Dolf Jansen loopt boos weg na pittig DWDD-interview

Geplaatst op Thu 22 Feb 2018 om 9:00

Matthijs van Nieuwkerk en Dolf Jansen zijn normaal gesproken dikke vrienden – de cabaretier is vriend aan huis in De Wereld Draait Door – maar in de uitzending van woensdagavond raakten de twee met elkaar in de clinch. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Jansen is ambassadeur van Oxfam Novib, waarvan onlangs uitlekte dat medewerkers ervan tijdens een missie in Haïti in 2010 en 2011 seksfeesten hebben georganiseerd met minderjarige prostituees.

Veel organisaties en ambassadeurs hebben zich teruggetrokken, maar Jansen blijft. “Je kunt geen sector noemen die wij kennen waar het niet gebeurt“, verdedigde hij zich in DWDD.

Van Nieuwkerk: “Seks met minderjarige prostituees?

Jansen: “Alle varianten van misbruik. Het gebeurt op heel veel plekken. Als het bij een hulporganisatie gebeurt, is het nog veel erger, omdat het precies ingaat tegen alles waar wij van Oxfam Novib voor staan.”

Vervolgens roemde Jansen het werk van Oxfam, maar Van Nieuwkerk vindt dat hij voorbij gaat aan het feit dat medewerkers van Oxfam kwetsbare meisjes hebben misbruikt. “Zijn we dan niet alle grenzen over? Zijn dan alle prachtige idealen die jij net noemt niet even te wankelen?

Jansen: “Die staan even te wankelen, maar dan gaat het erom wat je reactie is en hoe je er zelf mee omgaat. Mijn eerste reactie was dat ik vreselijk schrok en er een stuk over schreef op mijn website, maar ook zette ik uiteen waar wij als organisatie voor staan.”

‘Je klinkt als een persbericht’

Van Nieuwkerk: “Het punt is dat niet iedereen in die organisatie daarvoor staat. Als je het persbericht zal lezen van ‘waar staan jullie voor’, dan krijg je het verhaal wat jij net voorleest, maar dat geldt niet voor iedereen in de organisatie.”

Jansen: “Het gaat niet om mijn organisatie. Het gaat om Oxfam Novib UK. Dat is een andere organisatie. Ik sta voor wat wij doen. Moet mijn reactie zijn: o, ik vind het zo erg, ik trek me terug?”

Van Nieuwkerk: “Dat zou kunnen. Heel veel mensen doen dat ook.”

Jansen: “Je kan vreselijke dingen oplezen, maar mijn vraag is: wat is dan je reactie? Mijn stap is dat ik het vreselijk vind en me met alles verzet tegen dit soort dingen, maar ik zeg niet: die club deugt niet, goedemiddag en voor mij is het klaar.”

Geïrriteerd

Van Nieuwkerk benoemde regelmatig dat het Jansens organisatie is, maar daar was de cabaretier niet blij mee. Hij wees erop dat het gaat om de Britse tak. “Jij haalt om wat voor reden dan ook bewust twee dingen door elkaar.”

De twee raakten steeds meer geïrriteerd. “Luister nou even. Hoe bont moet Oxfam het maken dat jij zegt: nu ben ik geen ambassadeur meer“, zei Van Nieuwkerk op een gegeven moment.

Daarop gaf hij een antwoord als een politicus: “Ik zal je zeggen waarom ik ambassadeur ben.”

Jan Mulder vloog Jansen op een gegeven moment ook in de haren. Van Nieuwkerk: “Wacht nou even, Dolf, luister even naar Jan.”

Mulder vindt dat Jansen zeker moet weten dat niemand in de Nederlandse tak wist van deze affaire. “Dat moet je weten en anders moet je je terugtrekken.”

Jansen: “Dit vind ik gelul. Dit is niet waar Jan Mulder.”

Uiteindelijk liep Jansen zichtbaar geërgerd weg van tafel. Op Twitter zei hij na afloop: “Ik zal morgen rustig terugkijken/lezen wat er vanavond gebeurd is, met mij, en DWDD. Dank alvast voor alle ✊🏻👊🏻 en ❤️.

Het fragment kunt u hier bekijken.

Foto: BNNVARA
58 Reacties op “Dolf Jansen loopt boos weg na pittig DWDD-interview”


 1. Angela

  Tv zoals tv hoort te zijn (gezien Oemberto?) Wie
  er gelijk heeft? ik weet het niet

 2. Bart

  Hulde voor Matthijs. Dolf Jansen is zeker niet persoonlijk verantwoordelijk voor de gebeurtenissen maar verder probeerde hij wel een politiek praatje op te hangen. Jan Mulder zei eigenlijk iets heel goeds tegen Dolf dat hij zich moet inzetten om achter de hele waarheid te komen. Zwak van Dolf om ook gelijk de studio uit te lopen waarbij hij ook nog bijna iemand om ver liep. Dan geef je eigenlijk wel een beetje toe dat er kern van waarheid zit in wat Matthijs, André en Jan zeiden.

 3. arie

  Dolf is ambassadeur?
  Voor niks?

  IK hou niet zo van matige cabaretiers, die denken óveral verstand van te hebben.
  Bovendien had hij toe moeten geven dat bij Oxfam criminelen werken.
  Dat had hem gesierd.

  Trouwens, na alle berichten, mijn portemonnee blijft voortaan dicht voor al die zgn.
  “goede doelen”.

 4. Kaa

  “Jansen is ambassadeur van Oxfam Novib, waarvan onlangs uitlekte dat medewerkers ervan tijdens een missie in Haïti in 2010 en 2011 seksfeesten hebben georganiseerd met minderjarige prostituees.”

  MC doet hier – deze site kennende waarschijnlijk bewust – precies wat Jansen gisteren zo ergerde. Dit waren geen mensen van Oxfam Novib, waarvan hij ambassadeur is, maar van Oxfam International. Wat MC schrijft is dus onjuist.

 5. Marianne

  In Nederland wisten ze er van maar hielden ze hun mond. Jansen moet afscheid nemen van deze organisatie. Als het bij een kerk gebeurd was dan had hij een paar harde grappen gemaakt. Dit goed praten past niet bij je Dolf. Wees een man en geef toe dat je belazerd bent.

 6. Mink Vaillant

  Eindelijk weer eens een pittig gesprek. Pluim voor Matthijs. Dolf was door een wanhopige Oxfam directeur gebeld met het verzoek om de boel weer glad te strijken. No way.

 7. frank

  Dolf gaf gewoon toe dat de dingen die gebeurd waren afgekeurd moeten worden en verwerpelijk zijn. Echter hij vond dat, dat geen reden is om het goede werk dat Oxfam Nofib natuurlijk ook doet dan maar de rug toe te keren. Daar heeft hij wat mij betreft groot gelijk in.

  Mooi gesprek en goed dat er emoties zichtbaar waren. Compliment aan alle deelnemers aan het gesprek!

 8. Bart

  @Kaa Oxfam Novib valt ook onder Oxfam International dus het is wel degelijk het zelfde bedrijf. Totaal onzin verhaal wat Dolf daar op zat te hangen. Nog steeds zijn goed recht om ambassadeur te blijven natuurlijk maar dit was wel een heel politiek verhaaltje wat hij op zat te hangen. De goede lijden onder de kwade zei André en dat is heel jammer.

 9. tiny

  Ja natuurlijk heeft Mathijs gelijk .Het staat vast dat er kinderen en jonge meisjes zijn misbruikt .Als hij zegt dat het overal gebeurt Wat is de wereld dan slecht .

 10. Mink Vaillant

  Dolf had de opdracht gekregen om een kloof te creëren tussen Oxfam Novib en Oxfam UK, maar het zijn gewoon twee afdrlingen van dezelfde club. Dit was een zwak argument en prima dat Matthijs er niet in tuinde.

 11. Marianne

  Mensen die slachtoffer zijn van een ramp ook nog eens misbruiken is nog erger wat er bij veel kerken is gebeurd. Dat is niet goed te praten, op geen enkele manier. De mensen die gaven deden dat met de beste bedoelingen, maar als een organisatie dit jarenlang toedekt dan is dat gewoon crimineel.

 12. Kaa

  @Bart

  Natuurlijk is het hetzelfde bedrijf, maar het waren geen mensen van Oxfam Novib.

  Stel jij werkt op de postkamer van een bedrijf en de administratie van dat bedrijf slaat buiten iemand in elkaar. Dan kan ik zeggen dat jouw bedrijf fout zat. Ik kan ook zeggen dat de administratie fout zat. Maar beweren dat de postkamer iemand in elkaar sloeg is simpelweg een leugen, ook al is het hetzelfde bedrijf.

 13. Robert

  Wij betalen allemaal flink mee, deze leugenachtige organsitie krijgt miljoenen subsidie in vele landen. Dik betaalde managers en zo verdwijnt al het geld als sneeuw voor de zon. Beste hulp is iemand persoonlijk helpen als je ergens bent, dan komt je geld ergens goed terecht en 100 procent. Geld wat via dit soort organisaties gaat, daar komt als je geluk hebt een fractie terecht bij de mensen die het echt nodig hebben.
  En die Dolf is een l.

 14. Bart

  @Kaa Heb je het wel gezien? De vergelijking die maakt slaat kant nog wal.

 15. jroen

  Was voor mij een duidelijke zaak. Mathijs snapt het allemaal niet. Dolf is ambassadeur voor wat OXFAM Novib doet. Dus de Nederlandse tak.. Wat andere afdelingen doen, daar heeft hij niets mee te maken. En hoevaak Jansen dat ook uitlegde, Mathijs bleef er maar op terug komen.

  Het is niet ‘ zijn’ bedrijf. Met die tak van Oxfam heeft Dolf niets te maken. Maar dat lekker meneer niet te begrijpen en zaagde er maar op door.. Mathijs heeft zich compleet voor joker gezet!

  @KAA even jou citeren, want zo is het!

  ” Stel jij werkt op de postkamer van een bedrijf en de administratie van dat bedrijf slaat buiten iemand in elkaar. Dan kan ik zeggen dat jouw bedrijf fout zat. Ik kan ook zeggen dat de administratie fout zat. Maar beweren dat de postkamer iemand in elkaar sloeg is simpelweg een leugen, ook al is het hetzelfde bedrijf.’

 16. Bears' den

  Alle twee waren ze goed..
  dolf doet ook gewoon wat goed voelt voor hem, is een integere man, en zelf stem ik rechts en deze man is zo links als de pest naar toch geloof ik zijn oprechtheid wel..

 17. Loop

  De Nederlandse tak heeft contact met de internationale. De internationale en NL werken samen bij buitenlandse projecten. Je kan via hun site solliciteren als vrijwilliger bij de internationale. Overal zijn er kruisverbanden en als de Nederlandse tak het niet wist van de doofpot, dan zouden ze heel boos moeten zijn. Ze zitten overigens al jaren in een heel duur kantoorpand op de Mauritskade in Den Haag.
  Voordeel van deze kwestie is wel dat Jansen nu zijn mond houdt over Trump, want hij is Nederlander en gaat dus niet over de Amerikaanse president.

 18. Achim

  Is F van Jolo al ontslagen bij joop.nl?

 19. lvs2015

  Het is toch duidelijk waarom BN’ers in welke vorm ook altijd dit soort pietpraat houden zoals Jansen nu deed? Geld, geld, geld. Dat is het enige wat voor ze telt omdat ze te lui zijn om echt te gaan werken voor hun geld en allerlei snabbels , in welke vorm ook, is voor hun lekker makkelijk cashen en vervolgens het goed praten en hun eerst zo principiele principes die men altijd uitte als het anderen betreft overboord gooien.

 20. Feiten

  @Kaa, volgens mij ben jij homo.

 21. Marianne

  Ja, dat is gewoon jammer. Weglopen is niet sterk. Zelfs Antoine Bodar zou dat niet zo snel doen. Die verdedigde ook wel eens dingen waarvan je dacht: kan dat nou wel?

 22. Loop

  @Marianne. Bodar is zwaar depressief en waar zou hij heen moeten? Verder is hij homo(met Reve o.a.) en dat drukt zwaar op hem(vanuit de kerk). Ik kan mij goed voorstellen dat hij enig begrip heeft voor afwijkende voorkeuren.

 23. janus

  Ik vond het een nogal eenzijdige vertoning. Matthijs moest en zou z’n punten scoren en onderbrak Dolf daarvoor stelselmatig. Ik had graag meer van een weerwoord van Dolf gehoord maar Matthijs stond dat niet toe. Ja, dan wordt het lekker makkelijk scoren.

 24. Peter van Roest

  Dolf js een schijnheilig ventje.

