Rick Nieman analyseert vroegtijdige dood RTL Z

De vroegtijdige dood van RTL Z was vanochtend het onderwerp van gesprek in het mediaforum op NPO Radio 1. Een van de mannen die aan de wieg stonden van de zender, Rick Nieman, heeft het falen van het project geanalyseerd. Dat was te horen op de radio. Eind vorige week werd duidelijk dat RTL Z is gestopt met het overdag uitzenden van nieuws. Volgens de zender is dat al maanden zo, maar het was tot nu toe nog niemand opgevallen. Nu wordt er gerouwd om het mislukken van Z.

Mediaforum-presentatrice Ghislaine Plag: “RTL Z is ermee gestopt. Op televisie in elk geval. De zender gaat sinds deze online verder, maar op tv is het avontuur over op de twee nieuwsblokken na. RTL Z zond eerst alleen overdag uit, in september 2015 werd het gelanceerd als een volwaardige zender met ook een avondprogrammering. Ik denk dat we ons allemaal nog wel dat programma van Paul van Liempt kunnen herinneren. Drie jaar zou de zender de tijd krijgen, maar RTL trekt nu toch voortijdig de stekker eruit.”

Is het een gemis?

Rick Nieman vindt het jammer voor de mensen achter het 24-uurskanaal. “Ik werkte er nog toen het werd opgestart, heb me er enigszins tegenaan bemoeid, dus het is lastig om er commentaar op te geven. Is het een gemis? Als ik heel eerlijk ben: nu niet meer. Je kunt het nu online terugvinden en dat is ook de bedoeling voor de toekomst. Het is jammer dat het niet geworden is wat ooit het idee was: een volwaardige nieuwszender in Nederland die bijna 24 uur per dag nieuws brengt. Dat zou natuurlijk fantastisch geweest zijn.”

De zender was op economie gefocust. “Maar je kon er ook direct op zodra er iets was. Daarvoor hoefde je niet allerlei omroepbazen te bellen. Dat doet de NOS nu ook tegenwoordig, hoor, gelijk inbreken. Het was mooi geweest als het een volwaardige nieuwszender met een economisch tintje had geworden, maar het is helaas op die manier op tv niet gelukt.”

‘Heeft nog lang geduurd’

Wat was het idee achter RTL Z? “De hoop was om een zender te maken die zichzelf kon bedruipen en waar hoogwaardig economisch nieuws maar ook ander soort nieuws een plaats kon vinden. Ik was eind 2014 met hoofdredacteur Harm Taselaar op werkreis naar Amerika was en toen zaten we op de hotelkamer alleen maar te kijken naar NBC, CNN en FOX om te kijken hoe zij dat dan deden.”

Er is een zender uitgerold die al vrij snel niet de doelen haalde die het moest halen. Dan gaat het hard. Ik vind dat RTL het nog best lang heeft volgehouden, want bijna drie jaar… En nu gaat de stekker er dan uit.”

Studenten en huisvrouwen

Uiteindelijk keken er vooral studenten en huisvrouwen naar, aldus Nieman. “Dat was niet de bedoeling natuurlijk. Het economische nieuws was vaak te simpel voor de mensen die erin zaten en te ingewikkeld voor de algemene kijker.”

Eigenlijk had RTL Z net zoals de Amerikanen dat doen de hele dag moeten lullen over nieuws, aldus Nieman. “Ze maakten nu vaak bulletins, kleine half-acht-nieuwsjes.

RTL Z gaat nu online verder. “Intern is het knokken bij RTL Z om geld uit het tv-budget te halen.”

Geen helder profiel

Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van Het Parool, denkt dat RTL Z is mislukt vanwege een onduidelijk profiel: “Voor mij – en ik ben nota bene een journalist – is het nooit helemaal duidelijk geworden wat RTL Z voor zender was. Het was een economische zender, maar ook niet één die economisch heel hoog in de boom was, want het moest voor een breder publiek zijn. Daardoor werd het een beetje vlees noch vis.”

Het verhaal wat bij die zender hoort is mij niet duidelijk en op het moment dat je geen duidelijk profiel hebt en je wil een nieuwe zender in een vechtmarkt naar binnen brengen, dan is het heel ingewikkeld. Iedereen moet weten wat hij krijgt, maar dat was niet duidelijk en dan komen er geen mensen.”

RTL Z blijft wel gewoon te ontvangen in het kabelpakket. Men kan er onder meer Undercover Boss op kijken, onderbroken door enkele verdwaalde nieuwsbulletins.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen