofd met onjuiste conclusies die niet kloppen en ik heb dat ook aangegeven. Ondanks dat wordt het gewoon gesuggereerd. Het is een suggestieve, oneerlijke manier. Logischerwijs wordt dat door de media overgenomen. Ik ben niet tegen de media, integendeel, maar het is gewoon niet waar.”

Rechtszaak

Gaat hij stappen nemen? “Ik haat het om rechtszaken te beginnen tegen de media. De media is nodig en moet controleren. Goede journalistiek is nodig, dus ik ben er voorstander van. Dit is geen goede journalistiek. De mensen die dit hebben gemaakt schaden de journalistiek, omdat het gewoon niet waar is wat ze zeggen. Ik ben zo geraakt. Ik geef geen geld weg om mooi weer te spelen, maar omdat ik het echt graag wil samen met mijn vrouw. We hebben meer dan 600 studiebeurzen weggegeven. Het Stedelijk Museum had er niet zo gestaan als we niet geholpen hadden, het DeLaMar Theater had een bouwval geweest. We doen zo veel en daar zijn we trots op.”

Als blijkt – en dat weet ik woensdag als De Groene Amsterdammer uitkomt – dat ze niet hebben overgenomen wat wij gezegd hebben, dan kan het juridisch advies zijn dat dit smaad is. Er wordt gezegd dat ik een conflict heb met de Belasting, maar dat heb ik nooit gehad. Ik heb ook geen buitenlandse constructies. Ik word besmet: ‘probleem met Belasting’, ’65 procent gaat terug naar jezelf’. Het is niet waar!

Hier valt niet mee te praten. Ik ben diep teleurgesteld, maar we gaan door met wat we gedaan hebben.”

Lees ook: VPRO: ‘Joop van den Ende is een sjoemelfilantroop’ (zaterdag)

Foto: KRO-NCRV
35 Reacties op “Joop van den Ende wordt misselijk van de VPRO”


 1. Dinsdag

  De radio uitzending van afgelopen zaterdag heeft hij boos afgekapt.

  Zeer dom en geeft daarmee zijn fout/fraude toe.

 2. Rukker

  Zo gaan deugende mensen om met rijkaards die de maatschappij wat willen terug geven. Hij is schathemelrijk en is zo goed om zijn eigen geld in te zetten voor de Nederlandse cultuur. Wat moet er dan gebeuren? Iedereen in de kunstensector weer lekker aan het infuus van de overheid en het handje ophouden?

 3. Angela het Jong

  Jammer Joop, niemand gelooft je ouwe zakkenvuller.

 4. Bas

  Lekker als linkse krant flink uithalen naar een vermogend iemand. Om dan vervolgens ongefundeerd sensatie te zoeken. Om vervolgens te zeggen dat ‘ de rijken’ niets terug doen. Op deze manier is het nooit goed. Joop heeft die 65 miljoen echt niet nodig. En zeker niet via zo’n discutabele constructie..

 5. Krezus Jistus

  Joop huilt weer hete tranen hoor. Even uitzoomen: van zijn kapitaal van 2,5 miljard euro heeft hij in al die jaren 5% procent weggeven – en daar moeilijk over doen. Grow up, en geef 95% weg, dan blijft er nog meer dan genoeg over.

 6. Michiel

  Deze man schenkt geld en wordt er vervolgens op afgerekend. Ik heb de uitzending gehoord en vond het een erg eenzijdig en zuur gebracht verhaal van Argos…
  Joop en Janine, mijn steun hebben jullie, ga alstublieft door zoals jullie hebben gedaan.
  Het is een beetje zoals ik geef aan een goed doel, maar de manier waarop wordt afgekeurd? Ik snap er geen drol meer van..

 7. GW

  Mensen missen echt het punt van deze kwestie. Het punt is niet dat hij geld weggeeft, het punt is dat zijn foundation een ANBI-status heeft en onder die status bepaalde belastingvoordelen geniet. En de vraag is dus of zijn foundation aan de voorwaarden voor de ANBI-status voldoet.

  Dat is de kwestie. Mensen die iets anders willen zien, kunnen niet begrijpend lezen.

 8. ADD

  Zeer vreemd dat er niemand van Argos/De Groene was uitgenodigd aan tafel. Zo werd het een eenzijdig PR-verhaal.

