Journalist ziek thuis door witte cultuur bij Trouw

Fotojournalist Geronimo Matulessy‏, een Molukse Nederlander, is vorig jaar ziek thuis komen te zitten vanwege de witte, conservatieve cultuur die hij ervoer tijdens zijn stage bij dagblad Trouw. Dat laat hij weten op Twitter. Matulessy, tevens panellid in de NPO-show Het Lagerhuis, liep van april tot en met juli stage op de Trouw-redactie. “Het meest trieste dat ik op de redactie van Trouw meemaakte: ‘Geronimo, waarom maak jij je zo druk? We hebben het niet over jou, jij bent toch geen Marokkaan?’

De rechtenstudent wist niet wat hij hoorde. “Dat is een opmerking die alles zegt over de witte houding binnen de Nederlandse journalistiek. Zo van: ‘Maar Molukkers zijn wel prima. Want die hebben voor Nederland gevochten en zijn grotendeels christelijk.’ Ik verzet me er tegen.

Zijn ervaringen heeft Matulessy van binnenuit opgedaan. “Dichter bij de kern kun je niet komen. Ik was een ‘simpele’ en ‘vervelende’ stagiair. Mijn eerste aanvaring was tijdens de allereerste redactievergadering. Collega moest naar Utrecht, uitreiken van lintjes aan Marokkaanse buurtvader tijdens Koningsdag. ‘Ach, een allochtoontje hè’, verzuchtte hij. Iedereen schoot hard in de lach.

Matulessy kon er níet om lachen. “Ik kon wel janken en liep kwaad weg. Een excuses volgde maar het was een startschot voor meer ellende. Zo kwam de adjunct-hoofdredacteur binnen zetten tijdens een vergadering. Kwestie Rifgebergte in Marokko. Hij was opgetogen: ‘Oh, ze gaan nu allemaal weg?’

Hij wist niet wat hij méémaakte bij de Trouw. “Het ging van kwaad tot erger, ik heb talloze gesprekken gevoerd. ‘Maar daarom zit jij hier ook Geronimo. Om ons bewust te maken van het probleem.’ Pardon? Ik ben een stagiair en wil het vak leren. Meer niet. De werkgever dient een veilig klimaat te scheppen.

Matulessy is er letterlijk ziek van geworden. “Ik vertrok dagelijks met steeds grotere tegenzin naar de redactie. Kwam ziek thuis te zitten en als klap op de vuurpijl moest ik al mijn spullen inleveren.”

Andere kranten stoppen de extreem witte cultuur bij Trouw in de doofpot, meent hij. “Ondertussen zocht ik contact met andere journalisten van onder andere de Volkskrant en De Correspondent. Het antwoord? En zo werkt het echt: ‘Laten we er later naar kijken. Het is nu niet de juiste tijd om het verhaal te brengen.’ Met andere woorden: ‘We geloven er geen zak van.’

Ik ben uiteindelijk per e-mail (!) ontslagen maar ben met opgeheven hoofd vertrokken. Weg uit het witte, rottende bolwerk van Trouw. Door alle stress heb ik mijn Rechtenstudie met één jaar uit moeten stellen. Dit nooit meer.

Matulessy verwacht nooit meer te kunnen werken in de journalistiek. “Ik kan een baan en toekomst in de journalistiek definitief vergeten. Dat is de macht die aan de andere kant zit.

Het Twitter-draadje van Matulessy ziet u onderstaand:

Foto: Wikimedia, public domain

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen