Rick Nieman analyseert vroegtijdige dood RTL Z

Geplaatst op di 23 jan 2018 om 17:21

De vroegtijdige dood van RTL Z was vanochtend het onderwerp van gesprek in het mediaforum op NPO Radio 1. Een van de mannen die aan de wieg stonden van de zender, Rick Nieman, heeft het falen van het project geanalyseerd. Dat was te horen op de radio. Eind vorige week werd duidelijk dat RTL Z is gestopt met het overdag uitzenden van nieuws. Volgens de zender is dat al maanden zo, maar het was tot nu toe nog niemand opgevallen. Nu wordt er gerouwd om het mislukken van Z.

Mediaforum-presentatrice Ghislaine Plag: “RTL Z is ermee gestopt. Op televisie in elk geval. De zender gaat sinds deze online verder, maar op tv is het avontuur over op de twee nieuwsblokken na. RTL Z zond eerst alleen overdag uit, in september 2015 werd het gelanceerd als een volwaardige zender met ook een avondprogrammering. Ik denk dat we ons allemaal nog wel dat programma van Paul van Liempt kunnen herinneren. Drie jaar zou de zender de tijd krijgen, maar RTL trekt nu toch voortijdig de stekker eruit.”

Is het een gemis?

Rick Nieman vindt het jammer voor de mensen achter het 24-uurskanaal. “Ik werkte er nog toen het werd opgestart, heb me er enigszins tegenaan bemoeid, dus het is lastig om er commentaar op te geven. Is het een gemis? Als ik heel eerlijk ben: nu niet meer. Je kunt het nu online terugvinden en dat is ook de bedoeling voor de toekomst. Het is jammer dat het niet geworden is wat ooit het idee was: een volwaardige nieuwszender in Nederland die bijna 24 uur per dag nieuws brengt. Dat zou natuurlijk fantastisch geweest zijn.”

De zender was op economie gefocust. “Maar je kon er ook direct op zodra er iets was. Daarvoor hoefde je niet allerlei omroepbazen te bellen. Dat doet de NOS nu ook tegenwoordig, hoor, gelijk inbreken. Het was mooi geweest als het een volwaardige nieuwszender met een economisch tintje had geworden, maar het is helaas op die manier op tv niet gelukt.”

‘Heeft nog lang geduurd’

Wat was het idee achter RTL Z? “De hoop was om een zender te maken die zichzelf kon bedruipen en waar hoogwaardig economisch nieuws maar ook ander soort nieuws een plaats kon vinden. Ik was eind 2014 met hoofdredacteur Harm Taselaar op werkreis naar Amerika was en toen zaten we op de hotelkamer alleen maar te kijken naar NBC, CNN en FOX om te kijken hoe zij dat dan deden.”

Er is een zender uitgerold die al vrij snel niet de doelen haalde die het moest halen. Dan gaat het hard. Ik vind dat RTL het nog best lang heeft volgehouden, want bijna drie jaar… En nu gaat de stekker er dan uit.”

Studenten en huisvrouwen

Uiteindelijk keken er vooral studenten en huisvrouwen naar, aldus Nieman. “Dat was niet de bedoeling natuurlijk. Het economische nieuws was vaak te simpel voor de mensen die erin zaten en te ingewikkeld voor de algemene kijker.”

Eigenlijk had RTL Z net zoals de Amerikanen dat doen de hele dag moeten lullen over nieuws, aldus Nieman. “Ze maakten nu vaak bulletins, kleine half-acht-nieuwsjes.

RTL Z gaat nu online verder. “Intern is het knokken bij RTL Z om geld uit het tv-budget te halen.”

Geen helder profiel

Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van Het Parool, denkt dat RTL Z is mislukt vanwege een onduidelijk profiel: “Voor mij – en ik ben nota bene een journalist – is het nooit helemaal duidelijk geworden wat RTL Z voor zender was. Het was een economische zender, maar ook niet één die economisch heel hoog in de boom was, want het moest voor een breder publiek zijn. Daardoor werd het een beetje vlees noch vis.”

Het verhaal wat bij die zender hoort is mij niet duidelijk en op het moment dat je geen duidelijk profiel hebt en je wil een nieuwe zender in een vechtmarkt naar binnen brengen, dan is het heel ingewikkeld. Iedereen moet weten wat hij krijgt, maar dat was niet duidelijk en dan komen er geen mensen.”

RTL Z blijft wel gewoon te ontvangen in het kabelpakket. Men kan er onder meer Undercover Boss op kijken, onderbroken door enkele verdwaalde nieuwsbulletins.

Foto: RTL
19 Reacties op “Rick Nieman analyseert vroegtijdige dood RTL Z”


 1. Andre

  Rick Nieman had natuurlijk de Breaking News anchor van deze zender moeten zijn.
  Diverse foute keuzes gemaakt door RTL management.
  Je ziet in landen om ons heen dat nieuwszenders groot succes zijn, BFMTV derde zender van Frankrijk.

 2. eindregie

  Ons land (of Luxemburg…) is veel te klein voor een 24/7 nieuwskanaal. RTL Z overdag op RTL 7 was prima. En doe het dan in combinatie met BNR, die hebben radio en geen tv. RTL Z als zelfstandig nieuwskanaal ging natuurlijk niet werken. Om half 8 was het nieuws op vier te zien en niet eens doorgeprikt of herhaalt op RTL Z. En al die zakenlui hebben on line het laatste nieuws, die hoeven daar geen RTL Z voor aan te zetten. Maak er maar een leuk herhaal kanaal van, met serie’s en shows van 5, 7 jaar geleden, er ligt genoeg in de kelders van RTL.

 3. Michiel

  De enig juiste analyse is: een 24/7 nieuwszender op tv in een landje van amper 42.000 km2 is slechts ijdeltuiterij van een handjevol domoren.

 4. Alex

  Nederland is ook te nuchter om vatbaar te zijn voor 5 maal dagelijks “breaking news” in beeld.

 5. Bart

  @Michiel Ook al weer totale onzin wat je zegt. Alleen hadden ze dan wel voor het echte nieuws moeten gaan en minder op het zakelijke. Met goed anchors en programma’s. Daarnaast had er veel meer geïnvesteerd moeten worden in de zender. Dit had trouwens ook gewoon op RTL7 gekund.

 6. 123

  Los van alle trollen die hier op MC zijn, waren er echt héél veel mensen die aankwamen met adviezen, ideeën en mogelijkheden. Als wij dat hier op MC kunnen verzinnen, dan moeten de mensen van RTL-Z dit soort dingen toch óók wel hebben kunnen inzien?

  Het feit dat men in het begin gewoon NOOIT een doorlopende uitzending heeft gemaakt bij (nationale) rampen/’brekend nieuws’ is zo’n zender toch gewoon niet te vergeven?

  Sorry, maar dit heeft RTL-Z echt helemaal aan zichzelf te danken.

  PS Het feit dat RTL-Z gestopt is met het overdag uitzenden van nieuws, is al sinds halverwege vorig jaar. Wat er voor in de plaats is gekomen? Een jolige presentator/presentatrice die kort het belangrijkste nieuws noemt, en dan vervolgens aan een redactiemedewerker vraagt wat er allemaal online op RTL-Z te zien is. Die redactiemedewerker heeft vaak het verhaal niet helemaal ingestudeerd, dus stottert hij/zij vaak, weet soms geen antwoord op de vraag van de presentator/presentatrice en/of probeert ook jolig te doen. Vervolgens krijg je bijv. een verhaal te horen over hoe pis (letterlijke woordkeuze in dat bulletin) omgezet kan worden in water. Daarna krijg je een filmpje te zien van iemand die muntthee uitdeelt aan passanten, gemaakt van pis. Daarna zie je mensen die thee drinken.