 25. De Leukste Thuis

  Jammer dat niemand maar dan ook niemand daar de ballen had om Dolf te vragen of geld een rol speelt om als ambassadeur aan te blijven ! Of zou Dolf gezegd hebben dat hij de snoepreisjes naar Cambodja en Oeganda uit eigen zak betaalde ? Wat een megadick is die Dolf overigens… en.. wat ziet Andre vD er nog goed uit met 71 !!!

 26. Alex

  @janus
  Dat deed Matthijs omdat Dolf constant hetzelfde verhaaltje hield, maar niet kritisch keek op de organisatie die sterk verwant is aan de zijne.

 27. Kaaskijker

  Loopt weg… even dan. Het item was op zijn einde hoor. En ik zag Dolf bij de sluiting van DWDD gewoon daar zitten.

 28. Annoniemus

  Volkomen terecht dit stevige interview van Matthijs vs Dolf , Dolf die zelf al jaren lang gesponsord word Oxfam Novib, verdedigde onterecht deze organisatie die zg opkomt voor mensenrechten , en die dezelfde mensenrechten met handen en voeten treed .
  Moraal van dit verhaal : Dolf Jansen is net zo’n schurk als de organisatie Oxfam Novib die hem een vorstelijke beloning betaald voor dat geen wat hij doet voor hen .

 29. Ton

  Goed gedaan Mathijs. Geen vrienden sparen. Natuurlijk is Jansen niet schuldig maar als ambasadeur vertegenwoordigd hij wel een organisatie die zich schuldigd maakt aan dit soort vergrijpen. Feiten zijn feiten . Alleen Jansen kan beslissen of hij zijn naam aan deze organisatie wil blijven verbinden. Het is niet niks wat er is gebeurd !

 30. Mirjam

  Wanneer vertrekt van Nieuwkerk eindelijk naar RTL Boulevard? Wat een effectbejag en dus een schertsvertoning.

 31. godsamme

  Matthijs voert alleen een pittig gesprek als hij zeker weet dat hij niet “stuk” kan

 32. Ron

  Het was spannende TV, dat zeker maar niet in de goede zin van het woord. Er werd wel erg veel op Dolf ingehakt, en dan Jan Mulder roeptoeterend vanaf de zijlijn er bij. Ik vond het net te ver gaan. En dat hij boos weg liep zag ik niet. Hij staat altijd snel op van tafel heb ik wel eens gezien, dat is de motoriek van Dolf. Maar kwaad weglopen, dat dat hij niet voor zover ik kon zien.

 33. ali

  Dolfje, Dolfje toch, laat je niet ompraten om voor die hoge pietjes t goed te praten. je komt toch geen geld tekort . Waar is je verantwoordelijke moraal gebleven.

 34. Guido

  @Mirjam, dus als iemand terecht doorvraagt op een precair onderwerp dan is het meteen effectbejag? Rare interpretatie

 35. Gerard

  @ Ron
  Lieden bij Oxfam gaan te ver en personen als Janssen faciliteren het en ervan weg.

 36. Gerard

  kijken ervan weg.

 37. Ron

  Dat is wel heel makkelijk, maar het heeft geen zin om hier inhoudelijk op te gaan. Ik geef mijn mening over het item an sich van gisterenavond.

 38. JasperV

  Het was een goed gesprek en Dolf zijn standpunt was helder en duidelijk maar op een gegeven moment dramt Mathijs te veel door om zijn gelijk te halen en dat was jammer.

 39. Henk

  Uiteindelijk liep Jansen zichtbaar geërgerd weg van tafel. <– Einde fragment geven ze elkaar gewoon een hand, en liep niet zomaar weg

 40. peter

  Ach, het zal me niks verbazen als er over een tijdje ook in de Nederlandse tak wat gebeurd is.

 41. Bart

  @JasperV Matthijs had ook gelijk. Dolf Jansen draaide een standaard prietpraatje af.

 42. Vrede

  Matthijs was scherp en dat gebeurd helaas niet vaak meer. Hulde.

  Dit was ook de 1ste keer dat Dolf in een uitzending interessant was. Ik dacht dat hij weer grappig kwam doen en wilde al zappen.
  Aparte gozer,kan niet norrmaal doen. Ik lette een beetje op hem toen de andere gasten in gesprek waren en hij is een aparte.
  Let bijvoorbeeld op het moment dat Matthijs tegen Jan Mulder zegt blij te zijn dat hij er weer is. Op de achtergrond zie je Dolf een halve minuut kauwen op water.

 43. Mario

  Niets mis mee was stevige discussie.

 44. Doe

  Ik snap niet waarom er een directeur van Ox’fab'(Farah Karimi) 126.737 euro exclusief onkosten moet verdienen.

 45. Daniel

  Oh ja, en Dolf liep niet boos weg.

 46. Joseppe

  Toch humor dat zakkenvuller Mathijs Dolf de les wil lezen. Net zoals dat we teleurgesteld zijn dat er van ons gedoneerd geld dit soort excessen zijn bij Oxfam Novib kunnen we ook teleurgesteld zijn dat meneer van Nieuwkerk van ons geld betaald wordt en dit soort riool journalistiek bedrijft en zijn mening doordramt.

 47. Maarten

  Dus Dolf Jansen is pro-kindermisbruik.
  Ik kijk daar niet van op.

 48. Anootje

  Laten we het eens hebben over de sexuele excessen in de Kerk…
  Dat instituut moeten we ook maar afschaffen. Allemaal zedendelinquenten die zgn. geestelijken. Brr, da’s pas een enge club…

 49. Mirjam

  Was dhr van Nieuwkerk (en met hem dhr Mulder) dan zo waarachtig?
  Sensatiebelust!

 50. Maan Lover

  Waar loopt hij weg dan? ik zie het nergens in het fragment? wat een onzin weer van MC sensatie…

 51. Tom Smit

  Dolf Jansen spoort niet.

 52. René

  Kijk Anootje, daar draait het dus om. Dolf staat vooraan om instanties als kerken aan te pakken en de les te leren, terwijl daar dus ook mensen met goede bedoelingen werkzaam zijn. Nu is zijn organisatie aan de beurt. Het is triest maar waar gewerkt wordt met zwakkeren, jeugd, kinderen e.d. zijn er een aantal personen op uit om misbruik te maken van de situatie. Ik zou wanneer ik ambassadeur van zo’n organisatie was precies willen weten wie er van wisten en wie dit verborgen wilden houden, in plaats van continu herhalen wat voor goed werk er in het verleden allemaal verricht is. Dat was het onderwerp niet, het ging om het misbruik en de doofpot van heden.

 53. lebbis

  Vette schijnheil die Dolf. Zag hem zelf, wel een jaar of twaalf geleden, een tijdje intiem rommelen met een jong meisje van de middelbare school die hem had geïnterviewd voor de schoolkrant oid. En daarmee z’n hoogzwanger vrouw belazerde.

  Denk dat ie daarom zo nerveus deed als uitgekookte betaalde “ambassadeur” met z’n gratis reisjes voor Oxfam. Dit laatste is mijn aanname. Ben zelf zeker niet braaf maar zijn schijnheiligheid en policorre prietpraat ergert me. Trek de beerput maar open.

 54. Tami

  Oxfam Novib is sowieso DEAD AID. Behalve bij rampen dan, maar zie verder Mandisa Boyo haar opvattingen.

 55. Ben Profijt

  Dolf liep helemaal niet weg, hij ging gewoon op de publiekstribune zitten zoals gewoon is na een tafel gesprek. Hij werd later nog 1 of 2 keer bij een tafel gesprek betrokken

 56. Uit Het Vak

  Oke het was een goede aanpak van Mathijs , scherp en kritisch.
  Maar hij moet wel leren als hij een kritische vraag stelt dat iemand dan ook antwoord mag geven en laten uitpraten.
  Dit was in dit geval niet het geval.
  jammer want zo duw je iemand in een hoek zonder dat die zich netjes kan verdedigen.

 57. Jolanda

  Tenenkrommend interview met Karimi in Trouw. Volgens de media waren ze in Nederland al jaren op de hoogte van de wantoestanden. Zij hadden dus de luxe om weg te kijken omdat ze bang waren dat hun goede salaris in gevaar kwam. Dan tussen de regels zeggen dat opzeggen (omdat je principieel bent) een vorm van luxe is is niet te geloven.

 58. BRAAK

  Dolefie Salevie is de weg kwijt, al jaaaaren!!!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.