‘Ontslagen RTL- en SBS-mensen kunnen naar Netflix’

Geplaatst op di 16 jan 2018 om 16:25

Media-ondernemer Ruud Hendriks, een van de grondleggers van RTL in ons land, rekent in 2018 op massa-ontslagen bij de traditionele omroepbedrijven NPO, RTL en SBS. Volgens mediakenner Marianne Zwagerman moeten mediamensen elkaar echter niet zo in de put praten. Er blijven volgens haar gewoon banen bestaan voor mediamakers. “Radio en tv worden gemarginaliseerd, video en audio worden dat niet. Integendeel, de spelers zullen alleen veranderen“, zegt ze in haar column bij BNR.

Zwagerman wijst op de 51 vacatures die er momenteel openstaan bij Netflix in Amsterdam. “Waaronder een directeur die in Noord-Europa tv-producties moet laten maken en programmeren. Zeg maar wat de man van Wendy van Dijk bij RTL doet.

Banen blijven er dus wel, alleen de platforms veranderen, aldus Zwagerman. Voor de consument is het belangrijk dat er ‘voldoende hoogwaardige lokale content’ blijft bestaan en die maken RTL en SBS zelf nu toch al weinig, geeft ze aan. In die zin zullen we volgens haar geen last hebben van een verschuiving van RTL/SBS naar nieuwe spelers.

Zwagerman vindt de nieuwe strategie van de VPRO sterk. De omroep wil voortaan zélf op zoek naar publiek, onder meer via internet. Op die manier wil het zijn afhankelijkheidsrelatie met de NPO breken. De omroep gelooft er sterk in dat zijn content – ook buiten de NPO – gretig aftrek vindt. “Prima stap, je zou alleen willen dat andere partijen dat ook met belastinggeld mogen doen.”

De BNR-column van Marianne Zwagerman kunt u hier lezen.

Foto: Netflix
13 Reacties op “‘Ontslagen RTL- en SBS-mensen kunnen naar Netflix’”


 1. Peter

  Netflix draait verlies en krijgt straks stevige concurrentie van nieuwe platformen als Disney.

  Disney is overigens een bedrijf waar je niet voor wilt werken, die heeft verstikkende bepalingen die ook nog eens tegen de wet zijn.

 2. Maandagavond

  Dikbil ook weer een mening waarin zei alleen in gelooft. Helaas geloof ik nergens in dus ook niet haar mening.

 3. Otto Groeneveld

  Amsterdams popie Jopie ga lekker met je bakfiets die grachten op stelten zetten. Nul visie heb je.
  Ga lekker kijken naar allemaal miljonairs bij Humpie en popie doen met die achterbakse grijns van je bij die gutmenschen.

 4. Bas van Toorop

  Haha ze zoeken nog timmerlui en mensen in de zorg. Volgens werkgevers is dit goed betaald precies 1 euro boven het minimumloon maar de werkgever kan zeggen dat hij meer betaald. Daar is nog volop werk dus ja rot ze er lekker uit bij die wegkijkers to h helemaal geen inhoud die eencelligen

 5. Dennis

  @Dennis je reactie slaat nergens op, Netlix groeit hier erg snel.

  Met SBS en met mate RTL gaat het slecht, daar lopen de kijkers terug, door verkeerde mensen neer te zetten!

 6. Dennis

  sorry ik bedoelde Peter.

 7. Kees

  Denk niet dat er bij Netflix iemand zit te wachten op die middelmatige mensen die ontslag zullen gaan krijgen bij SBS of RTL

 8. Ron

  Netflix draait helemaal geen verlies, het gaat beter dan ooit daar. Videoland echter slaat geen deuk in een pakje boter en wordt ook maar niet beter op deze manier. Ze kunnen beter samen gaan met Netflix, het beste van 2 werelden onder 1 dak. De Nederlands content naar Netflix en de films en andere buitenlandse content door hun laten doen. Daar zijn ze namelijk beter in.

 9. Asjemenou

  Volgens mij wou buiten de VPRO , POWNED dit toch ook doen via Sociale media?

 10. ano@niem.nl

  De groei van Netflix stagneert al omdat mensen langzamerhand uitgekeken zijn op de series die er op staan. De zoveelste opvolger is ook vaak niet zo goed als de eerste serie.

 11. Ron

  Er is genoeg doorstroom aan nieuwe content bij Netflix. Bij Videoland moet je maanden wachten op een nieuwe Nederlandse serie. Zelfs Moordvrouw is vanaf zondag niet in zijn geheel te bekijken, maar alleen elke week op de uitzenddag op RTL 4 een nieuwe aflevering. Daar zijn ze nog steeds niet consequent in zoals bij andere series wel gebeurde.

 12. npo sbs rtl 24 kitchen fan

  @ ano@niem U schrijft wat ik al eens eerder schreef op deze site
  heb zelf Videoland gehad maar dat is niets, de mediabox van ziggo met programma gemist is ook niet bijzoinder / en qua aanbod ook te mager
  en een tv programma bijv Boulevard terug zien van RTL kost ook geld . dus ook geen succes !
  Alles gaat de kijker snel vervelen, het is even een hype en dan is er de lol van af
  KENT U HET GEZEGDE… OVERDAAD SCHAADT ,dat is wat er aan de hand is!
  de kijker ziet de bomen in het bos niet meer , zoveel wordt er aangeboden!!
  Daarom verlangt men ook naar de eenvoud, en kiest toch weer voor de P.O.
  met gewone informatieve culturele programma`s
  En dat heeft niets met de oudere kijker te maken !

  wat hebben we niet allemaal en we kunnen alles via internet binnen halen

  1.500.000 radio cq internet radiozenders
  250.000 tv zenders
  you tube vimeo i tunes spotify vlogger tv en de
  on demand zenders groeien als paddenstoelen uit de grond en is
  wereldwijd niet te behappen hoeveel er al zijn
  en de onwikkeling staat niet stil want over 5 jaar is er een nieuwe trent in het tv landschap, en gaan we pre paid tv kijken betalen per minuut
  of je film bestellen op een 06 nummer
  Com tv zenders zoals RTL SBS en veel kleinere zenders zullen uiteindelijk het loodje leggen de kijkersaantallen zullen over 5 jaar op prime time voor RTL/ SBS per programma onder de 500.000 of zelfs minder zijn!
  Alleen een sterke P.O. die meegaat met de tijd zal overleven !

 13. Clio

  Denk dat de NPO echt zenders gaat inleveren. Totaal niet nodig keuze genoeg.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.