 7. Bart

  @Michiel Ik praat nooit onzin.

 8. Michiel

  …………………./´¯/)
  ………………..,/¯../
  ………………./…./
  …………./´¯/’…’/´¯¯`·¸
  ………./’/…/…./……./¨¯\
  ……..(‘(…´…´…. ¯~/’…’)
  ………\……………..’…../
  ……….”…\………. _.·´
  …………\…………..(
  …………..\………….\…

 9. animo

  RTL7 was een succes die hadden ze uit moeten bouwen met vi in de avond dan was het goed gegaan ,wat doen ze een nieuwe zender die niemand kan vinden ik heb ook niet vaak meer gekeken dat komt omdat hij net meer bij de eerste 10 op de afstand bediening zit.

 10. Ernst

  Paul van Liempt vond ik top op BNR. Op RTLZ 1 x gekeken. Heel slecht. Waarom kijken naar een interview?

 11. lidewijn

  Arrogante bal met zijn vreselijke stem. Kan die kop niet meer zien.

 12. Martijn

  Qua nieuws was het inderdaad wat oppervlakkig, maar dat vulde ze dan weer goed aan met interessante docu’s en series als The Profit.

 13. west

  RTLZ wordt gewoon een kansspel gok zender , ze heffen deze zender nooit op !
  ook SBS houdt gewoon SBS9 in stand voor een gokzender!
  Het deert hun niet dat er nu geen hond kijkt , de zenders zijn heel belangrijk voor ze, die vorden gewoon in pakketvorm verkocht
  de versoepeling van de kansspelen wet maakt dat in de toekomst mogelijk !

 14. OMG

  De grootste fout die RTL heeft gemaakt met RTL Z was het verdwijnen van RTL op RTL 7 en verplaatsen naar een eigen kanaal wat meer dan de helft van Nederland niet in zijn kabelpakket had zitten.

  Paar andere grote fouten:
  – Geen samenwerking met het Duitse broertje N.TV
  – Geen breaking news & live uitzending bij nationale rampen
  – Weinig politiek nieuws
  – Teveel herhalingen van nieuwsitems
  – Geen verdieping, achtergrondverhalen van bedrijven, beursfondsen, documentaires etc
  – 0 innovatie, geen vernieuwing en same old

  Dat Nederland te klein is, is onzin. In Vlaanderen bestaat Kanaal Z al jaren zeer succesvol (was ooit mede oprichter van RTL Z, daar komt ook de letter Z vandaan), maar ook hier wilde RTL het liever zelf doen.

 15. Andreas

  De NOS is te dominant om een winstgevende nieuwszender te brengen in Nederland. Helaas heeft de NPO op diverse vlakken de Nederlandse media in een wurggreep, die commerciële partijen ervan weerhouden om nieuwe vormen van radio, tv en online te brengen.

 16. Jan de Greef

  betrap mij erop dat ik sinds de verhuizing van RTL-7 niet meer heb gekeken.

  Er moest zo nodig weer een (slechte) kopie van Amerikaanse zender gemaakt worden.
  Leek wel een opleidingsinstituut van de school van Journalistiek met allemaal van die leuk uitziende huppelk*tten.

  de ondergang is begonnen

 17. ?

  Sinds April 2017 is er niets veranderd op RTL-Z. DOE JE JOURNALISTIEKE HUISWERK MC!

 18. Bramel

  Ik blijf er bij dat aldoor bedoeling is geweest van RTL. Extra plekje op de kabel, dus extra inkomsten. Met nul kosten.

 19. Jash

  Probleem is ook dat er al een zender is die echt veel en vaak nieuws uitzendt. Npo1. Ook vaste tijden van RTL nieuws meermaals per dag zijn de mensen al aan gewend geraakt. Dat is ruim voldoende voor een klein land.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.