Marcel Gelauff bij Tan onder vuur om ‘wit en zwart’

Geplaatst op do 25 jan 2018 om 9:05

NOS-directeur Marcel Gelauff lag in de RTL Late Night van woensdag behoorlijk onder vuur om het gebruik van de termen ‘wit’ en ‘zwart’ voor de huidskleur van blanke en donkere mensen. Dat was te zien in de uitzending op RTL 4. Er is veel ergernis over het feit dat de NOS heeft besloten om blanke mensen voortaan witte mensen te noemen, omdat blank een te positieve connotatie zou hebben. Maar is het eigenlijk niet vooral zo dat ‘zwarte mensen’ een behoorlijk negatieve connotatie heeft?

Gelauff verdedigde in eerste instantie het besluit om ‘blank’ in de ban te doen. “In de loop van vorig jaar kwamen we tot de conclusie dat het met name als het gaat om de tegenstelling met zwart, dat dan het woord blank minder verstandig is. Blank roept associaties op met rein en schoon en dan is zwart blijkbaar niet rein en niet schoon. Waar het ons om gaat in berichten, zijn de kleuren wit en zwart. Blank is eigenlijk geen kleur. Dat leidde tot het gevoel dat het beter is om bij voorkeur wit tegenover zwart te zetten.”

 

Even later kwam tafelgast John Ewbank met de opmerking of het probleem niet vooral bij de term ‘zwarte mensen’ ligt. “Is ‘zwart’ dan het juiste woord? Ik hoor het net voorbijkomen en denk: een ‘zwarte’ man? Ik denk dan eerder aan een kleurrijk of een donkere man. Zwart? Welke man is zwart? Bij een witte man denk ik ook: wat heeft hij gegeten, is hij bleek, helemaal weggetrokken of ziek?

Talkshowhost Humberto Tan sloot zich daarbij aan: “Jullie zeggen over blank dat er een negatieve connotatie bij hoort, maar dat kun je natuurlijk ook zeggen bij het woord zwart. Als je kijkt naar zwart geld, zwarte magie, zwarte markt: er staan heel veel negatieve woorden in het woordenboek met de naam zwart. Het had bij wijze van spreken ook blank en donker kunnen zijn. Het is een heel ingewikkelde discussie.”

Marcel Gelauff: “Het heeft altijd iets willekeurigs. Welk woord je ook kiest. Er zijn altijd mensen die andere associaties hebben. Wat je zegt is wel een beetje waar. Ik ben niet wit en Humberto is niet zwart. Uiteindelijk probeer je toch tot een paar woorden te komen die je kunt gebruiken in koppen. Het heeft zijn nadelen, maar je moet iets kiezen.”

Waarom kiest hij niet gewoon voor ‘blank’ en ‘donker’? “Ik denk dat als je dat zou kiezen, dat daar ook nadelen aan kleven. Je zal altijd op een woord of combinatie van woorden uitkomen, waarvan sommigen hem gepast vinden en anderen hem minder gepast vinden. In het Amerikaans hebben ze het vaak over een ‘white male’, daar is het heel gewoon om het wit te noemen. Het is door cultuur bepaald. Op een gegeven moment kom je tot een keuze.”

John Ewbank: “Ik heb een dochter en zij heeft ook donkere jongens in de klas. Als zij het heeft over een leuke donkere jongen, dan zegt zij nooit: ‘Een leuke zwarte jongen.’ Qua spreektaal is dat helemaal niet van deze tijd. Ik begrijp het criterium niet zo goed over ‘wij zijn een afspiegeling van wat er in de samenleving gebeurt’. Om mij heen wordt zwart en wit nooit gebruikt in elk geval.”

Gelauff: “Het wordt ingewikkeld met 17 miljoen mensen in Nederland. Andere mensen zullen dat woord wel gebruiken.”

Zie ook het Nieuwsuur-item over dit onderwerp:

Foto: RTL
35 Reacties op “Marcel Gelauff bij Tan onder vuur om ‘wit en zwart’”


 1. Donderdag

  Onder vuur?

  Knap hoor want er waren niet eens kijkers.

 2. Jelle

  Was kip of het ei nou eerder

 3. jaja

  Marcel Gelauff, heeft u zelf al een paar van die gelukszoekers in uw huis opgenomen, en zelf ook al een jaarabonnement op het pottenvoetbal gekocht?
  Oh nee, wacht…dat moeten anderen doen.

 4. Prector

  “Het heeft altijd iets willekeurigs. Welk woord je ook kiest.”

  En daarmee heeft Gelauff meteen aangetoond dat de wijziging absurd en overbodig is.

 5. Birdwatcher

  Nederland is aan het aftakelen en nog even en we zijn het lachertje van onze buurlanden.

 6. Prector

  @Donderdag

  Al dan niet onder vuur liggen hangt niet af van het aantal kijkers. Ook zonder de aanwezigheid van camera’s kan men onder vuur liggen.

 7. Huib

  Iedereen bepaalt zelf hoe hij genoemd wenst te worden. De term blank blijft dus voor mij in stand. In plaats van zwart zou ik gekleurd mooier vinden. Maar goed, dat is aan hen.

 8. Harrie

  Mag “getint” nog wel?

 9. snuifje

  Zo’n Gelauff is toch ongelooflijk. Dat je je daarmee bezig houdt, van belastinggeld wel te verstaan….

 10. freek

  Gelauff kreeg even goed een ‘wake-up call’. Niemand gebruikt de worden zwart of wit behalve de SJW’s en andere drammers. En nu ook de NOS. Wat een afgang!

 11. freek

  *woorden*

 12. Donderdag

  Prector
  Thu 25 Jan 2018 om 9:11

  Weet ik maar onder vuur sloeg in de kop al nergens op bij Tan.

  Onder vuur was hij al de hele dag. Was dus oud nieuws zoals wel meer bij Tan te zien is. De hoofdrolspeler was al op de radio en op de TV (NIEUWSUUR) geweest om het toe te lichten.

  Het was zo te lezen 1 tegen 1. Tan praat met iedereen mee dus die neem ik niet serieus. Dus onder vuur?????? Erg overdreven en onwaar (fake).

 13. kees de Vries

  Deze man moet direct weg bij het journaal. Wat een achterlijke argumentatie.
  Doe eens normaal. Wit en Zwart? Ik ga voor Ewbank. Gewoon donker en blank, precies zoals heel Nederland erover denkt met uitzondering van een paar beroepsdemonstranten.

 14. Waterval

  De NOS wilde destijds ook bepalen dat wij Paris zeggen ipv Parijs, of Deutschland ipv Duitsland. Want het gepeupel dient de grote leiders te volgen. Net als DDR66 willen ze hier een stasi land van maken. Geen inspraak, geen referendum, geen eigen mening (waarheidscommissie), maar gewoon volgen. En knikken.
  Dream-on !

 15. GW

  @Prector 09:09: Dit is precies wat ik wilde typen omdat die uitspraak mij gisteren ook opviel.

  Hij begon zijn betoog met de bewering dat het een weloverwogen keuze was die in de loop van een jaar genomen is. Een keuze die is gemaakt omdat blank als antoniem van zwart dus volgens hem negatieve associaties oproept.

  Na wat kritische vragen verschool hij zich achter “willekeur” en “je hebt altijd altijd mensen die andere associaties hebben”.

  Lekker makkelijk. Wat is het nou? Volstrekte willekeur of een weloverwogen, specifieke keuze?

 16. robb

  Ik vind zwart en wit niet goed ,witte mensen en zwarte zijn geschminkt ,het is meer heel donker bruin of lichtbruin ,blank wat is dat blank heeft geen kleur( blanke lak) ,laten we het gewoon bij blank en donker houden ,de NOS wil iedereen het naar de zin maken door dat ze veel kritiek krijgen alleen zijn ze hierin doorgeschoten.

 17. Jan de Greef

  ik erger mij “groen” aan deze stompzinnige discussie. of is antiek groen?

 18. joost

  Gaat nou de NPO ook deel uitmaken van dat links radicale diversiteiten clubje, die Nederland qua identiteit, taal, geschiedenis en cultuur aanvallen?

  De hardwerkende Nederlander heeft geen tijd voor al deze flauwe kul.

  Droevig is dat de bestuurders, i.c. de politiek, in dit land die hierover gaan en verantwoordelijk zijn, niet eens en voor altijd een einde maakt aan dat foute groepje. Die zijn erop uit om onrust en verdeeldheid in Nederland aan te wakkeren.

  Ook heb ik mij bijzonder geërgerd aan die Surinaamse mevrouw op TV ( weet haar naam niet) maar zij schijnt “schijfster”te zijn, die de Nederlander op badinerende, smalend en lachende wijze de maat probeerde te nemen.
  De NPO moet eens ophouden dit soort querulanten een podium te geven.
  Daarvoor zijn die te onbelangrijk en hebben geen toegevoegde waarde.

 19. David

  Die arme Gelauff. Er is zo veel te doen bij de NOS. Begint hij over onderwerpen die we helemaal zat zijn. Vanavond weer Trump-bashen??

 20. jdj2050

  Behalve blijkbaar in die drie straten in Amsterdam wordt idd blank en donker gebruikt. Als je wilt polariseren gebruik je wit en zwart. NOS heeft blijkbaar een eigen agenda.

 21. Maan Lover

  Late night probeert om nog wat kijkers te trekken met dit soort onzinnige discussies maar helaas finaal gefaald !!

 22. Arnoud Tempelman

  Dat zijn uit Amerika overwaaiende gevoeligheden. Negro en neger zijn ook kleuraanduidingen. Dat werd black in de jaren zestig/zeventig. En bij de volgende ronde afro-american.

  Op Barbados worden westerlingen en kleurlingen aangeduid als clear-skinned.

 23. Adriaan

  Was niet op de hoogte dat het NOS journaal in het leven is geroepen om het Nederlandse volk te hersenspoelen.

 24. SOLANGE

  Ben blij dat ik niet meer kijk naar Tan al die onzin en dat meeslijmen van kwallie pffffffff

 25. Joop

  Niet te onderbouwen dus. “Donker” wordt door meer mensen gebruikt dan “wit”, dat slechts een directe vertaling is uit het Engels.

 26. tonio

  Hr Gelauff als U toch niets nuttig te doen heeft verander de zender namen dan heel snel van NPO in NED 1 NED 2 en NED 3……………………….

 27. Blanc

  Allereerst Marcel Gelaufflmoet naar de tandarts, hij heeft viezige tandjes. Verder moet deze man per acuut opstappen, deze man is niet goed in zijn hoofd en zijn bijdrage aan de polarisatie is onwenselijk en zelfs gevaarlijk.
  We hebben onze handen vol aan patienen die te kampen hebbem met wanen zoals Sylvana en haar kornuiten.

  Blank en geen wit en Zwarte Piet is zwart.

 28. Mir

  Zijn er mensen die zich onprettig voelen bij het gebruik van de woorden ‘donker’ en ‘blank’?
  Ik zelf realiseer me vaak niet eens welke huidskleur mijn vrienden hebben, totdat iemand er plots een naam aan geeft, ik let vanzelf gelukkig op hele andere dingen. Het lijkt me belangrijk vooral als samenleving dat uit te dragen, dat we gewoon allemaal mensen zijn. punt. Heel belangrijk onze kinderen dat mee te geven.
  Ik schrik als iemand ‘zwart’ zegt, het voelt zo discriminerend. Ben het nauwelijks om me heen gewend. De nieuwe buurvrouw van mijn ouders zei het laatst alsof het niets is. Ik schrok ervan. Mijn vriend zegt het soms wel.
  Maar als het erom gaat iets specifieks te willen benoemen met een reden, dan gebruik ik donker en blank, ik weet zelf geen beter alternatief nog.
  Hoe zien jullie dit? En was dat van huis uit hetzelfde als de woorden die jullie nu zelf kiezen?

 29. Rien Eradus

  Is er nu niemand van npo geleerden eens gaan nadenken waar het woord blank vandaan komt. Van een zelfbenoemde(?? taalcommissie mag je wat taalkundig inzicht verwachten. Blank stamt uit het latijnse taalgebied, frans blanc, italiaans bianco, spaans blanco, portugees branco en betekent allemaal wit en het gebruik stamt nog uit de tijd van de franse invloed. Lange tijd sprak de elite hier ten lande frans, nu nog alleen wartaal. Dus waarom zo je het ene synoniem voor het ander ruilen?? Stelletje mafkezen daar in hilversum

 30. F’iscadel

  Die man en omroep dragen bij aan het multikul verval van Nederland! Weg met Gelauff! Weg met NOS!!!

 31. F’iscadel

  Weg met mij! Ik ben ook kul!

 32. aammehoela

  Lang leve de NOS op het moment dat deze Gelauff weg is bij de NOS. Ik heb zijn ge zwam gisteravond gehoord bij Nieuwsuur en wat er gezegd wordt schepte enkel verbazing. Ik heb nog nooit iemand horen praten over “witte mensen” en de term zwarte mensen hoor je ook nooit hier in de provincie. Een neger die er wat donkerder uit ziet dan gemiddeld zou misschien een zwart persoon kunnen worden genoemd, maar ik heb het nog nooit gehoord. Domme discussie die niet zal aanslaan bij de Nederlander. Jammer, ik heb veel liever de NPO dan de CO, maar hier scoren ze geen punten mee.

 33. Wollter

  Neegers en blanken?

 34. ox

  Kun je dit soort deug-gekkies fijn mee triggeren,consequent jezelf blank noemen,verzetsdaad

 35. Egbert

  Wat een geleuter om niets.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.