  Jinek had zich duidelijk niet goed verdiept in de materie en viel (weer) door de mand als lichtgewicht.

 9. Eindregie

  Joop vd Ende schenkt geld aan zijn stichting waar hijzelf in het bestuur zit. Hij heeft een aftrekpost en de stichting onder zijn leiding deelt het weer aan projecten waar hij en zijn clubje weer zelf van profiteert. En als de belasting dienst dan zegt dat kan zo niet dan dreigt hij de foundation maar helemaal op te heffen. Daarmee dus toegeven dat hij met zichzelf zaken zit te doen.

 10. Otto Groeneveld

  Nee Joop en Jopie want zo noemen wij zijn vrouw, krokodillentranen zijn dit. Wtf als jij iedere dag je reet af wil vegen met een brief die van duizend euro dan doe je dat toch. Denk je werkelijk dat er een halve kip in Nederland rondloopt die gelooft dat jij schenkingen doet voor het goede doel, welterusten Joop.
  Het is jouw geld en doe er mee wat je wilt maar maak je niet belachelijk door te doen alsof je een filantroop bent.

 11. @ADD

  Dat is een groot zwaktepunt van Jinek.
  Zo gauw een interview de diepte in gaat dan laat ze zich in de luren leggen.
  Een goed gesprek gebaseerd op feiten te hoog gegrepen voor haar.
  Vandaar ook de vele gasten aan tafel, dan blijven de gesprekken oppervlakkig en luchtig.

 12. Peter de Bie

  Ook gisteren bij Jinek bleek dat Joop niet echt open staat voor kritiek. Hij zat duidelijk met de kritiek in z’n maag. Het beeld van de barmhartige Samaritaan, waar hij zelf echt in leek te geloven, was beschadigd en dat was onverteerbaar. Voortdurend geconcentreerd op het tafelblad probeerde hij wanhopig, en bij vlagen onsamenhangend, te redden wat er te redden viel…

  Ja, hij gaf toe dat hij in 1 zaak wat traag had gehandeld, maar voor de rest was alles dat de Groene en Argos naar voren haalden maar onzin – terwijl hij tegelijkertijd uitlegde dat alles dat hem na aan het hart ligt, zoals zijn vrienden en hobbies, als eersten profiteren van z’n goedertierenheid.

  Ik vind ’t allemaal best. Als Joop als eersten z’n vrienden en kennisen laat profiteren is dat m.i. zijn zaak. Maar Joop zou er Goed aan doen zichzelf wat minder Heilig te (laten) maken.

 13. Bep

  Joop is machtig,wil machtig zijn maar owee als je kritiek op Joop hebt en zijn macht niet respecteert.Joop is de Trump van Nederland.Helaas is sympathie niet te koop.Hoogmoed komt voor de val.

 14. GW

  @ADD 11:30

  Ze valt wel vaker door de mand als er in het interview 1. dieper op de materie ingegaan wordt 2. een debat ontstaat. Daar is ze gewoon niet capabel genoeg voor.

 15. Jaap

  @ADD: had zeker volgens jou beter naar Tan kunnen gaan.
  Dan had Tan op de tafel gaan dansen voor misschien ’n rolletje in een van de musicals van Van Ende

 16. GW

  @Peter de Bie:

  Daar staat van den Ende om bekend in het wereldje. Hij heeft nooit tegen kritiek gekund. Joop van den Ende is een aparte man.

  Heeft aan de ene kant heel veel voor artiesten betekend. Als hij in jouw talent gelooft dan is hij ook bereid om tijd en aandacht (of meer) in je te investeren. Zo heeft hij al heel veel artiesten als het ware “opgetild” en veel voor hun persoonlijke groei betekend.

  Aan de andere kant is het een man die niet of nauwelijks tegenspraak duldt, een andere mening als een persoonlijke afwijzing ziet en ook rancuneus kan zijn. Als je op zijn shitlist staat, kom je er niet zo gauw van af.

 17. Doe

  Joop is gewoon een belasting rommelaar die even in z’n nakie werd gezet met een grote lamp erop,dat trekt Joop niet want Joop wil dat iedereen hem ziet als een groot filantroop.

 18. ruben

  Meneer Joop, jammer dat u bij Eva was.

  Ze heeft u als een baksteen laten vallen.

  Er is maar 1 meneer Joop en dat zult u ook blijven.

  Jammer dat u eigen witte mensen u kapot willen maken.

  Gaat ze niet lukken ze zijn meer JALOERS op u dan wat anders.

  Degene die u kapot willen maken kijk, of hun vader een eigen bedrijf heeft, Neen.
  NEDERLAND KOESTER MENEER JOOP HIJ HEEFT IETS HEEL MOOIS NEER GEZET IN Amsterdam.

  Ruben Sitaldin

 19. Lenie

  Kom op beste mensen die man verkoopt zijn eigen moeder nog.

 20. Gertjan

  Gertjan
  Tue 06 Feb 2018 om 13:02
  Ja, zo gaat dat Joop, jij dacht altijd buiten schot te blijven, met al je linkse vrienden.

  Maar links steekt of schiet j toch altijd op gegeven moment in de rug.

  Ik vond je zo geschrokken en hopeloos en moeilijk uit je woorden komen op TV.
  Terwijl ik denk dat je een goeie kerel bent.

  Joop, elimineer eens wat farizeeërs in je omgeving en laat links voortaan links liggen

 21. arie

  Afgunst en jaloezie is wat links momenteel in Nederland drijft.
  Wat een rot klimaat zijn we aan het creëren, door al die nono’s maar hun gang te laten gaan.

  v.d.Ende is een goede zakenman, die echt veel goeds doet.

 22. Gerard

  @ arie

  Behalve belasting betalen.

 23. jojo

  @ Arie“ìnderdaad ,van kleine middenstander in feest artikelen tot multmiljonair
  Dat heeft nog niemand bereikt die hier elke dag loopt te klagen op MC

 24. ali

  Meneer van den Ende, die hoogleraren die liegen zeker. Geef gewoon toe dat je een grote oplichter en een crimineel bent, want er komen nog meer bewijzen van andere praktijken die je in t verleden uitgespookt hebt.

 25. Adriaan

  Men wordt altijd door een strontkar overreden, nooit door een Cadilac.

 26. Peter de Bie

  @ arie/jojo

  Jaja. Natuurlijk wijst het onder de aandacht brengen van belastingontwijking en -constructies op niets dan jaloezie! (Als arme stumper heb je ook niet veel te ontwijken.)

  En dat Joop met het buitengewoon handige gulle geven als ‘filantroop van het jaar’ 2016 ‘De Dikke Blauwe’ won steekt die armoedzaaiers helemaal!

 27. critikast

  Joop is niet zo slim als hij pretendeert te zijn. Als hij brandschoon is waarom heeft hij dan aan Jinek opgedragen de mensen van Argos thuis te laten? Voorwaarde vooraf was duidelijk aan Jinek-redactie: Als Argos aan tafel komt, kom ik niet. Potentaat Joop krijgt natuurlijk zijn zin want wie durft hem tegen te spreken? Zeker niet bij BNN/VARA

 28. Peter de Bie

  @critikast

  Detail: Jinek is KRO-NCRV.

 29. marie

  joop vind vi een prachtprgramma nou hij is ook rijk geworden met pulp dus dik ben niet verbaasd

 30. Daan

  Joop van den Ende vertrouw ik voor geen eurocent.

 31. Hannibal

  Eind vorig jaar zat Joop bij Pauw en het ging over schooibrieven waar hij niet op in gaat. Toen dacht ik nog hij heeft toch een stichting voor dit soort dingen? Als je het artikel leest wordt er wel wat duidelijk hoe die stichting werkt. Er zal heus wel wat aan giften worden gedaan voor individuele gevallen maar wel heel afgepast.

 32. BRAAK

  Joop van der E., hypocriet mannetje. Weet je nog dat je in New York op je plaat ging toen je een nieuwe Musical lanceerde op Broadway midden in de winter in New York, en dat er niemand kwam kijken omdat iedereen weet dat de winters daar echte winters zijn en iedereen thuis blijft, weet je nog Jopie. Daarom was het huren van het theater zo goedkoop Jopie, die Amerikanen lachten zich krom, die zaten lekker thuis bij de open haard en keken naar de Lucille Ball Show.

 33. SOLANGE

  J van de Ende schijnt een zeer nare man te zijn …gehoord in de wandelgangen ….gaat over lijken tsja

 34. @SOLANGE

  Dat moet ook wel.

 35. De Leukste Thuis

  Het Ende is nabij hallelujah…

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.