Dolf Jansen loopt boos weg na pittig DWDD-interview

Matthijs van Nieuwkerk en Dolf Jansen zijn normaal gesproken dikke vrienden – de cabaretier is vriend aan huis in De Wereld Draait Door – maar in de uitzending van woensdagavond raakten de twee met elkaar in de clinch. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Jansen is ambassadeur van Oxfam Novib, waarvan onlangs uitlekte dat medewerkers ervan tijdens een missie in Haïti in 2010 en 2011 seksfeesten hebben georganiseerd met minderjarige prostituees.

Veel organisaties en ambassadeurs hebben zich teruggetrokken, maar Jansen blijft. “Je kunt geen sector noemen die wij kennen waar het niet gebeurt“, verdedigde hij zich in DWDD.

Van Nieuwkerk: “Seks met minderjarige prostituees?

Jansen: “Alle varianten van misbruik. Het gebeurt op heel veel plekken. Als het bij een hulporganisatie gebeurt, is het nog veel erger, omdat het precies ingaat tegen alles waar wij van Oxfam Novib voor staan.”

Vervolgens roemde Jansen het werk van Oxfam, maar Van Nieuwkerk vindt dat hij voorbij gaat aan het feit dat medewerkers van Oxfam kwetsbare meisjes hebben misbruikt. “Zijn we dan niet alle grenzen over? Zijn dan alle prachtige idealen die jij net noemt niet even te wankelen?

Jansen: “Die staan even te wankelen, maar dan gaat het erom wat je reactie is en hoe je er zelf mee omgaat. Mijn eerste reactie was dat ik vreselijk schrok en er een stuk over schreef op mijn website, maar ook zette ik uiteen waar wij als organisatie voor staan.”

‘Je klinkt als een persbericht’

Van Nieuwkerk: “Het punt is dat niet iedereen in die organisatie daarvoor staat. Als je het persbericht zal lezen van ‘waar staan jullie voor’, dan krijg je het verhaal wat jij net voorleest, maar dat geldt niet voor iedereen in de organisatie.”

Jansen: “Het gaat niet om mijn organisatie. Het gaat om Oxfam Novib UK. Dat is een andere organisatie. Ik sta voor wat wij doen. Moet mijn reactie zijn: o, ik vind het zo erg, ik trek me terug?”

Van Nieuwkerk: “Dat zou kunnen. Heel veel mensen doen dat ook.”

Jansen: “Je kan vreselijke dingen oplezen, maar mijn vraag is: wat is dan je reactie? Mijn stap is dat ik het vreselijk vind en me met alles verzet tegen dit soort dingen, maar ik zeg niet: die club deugt niet, goedemiddag en voor mij is het klaar.”

Geïrriteerd

Van Nieuwkerk benoemde regelmatig dat het Jansens organisatie is, maar daar was de cabaretier niet blij mee. Hij wees erop dat het gaat om de Britse tak. “Jij haalt om wat voor reden dan ook bewust twee dingen door elkaar.”

De twee raakten steeds meer geïrriteerd. “Luister nou even. Hoe bont moet Oxfam het maken dat jij zegt: nu ben ik geen ambassadeur meer“, zei Van Nieuwkerk op een gegeven moment.

Daarop gaf hij een antwoord als een politicus: “Ik zal je zeggen waarom ik ambassadeur ben.”

Jan Mulder vloog Jansen op een gegeven moment ook in de haren. Van Nieuwkerk: “Wacht nou even, Dolf, luister even naar Jan.”

Mulder vindt dat Jansen zeker moet weten dat niemand in de Nederlandse tak wist van deze affaire. “Dat moet je weten en anders moet je je terugtrekken.”

Jansen: “Dit vind ik gelul. Dit is niet waar Jan Mulder.”

Uiteindelijk liep Jansen zichtbaar geërgerd weg van tafel. Op Twitter zei hij na afloop: “Ik zal morgen rustig terugkijken/lezen wat er vanavond gebeurd is, met mij, en DWDD. Dank alvast voor alle ✊🏻👊🏻 en ❤️.

Het fragment kunt u hier bekijken.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen