Britt Dekker ontroert met emotioneel pleidooi in DWDD

Britt Dekker wist donderdagavond veel kijkers van De Wereld Draait Door te ontroeren met haar pleidooi vóór een nieuwe donorwet. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Dekker zat aan tafel om te praten over haar passie voor paarden en haar paardenkanaal op YouTube. Aan het eind van het gesprek begon Matthijs van Nieuwkerk over iets anders: “Jouw vader – en dat las ik gewoon in de krant, dus dat durf ik je ook te vragen – overleed zeer plotseling afgelopen november.”

Van Nieuwkerk vervolgde: “Hij viel in de bakkerij op zijn hoofd en overleed. Hij had een donorcodicil en heeft inmiddels al heel veel ‘afgestaan’ aan mensen die daar nu ontzettend veel profijt hebben.”

Daarop raakte Dekker zichtbaar geëmotioneerd. “Ja, klopt. Ik weet niet of ik er heel goed over kan vertellen, want soms word ik wel verdrietig, maar mijn vader is overleden in november. In het ziekenhuis, toen hij niet meer te redden viel, kwamen we erachter dat hij vooraan in zijn portemonnee een pasje had en dat pasje herkenden de artsen niet omdat het zo nieuw was. Hij had zichzelf net geregistreerd voor donor.

Als donor heeft haar vader nu veel levens gered. “We hebben nu een brief gekregen dat hij al zes levens heeft gered. Dat vind ik wel heel cool. Wij kunnen hem niet meer terugkrijgen, maar nu kan hij wel heel veel mensenlevens redden. Nu heeft hij in elk geval al zes mensenlevens gered.

Het heeft ook mindere kanten, geeft Dekker toe. “Als je daar zit klinkt het heel cru. Dat donorproces is ook heel cru. Je moet eerst doodverklaard worden, hersendood, maar dat duurt heel erg lang. Je kan eigenlijk niks, want de patiënt is niet meer te redden, dus dan gaan ze ineens voor de organen. Het is heel lastig, want je denkt ‘ik wil mijn vader gewoon terug’, maar dan gaan ze voor iets anders.”

Wij dachten ook: we zijn nu heel verdrietig, maar andere families worden nu opgebeld om naar het ziekenhuis te komen voor een nieuwe nier of lever. Door mijn vader kunnen zij nu doorleven, dus ik vind die wet wel heel erg goed. Als je zeg maar niet wil dat je organen worden afgestaan, dan neem je toch even moeite om dat briefje in te vullen?

Ik ben best wel lui met belastingen en boetes – die komen altijd terug – maar ook met zo’n donorbriefje ben ik zelf helaas te lui om het in te vullen. Als het gewoon standaard is, dan ben je het. En als je het écht niet wil, dan vul je het toch in? Je mag dan nog altijd zelf de keuze bepalen.”

Het fragment kunt u hier terugzien.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen