Joop van den Ende wordt misselijk van de VPRO

Joop van den Ende vindt het walgelijk dat hij door het VPRO-programma Argos is neergezet als een sjoemelfilantroop. Dat heeft hij maandagavond gezegd in de talkshow van Eva Jinek. Zijn goede doel VandenEnde Foundation schonk tussen 2009 en 2016 een bedrag van maar liefst 65 miljoen euro. Daarvan is echter 65 procent terechtgekomen bij bedrijven en instellingen waar hijzelf, familie of relaties bij betrokken waren, beweren Argos en researchpartner De Groene Amsterdammer.

Van den Ende is misselijk van de suggestie dat hij belastingvrije giften in eigen zak stopt en gebruikt voor commercieel gewin. “Ik heb anderhalf uur een interview met hen gehad, schriftelijk en radio tegelijkertijd. Dat was heftig, omdat alle stellingen onjuist waren en alles heb ik weerlegd. Als je dan de radio-uitzending terughoort, dan hoor je bewust een manipulatie van de waarheid.

Hij wist afgelopen weekend niet wat hij hóórde op de publieke radio. “Daar ben ik geschokt over, omdat je besmeurd wordt. Je wordt een beetje vies gemaakt, besmet gemaakt. Daar ben ik heel erg teleurgesteld over. Ontzettend kwaad, verdrietig en misselijk. Ik heb best een rotweekend achter de rug samen met mijn vrouw.”

En dan moet het artikel in De Groene Amsterdammer morgen nog komen. “We hebben ook heel erg hard gewerkt om tegenargumenten te brengen in de vijftig foute punten in het artikel dat komende week moet komen van De Groene Amsterdammer. Dan maar hopen dat ze bereid zijn daar naar te kijken.”

‘Totale onzin’

Het is totale onzin dat Van den Ende bedragen aan zichzelf schonk, zegt hij zelf. “We hebben het nooit aan onszelf gegeven. Dat wordt geschreven, maar het is niet waar. Het is totale onzin. Die 65 miljoen zijn van een aantal jaren. Er is door onze familie in totaal 155 miljoen euro geschonken. Die 65 miljoen euro die ze noemen en daar 65 procent van: het is totale waanzin.

Argos rept onder meer over een bedrag van 35 miljoen euro aan hypotheekaflossing dat naar het DeLaMar Theater is gegaan. Het gebouw waar het theater in huist was een bouwval en is op verzoek van de gemeente Amsterdam door de VandenEnde Foundation omgetoverd tot een mooi theater. Het was zijn geschenk aan de gemeente.

Die hypotheekaflossing verdedigt Van den Ende: “Dat is om zo snel mogelijk dat gebouw schuldenvrij te krijgen, zodat de huuropbrengst die betaald wordt weer terug kan naar de exploitatie. Het geld gaat naar de VandenEnde Foundation, die de eigenaar is van dat gebouw. Voor altijd. De enige die dat gebouw zou kunnen overnemen is de gemeente Amsterdam, dat staat in het convenant. We zijn levenslang verplicht dat dat gebouw geëxploiteerd kan worden en dat de overheid daar geen geld aan uitgeeft.

‘Stage profiteert van DeLaMar’

Het DeLaMar-theater draait vooral veel voorstellingen van zijn musicalbedrijf Stage Entertainment. “Als je dat zo hoort, denk je: dat klinkt vreemd, dat is niet juist. Dat is niet zo. Over al die jaren – het theater is nu acht of negen jaar open – heeft Stage Entertainment niet meer dan 35 procent van die grote zaal bespeeld. 35 procent! In de toekomst zal dat wel meer nodig zijn, omdat er te weinig product is voor de grote zaal.

Er zijn te weinig grote voorstellingen voor die grote zaal. De theaterdirectie moet bijna bedelen bij producenten om met voorstellen voor die grote zaal te komen.”

Het is niet juist dat ik persoonlijk profijt heb, want onze producties spelen tegen dezelfde condities als andere producenten. Stage is een van de producenten in Nederland.”

Sjoemelfilantroop

Dat hij nu in de media wordt omschreven als sjoemelfilantroop, vindt hij verschrikkelijk. “Dat is het ergste wat er kan gebeuren. Ik heb mijn hele zakelijke leven en privéleven geprobeerd het zo goed mogelijk te doen.”

Nu word je het onthoofd met onjuiste conclusies die niet kloppen en ik heb dat ook aangegeven. Ondanks dat wordt het gewoon gesuggereerd. Het is een suggestieve, oneerlijke manier. Logischerwijs wordt dat door de media overgenomen. Ik ben niet tegen de media, integendeel, maar het is gewoon niet waar.”

Rechtszaak

Gaat hij stappen nemen? “Ik haat het om rechtszaken te beginnen tegen de media. De media is nodig en moet controleren. Goede journalistiek is nodig, dus ik ben er voorstander van. Dit is geen goede journalistiek. De mensen die dit hebben gemaakt schaden de journalistiek, omdat het gewoon niet waar is wat ze zeggen. Ik ben zo geraakt. Ik geef geen geld weg om mooi weer te spelen, maar omdat ik het echt graag wil samen met mijn vrouw. We hebben meer dan 600 studiebeurzen weggegeven. Het Stedelijk Museum had er niet zo gestaan als we niet geholpen hadden, het DeLaMar Theater had een bouwval geweest. We doen zo veel en daar zijn we trots op.”

Als blijkt – en dat weet ik woensdag als De Groene Amsterdammer uitkomt – dat ze niet hebben overgenomen wat wij gezegd hebben, dan kan het juridisch advies zijn dat dit smaad is. Er wordt gezegd dat ik een conflict heb met de Belasting, maar dat heb ik nooit gehad. Ik heb ook geen buitenlandse constructies. Ik word besmet: ‘probleem met Belasting’, ’65 procent gaat terug naar jezelf’. Het is niet waar!

Hier valt niet mee te praten. Ik ben diep teleurgesteld, maar we gaan door met wat we gedaan hebben.”

Lees ook: VPRO: ‘Joop van den Ende is een sjoemelfilantroop’ (zaterdag)

Foto: KRO-NCRV

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen